Srce na Europskim regionalnim konzultacijama o otvorenim obrazovnim sadržajima

23. 2. 2017.

Na Malti je u tijeku održavanje Europskih regionalnih konzultacija o otvorenim obrazovnim sadržajima (Europe Regional Consultation on OER). Konzultacije su ujedno i pripreme za Drugi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima koji će se održati u rujnu ove godine u Ljubljani.

Organizator Konzultacija, Commonwealth of Learning, pozvao je na sudjelovanje predstavnika Srca, pomoćnicu ravnatelja Sandru Kučinu Softić, što je još jedna potvrda da se nastojanja Srca za promicanjem otvorenog obrazovanja i otvorenih podataka prepoznaju i izvan Hrvatske.

Prvi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima 2012 (engl. 2012 World Open Educational Resources (OER) Congress) održan je 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a završio je prihvaćanjem Pariške deklaracije o OER-u. Pariška deklaracija donosi niz preporuka o planiranju, poticanju, stvaranju preduvjeta i okrilja, kao i potpori dijeljenja OER-a.

Ubrzo nakon usvajanja Pariške deklaracije, u Hrvatskoj je donesena Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu, koju je Srce podržalo pismom potpore. Podržavajući načela otvorenog pristupa, Srce je 3. rujna 2014. donijelo vlastitu Politiku otvorenog pristupa kojoj je cilj dati upute o načinima za ostvarivanje i operacionalizaciju načela i ciljeva otvorenog pristupa u vezi s rezultatima poslovanja i aktivnostima Srca u području istraživanja i implementacije informacijske i komunikacijske tehnologije i obrazovanja za uporabu tih tehnologija.

Više o otvorenom obrazovanju i otvorenim obrazovnim sadržajima pročitajte na stranicama otvorenog pristupa.


Izdvojena događanja Srca

tra 09

Od 9. travnja do 6. svibnja Sveučilišni računski centar (Srce) organizira već tradicionalno događanje pod nazivom Mjesec eduroama 2018. kako bismo nizom aktivnosti uslugu eduroam približili akademskoj zajednici.

tra 27

Želite li se upoznati s konceptima i postupcima izrade i vrjednovanja neformalnih obrazovnih sadržaja? Prijavite se na radionicu koja će se održati u petak, 27. 4. 2018., od 9 sati.

Prijave su u tijeku.

svi 07

Ako se želite upoznati s osnovnim pojmovima za razumijevanje rada u WordPressu, prijavite se na trodnevni tečaj koji započinje u ponedjeljak, 7. 5. 2018., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 14

Želite li se upoznati s osnovama SQL-a – jezika za postavljanje upita nad bazama podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 14. 5. 2018., u 17:00 sati.
Prijave su u tijeku.

svi 19

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na vikend-tečaj koji će započeti u subotu, 19. 5. 2018., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.