MZO i Srce podržali nastavak primjene e-učenja i načela otvorenosti u obrazovanju i znanosti

2. 10. 2017.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) održali su konferenciju za novinare pod nazivom Promjene u visokom obrazovanju i mogućnosti koje donosi e-učenje - stanje i planovi u Hrvatskoj.  Na konferenciji za novinare sudjelovali su prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Jedan od povoda za održavanje konferencije su i godišnjice koje Srce obilježava ove godine:

  • 45. godina održavanja tečajeva Srca
  • i 10. godina rada Centra za e-učenja Srca.

Naglašeno je da informacijske i komunikacijske tehnologije i tehnologije e-učenja mogu biti važan katalizator promjena u procesu modernizacije visokog obrazovanja. Uspostavom primjerene razine i kvalitete e-učenja unaprjeđuje se kvaliteta nastave i postizanje ishoda učenja, te omogućava pozicioniranje studenta u središte obrazovnog procesa.

Jedna od zajedničkih aktivnosti MZO-a i Srca je izgradnja Kataloga e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Katalog je središnje mjesto na kojem se nalaze osnovni podaci o svim e-kolegijima koji se nalaze u redu predavanja i izvode na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U Katalog je do sada upisano više od 23.000 e-kolegija s tim da se za akademsku godinu 2017. / 2018. e-kolegiji još otvaraju.  

Na konferenciji je posebno naglašena važnost i podrška MZO-a i Srca načelima otvorenosti u znanosti i obrazovanju, bilo je riječi o otvorenim obrazovnim sadržajima i razini otvorenosti takvih sadržaja u Hrvatskoj, o sustavu za učenje na daljinu Merlin koji Srce razvija i održava za potrebe svih visokih učilišta u Hrvatskoj, o važnosti edukacije i usavršavanja  nastavnika za primjenu novih tehnologija kroz obrazovne programe i tečajeve, ali i o adekvatnom vrednovanju doprinosa nastavnika unapređenju i inovacijama obrazovnog procesa.

Više informacija pročitajte na stranici Press.


Izdvojena događanja Srca

velj 19

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 19. 2. 2018., u 17:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 21

21. i 22. veljače održat će se tečaj na kojem nastavnici mogu naučiti osnove rada u sustavu za e-učenje Merlin.

velj 24

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na vikend tečaj koji će započeti u subotu, 24. 2. 2018. u 9 sati.

tra 09

Na programu edu4IT, Sistemski administrator 1, možete steći znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 9. 4. 2018. su u tijeku.