Srce na Europskim regionalnim konzultacijama o otvorenim obrazovnim sadržajima

23. 2. 2017.

Na Malti je u tijeku održavanje Europskih regionalnih konzultacija o otvorenim obrazovnim sadržajima (Europe Regional Consultation on OER). Konzultacije su ujedno i pripreme za Drugi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima koji će se održati u rujnu ove godine u Ljubljani.

Organizator Konzultacija, Commonwealth of Learning, pozvao je na sudjelovanje predstavnika Srca, pomoćnicu ravnatelja Sandru Kučinu Softić, što je još jedna potvrda da se nastojanja Srca za promicanjem otvorenog obrazovanja i otvorenih podataka prepoznaju i izvan Hrvatske.

Prvi svjetski kongres o otvorenim obrazovnim sadržajima 2012 (engl. 2012 World Open Educational Resources (OER) Congress) održan je 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a završio je prihvaćanjem Pariške deklaracije o OER-u. Pariška deklaracija donosi niz preporuka o planiranju, poticanju, stvaranju preduvjeta i okrilja, kao i potpori dijeljenja OER-a.

Ubrzo nakon usvajanja Pariške deklaracije, u Hrvatskoj je donesena Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu, koju je Srce podržalo pismom potpore. Podržavajući načela otvorenog pristupa, Srce je 3. rujna 2014. donijelo vlastitu Politiku otvorenog pristupa kojoj je cilj dati upute o načinima za ostvarivanje i operacionalizaciju načela i ciljeva otvorenog pristupa u vezi s rezultatima poslovanja i aktivnostima Srca u području istraživanja i implementacije informacijske i komunikacijske tehnologije i obrazovanja za uporabu tih tehnologija.

Više o otvorenom obrazovanju i otvorenim obrazovnim sadržajima pročitajte na stranicama otvorenog pristupa.


Izdvojena događanja Srca

kol 25

Jeste li znali da postoje alati koji vam mogu pomoći prilikom izrade i organizacije bibliografskih izvora i umetanja referenci u tekst? Da biste naučili raditi s njima, prijavite se na tečaj koji se održava u petak, 25. 8. 2017., u 9 sati.

kol 26

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na vikend tečaj koji će započeti u subotu, 26. 8. 2017. u 9 sati.

ruj 25

Novi ciklus programa obrazovanja edu4IT počinje 25. 9. 2017. godine. Prijave su u tijeku.

lis 24

U utorak, 24. listopada 2017. godine u 9 sati u Srcu će se održati sastanak - rasprava hrvatskih istraživača s europskim ogrankom organizacije Research Data Alliance.