Sakupljač feed-ova

Bogat program ovogodišnje Smotre Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2017-11-17 13:40
22. Smotra Sveučilišta u Zagrebu održavat će se od 23. do 25. studenoga 2017. u Studentskom centru u Zagrebu (Savska 25). Na Smotri Sveučilišta u Zagrebu, trodnevnoj manifestaciji koja se već tradicionalno svake godine održava u mjesecu studenome, uz sveučilišne 34 sastavnice predstavit će se i veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske. Očekuje se da će se na ovogodišnjoj Smotri predstaviti oko 80 sudionika.

Sveučilište u Zagrebu i ove godine organizira Smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o brojnim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet. Osim informiranja studenata o mogućnostima studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, ove će se godine u sklopu programa Smotre održati i niz predavanja pod nazivom „Najbolje sa Sveučilišta“. Nastavnici i studenti fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu na pristupačan će način u okviru ovoga dijela programa posjetiteljima predstavljati aktivnosti sastavnica Sveučilišta o kojima nema informacija u brošurama, na mrežnim stranicama ili društvenim mrežama.  Iz programa ovogodišnje Smotre posebno izdvajamo i niz aktivnosti koje u okviru zajedničkoga predstavljanja pripremaju umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu (Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti i Muzička akademija) u Francuskom paviljonu. Također, u okviru programa Smotre bit će održane i tri interaktivna predavanja na kojima će studenti dobiti savjete kako oblikovati motivacijsko pismo i životopis, što očekivati na selekcijskim intervjuima, kako razvijati osobine koje su ključne odlike uspješnih studenata i dr. Detaljan program Smotre dostupan je na poveznici: http://smotra.unizg.hr/program/. Pokrovitelj Smotre Sveučilišta u Zagrebu, Grad Zagreb, na Smotri će buduće studente informirati o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova u Zagrebu koje su namijenjene mladima te različitim programima savjetovanja koje organizira i provodi Gradski ured za zdravstvo. Na istom izložbenom prostoru, svoje će aktivnosti predstaviti i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa – HUHIV. Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak 23. i 24. studenoga od 10 do 18 sati, a u subotu 25. studenoga od 9 do 15 sati. Ulaz na Smotru je besplatan.

Kao i proteklih godina, u okviru suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i srednjih škola, programe Smotre pratit će srednjoškolci iz cijele Hrvatske, koji će na Smotru Sveučilišta u Zagrebu stići u organiziranim skupinama. Smotra će svečano biti otvorena u četvrtak 23. studenoga 2017. na svečanosti koja će se održati u 13.30 sati u Francuskom paviljonu. Smotru će otvoriti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Uz prorektore, dekane i prodekane, profesore i studente, očekuje se da će svečanom otvaranju Smotre nazočiti brojni uzvanici i gosti. Kao i prethodnih godina, studenti Sveučilišta u Zagrebu sudjeluju u osmišljavanju aktivnosti svojih fakulteta i akademija na izložbenim prostorima te će svojim budućim kolegama biti dostupni za sve informacije. Tehničku podršku izlagačima osigurat će Sveučilišni računski centar SRCE. Partner u organizaciji 22. Smotre Sveučilišta u Zagrebu je Studentski centar Zagreb. Glavni sponzor Smotre je Zagrebačka banka d. d. Unicredit Group, zlatni sponzori Studentski centar Varaždin, srebrni sponzor Privredna banka Zagreb d.d., a ostali sponzori Alma Mater Europaea, Audio Video Consulting (AVC) Zagreb, B.Tex d.o.o., EURO-UNIT group, Erste&Steiermärkische Bank d.d., TA-GRAD d.o.o. i Centar za poduku TRINOM ZAGREB. Medijski partneri Smotre su Jutarnji list, Radio Sljeme, Z1 televizija, Televizija Student, Radio Student, studentski list Global  i Universitas - hrvatske sveučilišne novine. Detaljan program, popis sudionika i sve dodatne informacije o Smotri Sveučilišta u Zagrebu objavljene su na mrežnoj stranici http://smotra.unizg.hr/. Smotru Sveučilišta u Zagrebu pratite i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/smotrasveucilistauzagrebu/ .

Međunarodni kongres "Masovne katastrofe, zone sukoba i terorizam: Dan poslije"

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2017-11-17 12:55
U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 23. studenoga 2017. u 12 sati održat će se međunarodni kongres pod nazivom "Masovne katastrofe, zone sukoba i terorizam: Dan poslije". Na svečanom otvorenju prisutne će pozdraviti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, nakon čega slijedi znanstveni program.

U stručnom programu, koji će započeti u 13 sati i s manjim stankama trajati do svečanoga zatvaranja u 17.30 sati, predavanja će održati brojni profesori sa sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te drugi gosti. Prirodne katastrofe, zone sukoba i terorizam od ranoga doba prate ljudsku vrstu. Široka tema kongresa predstavljena je nizom pozvanih predavanja iskusnih znanstvenika iz različitih područja koji će pokušati dati odgovore ili barem smjernice na vrlo složena pitanja koja su danas naša neminovnost i koja imaju sve veći utjecaj na naš život. Ured za forenzične znanost Sveučilišta u Zagrebu i dalje će njegovati i poticati interdisciplinarnost i multidisciplinarnost, koji pomažu razvijati nove ideje i inovativne istraživačke pristupe. Program  

Predsjednica Republike Hrvatske primila Upravu Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2017-11-17 08:56
Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović u svome Uredu na Pantovčaku primila je 14. studenoga 2017. članove Uprave Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sastanku su nazočili dekan prof. dr. sc. Željan Maleš, prodekanica za znanost i istraživanje izv. prof. dr. sc. Jasmina Lovrić te prodekanica za kvalitetu i poslijediplomske specijalističke studije izv. prof. dr. sc. Zrinka Rajić Džolić te posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport doc. dr. sc. Tomislav Madžar, dr. med. spec.   Dekan prof. dr. sc. Željan Maleš se zahvalio gospođi Predsjednici na pokroviteljstvu 135. obljetnice Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta i na tome što je bio njezin osobni izaslanik na 700. obljetnici Ljekarne Male braće u Dubrovniku (10. i 11. studenoga 2017.). Ukratko je upoznao Predsjednicu s činjenicom da je sveučilišna naobrazba u području farmacije započela skoro istovremeno s poučavanjem klasičnih disciplina filozofije, teologije i prava. Prodekanica izv. prof. dr. sc. Jasmina Lovrić je istaknula kako su posebno ponosni na poslijediplomski doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti koji je nakon provedene reakreditacije 2016. ocijenjen najvišom ocjenom u svim aktivnostima te mu je prema preporuci Agencije za znanost i visoko obrazovanje dodijeljena oznaka doktorskoga studija visoke razine kvalitete. Doc. dr. sc. Tomislav Madžar je upoznao Predsjednicu s činjenicom da svi studenti koji završe Farmaceutsko-biokemijski fakultet vrlo brzo pronađu posao u struci te da su vrlo cijenjeni u Republici Hrvatskoj, a i šire.

Uprava Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta je Predsjednici darovala prigodne publikacije koje su objavili ove godine (Spomenicu, Bibliografiju i Godišnja izvješća), tematski broj Farmaceutskoga glasnika posvećen obljetnici Fakulteta kao i zahvalnicu za njeno pokroviteljstvo.

Razgovor je protekao u izuzetno ugodnoj atmosferi te je Predsjednica izrazila želju da jednom posjeti Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  

 Izvor fotografija: Ured predsjednice RH, Tomislav Bušljeta               

Natječaj za nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti" 2017.

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2017-11-14 15:43
L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, dvanaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" kojim se nagrađuje vrijedan rad i doprinosi mladih hrvatskih znanstvenica.


Natječaj je otvoren od 8. studenoga 2017. i traje do 8. prosinca 2017. godine. Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti) nagradit će se četiri mlade hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Stipendije su svojevrsna nagrada za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, a ujedno služe i kako bi ih se dodatno motiviralo i inspiriralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. Za stipendiju programa mogu se prijaviti isključivo ženske osobe koje:
· su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja;
· su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj;
· nisu starije od 35 godina na dan zatvaranja natječaja 8. prosinca 2017. godine;
· se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“;
· imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj. O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednikom Izbornog povjerenstva "Za žene u znanosti". Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovoga programa stipendiranja dugog više od jednoga desetljeća su i akademici Vida Demarin, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer. Svi detalji Natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Proslava 25. obljetnice osnutka Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2017-11-14 10:19
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu 16. studenoga 2017. obilježit će 25. obljetnicu osnutka i djelovanja. Tijekom toga razdoblja Hrvatski studiji isprofilirali su se kao visokoobrazovna i znanstvenoistraživačka ustanova Sveučilišta u Zagrebu koja izvodi i koordinira znanstveno-nastavne i znanstvenoistraživačke djelatnosti u području društvenih i humanističkih znanosti te u interdisciplinarnom području znanosti, a osobito u proučavanju hrvatskoga društva te u polju proučavanja i afirmacije hrvatske znanosti, obrazovanja i kulture u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Središnja proslava osnutka održat će se u četvrtak 16. studenoga u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18, Zagreb), s početkom u 11 sati, uz prisutnost predstavnika sveučilišta, visokih učilišta, obrazovnih institucija, znanstvenih instituta i javnih ustanova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Više o Hrvatskim studijima

Dani otvorenih vrata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta 25. studenoga

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2017-11-14 09:44
U subotu 25. studenog 2017. od 9 do 14 sati održat će se Dani otvorenih vrata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ante Kovačića 1), na kojima će se kroz niz zanimljivih predavanja i radionica na temu Od molekule do lijeka široj javnosti predstaviti farmaceutska i medicinsko-biokemijska struka.  

Sveučilište u Zagrebu i HAZU organiziraju kolokvij 'Inovacije u medicini VI'

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2017-11-10 11:58
U srijedu 15. studenoga 2017. u 13 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma održat će se kolokvij pod nazivom Inovacije u medicini VI. Riječ je o skupu koji se organizira u okviru tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. Na tribini će biti predstavljena tri inovativna projekta Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, partnerom Udrugom inovatora Hrvatske i suorganizatorom Razredom za medicinske znanosti HAZU. Sudjelovanje na Tribini bit će vrednovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao stožerna ustanova biomedicinske znanosti, od samih je početaka svoga djelovanja kroz generacije istaknutih djelatnika prepoznala inovativnost kao stup napretka. Stoga se u godini obilježavanja njegove 100. obljetnice djelovanja, tribina Inovacije u medicini VI posvećuje upravo predstavljanju triju inovativnih projekata Medicinskoga fakulteta. Tribina će započeti uvodnim obraćanjem predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU akademika Marka Pećine i dekana Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijana Klarice. Na tribini će potom uslijediti predstavljanje triju inovativnih projekata. Prof. dr. sc. Miloš Judaš održat će izlaganje pod nazivom Poznavanje razvoja moždane mikrostrukture kao bitan uvjet za napredak dijagnostike i liječenja perinatalnih oštećenja mozga, prof. dr. sc. Livije Kalogjera predstavit će projekt Molekularna dijagnostika alergije i hiperreaktivnosti gornjih dišnih putova, a prof. dr. sc. Darko Chudy održat će izlaganje pod nazivom Suradnja medicinskih i tehničkih fakulteta imperativ je razvoja zdravstvenog sustava, posebice u Republici Hrvatskoj. Skup će moderirati prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Tribina Inovacije u medicini VI sedamnaesti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Sveučilišta ključna u promicanju suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji - zaključak Dunavske rektorske konferencije

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2017-11-10 10:16
Na Sveučilištu u Zagrebu održana je trodnevna godišnja Dunavska rektorska konferencija (DRC), na kojoj su sudjelovali rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja. Cilj Konferencije je raspravljati o unaprjeđenju visokoga obrazovanja i suradnje između gotovo 70 sveučilišta u dunavskoj regiji, a ovogodišnja je tema bila odgovornost sveučilišta u promicanju ciljeva EU-ove strategije za dunavsku regiju (EUSDR). U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu – Danubius Young Scientist Award, a doc. dr. sc. Tomislav Capuder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu jedan je od 13 nagrađenih znanstvenika. Rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije (Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine), zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damirom Borasom i Predsjednikom DRC-a mag. Friedrichom Faulhammerom, raspravljali su o tome kako unaprijediti visoko obrazovanje, kako promovirati dunavsku regiju kroz istraživanje i razvoj te kako promicati ciljeve strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR). Dunavska makroregionalna razvojna strategija važan je alat u jačanju dobrosusjedske suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji, a obrazovanje tu ima vrlo važnu ulogu. Stoga smo ponosni da je Zagreb domaćin ovako važne konferencije na kojoj ćemo pokriti brojne važne teme vezane uz visoko obrazovanje i pojačati suradnju sveučilišta na konkretnim projektima koji mogu imati značajan utjecaj na dunavsku regiju – izjavio je prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, u pozdravnom govoru te je pohvalio ovogodišnjega dobitnika nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku doc. dr. sc.  Tomislava Capudera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) za njegov ukupan znanstvenoistraživački rad i doprinos Sveučilištu u Zagrebu. Danubius Young Scientist Award nagrada je koja se jednom godišnje dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima u zemljama dunavske regije koje odabire međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije. Gospođa Barbara Weitgruber, generalna direktorica Odjela za znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju Federalnoga ministarstva za obrazovanje i istraživanje Republike Austrije (BMWF), gospođa Maive Rute, zamjenica ravnatelja Zajedničkoga istraživačkoga centra Europske komisije (JRC) i gospodin dr. Erhard Busek, predsjedatelj Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu (IDM), ove su godine dodijelili nagrade znanstvenicima, jednom iz svake zemlje dunavske regije, osim Moldavije, koja ove godine nije prijavila svoje kandidate. Hrvatski dobitnik nagrade doc. dr. sc. Tomislav Capuder docent je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zavodu za visoki napon i energetiku, a odabran je za najboljega mladoga znanstvenika iz Hrvatske između ostalih vrlo vrijednih kandidata na temelju  doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja. Tu se, uz veliki broj visoko citiranih znanstvenih radova, posebno ističe i projekt 3Smart (Smart Buildings – Smart Grid – Smart City), na kojem je Fakultet elektrotehnike i računarstva  voditelj međunarodnog tima. Ovaj projekt jedan je od najvećih projekata Interreg Danube programa, a usmjeren je na integrirana rješenja pametnog upravljanja energetikom zgrada i mreža. Ponosan sam što je akademska zajednica prepoznala moj znanstveni rad te mi je iznimna čast primiti ovu vrijednu nagradu. Uvijek je poticaj kada je trud i rad prepoznat, posebno na međunarodnoj razini, a ova nagrada je priznanje da sa svojim timom razvijam odlična i inovativna rješenja u održivoj niskougljičnoj energetici te ohrabrenje da nastavimo i budemo još bolji – izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Capuder nakon primitka nagrade Danubius Young Scientist Award. Osim nagrada mladim znanstvenicima, u sklopu konferencije DRC-a dodijeljena je i nagrada Danubius Award, koja je ove godine pripala prof. Marosu Finki s Tehnološkoga sveučilišta u Slovačkoj.    

Sveučilište u Zagrebu domaćin Dunavske rektorske konferencije

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2017-11-08 14:23
Na Sveučilištu u Zagrebu od 8. do 10. studenoga 2017. održava se trodnevna godišnja Dunavska rektorska konferencija (DRC), na kojoj sudjeluju rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja. Cilj je konferencije unaprjeđenje visokoga obrazovanja i suradnje između gotovo 70 sveučilišta u dunavskoj regiji, a ovogodišnja je tema odgovornost sveučilišta u promicanju ciljeva EU-ove strategije za dunavsku regiju (EUSDR).
U sklopu konferencije bit će održana i svečana dodjela nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu – Danubius Young Scientist Award, koja se jednom godišnje dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima u zemljama dunavske regije, a odabire ih međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije. Rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije (Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine), zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damirom Borasom i Predsjednikom DRC-a mag. Friedrichom Faulhammerom, raspravljat će o tome kako unaprijediti visoko obrazovanje, kako promovirati dunavsku regiju kroz istraživanje i razvoj te kako promicati ciljeve strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).        

Velik uspjeh sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na 69. međunarodnoj izložbi inovacija iENA 2017 u Nürnbergu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2017-11-08 13:58

Na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017., jednoj od najpoznatijih takvih manifestacija u Europi, koja je u Nürnbergu u Njemačkoj održana od 2. do 5. studenoga 2017., sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su dvije zlatne medalje i nagradu Kineske asocijacije inovatora. Na ovogodišnjoj izložbi iENA sudjelovale su tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu – Fakultet elektrotehnike i računarstva s dvjema inovacijama te Fakultet prometnih znanosti i Grafički fakultet, svaki s po jednom inovacijom.

Inovacija Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu razvijena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec SELF PROP RAIL autora Dražena Vidovića na izložbi iENA 2017 nagrađena je zlatnom medaljom. Inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod nazivom aPAD grupe autora nagrađena je također zlatnom medaljom, dok je inovacija Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, prof. dr. sc. Ivane Stanimirović-Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i dr. sc. Jane Žiljak-Vujić osvojio Nagradu Kineske asocijacije inovatora.

Tijekom četiri dana trajanja izložbe iENA 2017 predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta. Riječ je o izložbi koja već dugi niz godina nosi titulu jedne od najznačajnijih izložbi inovacija u Europi i šire te je vodeći sajam kontakata i izvrsnih mogućnosti za izumitelje i predstavnike trgovine i industrije za razmjenu ideja i inovacija.

Predstavljanje hrvatskih inovatora na izložbi iENA već je 23. put organizirala Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Izniman uspjeh istraživača Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnim izložbama inovacija pridonosi razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inovatorstva s ciljem stvaranja modernoga i inovativnoga sveučilišta te prijenosu znanja i tehnologija u gospodarstvo.

Svečano dodijeljene oznake visoke razine kvalitete trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2017-11-08 11:24
Na svečanosti održanoj danas u auli Rektorata svečano su dodijeljene oznake visoke razine kvalitete trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju provedenoga postupka reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u području tehničkih i biotehničkih znanosti te područja biomedicine i zdravstva, oznake visoke razine kvalitete na svečanosti je dekanima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta i Veterinarskoga fakulteta dodijelila ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek. Oznaku visoke razine kvalitete za doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva primio je dekan prof. dr. sc. Mislav Grgić, za doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta dekan prof. dr. sc. Željan Maleš, a za doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta dekan prof. dr. sc. Nenad Turk. Doktorskim studijima visoke razine kvalitete, uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je u akademske i promidžbene svrhe.

Svečanost dodjele održana je u nazočnosti rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, prorektora za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloša Judaša, prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete prof. dr. sc. Mirjane Hruškar, prorektorice za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivane Čuković-Bagić, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije  prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, dekana i prodekana, voditelja doktorskih studija te članova Odbora za doktorske programe i Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

U izvješću Stručnoga povjerenstva koje je provelo postupak reakreditacije doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uz dugu povijest FER-a, kao prednosti studija posebno su istaknute bogate istraživačke reference, financiranje, snažni međunarodni programi, veliki broj projekata u sklopu programa Obzor 2020, povezanost Fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada studija Elektrotehnika i računarstvo usklađene su s međunarodnim trendovima, a FER vrlo aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Doktorskom studiju Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je zbog visoke razine kvalitete znanstvenih postignuća, organizacije prestižnih znanstvenih konferencija te snažne suradnje s industrijom. Također, kao prednost studija posebno je istaknuta njegova usredotočenost na istraživački rad te privlačenje inozemnih nastavnika i izvrsnih kandidata.

Na temelju provedenoga postupka reakreditacije, doktorskom studiju Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je zbog visoke razine kvalitete u pogledu istraživačkih rezultata i infrastrukture, kao i vrlo kvalitetnih laboratorija. Stručno povjerenstvo prepoznalo je iznimno kvalitetnu proceduru izbora tema i praćenja doktoranada, te visoku posvećenost i predanost radu osoblja koje sudjeluje u izvođenju doktorskoga programa. Također, u izvješću je posebno istaknuta međunarodna dimenzija i strategija studija.

Vrednovanjem doktorskih studija Agencija za znanost i visoko obrazovanje pridružila se europskom trendu provođenja vanjskoga vrednovanja ove specifične razine obrazovanja, izuzetno važne u poticanju inovativnoga i visoko specijaliziranoga industrijskoga i društvenoga razvoja.

Postupak vrednovanja doktorskih studija u Hrvatskoj pokrenut je u 2016. godini, i on je još uvijek u tijeku. Cilj je vrednovanja osigurati da nacionalnu dopusnicu dobiju samo studiji koji imaju zadovoljene kriterije kvalitete u pogledu visoko kvalificiranih znanstvenika, opreme i prostora, uz nuđenje kvalitetne potpore doktorandima za stvaranje novih znanja.

Dani Fakulteta strojarstva i brodogradnje od 14. do 17. studenoga

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2017-11-08 09:57
Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu već tradicionalno u mjesecu studenome obilježava svoje dane te su ove godine organizirana višednevna događanja s ciljem predstavljanja Fakulteta, studentskih udruga i povezanosti s hrvatskim gospodarstvom. Dani Fakulteta strojarstva i brodogradnje se održavaju od utorka 14. do petka 17. studenoga 2017. i započinju izložbom "Podvojene ličnosti: strojari-karikaturisti" kao službenim otvaranjem manifestacije u Galeriji FSB-a (Ivana Lučića 5) s početkom u 18 sati. Predstavit će se 13 karikaturista – strojara, od kojih su njih 9 alumni Fakulteta. Na otvorenju će nastupiti muški vokalni ansambl te folklorni ansambl Studentskoga kulturno-umjetničkoga društva "Ivan Goran Kovačić". Izložba će biti otvorena za javnost svakoga radnoga dana od 15 do 18 sati, zaključno s 31. siječnjom 2018. Na događanjima Dan Fakulteta, Dan karijera i Tribina karijera razne tvrtke i studentske udruge predstavit će svoje djelovanje i aktualne projekte. U sklopu Dana otvorenih vrata organiziran je obilazak fakultetskih laboratorija, zatim Bal strojara i svečana sjednica. Dan karijera, namijenjen posebice studentima održavat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. studenoga, od 10 do 16 sati u auli južne zgrade FSB-a. Dan otvorenih vrata FSB-a, uglavnom za zainteresirane srednjoškolce i sve one koji upisuju fakultet, bit će organiziran u srijedu 15. studenoga u 13 sati. Obilazak uključuje predstavljanje Fakulteta, posjet Laboratoriju za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, Laboratoriju za motore i vozila, Laboratoriju za zavarivanje, Centru za aditivne tehnologije te obilazak A dvorane i knjižnice Fakulteta. Okupljanje je ispred južne zgrade Fakulteta, I. Lučića 5, Zagreb. Plakat izložba "Podvojene ličnosti - strojari - karikaturisti" Bal strojara

Obilježavanje Dana Veterinarskoga fakulteta

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2017-11-08 08:37
U petak 10. studenoga 2017. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježit će svoju 98. obljetnicu. Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća održat će se u Velikoj predavaonici glavne zgrade s početkom u 11 sati uz nazočnost brojnih uzvanika – rektora i prorektora Sveučilišta u Zagrebu, dekana sastavnica Sveučilišta, predstavnika državnih i lokalnih upravnih tijela, dekana veterinarskih fakulteta u regiji te predstavnika veterinarskih institucija i organizacija.
Uz pozdravne riječi dekana prof. dr. sc. Nenada Turka prisutnima će se obratiti i ugledni uzvanici. Uslijedit će osvrt na aktivnosti Fakulteta u protekloj akademskoj godini te dodjela priznanja umirovljenim i zaslužnim djelatnicima. Povodom svoje obljetnice Fakultet će dodijeliti i nagrade najuspješnijim studentima, a tvrtke Genera d.d. – Dechra i Agroproteinka d.d. uručit će stipendije i novčanu nagradu. Svečanu će sjednicu uveličati nastup zbora Veterinarskoga fakulteta Ab ovo, a proslava će završiti prigodnim domjenkom.

Nedo Jerković novi predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2017-11-07 12:38
Na konstituirajućoj sjednici Skupštine SZ-a održanoj 26. listopada 2017. izabran je novi predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Nedo Jerković, student druge godine diplomskog studija Elektronički sustavi i tehnologija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obnašat će funkciju predsjednika SZ-a u ak. god. 2017./2018. Na ovoj će funkciji zamijeniti dosadašnjega predsjednika SZ-a Sandra Gašpara.
Mandat novoga predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu traje jednu akademsku godinu.

Nedo Jerković prethodno je obnašao funkciju predsjednika Domskoga odbora Studentskoga doma Cvjetno naselje te je bio član Predsjedništva Studentskoga Zbora Sveučilišta u Zagrebu. Također, bio je voditelj marketinga i financija FSB Racing Team-a. Godine 2017. dobio je Rektorovu nagradu za projekt bolida Strix.

Svečana dodjela oznake i certifikata kvalitete trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2017-11-06 12:27

Svečana dodjela oznake i certifikata kvalitete trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu održat će se u srijedu 8. studenoga 2017. godine u 9 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb. Na temelju provedenoga postupka reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u području tehničkih i biotehničkih znanosti te područja biomedicine i zdravstva, oznaku i certifikate kvalitete na svečanosti će dekanima triju fakulteta dodijeliti ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek.

Oznaku i certifikat kvalitete ('visoka razina kvalitete') za doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva primit će dekan prof. dr. sc. Mislav Grgić, za doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta dekan prof. dr. sc. Željan Maleš, a za doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta dekan prof. dr. sc. Nenad Turk.

Svečanosti dodjele oznake i certifikata kvalitete nazočit će rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektori, dekani i prodekani, voditelji doktorskih studija, te članovi Odbora za doktorske programe i Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu 3. studenoga

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2017-11-06 10:26
U petak 3. studenoga 2017. obilježen je Dan Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je sveučilišno izaslanstvo u 9.15 sati na groblju Mirogoju položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima, u auli Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati održana je svečana sjednica Senata.  
Program svečane sjednice započeo je pozdravnim govorom prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega su uslijedili govori prof. dr. sc. Vlade Guberca, predsjednika Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Jelene Pavičić-Vukičević, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. sc. Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, mr. sc. Renate Margaretić Urlić, izaslanice Predsjednice Republike Hrvatske, akademika Željka Reinera, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.  Nazočnima se još jednom obratio rektor Boras izlaganjem Sveučilište u Zagrebu na početku 349. akademske godine. Na svečanoj sjednici 15 profesora Sveučilišta u Zagrebu primilo je počasno zvanje i titulu professor emeritus te su dodijeljene nagrade "Fran Bošnjaković" i "Andrija Mohorovičić" za 2017. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj je sjednici dodijelio i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta. Program obilježavanja Dana Sveučilišta nastavljen je i poslije podne, kada su na svečanosti u auli Rektorata dodijeljene spomen-medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2016./2017. Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus). Popis dobitnika nagrada i priznanja

               

Priopćenje pročelnika Hrvatskih studija o problemu smještaja studentskih udruga na Hrvatskim studijima

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2017-11-02 22:00
Studentske udruge Hrvatskih studija smještene su na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u objektu 60, koji je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom prije nekoliko godina prenio u vlasništvo Državnoga hidrometeorološkoga zavoda. DHMZ je prije dva tjedna obavijestio udruge, koje koriste objekt 60, o pokretanju radova 2. studenoga 2017. i potrebi za njihovim iseljenjem. Stupivši na dužnost voditelja Hrvatskih studija (2. listopada 2016.), zamolio sam Sveučilište u Zagrebu da pronađe zamjenske prostorije za smještaj arhivskoga gradiva Hrvatskih studija i djelovanje udruga. Odlukom od 11. listopada 2016. rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je Hrvatskim studijima na privremeno korištenje postojeći objekt 38. Taj je objekt u ruševnom stanju i nije useljiv prije nego se obavi znatnija adaptacija. Sveučilište je osiguralo i sredstva za prvu fazu adaptacije koja bi uskoro trebala početi. U ponedjeljak 30. listopada 2017. održao sam sastanak o poteškoćama sa smještajem studentskih udruga. Nazočili su članovi Studentskoga zbora i predstavnici studentskih udruga. Na sastanku sam studentima ponudio sljedeće: a)  Hrvatski studiji pomoći će udrugama i osigurati prijevoz i zbrinjavanje svih pokretnina u za to prikladan prostor. Prostor je osiguran na Kampusu Borongaj, uz naznaku da će se osjetljivije pokretnine zbrinuti u Knjižnici i Službi za informatiku, a namještaj i piće u skladišnom prostoru. b)  Za potrebe rada Studentskoga zbora, studentskoga pravobranitelja i udruga, poput sastanaka, simpozija, seminara, konferencija i drugih aktivnosti, Hrvatski studiji stavljaju studentima na raspolaganje sav raspoloživ prostor, poput većih ili manjih dvorana. c)  Hrvatski studiji u kraćem će vremenskom razdoblju osigurati posebnu prostoriju za Studentski zbor, kojom se u njegovoj koordinaciji mogu služiti studentski pravobranitelj i studentske udruge, uz traženje još boljih rješenja. d)  U međuvremenu Hrvatski studiji očekuju od Studentskoga zbora i udruga dokumentaciju o udrugama, broju njihovih članova i prijedloge za produljenje rada Knjižnice, Studentske kantine na kampusu itd., jer nakon zatvaranja kantine u 16 sati na kampusu ne postoji mogućnost društvenoga života. Studenti su na kraju sastanka, koji je trajao dulje od četiri sata, pokazali spremnost prihvatiti te prijedloge.    Dana 31. listopada glavni tajnik Hrvatskih studija dogovorio je posudbu prijevoznoga sredstva – traktora s prikolicom, za potrebe preseljenja, osigurao radnu snagu kao pripomoć udrugama i dogovorio s DHMZ-om da radovi počnu na južnoj strani objekta 60, kako bi se selidba iz prostorija na sjevernoj strani zgrade mogla obaviti nesmetano. Međutim, 31. listopada u popodnevnim satima tri člana udruga, ujedno i članovi Studentskoga zbora, usmeno su obavijestili voditelja Ureda za osiguravanje kvalitete kako su odlučili da se neće iseliti iz objekta 60. Od 11 udruga iseljenje je odbilo sedam udruga. Dana 2. studenoga u glavnoj zgradi Hrvatskih studija ispražnjen je jedan nastavnički kabinet i time, sukladno obećanju od 30. listopada 2017., osiguran ured za Studentski zbor, studentskoga pravobranitelja i udruge studenata u kojem mogu djelovati u skladu s Kućnim redom. Ured je veličine 15,6 m2 i potpuno je opremljen. Osim toga ureda, studentima su za njihovo djelovanje i dalje na raspolaganju druge prostorije Hrvatskih studija, sukladno njihovoj raspoloživosti. Predsjednik Studentskoga zbora pozvan je da 3. studenoga 2017. ujutro dođe preuzeti ključeve ureda te da nadalje koordinira kako će se udruge studenata služiti tom i drugim prostorijama Hrvatskih studija. U četvrtak 2. studenoga u 9.15 studenti su obavijestili glavnoga tajnika kako je došlo do provale i da su pozvali policiju na uviđaj. Policiji su izjavili da je objekt u vlasništvu Hrvatskih studija (što nikad nije bio), iako na vlasnika upućuje i tabla ispred zgrade 60 s natpisom: „Državni hidrometeorološki zavod: nova upravna zgrada“. Potpredsjednik Studentskoga zbora Hrvatskih studija Luka Kovač istoga je dana izjavio Hini da „postoji mogućnost da se iza toga [prijavljene provale] skriva pritisak uprave Studija na studentske udruge“. Odbacujem kao klevetničku tu insinuaciju koju je Hina objavila uz napomenu kako se nisam odazivao na pozive na telefon za komentar stanja. Takav poziv danas nisam primio na mobitel, a nije ga zaprimila ni tajnica Pročelnikova ureda. U istoj je vijesti Hina objavila više netočnosti, pa sam dužan istaknuti:
  • Provala se nije dogodila na Hrvatskim studijima.
  • Policija nije postupala u zgradi Hrvatskih studija.
  • Uprava Hrvatskih studija nema nikakve nadležnosti nad objektom 60, pa tako nije davala, niti je mogla davati rok udrugama do kada ga moraju napustiti.
Uprava Hrvatskih studija osigurala je Studentskomu zboru Hrvatskih studija i studentskim udrugama mnogo više nego što je prema zakonu bila obvezna i najviše što je u ovom trenutku bilo moguće. Osobno sam kao pročelnik Hrvatskih studija uložio svu energiju i koristio se svim mogućnostima da se problem smještaja Studentskoga zbora i studentskih udruga kratkoročno i dugoročno riješi na što kvalitetniji način. Na temelju navedenih činjenica lako je zaključiti tko u ovom slučaju radi na rješavanju, a tko na stvaranju i potenciranju problema. U Zagrebu, 2. studenoga 2017.

Pročelnik
izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

Izaslanstvo mađarskoga Sveučilišta Corvinus i veleposlanik u RH Nj. E. Jozsef Zoltan Magyar posjetili Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2017-11-02 09:29
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras primio je u četvrtak 26. listopada 2017. u službeni posjet izaslanstvo Corvinus University of Budapest koje je predvodio rektor prof. dr. sc. András Lánczi.

Uz rektora Borasa sa Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili: prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić, dekanica Fakulteta političkih znanosti, prof. dr. sc. Nataša Erjavec, prodekanica Ekonomskoga fakulteta, prof. dr. sc. Božidar Jaković, prodekan za studente Ekonomskoga fakulteta i prof. dr. sc. Dragan Bagić, prodekan Filozofskoga fakulteta te dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju. Mađarsko izaslanstvo, uz rektora Lánczija činili su dr. Erzsébet Kovács, dekan Ekonomskoga fakulteta, dr. Csicsmann László, dekan Fakulteta društvenih znanosti i međunarodne suradnje, dr. Szántó Richárd, prodekan Fakulteta za menadžment, dr. Tamás Pesuth, voditelj Ureda za vanjske odnose i suradnju, István Vilmos Kovács, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju i inovacije te mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Jozsef Zoltan Magyar.

Svrha posjeta bila je radni sastanak na kojem su akademski parneri predstavili svoje obrazovne i istraživačke aktivnosti uz naglasak na osiguranju kvalitete studijskih programa, na podjelu iskustava o internacionalizaciji sveučilišta te ponudi studijskih programa na engleskom jeziku. Takoder, bilo je riječi i o mogućnostima suradnje u području organizacije seminara, konferencija, ljetnih škola te ostalih susreta koje Sveučilište u Zagrebu uspješno provodi u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku, a jedno takvo središte upravo je u procesu osnivanja na Sveučilištu Corvinus. Potpisan je i novi Erasmus+ sporazum za razmjenu studenata između ekonomskih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mađarskoga Sveučilišta Corvinus.

Kao znak dobre akademske suradnje izmedu hrvatskih i mađarskih sveučilišta te prijateljskih odnosa dviju država, predstavnike dvaju sveučilišta ugostio je na radnom ručku mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Jozsef Zoltan Magyar.

Dan Sveučilišta u Zagrebu 3. studenoga

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2017-10-31 10:04
U petak 3. studenoga 2017. obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što sveučilišna delegacija u 9.15 sati na groblju Mirogoj položi vijence i oda počast preminulim profesorima i studentima, u auli Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati održat će se svečana sjednica Senata.  
Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika, nakon čega će se prisutnima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras izlaganjem na temu Sveučilište u Zagrebu na početku 349. akademske godine. Na svečanoj sjednici 15 profesora Sveučilišta u Zagrebu primit će počasno zvanje i titulu professor emeritus te će biti dodijeljene nagrade "Fran Bošnjaković" i "Andrija Mohorovičić" za 2017. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj će sjednici dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta. Program obilježavanja Dana Sveučilišta nastavit će se u 17 sati, kada će se na svečanosti u auli Rektorata dodijeliti spomen medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2016./2017. Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus). Popis dobitnika nagrada i priznanja

Smotra Sveučilišta u Zagrebu od 23. do 25. studenoga u Studentskom centru

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2017-10-30 13:36

Smotra Sveučilišta u Zagrebu organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu, studentskom životu i o još mnogo drugih detalja.


Na Smotri će se predstavljati 31 fakultet i 3 umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu te druga visoka učilišta iz Zagreba i Republike Hrvatske.

Skup popularno-znanstvenih i umjetničkih prezentacija pod nazivom Najbolje sa Sveučilišta okupit će nastavnike i studente fakulteta koji će na pristupačan način u Kinu SC-a prikazati inovativne teme kojima se bave istraživači i umjetnici i koje su sastavni dio programa pojedinih studija Sveučilišta u Zagrebu. Također, u okviru ovoga događanja u Francuskom paviljonu umjetničke akademije predstavit će svoje uspješne i atraktivne projekte. Maturanti će na taj način dobiti cjelovitiju i realniju sliku o studijima koje planiraju upisati i informacije kojih nema u tiskanim brošurama, na mrežnim stranicama i društvenim mrežama, učvrstiti svoju odluku ili dobiti sasvim novu ideju.

Sveučilište u Zagrebu priprema budućim studentima publikaciju Vodič za buduće studente za ak. god. 2018./2019. koju će besplatno dijeliti svim posjetiteljima Smotre, uz brošure o doktorskim i specijalističkim studijima.

Web stranica

Facebook

#smotraunizg2017

Stiže Smotra! Dođi, pronađi svoj put.

Stranice

Pretplati se na Srce sakupljač