Sveučilište u Zagrebu

Pretplati se na Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Osvježeno: prije 1 hour 25 min

Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost

pet, 2018-01-12 15:27
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost.  Kandidate za članove utvrđuje Vlada Republike Hrvatske na temelju prijedloga dobivenih od znanstvenih instituta, Rektorskoga zbora, sveučilišnih senata, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske gospodarske komore, udruga poslodavaca, Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te znanstvenika i članova akademske zajednice. Članovi Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost biraju se iz redova vrhunskih znanstvenika, osobito onih koji imaju svjetske priznate radove i rezultate. Upravni odbor ima sedam članova.

Rok za prijavu je 28. veljače 2018.
Detaljnije informacije dostupne su u javnom pozivu koji možete preuzeti ovdje.

Ekonomski fakultet: Međunarodni sajam mobilnosti 2018.

uto, 2018-01-09 14:48
Ured za međunarodnu suradnju Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 18. siječnja 2018. od 10 do 14 sati organizira Međunarodni sajam mobilnosti 2018. pod nazivom Razmijeni se! Program događanja obuhvaća edukativna i interesantna predavanja te razgovore i predstavljanje više od 100 međunarodnih partnerskih institucija EFZG-a za razmjenu za studijski boravak. Sudjelovat će i zanimljivi gosti, bivši studenti Fakulteta: Tomislav Perk i Luka Bulić.

Događanje će se odvijati na tri lokacije na Ekonomskom fakultetu:
  1. U Kongresnoj dvorani od 10 do 11.30 sati gdje će Ured za međunarodnu suradnju predstaviti  ERASMUS+ i druge vrste stipendija, a Tomislav Perko, bivši student i poznati globtrotter, će nam približiti putovanja iz različitih perspektiva.
  2. U Kefi od 12 do 13.30 sati održat će se ERASMUS+ KEFA KAFÉ s Lukom Bulićem, bivšim studentom koji će na informativan i zabavan način porazgovarati s bivšim stipendistima koji su iskusili razmjenu u zanimljivim zemljama.
  3. U predvorju Kongresne dvorane i u Chillin' zoni od 10 do 14 sati odvijat će se EFZG International Mobility Fair: bit će postavljeni štandovi po zemljama s promotivnim materijalima partnerskih institucija i studentima prezenterima, gdje ćete moći upoznati kolege koji su bili u tim zemljama na razmjeni i saznati iz prve ruke bitne informacije.

    Sudjelovat će i Sveučilište u Zagrebu sa svojim bilateralnim stipendijama.

    Prijavite se ovdje!
    Pozivamo vas i da pratite događanje na Facebooku!

Dan Muzičke akademije 12. siječnja

uto, 2018-01-09 09:56
U petak 12. siječnja 2018. u 12 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa održat će se svečana sjednica Vijeća Muzičke akademije povodom Dana Akademije. Tom prigodom bit će dodijeljena priznanja zaslužnim profesorima te Dekanove nagrade najboljim studentima u akademskoj godini 2016./2017. Dan Muzičke akademije obilježit će se i večernjim koncertom (19.30 sati) pod nazivom Studenti Muzičke akademije uz Zagrebačke soliste u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa.
PROGRAM
A. Vivaldi: Koncert za obou u C-duru, RV 447
Allegro non molto
Larghetto
Minuetto


Antonio Haller, oboa G. Bottesini: Drugi koncert za kontrabas i gudače u h-molu
Allegro
Andante
Allegro
Iikka Järvi, kontrabas *** L. E. Larsson: Concertino za trombon i gudački orkestar, op. 45
Preludium. Allegro pomposo
Aria. Andante sostenuto
Finale. Allegro giocoso
Mate Đuzel, trombon B. Bartók: Divertimento za gudački orkestar
Allegro non troppo
Molto adagio
Allegro assai

Kineziološki fakultet slavi 58. obljetnicu rada i postojanja

sri, 2017-12-20 13:13
Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća u Velikoj amfiteatralnoj dvorani, Horvaćanski zavoj 15, u petak 22. prosinca 2017. u 11 sati Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježit će 58. obljetnicu djelovanja. Nakon pozdravnoga govora dekana izv. prof. dr. sc. Tomislava Krstičevića bit će dodijeljene prigodne nagrade i priznanja najuspješnijim studentima i zaposlenicima Fakulteta. Pozivnica (.pdf) Svečanost proslave Dana Fakulteta nastavit će se u 21 sat božićnim druženjem u Movie pubu u Savskoj 141.  

Doc. dr. sc. Žaklin Lukša ovogodišnja je dobitnica nagrade 'Srećko Jelenić'

uto, 2017-12-19 14:02
U srijedu 13. prosinca na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada Srećko Jelenić za najboljega predavača biologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za 2017. Ovogodišnja dobitnica nagrade je profesorica biologije Žaklin Lukša iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

Vijeće Biološkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ustanovilo je nagradu Srećko Jelenić za najboljega predavača iz područja biologije u svrhu poticanja kvalitete nastave biologije. Nagrada je ustanovljena u spomen na doc. dr. sc. Srećka Jelenića koji je godinama među studentima Biološkog odsjeka glasio za jednog od najboljih predavača, zbog čega mu je 2007. godine i uručena nagrada studenata biologije za najboljeg nastavnika. Doc. dr. sc. Srećko Jelenić po struci je bio profesor biologije i kemije, a kasnije je magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u području molekularne biologije biljaka pod mentorstvom prof. dr. sc. Dražene Papeš s PMF-a i prof. dr. sc. Dietera Schweitzera s Instituta za botaniku Sveučilišta u Beču. Prije svega smatrao se biologom, a bio je i veliki borac za popularizaciju znanosti, prije svega biologije, te jedan od osnivača i prvi predsjednik "Hrvatske udruge genetičkih inženjera" osnovane 2001.

Nagrada se dodjeljuje u parnim godinama najboljim predavačima Biološkog odsjeka, a u neparnim godinama nastavnicama i nastavnicima biologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Predlagatelji osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika za nagradu mogu biti članovi Biološkog odsjeka PMF-a, vijeća osnovnih i srednjih škola uz podršku učenika ili pak sami učenici te strukovne udruge čije se područje djelovanja odnosi na biologiju. Nagradu čine povelja i novčana nagrada koju osigurava Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrade nazočili su pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja mag. edu. inf. Helene Valečić, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog mag.biol. Tea Dragić Runjak, dekanica PMF-a prof. dr.sc. Aleksandra Čižmešija te studenti i nastavnici Biološkog odsjeka. Nakon svečanosti dodjele, profesorica Lukša održala je inspirativno predavanje pod naslovom "Izazovi poučavanja biologije". Prof. biologije Žaklin Lukša angažirana je u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog gdje teži unaprijeđenu nastavne prakse uvođenjem eksperimenata kao modela poučavanja biologije. Njeni učenici uspješno sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima iz biologije, gdje osvajaju značajna priznanja i prva mjesta. Profesorica se bavi i uređivačkom djelatnošću u časopisu za učenička istraživanja iz biologije Bioznalac te je urednica časopisa za edukaciju biologije Educatio Biologiae. Prof. Lukša je među prvim biolozima koji su magistrirali na Poslijediplomskom znanstvenom studiju iz didaktike prirodnih znanosti u Splitu, a 2011. obranila je doktorsku disertaciju na PMF-u u Zagrebu s temom "Učeničko razumijevanje i usvojenost osnovnih koncepata u biologiji". Od iste godine na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (odsjek Čakovec) predaje kolegij "Metodika prirode i društva". Zaključno, stručno znanje prof. Žaklin Lukše u području biologije i edukacije biologije, ljudska toplina i spremnost za pružanje pomoći i potpore čine je poznatom i uvaženom članicom prosvjetne zajednice u području prirodoslovlja. Čestitamo profesorici biologije Žaklin Lukši na osvojenoj nagradi!

Dan Geotehničkoga fakulteta 20. prosinca

uto, 2017-12-19 09:59
Svečanost obilježavanja Dana Geotehničkoga fakulteta održat će se u srijedu 20. prosinca 2017. u 11 sati u Velikoj dvorani Geotehničkog fakulteta (Hallerova aleja 7, Varaždin). Nakon pozdravne riječi i govora dekana prof. dr. sc. Ranka Biondića, uslijedit će dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim studentima na studiju, nastavnicima Fakulteta za znanstvenu djelatnost u tri kategorije, priznanja za doprinos Fakultetu u ostvarivanju vlastitih sredstava kroz suradnju s gospodarstvom te zahvalnica najistaknutijim pojedincima i tvrtkama. Tom prigodom otkrit će se i spomen ploča prof. dr. sc. Ivana Gotića, bivšega dekana Geotehničkog fakulteta. Svečanost Dana Fakulteta bi će uveličana prigodnim glazbenim programom koji će izvesti mezzosopranistica Dora Dučakijević.

Čestitka Sveučilišta u Zagrebu

uto, 2017-12-19 09:19
Svim sadašnjim i bivšim studentima, profesorima, nastavnicima, znanstvenicima, suradnicima i kolegama Sveučilište u Zagrebu želi blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu novu 2018.!

Izaslanstvo Kineske akademije znanosti posjetilo Sveučilište u Zagrebu

pon, 2017-12-18 09:43
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 15. prosinca 2017. izaslanstvo Kineske akademije znanosti (Chinese Academy of Science - CAS) koju je predvodio predsjednik CAS-a prof. dr. Bai Chunli. U kineskoj delegaciji bili su prestavnici CAS-a: prof. CAO Jinghua, generalni direktor Ureda za međunarodnu suradnju i NING Bolun, izvršni direktor za odnose s Europom. U pratnji su bili predstavnici tvrtke Sugon: LI Jun, predsjednik, HAN Meijun, direktor Odjela za međunarodne poslove i XU Chen, voditelj prodaje u Odjelu za međunarodne poslove, kao i predstavnik tvrtke Yotta Tomi Illjas, predsjednik uprave.
Uz rektora Borasa, sa Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili akademik prof. dr. sc. Vladimir Bermanec, prof. dr. sc. Anđelka Plenković-Moraj s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica središnjeg Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvodnih izlaganja i uzajamnoga upoznavanja razgovaralo se o uspostavi suradnje na razini gostovanja profesora kao prvi korak te o dodatnim istraživanjima u području prirodnih i tehničkih znanosti, računarstva i biomedicine. Kineska strana naglasila je veliku aktivnost CAS-a u području astronomije i astronautike, posebno izrade i lansiranja satelita. Također su prvi po broju međunarodnih studenata koji studiraju na sveučilištima u sklopu CAS-a. Za dolazak stranih studenata i nastavnika posebno je zadužena fondacija International Fellowship Initiative. U sklopu CAS-a postoji 104 instituta za istraživanje, pet sveučilišta i drugih organizacija u kojima je zaposleno otprilike 70 tisuća osoba (56 tisuća znanstvenika), a broj studenata veći je od 68 tisuća.

Otvorena Galerija f8 Akademije dramske umjetnosti

čet, 2017-12-14 14:33
Galerija Akademije dramske umjetnosti f8 svečano je otvorena u srijedu 13. prosinca 2017. na Trgu Republike Hrvatske 8 predstavljanjem radova 12 alumnija diplomskoga studija fotografije Odsjeka snimanja ADU pod nazivom "Alumni - Katedra za fotografiju". Autori djela su: Igor Ilić, Tjaša Kalkan, Luka Kedžo, Davor Konjikušić, Ana Mihalić, Marko Miščević, Tomislav Može, Petra Mrša, Neven Petrović, Nikola Šerventić, Marina Paulenka i Borko Vukosav. Galeriju je otvorila dekanica Akademije dramske umjetnosti, izv. prof. art. Franka Perković Gamulin i dr. art. Enes Midžić, a izložbu voditeljica ADU Galerije f8, doc. art. Jelena Blagović Pavičić. Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca, radnim danom od 12 do 19 sati i subotom od 10 do 15 sati. Ovo je prva specijalizirana galerija za studente fotografije koja označava važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni na kojoj do sad nije postojao prostor susreta između zainteresirane publike i studenta – umjetnika. Dio sredstava za njegovu realizaciju osiguralo je Sveučilište u Zagrebu, te je ADU tako bio u mogućnosti za tu svrhu unajmiti prostor od Grada Zagreba. Galerija je zamišljena kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa između zainteresirane publike i studenta – umjetnika, s ciljem prezentiranja često nevidljivog studentskoga rada sudu javnosti, te približavanja prvenstveno medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.  

Sveučilište u Zagrebu povlači tužbu protiv studenta Luke Kovača

sri, 2017-12-13 16:05
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras sastao se danas s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Nediljkom Jerkovićem i studentskom pravobraniteljicom Sveučilišta u Zagrebu Barbarom Šimić, koji su jučer razgovarali sa studentom Lukom Kovačem te ustvrdili da u istupu kolege Kovača nije bilo loše namjere, što je rektor prihvatio. Zajednički zaključak sastanka je da će Sveučilište u Zagrebu povući tužbu.

Održan XXII. Međureligijski koncert

sri, 2017-12-13 09:32
U Zagrebu je u nedjelju 10. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu održan XXII. Međureligijski koncert programa Universitas cantat u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu je ove godine u glazbenom dijelu predstavljao Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Sudjelovalo je ukupno devet zborova, vokalnih ansambala i solista koji su predstavljali svoje crkvene zajednice: Grkokatoličku crkvu, Židovsku općinu Zagreb, Savez baptističkih crkava u RH, Hrvatsku starokatoličku crkva, Židovsku vjersku zajednicu „Beth Israel“, Evangeličku crkvu u RH, Srpsku pravoslavnu crkvu, Islamsku vjersku zajednicu i Rimokatoličku crkva. Na početku je skup pozdravio u ime organizatora Glavni koordinator programa Universitas cantat Sveučilišta u Zagrebu mo. Josip degl' Ivellio, a nakon njega je svečanost molitve i glazbe na Svjetski dan ljudskih prava otvorio prigodnim govorom rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Potom su svi nazočni predstavnici vjerskih zajednica molili kratku molitvu u duhu vlastite molitvene tradicije, nakon čega je uslijedio koncert. Ovogodišnji XXII. Međureligijski koncert i molitva održani su u svjetlu obiježavanja 25. godišnjice od održavanja prvoga takvog koncerta u RH. Međureligijski koncerti u Hrvatskom glazbenom zavodu utemeljeni su 1992. godine kao projekt Hrvatskoga ogranka Svjetske konferencije religija za mir, tada pod vodstvom gospodina Mihaela Montilja i katoličkoga svećenika dr. sc. don Mladena Karađole te su održavani u kontinuitetu 20 godina. Od prvoga dana izabran je datum 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava - i svi koncerti uvijek su organizirani u Hrvatskom glazbenom zavodu. Nemjerljiva je uloga, kako u organizacijskom tako i u financijskom smislu, pok. msgr. Vladimira Stankovića te gospodina Miljenka Pavletića, kao i posljednjih devet godina mo. Josipa degl' Ivellia.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 4. siječnja 2016. utemeljuje program Universitas cantat i imenuje prvoga glavnoga koordinatora mo. Josipa degl' Ivellia. U planu i programu rada programa Universitas cantat, između ostaloga, navedena je i organizacija Međureligijskoga koncerta u Hrvatskom glazbenom zavodu u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.

Ciklus debata pod nazivom "Ja EUropljanin?"

uto, 2017-12-12 10:12
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu organizira ciklus debata pod nazivom "Ja EUropljanin?" usmjerenih prema studentima i studentskoj populaciji. Prva debata održat će se u srijedu 13. prosinca 2017. u 18 sati u Stablu znanja Studentskoga centra u Zagrebu (Savska cesta 25, I. kat). Uvaženi gosti Domagoj Ivan Milošević, Hrvoje Špehar, Ivan Hrstić i Bojan Glavašević raspravljat će na temu europskog identiteta, a kratki uvodni govor održat će prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Mirella Rašić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Sudionici debata pokušat će dati odgovore na sljedeća pitanja:
• Postoji li uopće europski identitet?
• Pritišće li nas teret povijesti?
• Tko se danas osjeća kao Europljanin?
• Postoje li europski građani drugoga reda?
• Je li Europska unija podbacila u širenju europskoga identiteta?
• Mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet? Više možete pročitati ovdje.

Predstavljen projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji

pon, 2017-12-11 14:46
Na konferenciji za novinare održanoj 6. prosinca 2017. na Učiteljskom fakultetu javnosti je predstavljen projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji, koji će se financirati iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta koji se ostvaruje u okviru EFRR-ova Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014. – 2020. iznosi 3.721.213,99 kuna, od čega su Učiteljskom fakultetu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 2.260.535,89 kuna, odnosno 61,35 posto. Projekt traje 18 mjeseci, početak radova planiran je za svibanj 2018., a kraj radova i završetak projekta do kraja prosinca 2018. Svrha projekta Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji provedba je mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Obnovom zgrade Odsjeka u Petrinji bitno će se smanjiti potrošnja energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup, što će dovesti do smanjenja troškova i smanjivanja onečišćujućih tvari (CO2). Na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu studira gotovo 500 studenata iz različitih krajeva Republike Hrvatske, stoga cilj projekta nije samo obnova zgrade nego i poboljšanje kvalitete studiranja. Projektom će se pozitivno utjecati na opće zadovoljstvo studenata na Odsjeku u Petrinji, ali će se u širem smislu i pridonijeti podizanju kvalitete života mladih na području Grada Petrinje i čitave Sisačko-moslavačke županije. Dekan prof. dr. sc. Ivan Prskalo novinare je upoznao s pojedinim fazama projekta te sa sadržajem ugovora koji su predstavnici Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 6. studenoga 2017. potpisali s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Rektor prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je kako je Učiteljski fakultet jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kojoj je odobren takav projekt, a prema dostupnim informacijama još su samo tri fakulteta u Republici Hrvatskoj dobila sufinanciranje sličnih projekta. 'Sveučilište u Zagrebu podržava korištenje mjera energetske učinkovitosti i ponosno je što se Učiteljski fakultet odlučio na sudjelovanje u ovakvome projektu. Sveučilište poziva sve sastavnice da se u sljedećim pozivima prijave na natječaje ovakve vrste s ciljem smanjivanja troškova za energiju. Time se omogućava preusmjeravanje ušteđenoga novca u znanstvena istraživanja i znanstvene projekte te se unaprjeđuje studentski standard, budući da kvaliteta studiranja svakako ovisi i o kvaliteti prostora u kojoj se nastavni proces odvija', istaknuo je rektor Boras te dodao da će Sveučilište pomoći Učiteljskom fakultetu u sufinanciranju preostaloga dijela troškova. Prodekan doc. dr. sc. Marko Badrić na konferenciji za novinare istaknuo je da je potkraj 2015. započelo prikupljanje potrebne dokumentacije za prijavu projekta, a u 2016. izrađen je projekt energetske obnove. Zgrada Učiteljskoga fakulteta u Petrinji nalazi se u energetskom razredu E, zbog čega se planiraju izvesti građevinske mjere na trima razinama – toplinskoj izolaciji vanjskih zidova, zamjeni vanjske stolarije i toplinskoj izolaciji stropa prema negrijanomu tavanu. Provedbom tih mjera planira se ušteda u potrošnji energije od 52,67 posto, kao i prijelaz u energetski razred C. Dekan Prskalo i prodekan Badrić zahvalili su rektoru Damiru Borasu na pomoći Sveučilišta u Zagrebu u realizaciji toga projekta. Također, predstavnici Učiteljskoga fakulteta, kao i rektor, zahvalili su petrinjskomu gradonačelniku Darinku Dumboviću i županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću na njihovoj potpori te što su financijski poduprli realizaciju toga projekta.

Priznanje novom Studentskom domu u Varaždinu

pon, 2017-12-11 10:56
Dana 7. prosinca 2017. godine u Zagrebu na svečanosti Hrvatskoga savjeta za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatske udruge energetskih certifikatora (HUEC) te Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) dodijeljeno je priznanje projektu Studentski dom Varaždin u kategoriji GREEN PROJEKTI OBRAZOVNOGA SEKTORA za promoviranje, projektiranje i gradnju prema principima zelene gradnje.

Priznanje je u ime Studentskoga centra Varaždin preuzeo ravnatelj Nenad Milijaš u prisustvu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, članica projektnoga tima Martine Cvitanović i Silvane Čubrić te projektanata Vedrana Pedišića i Ericka Velasca Farrera.

Priznanje u kategoriji GREEN ARHITEKTI za izniman doprinos u projektiranju zgrada prema principima zelene gradnje su također primili arhitekti novoga studentskog doma Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD+AVP).

II. Sveučilišni božićni koncert

pon, 2017-12-11 09:57
U petak 15. prosinca 2017. u 20 sati u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga (Sveti Duh 31) održat će se drugi Sveučilišni božićni koncert. Organizator koncerta je Sveučilište u Zagrebu i program Universitas cantat. Nastupit će akademski pjevački zborovi, vokalni sastavi, studenti solo pjevanja i studenti orgulja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.  

Sveučilište u Zagrebu na tribini 13. prosinca predstavlja uspješnu suradnju svojih fakulteta s gospodarstvom na primjeru tvrtke ALTPRO

pet, 2017-12-08 11:53
U srijedu 13. prosinca 2017. u 13 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO d. o. o. Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom. Suorganizator tribine je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU. Tribina će započeti uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega će direktor tvrtke ALTPRO d. o. o. Zvonimir Viduka održati uvodno izlaganje Inovacijama do globalnog tržišta. Na tribini će uslijediti izlaganje prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića, koji će govoriti o ulozi Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u razvoju inovacija za tržište željezničkih proizvoda i usluga u Europskoj uniji. Tribina će završiti raspravom sudionika. Skup će moderirati prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Uspješno povezivanje znanosti i visokoga obrazovanja s malim i srednjim poduzetnicima nužan je preduvjet ne samo gospodarskoga rasta nego i razvoja lokalne i šire društvene zajednice, što potvrđuju i iskustva razvijenih zemalja u Europi i svijetu. Sveučilište u Zagrebu, kao društveno odgovorna institucija, potiče razvoj inovativnih tvrtki dajući im pristup znanju i modernoj tehnologiji te pružanjem potpore u rješavanju tehnoloških izazova s kojima se susreću u svom poslovanju. Jedan od primjera uspješne suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva svakako je i ona s tvrtkom ALTPRO d. o. o., i to u području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Tvrtka već više od 20 godina razvija svoje proizvode na temeljima vlastitoga znanja i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu u području signalno-sigurnosnih uređaja, a njezini su proizvodi dostupni u više od 45 zemalja na šest kontinenata. Tvrtka ALTPRO d. o. o. ove je godine nagrađena Zlatnom kunom u kategoriji inovacija. Tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP osamnaesti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj. Pozivnica

Argentinski veleposlanik posjetio rektora Sveučilišta u Zagrebu

sri, 2017-12-06 13:50
Dana 5. prosinca 2017. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras zajedno s prorektorom za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Milošem Judašem ugostio je veleposlanika Republike Argentine sa sjedištem u Budimpešti Nj. E. Maximiliana Gabriela Gregorija Cernadasa.


Veleposlanik je zatražio sastanak na Sveučilištu u Zagrebu s namjerom inicijalnoga upoznavanja i ostvarivanja komunikacije unutar akademske zajednice. Cilj je prvenstveno bio povezivanje u području jezičnih studija te razvijanja svakog oblika akademske suradnje koji doprinosi vidljivosti argentinske kulture u Hrvatskoj i obrnuto. Na taj način je planirano ojačati veze dvaju naroda u području kulture i obrazovanja. Obje strane su naglasile postojanje prostora za razvoj mobilnosti, kako studentske, tako i mobilnosti nastavnoga osoblja. U nadi da će povijesna povezanost dviju zemalja rezultirati kvalitetnom suradnjom, veleposlanik i rektor sa zadovoljstvom su predložili novi sastanak. Sastanku je prisustvovala Dora Gelo iz Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

100 godina Medicinskoga fakulteta

sri, 2017-12-06 10:54
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu cijelu 2017. obilježavao je kao stotu godinu svoga postojanja brojnim aktivnostima i događanjima. Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća i središnja proslava velike godišnjice održat će se u nedjelju 17. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, u 18 sati.
Prvi zahtjevi za osnivanjem Medicinskoga studija u Hrvatskoj sežu u 1790. godinu. Nakon osnivanja modernoga sveucilišta u Zagrebu (1874.) počinje dugotrajna, ustrajna i mukotrpna borba za osnivanje Medicinskog fakulteta. U sklopu Sveučilišta tada su već djelovali Pravni i Bogoslovni fakultet, Filozofski se razvijao, a jedino je, iz političkih razloga, opetovano odgađan osnutak Medicinskog fakulteta. Cilj je konačno ostvaren tek 1917., uoči neminovnoga sloma Austro-Ugarske monarhije. 25. siječnja 1917. na sjednici Hrvatskoga sabora narodni zastupnik Milan Rojc iznosi prijedlog za osnivanje Medicinskog fakulteta. 13. studenog 1917. Hrvatski sabor donosi odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta te predlaže Dvorskoj kancelariji u Beču tri profesora - osnivača sa zadaćom da urede Fakultet, postave dekana i brinu se za popunjavanje katedara. To su bili: dr. Theodor Wickerhauser, dr. Miroslav Čaćković i dr. Dragutin Mašek.

20. prosinca 1917.
održana je prva sjednica nastavnika, na kojoj je sastavljen red predavanja i obavljene su sve pripreme za upis u prvi semestar. 12. siječnja 1918. dr. Drago Perović održao je u auli Sveučilišta prvo predavanje pod naslovom: “O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji”. Time je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započeo radom (zimski semestar školske godine 1917/1918). 11. svibnja 1918. održana je prva sjednica profesorskoga zbora Medicinskog fakulteta, na kojoj je za prvog dekana izabran prof. dr. Miroslav Čačković. Slijedi godina intenzivnog rada na adaptaciji zgrada na Šalati za potrebe bazičnih predmeta te popunjavanje katedara vlastitim profesorima. 1919. godine popunjene su sve katedre I. i II. godišta. U zgradu bivšeg plemićkog konvikta smješta se Anatomski zavod i kasnije Zavod za opću i eksperimentalnu patologiju i farmakologiju. U zgradi bivše gimnazije djeluje Morfološko-biološki, Fiziološki i Medicinsko-kemijski zavod.

1920. – 1922.
godine osnovana većina fakultetskih klinika: Interna klinika (1920.), Klinika za ženske bolesti i porode (1920.), Neuropsihijatrijska klinika (1921.), Klinika za bolesti uha, nosa i grla (1921.), Klinika za dječje bolesti (1922.), Klinika za kožne i spolne bolesti (1922.), Klinika za ortopediju (1922.), Klinika za bolesti usta, zubi i čeljusti (1922.), Zavod za rentgenologiju i radnu terapiju (1922.).

1922.
godine dovršena je gradnja Patološko-anatomskog instituta.
Dekani Medicinskoga fakulteta
Velikani Medicinskoga fakulteta Program događanja Službeni kanali komunikacije putem društvenih mreža Hrvatska pošta ovom je prigodom pustila u optjecaj 4. prosinca poštansku marku 100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiji je motiv reljef Roberta Frangeša Mihanovića Medicina. Marko Ercegović autor je fotografije reljefa, a marku je oblikovala za tisak Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost novoga prigodnog izdanja iznosi 3,10 kuna, naklada je 100.000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 16 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Znanstveni skup "Analiza ljudskih zubi u arheološkim i forenzičnim istraživanjima"

pon, 2017-12-04 14:13
U utorak 5. prosinca 2017. u 9.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14, Zagreb) održat će se znanstveni skup pod nazivom "Analiza ljudskih zubi u arheološkim i forenzičnim istraživanjima". Skup organiziraju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za orofacijalne bolesti. Pozivnica i program

Varaždin dobio novi moderan studentski dom

pon, 2017-12-04 09:55
Novi studentski dom svečano je u subotu 2. prosinca 2017. u Varaždinu otvorio premijer Andrej Plenković u nazočnosti ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Miljaša, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, varaždinskog župana Radimira Čačića, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i drugih uzvanika.

Time su Varaždin i cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili jedan od najmodernijih domova u ovom dijelu Europe s novih 600 kreveta, ali i brojnim dodatnim sadržajima. Ukupna investicija vrijedna je 141.590.368,42 kune, što je omogućeno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Sam dom nalazi se iza postojećeg Studentskog doma u Ulici Julija Merlića i prostire se na ukupno 18 tisuća kvadratnih metara, a uz novih 600 kreveta, ukupna brojka smještajnih kapaciteta sada iznosi 850 kreveta. Novi dom ima pet katova s 243 sobe, podzemnu garažu s 118 parkirnih mjesta i dva punjača električnih automobila, spremište za čak 340 bicikala, ambulantu, studentski klub i samposlužnu praonicu rublja. U dvorišnom prostoru nalazi se solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe, sportsko igralište i dva zabavna fitness parka sa spravama za vježbanje. Otvorenjem doma zaposleno je i 11 novih djelatnika. Sveučilište u Zagrebu kontinuirano ulaže napore u stvaranje preduvjeta za što kvalitetnije studiranje svojih studenata, što je, uz stalno podizanje kvalitete studijskih programa, naš strateški cilj i prioritet. Stoga sam ponosan da danas možemo otvoriti vrata ovog novog i modernog studentskog doma te se ujedno zahvaljujem svima koji su svojim trudom i zalaganjem pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta – izjavio je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, te dodao kako vjeruje da će dobri uvjeti u domu, temeljeni na primjeni najviših tehnologija, zaštiti okoliša i održivom energetskom konceptu, pridonijeti osobnom razvoju i kvalitetnom studiranju studenata. Cijeli studentski dom dizajniran je na način da teži održivom razvoju i očuvanju okoliša te s ciljem da ne ispušta štetne plinove u atmosferu. U izgradnji su korišteni ekološki građevni materijali, na krovovima se nalaze solarne elektrane, za zalijevanje travnjaka i sanitarnu vodu koristi se kišnica, za grijanje i hlađenje koriste se sustavi dizalica topline voda-voda, studenti će sortirati otpad i odlagati ga u podzemne spremnike, a proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode prati se preko CNUS-a. Sve to, uz energetski certifikatA+, samo su neke od karakteristika koje ovaj kompleks čine jednim od prvih takve vrste u ovom dijelu Europe.

Otvorenjem doma, studentima u Varaždinu omogućen je kvalitetan studentski standard, što bitno doprinosi razvoju visokog školstva u gradu. Uz podršku Sveučilišta u Zagrebu, donacija zemljišta od strane Grada Varaždina, uspješna i kontinuirana suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU koji su zajedno sa Zajednicom studentskih centara RH omogućili da  studentski domovi imaju priliku financiranja iz EU fondova, te profesionalna suradnja sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), omogućili su uspješnu realizaciju izgradnje novog, modernog studentskog doma.

Stranice