Prvi webinar na temu "Istraživački podaci - što s njima?"

Logotip hrvatskog nacionalnog RDA čvora

U sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) Srce će u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu održati dva webinara pod nazivom „Istraživački podaci - što s njima?“. Cilj webinara je istraživačima, knjižničarima, urednicima repozitorija, izdavačima i svima koji se susreću s istraživačkim podacima približiti smjernice i dobre prakse usmjerene na otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu istraživačkih podataka.

Na događaj su dobrodošli svi zainteresirani, no ipak ističemo da je program namijenjen prvenstveno urednicima repozitorija i knjižničarima.

Datum: 25.05.2020. (ponedjeljak)

Vrijeme održavanja: 10:00 – 11:30 sati

Prijava na događaj: REGISTRACIJA

Program

Zašto upravljati istraživačkim podacima (izv.prof.dr.sc. Boris Bosančić, Filozofski fakultet Osijek)
►Svoje znanje o upravljanju i dijeljenju istraživačkih podataka sa sudionicima će podijeliti dr.sc. Boris Bosančić, izvanredovni profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Prezentacija: Zašto upravljati istraživačkim podacima

Što je RDA? (Draženko Celjak, Srce)
►Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima. Srce je u rujnu 2019. postalo nacionali RDA čvor i u suradnji s partnerskim ustanovama provodi aktivnosti s ciljem poticanja i pružanja podrške otvorenom dijeljenju istraživačkih podataka.

Prezentacija: Što je RDA? 

23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima - pregled RDA output-a (Ivana Turk, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek)
►Rad s istraživačkim podacima često zahtijeva stalan pristup u dinamičnom okruženju koje uključuje, između ostalih, promjenjive repozitorije, prolazne proizvode i kratkotrajne standarde. Knjižnice, koje stoljećima čuvaju tiskanu građu, sada se suočavaju s izazovom prilagodbe svoje funkcije tako da osiguraju stalnu dostupnost i iskoristivost istraživačkih podataka. 23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima pregled je praktičnih i besplatnih online izvora i alata za pomoć u pružanju podrške pri upravljanju istraživačkim podacima koje odmah možete početi koristiti za uključivanje upravljanja istraživačkim podacima u svoju knjižničarsku praksu.

Prezentacija: 23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima – pregled RDA output-a

FAIR podaci (Ivana Dorotić Malič, Sveučilišna knjižnica Rijeka)
►Otvorena znanost podrazumijeva pristup istraživačkom procesu temeljenom na suradnji, diseminaciji znanja te ponovnom korištenju istraživačkih podataka upotrebom novih tehnologija i alata. Kako trajno čuvanje i dijeljenje istraživačkih podataka sve češće postaje i jedan od uobičajenih zahtjeva financijera znanstvenih istraživanja, u izlaganju će biti predstavljeni FAIR principi osmišljeni  za lakše pronalaženje, dijeljenje, neometan pristup te ponovno korištenje istraživačkih podataka.

Prezentacija: FAIR podaci

Informiranje i uključivanje istraživača (dr.sc. Kristina Posavec, Srce)
►Važnost izrade plana upravljanja podacima (Data Management Plan – DMP) te dijeljenje istih sa zajednicom jedno je od ključnih pitanja kojima se bavi RDA. Tijekom izlaganja sudionici će imati priliku čuti više o smjernicama i načinima podizanja razine svijesti kod istraživača za uspješno dijeljenje istraživačkih podataka. Predstavit će se neke od ključnih smjernica kojima se bavi jedan od RDA output-a, knjiga Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook koja daje pregled primjera dobre prakse za uspješno motiviranje istraživača i stvaranje zajednice praktičara za upravljanje i dijeljenje istraživačkih podataka.

Prezentacija: Informiranje i uključivanje istraživača 

CoreTrustSeal: Certificiranje repozitorija (Draženko Celjak, Srce)
►Što znači certificiranje repozitorija, zašto bi ustanove trebale certificirati repozitorije i koji je postupak certificiranja, neka su od pitanja kojima će se baviti izlaganje. CoreTrustSeal je međunarodna neprofitna organizacija koja podatkovnim repozitorijima i arhivima nudi mogućnost certificiranja temeljem skupa od 16 kriterija. Postupakom certificiranja repozitorij dokazuje održivost i pouzdanost, što istraživačima i financijerima daje sigurnost da će podaci spremljeni u repozitorij biti dugoročno dostupni i upotrebljivi. 

Prezentacija: CoreTrustSeal: Certificiranje repozitorija

 

Zastava Europske unije

Projekt RDA Europe 4.0 financiran je iz EU programa Obzor 2020.