Srce će ugostiti predstavnike ministarstava obrazovanja zemalja EU na radionici o podršci nastavnicima u visokom obrazovanju

4. 12. 2017.

U Srcu se 7. i 8. prosinca 2017. održava dvodnevna međunarodna radionica Supporting educators for innovative, open and digital education. Radionica se održava u okviru Strateškog okvira za europsku suradnju u obrazovanju i osposobljavanju ET2020 pri Europskoj komisiji, a vezano uz tematsku radnu skupinu za digitalne vještine i kompetencije. Na radionici će sudjelovati više od 40 predstavnika ministarstava obrazovanja iz 18 zemalja članica Europske unije, a raspravljat će se kako pružiti kvalitetnu i sustavnu podršku nastavnicima u visokom obrazovanju da budu digitalno kompetentni i imaju samopouzdanja za poučavanje na otvoren i inovativan način. Domaćini radionice koja se održava u Zagrebu su Sveučilišni računski centar Srce i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ove radionice (Peer Learning Activity) periodički se organiziraju u okviru pojedinih radnih skupina, a domaćini su pojedine zemlje članice EU-a. Radionice imaju za cilj razmjenu znanja  i informacija i primjera dobre prakse, te pridonose donošenju smjernica i preporuka pojedinih radnih skupina u vezi s prioritetnim područjima koje se prosljeđuju Europskoj komisiji i potpora su dokumentima i akcijskim planovima koji se donose.

Kontinuirano usavršavanje nastavnika u sustavu visokog obrazovanja je među prioritetima Strateškog okvira za europsku suradnju u obrazovanju i osposobljavanju ET2020. Iako se primjena novih tehnologija u visokom obrazovanju smatra sastavnim dijelom obrazovanja, količina i raznovrsnost dostupnih tehnologija i razina vještina, koja je potrebna za njihovo korištenje, od strane nastavnika svakim danom sve je veća. Pred nastavnike se postavlja veliki izazov da znaju koje tehnologije i na koji način implementirati u nastavu u cilju unaprjeđenja kvalitete ishoda obrazovanja te poticanja studenata da budu motivirani, aktivni sudionici u obrazovnom procesu. Dokumenti koje je donijela Europska komisiji, uključujući i Obnovljenu agendu za visoko obrazovanje (Renewed Agenda for Higher Education, 2017) posebice ističu izazov digitalizacije, ključnu ulogu edukatora i potrebu za kvalitetnim i dobro osmišljenim visokoškolskim programima i kurikuluma.

Tijekom dvodnevne radionice sudionici će raspravljati o sljedećim pitanjima:

  1. Koje digitalne vještine i kompetencije su potrebne nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja kako bi mogli napredovati u digitalnom društvu i ekonomiji koja se ubrzano razvija?
  2. Koliko državna tijela i ustanove u sustavu visokog obrazovanja kroz politike, strategije i konkretne mjere pružaju podršku u kontinuiranom usavršavanju nastavnika u sustavu visokog obrazovanja?
  3. Kako osigurati najbolju podršku nastavnicima u primjeni otvorenih obrazovnih sadržaja u visokom obrazovanju?

Na ovoj radionici predstavit će se i novi europski okvir za digitalne kompetencije edukatora koji je upravo objavila Europska komisija.

Sudionike na početku radionice pozdravit će ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ravnatelj Srca, dr. sc. Zoran Bekić te zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj gospođa Mirella Rašić.

Program radionice dostupan je na http://www.srce.unizg.hr/en/international-relations/pla7-detailed-programme,  a radionica će se moći pratiti i online, putem sustava za webinare, na adresi: https://connect.srce.hr/pla-zagreb/.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 19

Ako se želite naučiti služiti programom Word i uspješno pisati i uređivati svoje svakodnevne dokumente, prijavite se na četverodnevni tečaj koji započinje u u ponedjeljak, 19. 3. 2018., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 20

Želite li se upoznati s osnovama rada u Linuxu? Prijavite se na tečaj koji će započeti uutorak, 20. 3. 2018., u 17:00 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 26. 3. 2018., u 9 sati.
Prijave su u tijeku.

tra 09

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 9. 4. 2018. su u tijeku.

tra 11

11. i 12. travnja održava se konferencija Srca Dani e-infrastrukture 2018.