Srce na Europskim regionalnim konzultacijama o otvorenim obrazovnim sadržajima

23. 2. 2017.

Na Malti je u tijeku održavanje Europskih regionalnih konzultacija o otvorenim obrazovnim sadržajima (Europe Regional Consultation on OER). Konzultacije su ujedno i pripreme za Drugi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima koji će se održati u rujnu ove godine u Ljubljani.

Organizator Konzultacija, Commonwealth of Learning, pozvao je na sudjelovanje predstavnika Srca, pomoćnicu ravnatelja Sandru Kučinu Softić, što je još jedna potvrda da se nastojanja Srca za promicanjem otvorenog obrazovanja i otvorenih podataka prepoznaju i izvan Hrvatske.

Prvi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima 2012 (engl. 2012 World Open Educational Resources (OER) Congress) održan je 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a završio je prihvaćanjem Pariške deklaracije o OER-u. Pariška deklaracija donosi niz preporuka o planiranju, poticanju, stvaranju preduvjeta i okrilja, kao i potpori dijeljenja OER-a.

Ubrzo nakon usvajanja Pariške deklaracije, u Hrvatskoj je donesena Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu, koju je Srce podržalo pismom potpore. Podržavajući načela otvorenog pristupa, Srce je 3. rujna 2014. donijelo vlastitu Politiku otvorenog pristupa kojoj je cilj dati upute o načinima za ostvarivanje i operacionalizaciju načela i ciljeva otvorenog pristupa u vezi s rezultatima poslovanja i aktivnostima Srca u području istraživanja i implementacije informacijske i komunikacijske tehnologije i obrazovanja za uporabu tih tehnologija.

Više o otvorenom obrazovanju i otvorenim obrazovnim sadržajima pročitajte na stranicama otvorenog pristupa.


Izdvojena događanja Srca

velj 19

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 19. 2. 2018., u 17:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 21

21. i 22. veljače održat će se tečaj na kojem nastavnici mogu naučiti osnove rada u sustavu za e-učenje Merlin.

velj 24

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na vikend tečaj koji će započeti u subotu, 24. 2. 2018. u 9 sati.

tra 09

Na programu edu4IT, Sistemski administrator 1, možete steći znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 9. 4. 2018. su u tijeku.