Sveučilište u Zagrebu

Pretplati se na Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Osvježeno: prije 1 hour 43 min

Natječaj za upis studenata u I. godinu diplomskih studija

pet, 2017-07-21 13:50
Na temelju članka 77. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine br. 123/2003.) i članka 55. Statuta Sveučilišta, a u skladu s odlukama Senata Sveučilišta od 23. svibnja i 13. lipnja 2017. Sveučilište u Zagrebu raspisuje Natječaj za upis studenata u I. godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2017./2018.   Više možete pročitati OVDJE.

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade 'Inovacija godine' za 2016.

pet, 2017-07-21 10:21
Udruga inovatora Hrvatske objavila je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade Inovacija godine za 2016. godinu. Nagrada je ustanovljena u cilju unaprjeđenja i promicanja inovatorstva i inovativnoga djelovanja te podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske, a Udruga inovatora Hrvatske tradicionalno je dodjeljuje na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom obilježavanja Dana hrvatskih inovatora.
Nagrada se dodjeljuje za komercijaliziranu inovaciju inovativnim pojedincima, državljanima Republike Hrvatske ili autorskim timovima čiji su članovi državljani Republike Hrvatske. Inovacije i tehnološki razvoj ključni su za postizanje najkompetitivnijega i najdinamičnijega gospodarstva temeljenoga na znanju, odnosno u stvaranju inovativnoga gospodartsva koje se temelji na visokom obrazovanju i istraživanjima na javnim znanstvenim institucijama. Akademska zajednica, unatoč deficitu ulaganja u znanost, trudi se i postiže velike uspjehe u inovacijama na svjetskoj razini. Primjerice, u samo protekle dvije godine inovativni projekti Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su iznimno značajne uspjehe i priznanja na međunarodnim izložbama. Osvojene su čak dvije Grand Prix nagrade te osamnaest zlatnih, devetnaest srebrnih i devet brončanih medalja. Ti uspjesi pridonose, ne samo promicanju treće misije Sveučilišta u Zagrebu, nego i razvoju, popularizaciji i promicanju inventivnoga rada s ciljem stvaranja modernoga sveučilišta. Prijave su otvorene od 5. srpnja do 1. rujna 2017. do 16 sati. Javni poziv Obrazac prijave Pravilnik o dodjeli

Predstavnici australskoga sveučilišta 'Curtin University' posjetili Sveučilište u Zagrebu

čet, 2017-07-20 14:01
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 19. srpnja 2017. profesora dr. Johna Yovicha i gospođu Jeanne Yovich s australskoga sveučilišta Curtin University (Zapadna Australija). Sastanku su sa Sveučilišta u Zagrebu nazočili: prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš, prodekan Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Davor Ježek i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branka Roščić.

Nakon uvodnoga upoznavanja sa sustavom organizacije i rada australskoga kao i zagrebačkoga sveučilišta, rektor prof. dr. sc. Boras i prof. dr. Yovich razgovarali su o potencijalnoj akademskoj suradnji, kako na sveučilišnoj razini općenito, tako i na razini područja biomedicinskih znanosti i reprodukcijske medicine, koja je uža specijalnost profesora Yovicha.

Na sastanku je svečano potpisan međusveučilišni Sporazum o razumijevanju (Memorandum of Understanding).

Curtin University je najveće sveučilište u Zapadnoj Australiji s najvećim brojem stranih studenata. Ciljna područja za zajedničku suradnju bi bila: biomedicina, rudarstvo, geologija, inženjerstvo, agronomija i humanističke znanosti. Nastavno na sastanak na Rektoratu organiziran je radni posjet Medicinskom fakultetu koji je vodio prof. dr. sc. Davor Ježek.

Također, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Australiji na čelu sa dr. sc. Damirom Kušanom i konzulom Mladenom Cvrljom proaktivno je radilo na poticanju ove akademske suradnje jer u Australiji živi izrazito velika hrvatska dijaspora, značajno zastupljena i u akademskim institucijama, a koja želi surađivati s kolegama u Hrvatskoj. Prof. dr. Yovich je također potomak hrvatske dijaspore u Australiji.

Predavanje dr. sc. Tihomira Domazeta: Razvoj Hrvatske na ekonomici i tehnologiji koja oblikuje društvo 21. stoljeća

uto, 2017-07-18 11:26
Predavanje dr. sc. Tihomira Domazeta pod nazivom Razvoj Hrvatske na ekonomici i tehnologiji koja oblikuje društvo 21. stoljeća održat će se u srijedu 19. srpnja 2017. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14, Zagreb). Na predavanju će biti riječi o ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske te će se pokušati ponuditi novi znanstveni okvir takvoga razvoja. Uvodno će o toj temi govoriti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.
Dr. sc. Tihomir Domazet (Hrvatski institut za financije i računovodstvo) je redoviti profesor ekonomike i financija i član Akademskog savjeta na Sveučilištu za mir i razvoj (utemeljeno od UN-a) te gostujući profesor na više sveučilišta izvan Hrvatske. Školovao se, osim u Hrvatskoj, u SAD-u, Velikoj Britaniji, MMF-u i drugdje u inozemstvu. Bio je pomoćnik ministra financija RH, potpredsjednik UNCTAD – ISAR, tajnik Vijeća ekonomskih savjetnika, državni dužnosnik za odobravanje programa EU itd. Sudionik je brojnih konferencija u ulozi predavača i suradnika diljem svijeta, suradnik važnih inozemnih institucija i organizacija (Europska komisija, Svjetska banka, MMF, UNCTAD, OECD, SEEPAD) te ambasador mira (UN-UPF). Autor je osam knjiga (od kojih tri na engleskom jeziku) te 27 knjiga kao suautor, objavio je oko 200 znanstvenih i stručnih radova.

Doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike uključen u razvojni tim prestižne američke organizacije Benetech

pon, 2017-07-17 10:31
Doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, posebni savjetnik zagrebačkoga rektora za internetske servise i koordinator za internetske i informatičke projekte Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, uključen je u razvojni tim prestižne američke organizacije Benetech. Organizaciju Benetech osnovao je Jim Fruchterman, student poznatoga američkoga sveučilišta i istraživačkoga instituta The California Institute of Technology (Caltech). Organizacija Benetech jedna je od vodećih u području razvoja inovativne tehnologije koja služi ujednačavanju mogućnosti i prava svih osoba i zaslužna je za razvoj najveće svjetske pristupačne internetske knjižnice za osobe s raznim poteškoćama (Bookshare). Knjižnica do današnjega dana ima više od 560 000 pristupačnih naslova. Tijekom svoje suradnje s organizacijom Benetech doc. dr. sc. Mario Konecki prvenstveno će raditi na razvoju novih tehnologija za pomoć osobama oštećena vida. Za vrijeme akademske mobilnosti u lipnju i srpnju 2017. doc. dr. sc. Mario Konecki ostvario je projektnu suradnju na području razvoja pomoćnih tehnologija za studente s poteškoćama i s američkim sveučilištima Penn State i New York University (NYU), kao i s američkom školom za slijepe i slabovidne Perkins School for Blind, najstarijom školom za slijepe u SAD-u i mjestom školovanja poznate svjetske aktivistice Helen Keller.   

Svečana dodjela diploma studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije

čet, 2017-07-13 14:58
Svečana dodjela diploma studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije održat će se u petak 14. srpnja 2017. godine u 10 sati, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14, Zagreb). Osmoj generaciji studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije diplome će uručiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i profesor Daniel Hagège sa Sveučilišta u Orléansu, koji je ujedno i jedan od koordinatora ovoga studijskoga programa. Svečanosti će nazočiti Nj. E. Corinne Meunier, veleposlanica Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrije temelji se na Sporazumu o suradnji koji su čelnici dviju institucija potpisali u studenom 2007. Na temelju Sporazuma, studentima Sveučilišta u Zagrebu koji studiraju na diplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz područja molekularne biologije te na diplomskom studiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz područja molekularne biotehnologije, omogućeno je pohađanje dijela nastave koju izvodi Sveučilište u Orléansu, kao i obavljanje prakse u francuskim tvrtkama, čime će steći preduvjete za stjecanje francuske diplome Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrije (Diplôme de Master du domaine Sciences et Technologie, mention Sciences du Vivant, spécialité techniques bio-industrielles). Program je usklađen s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini diplomskoga studija sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Uz Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Orléansu, realizaciju programa podržava Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Svečana dodjela diploma osmoj generaciji studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije održat će se u prisustvu prorektora za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloša Judaša, prodekana za međunarodnu suradnju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomice Hrenara, prodekana za međunarodnu suradnju Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Antonija Starčevića, koordinatora studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu prof. dr. sc. Vladimira Mrše i koordinatorice studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prof. dr. sc. Višnje Besendorfer.

Ansambl LADO dobio novu prvakinju

sri, 2017-07-12 12:19
Tamara Horvat postala je nova folklorna prvakinja Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO. Ova istaknuta solistica u Ladu je ostvarila zavidnu karijeru koja traje više od dva desetljeća. Nova prvakinja Ansambla LADO ističe se iznimnim tehničkim i stilskim izvedbama različitih plesnih elemenata, kao i odličnim vokalnim izvedbama u zborskim programima. Dala je veliki umjetnički doprinos mnogim točkama repetoara, poput Smotre u širokama, Mi jim ne bumo sveču držali, Plesovi i pjesme otoka Suska, Ladarkama i mnogim drugima. "U Ladu sam 21 godinu i ovo promaknuće za mene donosi lijepe promjene. Ponosna sam i sretna jer postati prvakinjom nacionalnoga folklornoga ansambla za mene je iznimna čast i uspjeh, s osjećajem jos veće odgovornosti u umjetničkom rastu. Sretna sam što je umjetničko vodstvo prepoznalo moj rad, trud i kvalitetu. Radujem se godinama koje dolaze." Uz prvakinju, na mjesto plesač pjevač srednje uloge promovirane su plesačice pjevačice Iva Piler i Ivana Prokop, dok je Goran Hlebec promoviran na mjesto glazbenika solista.  

Apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico u oproštajnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu

pet, 2017-07-07 14:34
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras primio je u četvrtak 6. srpnja 2017. u oproštajni posjet apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj monsinjora Alessandra D'Errica. Oproštajnom posjetu su prisustvovali i prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprek.   Rektor Damir Boras zahvalio je monsinjoru Alessandru D'Erricu na službi u Republici Hrvatskoj kojom je dao snažan doprinos učvršćivanju veza jedinstva koje postoje između Apostolske stolice i Hrvatske te za predanost poslu za dobrobit cijeloga hrvatskoga naroda, Hrvatske, a samim time i Sveučilišta.  Tijekom razgovora, rektor Damir Boras osvrnuo se na povijest Sveučilišta te istaknuo kako je od samog svog osnutka Sveučilište u Zagrebu  usko povezano s Crkvom, jer je upravo crkvena ustanova, tadašnja isusovačka akademija bila temelj Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme služenja monsinjora Alessandra D'Errica u Hrvatskoj su postignuti brojni sporazumi između državnih vlasti, poput onog između Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove i Sveučilišta u Zagrebu. Tim je sporazumom Filozofski fakultet Družbe Isusove postao dio Sveučilišta u Zagrebu te je  29. srpnja 2016. potpisan Ugovor o položaju i djelovanju Filozofskoga fakulteta družbe Isusove u Zagrebu u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Rektor i prorektori Sveučilišta u Zagrebu posebno su se zahvalili apostolskome nunciju na euharistijskim susretima na početku i kraju akademske godine posvećenima mladim sveučilištarcima, nastavnicima i svim ljudima dobre volje. Monsinjoru Alessandru D'Erricu želimo puno uspjeha u svekolikom radu na dobrobit Crkve i ljudi, kao apostolskom namjesniku Svetoga Oca na Malti i Libiji!

Sveučilištu u Zagrebu dodijeljen novi projekt akademske mobilnosti: program Erasmus+ - Partnerske države (KA107)

pet, 2017-07-07 13:38
Unutar programa Erasmus+ - Partnerske države koji omogućuje razmjenu studenata i osoblja (sveučilišnih nastavnika i administrativnog osoblja) između europskih i ne-europskih partnera, Sveučilištu u Zagrebu dodijeljena su sredstva u iznosu od 617.180,00 eura kojima će se podržati navedene aktivnosti unutar projekta 2017-1-HR01-KA107-035070. Projekt traje 26 mjeseci, počevši od 1. lipnja 2017. i završno s 31. srpnja 2019., a Sveučilište u Zagrebu će prve natječaje za svoje studente i osoblje organizirati krajem 2017. Više informacija bit će dostupno na stranicama Ureda za međunarodnu suradnju u jesen 2017. http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/ Popis partnerskih sveučilišta s kojima će biti moguća mobilnost, a temeljem iskaza interesa sastavnica Sveučilišta prilikom podnošenja projektne prijave:
 1. Macquarie University, Sydney,
 2. Universidad de La Frontera from Chile,
 3. Federal Universidade Federal do Paraná, UFPR,
 4. Universidade de Sao Paolo,USP,
 5. Bogor Agricultural University (IPB),
 6. Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI),
 7. Institut Teknologi Bandung (ITB),
 8. Universitas Teknology Yogyakarta (UTY),
 9. Bar-Ilan University,
 10. Tel Aviv University,
 11. University of Haifa,
 12. Hadassah Medical Organisation,
 13. Ben Gurion University of the Negev,
 14. University of Pretoria,
 15. Shanghai University of International Business and Economics,
 16. Huazhong Agricultural University,
 17. Bejing Sport University,
 18. China University of Political Science and Law,
 19. East China University of Political Science and Law,
 20. University of Ulsan,
 21. Mohamed Premier University – Oujda (UMP),
 22. Cadi Ayyad University, Marrakesh (UCA),
 23. Lomonosov Moscow State University (MSU),
 24. Ural Federal University (URFU,
 25. National Research University Higher School of Economics (HSE),
 26. Voronezh State University (VSU),
 27. North Carolina State University (NCSU),
 28. Taras Shevchenko National University of Kyiv (TSUNK),
 29. Ivan Franko National University of Lviv (LNU),
 30. National Technical University of Ukraine “Kyiv Polytechnic Institute” (NTUU “KPI”),
 31. National University "Odessa Law Academy” (ONUA),
 32. Agricultural University of Tirana,
 33. University of Shkodra, "Luigj Gurakuqi",
 34. Univerzitet u Sarajevu,
 35. Univerzitet u Mostaru,
 36. Univerzitet umetnosti u Beogradu,
 37. Univerzitet Crne Gore,
 38. University of Prishtina 'Hasan' Prishtina.

Uputa za znanstvenike prilikom odlaska na rad u inozemstvo

pet, 2017-07-07 11:24
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izradilo je Uputu za znanstvenike prilikom odlaska na rad u inozemstvo. Uputa je izrađena s namjerom da se znanstvenicima koji odlaze na rad u inozemstvo omogući uvid u radnje koje moraju izvršiti neposredno prije odlaska u inozemstvo ili neposredno nakon dolaska u stranu državu. Uputom se utvrđuju nužni koraci u području reguliranja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, prijave/odjave prebivališta i boravišta te poreznog tretmana znanstvenika i članova njihovih obitelji prilikom privremenog odlaska u inozemstvo zbog istraživačkog rada. Prilikom izrade Upute Ministarstvo je konzultiralo sva relevantna nadležna tijela; Ministarstvo financija - Poreznu upravu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Uputom se pokušava pružiti cjeloviti pregled svih prava i obaveza koje hrvatski državljani moraju ispuniti prilikom odlaska na privremeni rad u inozemstvo, ali i prilikom povratka u Republiku Hrvatsku. Uputu možete preuzeti OVDJE.

Svečana dodjela Rektorove nagrade za ak. god. 2016./2017.

sri, 2017-07-05 09:58
Svečana dodjela Rektorove nagrade za ak. god. 2016./2017. održat će se u četvrtak 6. srpnja 2017. u 10 sati u Kongresnoj dvorani Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kennedyjev trg 6, Zagreb. Tijekom svečanosti, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodijelit će 184 Rektorove nagrade u ukupno pet kategorija.

U kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad jednoga ili dvaju autora Rektorovom nagradom bit će nagrađena 123 rada. U kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora) nagrađeno će biti 28 radova. U kategoriji „veliki“ timski znanstveni i umjetnički rad (više od 10 autora) Rektorovu nagradu dobit će 4 rada, a u kategoriji posebni natjecateljski uspjesi pojedinaca ili timova dodijelit će se 7 nagrada. Rektorovu nagradu u kategoriji društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici dobit će 22 rada. Svečanosti dodjele Rektorove nagrade nazočit će prorektori, dekani i prodekani fakulteta i akademija, profesori, studenti te drugi uzvanici. Kao i prethodnih godina, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 6. do 13. srpnja 2017. bit će organizirana izložba plakata na kojima će nagrađeni studenti predstaviti svoje radove. Na temelju Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017., pravo prijave za Rektorovu nagradu imali su svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade, koji je Senat usvojio na sjednici 9. veljače 2016., studenti su svoje radove mogli prijavljivati u šest kategorija. Studenti su se na natječaj prijavljivali elektroničkim putem, putem posebnih obrazaca objavljenih na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, zaključno do 28. travnja u 16 sati. Povjerenstvo za dodjelu Rektorove nagrade pregledalo je i ocijenilo pristiglih 265 radova, nakon čega je rektoru dostavilo konačni prijedlog nagrađenih. Konačnu odluku o dobitnicima donio je rektor prof. dr. sc. Damir Boras. Popis dobitnika Rektorove nagrade dostupan je na poveznici.

35 godina Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu KBC-a Sestre milosrdnice

uto, 2017-07-04 13:06
Svečani skup povodom proslave 35 godina Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice održat će se u srijedu 5. srpnja 2017. u 12 sati, u Multimedijskom centru Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice (Vinogradska cesta 29, Zagreb). U godini obilježavanja 100. obljetnice Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, bit će održan svečani skup povodom 35 godina od osnivanja Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu KBC-a. Skup će otvoriti i uvodno se obratiti ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Mario Zovak. Uzvanike će pozdraviti prof. dr. sc. Krešimir Rotim, dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Hrvoje Brkić, dekan Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, dr. sc. Ivan Radić govorit će o ulozi KBC-a Sestre milosrdnice u iskoracima hrvatske medicine kroz 171 godinu postojanja, a prof. dr. sc. Nikola Đaković osvrnut će se na proteklih 35 godina rada Instituta. Tijekom 171 godine neprekinutoga postojanja Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice dao je značajan obol napretku i izgradnji hrvatske medicine. Generacije istaknutih liječnica, liječnika, ali i ostalih stručnjaka bolnice svojim vizionarstvom ostavile su neizbrisiv trag putem znanstvenoga, nastavnoga i stručnoga djelovanja na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, u Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskoj liječničkoj komori te ostalim stožernim organizacijama. Drugi stup brige o zdravstvu – sestrinstvo – također je od svojih početaka do danas u KBC Sestre milosrdnice imalo čvrsto izvorište. U svemu tomu su znanost, istraživanja, inovativnost, visoka stručnost i posebice briga o izobrazbi mladih generacija, cijelo vrijeme bivale najveći prioriteti.

Na Skupštini Saveza ALUMNI UNIZG izabran novi predsjednik i članovi tijela Saveza

pon, 2017-07-03 14:21
Na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u petak 30. lipnja 2017. održana je Izborna skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG. Skupštini je nazočilo 60-ak alumna, većinom predsjednika i predstavnika alumni društava na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu te dekani i prodekani nekih fakulteta. Skup je otvorila predsjednica Predsjedništva i Saveza, prof. emer. dr. sc. Helena Jasna Mencer, a u ime rektora prof. dr. sc. Damira Borasa skup je pozdravio prorektor Sveučilišta u Zagrebu za  inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga koji je posebno istaknuo važnost alumni zajednice za razvoj sveučilišta i njegovu promociju u zemlji i svijetu.

Na početku sjednice profesorica Mencer je dala Izvješće o radu za razdoblje njezinog predsjedanja Savezom, od 2009. do 2017. godine, te se posebno zahvalila članovima tijela Saveza: Predsjedništva, Nadzornoga povjerenstva i Časnoga suda u oba četverogodišnja mandata. Posebno se osvrnula na djelatnost Saveza vezano uz informiranje alumni zajednice o radu Saveza i njegovih članova te samog Sveučilišta u Zagrebu – izdavanje Glasnika. Savez je od 1990. ukupno izdao 29 Glasnika, dok je u razdoblju njezinoga osmogodišnjeg predsjedanja Savezom izdano ukupno 14 Glasnika. O radu Nadzornoga povjerenstva izvijestila je mr. sc. Anđelka Bedrica, a o radu Časnoga suda prof. dr. sc. Mirela Leskovac.

Njegujući tradiciju uvedenu na prošloj Izbornoj skupštini 2013., Predsjedništvo Saveza je na prijedlog svojih članova dodijelio priznanja zaslužnim alumnima: prof. emer. Heleni Jasni Mencer za obnovu i razvoj alumni djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu, prof. emer. Ana Mariji Grancarić za promicanje alumni filozofije na Sveučilištu u Zagrebu te bračnom paru Maji i Damiru Periniću za promicanje hrvatske kulture u Francuskoj i obogaćivanje alumni pokreta na Sveučilištu u Zagrebu. Predsjedništvo je odlučilo dodijeliti i posebna priznanja članovima Predsjedništva prof. emer. dr. sc. Željku Korlaetu za izniman angažman u procesu izrade novoga Statuta Saveza ALUMNI UNIZG te dugogodišnji doprinos razvoju alumni djelatnosti Saveza te mr. sc. Srećku Seljanu za inicijativu i izniman angažman pri uvođenju e-adrese s jedinstvenom domenom za alumne Sveučilišta u Zagrebu te za dugogodišnji društveno korisni rad.

U radnom dijelu sjednice Skupštine u redovito članstvo Saveza ALUMNI UNIZG primljeno je Društvo bivših studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (DBS-KBF / AMAC-FTC), a članstvo je obnovljeno za sve udruge koje su dostavile dokumentaciju u skladu sa člankom 9. Statuta Saveza: Hrvatska udruga diplomiranih inženjera Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (AMAC-FER), Hrvatska udruga inženjera Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (AMAC FSB), Društvo prijatelja Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (AMA-FBF), Društvo bivših studenata i prijatelja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (AMAMUZ), Udruga bivših studenata i prijatelja Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (AMA SFZG), Udruga diplomanata i prijatelja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (AMAC-UFZG), Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta (AMA Croaticae -  Deutschland e. V.), Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta (AMCA – Paris) i Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta (AMCA Quebec). Zbog nepotpune dokumentacije uvjetna obnova članstva je prihvaćena za Udrugu bivših studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Alumni Filozofskog fakulteta u Zagrebu) i Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta (AMAC - UK) koji će biti primljene u Savez na prvoj sljedećoj Skupštini po primitku cjelokupne dokumentacije.

Prof. emer. Jasna Mencer

Prof. dr. sc. Mario Šafran

Skupština Saveza izabrala je i novog predsjednika te članove tijela Saveza za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Tako je za predsjednika izabran prof. dr. sc. Mario Šafran s Fakulteta prometnih znanosti, dugogodišnji predsjednik udruge AMAC-FSC i dosadašnji član Predsjedništva. U Predsjedništvo su izabrani: mr. sc. Anđelka Bedrica (AMA-FBF), prof. dr. sc. Hrvoje Brkić (AMA SFZG), prof. emer. Nada Čikeš (AMAMUZ), prof. emer. Mladen Franz (AMAC FSB) i dr. sc. Martina Kolar-Billege (AMAC-UFZG), a za koordinatore pridruženih članova izabrani su Krešimir Mustapić (AMAC Toronto) i Lamia Barbier Ruzdic (AMCA-Paris).
Za članove Nadzornog povjerenstva izabrani su: izv. prof. dr. sc. Jelena Macan (AMACIZ), doc. dr. sc. Ana Matin (AMAC-Alumni FAZ) i Asja Ostrogović, mag. pharm. (AMA-FBF), a u Časni sud: Olga Kolobarić, dipl. ing. (AMCA-TTF), prof. dr. sc. Mirela Leskovac (AMACIZ) i dr. sc. Dubravka Pavišić-Strache (AMA-FBF), a članovi će među sobom izabrati predsjednika.

Nakon provedenih izbora, dosadašnja članica Predsjedništva prof. dr. sc. Jasmina Havranek (AMAC Alumni-FAZ) održala je zanimljivo predavanje: Uloga alumni aktivnosti u boljem povezivanju visokog obrazovanja i tržišta rada. Nakon predavanja sudionici Skupštine posebno su raspravljali o temi predavanja i važnosti alumna za povezivanje studenata sa tržištem rada. Sudionici su zatvorili skupštinu u svečanom tonu zajednički otpjevavši akademsku himnu Gaudeamus igitur. Sutradan je za sudionike Skupštine organiziran zajednički izlet u Istru (Motovun, Draguć, Beram i Vrsar) koji su iskoristili za bolje upoznavanje i razmjenu ideja i iskustava u alumni djelovanju.

Održan sastanak za prodekane za nastavu i studente i predsjednike povjerenstava za upravljanje kvalitetom

pet, 2017-06-30 14:13
U četvrtak 29. lipnja 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održan je sastanak za prodekane za nastavu (i studente) i predsjednike povjerenstava za upravljanje kvalitetom sastavnica Sveučilišta. Cilj je sastanka bio razmjena iskustva i dijaloga o aktivnostima sustava osiguravanja kvalitete i novoga ciklusa reakreditacije. Sastanku su prisustvovali predstavnici 30 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Teme obuhvaćene sastankom bile su iduće:
 1. Rezultati Ankete za vrjednovanje studija u cjelini u akademskoj godini 2015./2016. i rezultati Ankete za procjenu nastavnika 2015./2016. na razini Sveučilišta,
 2. Poučavanje usmjereno na studenta,
 3. Vidljivost sustava osiguravanja kvalitete na mrežnim stranicama sastavnica,
 4. Analiza napredovanja i uspješnosti studenata po razinama studija za cjelokupno Sveučilište,
 5. Postupak unutarnje prosudbe sustava osiguravanja kvalitete.
 

Konačni rezultati izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

pet, 2017-06-30 10:44
Na temelju čl. 19., st. 9. i st. 10. Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, Povjerenstvo za prigovore Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora na sjednici održanoj 27. lipnja 2017. utvrdilo je KONAČNE REZULTATE IZBORA ZA STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U ZAGREBU   Više o provedenim izborima možete pročitati ovdje.

ESEH konferencija 'Natures in Between - Environments in areas of contact among states, economic systems, cultures and religions'

pet, 2017-06-30 10:04
Svečano otvaranje 9. Bienalne konferencije Europskoga udruženja za povijest okoliša (ESEH) pod nazivom Natures in Between - Environments in areas of contact among states, economic systems, cultures and religions održano je 28. lipnja 2017. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu. U prepunoj dvorani s više od 300 uzvanika, pozdravne govore su održali: dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, v.d. dekana Filozofskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. sc. Drago Roksandić s Filozofskoga fakulteta te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednica Europskog udruženja za povijest okoliša prof. dr. sc. Dolly Jørgensen, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Renata Margetić Urlić. Moderatorica događanja bila je prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš, ujedno i predsjednica Lokalnoga organizacijskog odbora ESEH-a. Otvaranju su prisustvovali i brojni visoki gosti iz stručnih krugova, političkoga, akademskoga i društvenoga života. Konferencija, koja traje od 28. lipnja do 2. srpnja 2017., okuplja oko 450 znanstvenika različitih disciplina iz cijeloga svijeta u više od 130 sekcija, čiji je moto istraživati važne teme povijesti okoliša koje tradicionalna povijest zanemaruje. Istraživanje velikih požara, bolesti ili poplava koje su nerijetko okretale smjer ljudske povijesti, daje uvida u razvoj civilizacije više nego povijest nekih vladara ili država, a nisu predmet cjelovitih povijesnih istraživanja. Više od 300 usmenih izlaganja, osam okruglih stolova i nekoliko eksperimentalnih prezentacija organizirano je u 11 predavaonica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i u Institutu Ivo Pilar. Dio programa odvijat će se u Hrvatskom državnom arhivu, uključujući i izložbu knjiga pet ponajvećih svjetskih izdavača, a u program će biti uključen i Botanički vrt zagrebačkoga PMF-a. U okviru programa organiziran je i niz popratnih događanja poput tematskih okolišnih filmskih večeri Green movie soireé, izložbe knjiga svjetskih i hrvatskih izdavača, projekata i laboratorija. Program Konferencije S obzirom na interdisciplinarnost Konferencije, ona ima značajan potencijal za veću suradnju i povezivanje prirodoslovlja, društvenih i humanističkih znanosti te je posebno važna za promociju hrvatske znanosti i Sveučilišta u Zagrebu u europskoj i svjetskoj mreži visokoškolskih institucija. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Više o Konferenciji možete saznati ovdje.

Dan doktorandâ Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta održat će se 30. lipnja 2017.

čet, 2017-06-29 15:01
U petak 30. lipnja 2017. u 13 sati održat će se Dan doktorandâ Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kojega je organiziran i okrugli stol Kako znanstvena istraživanja RGNF-a mogu pomoći hrvatskim gospodarstvenicima?, koji će započeti u 16 sati u fakultetskoj Velikoj vijećnici. Dan doktorandâ započet će uvodnim obraćanjima prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Sibile Borojević-Šoštarić i predsjednika Hrvatske udruge diplomiranih studenata Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu AMAC-RGNF Dragutina Domitrovića, nakon čega će uslijediti predstavljanje doktorskih tema i doktorskih radova nagrađenih na sajmovima inovacija. Cilj je ovoga događanja povećati interes gospodarskih partnera za znanstvena istraživanja Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta, ostvariti tematsko povezivanje doktorskih radova Fakulteta s potencijalnim korisnicima rezultata iz područja gospodarstva i drugih institucija te predstaviti novi pilot-projekt Fakulteta i AMAC-RGNF-a pod nazivom 'AMAC-RGNF baza tema doktorskih disertacija'. Na okruglom stolu Kako znanstvena istraživanja RGNF-a mogu pomoći hrvatskim gospodarstvenicima? raspravljat će se o trenutačnom stanju tržišta, struke i trendova u znanstvenim i tehnološkim promjenama, o rješenjima za nove i dinamične izazove s kojima se susreće struka te koji je doprinos doktorskih istraživanja i na koji način javnost utječe na tijek gospodarskih procesa u rudarskim, geološkim i naftnim strukama. U panel-raspravi sudjelovat će predsjednik alumni organizacije AMAC-RGNF Dragutin Domitrović, predstavnik područja rudarstva doc. dr. sc. Petar Hrženjak, predstavnica gospodarstvenika područja geologije Lilit Cota, predstavnik gospodarstvenika područja geološkoga inženjerstva Želimir Pekaš, predstavnik gospodarstvenika područja naftnoga rudarstva Jerko Jelić Bata te prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju RGN fakulteta izv. prof. dr. sc. Sibila Borojević-Šoštarić. Dan doktorandâ zajednički organiziraju Rudarsko geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga diplomiranih studenata Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu AMAC-RGNF. Program događanja nalazi se ovdje.

Međunarodna ljetna škola znanstvene komunikacije

čet, 2017-06-29 14:39

U Splitu se od 26. do 30. lipnja 2017. po sedmi puta održava Međunarodna ljetna škola znanstvene komunikacije (Summer School of Scientific Communication: Communicating science to a broader audience) kojoj su suorganizatori Sveučilište u Splitu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Škola je ponajprije namijenjena doktorskim studentima svih znanstvenih disciplina koji žele usavršiti svoje vještine znanstvene komunikacije (pisane i usmene). Jedinstvenost je ove škole u njezinu interdisciplinarnome pristupu i intenzivnom praktičnom radu sa sudionicima. Ove godine ljetnu će školu posjetiti veliki broj studenata iz različitih europskih zemalja.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studentica ERF-a prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala krug oko Manhattana

sri, 2017-06-28 12:18
Dina Levačić, studentica 3. godine preddiplomskog studija Rehabilitacija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, postala je prva osoba iz Hrvatske koja je u nedjelju 25. lipnja 2017. preplivala krug oko Manhattana u duljini od 46 kilometara. Dina je preplivala dionicu koja je prolazila ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan s ostalim dijelovima New Yorka. Među njima su najpoznatiji  Brooklynski most i najduži George Washington most, koji povezuje Manhattan s New Jersyjem. Plivala je od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskoga trgovačkog centra, uz East River, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson. Ovo preplivavanje početak je projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg je Dina namjerava postati prva osoba iz Hrvatske koja je otplivala oko Manhattana 46 kilometara te će u kolovozu otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa u duljini od 34 kilometra i u rujnu namjerava preplivati preko La Mancha, također u duljini od 34 kilometra.

Rektor Boras ugostio izaslanstvo Sveučilišta u Istanbulu i predstavnike Turske razvojne agencije

pon, 2017-06-26 13:38
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 21. lipnja 2017. ugostio je predstavnike Sveučilišta u Istanbulu: dekana Šumarskoga fakulteta prof. dr. Ahmeta Ješila i prof. dr. Metina Unvera s Odsjeka za povijest. U pratnji su također bili predstavnici Turske razvojne agencije, koordinator Hasim Koc i asistentica-tajnica Darija Savić. Zbog zajedničkih i specifičnih interesa, s hrvatske strane sastanku su prisustvovali izv. prof. dr. sc. Mario Božić, prodekan Šumarskoga fakulteta, doc. dr. sc. Tin Turković, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta i doc. dr. sc. Vjeran Kursar s Katedre za turkologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sastanku je prisustvovala Dora Gelo, stručna savjetnica u Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvodnih međusobnih predstavljanja sveučilišta, gospodin Hasim Koc je predstavio rad Turske razvojne agencije te opisao nekoliko projekata u Hrvatskoj u kojima je Agencija sudjelovala kao što su sanacija poplave, izgradnja dječjeg vrtića, mosta, financiranje laboratorija itd. S obzirom na odličnu dosadašnju suradnju Koc je istaknuo kako bi suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu otvorila mogućnost angažiranja domaćih stručnjaka u okviru projekata u kojima sudjeluje i stoga ju aposlutno podržava. Rektor Boras je uputio profesore na individualne sastanke radi detaljnijega uvida u načine suradnje i diskusije o zajedničkim interesima.  

Stranice