Drugi webinar na temu "Istraživački podaci - što s njima?"

Logotip hrvatskog nacionalnog RDA čvora

U sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) Srce će u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu održati dva webinara pod nazivom „Istraživački podaci - što s njima?“. Cilj webinara je istraživačima, knjižničarima, urednicima repozitorija, izdavačima i svima koji se susreću s istraživačkim podacima približiti smjernice i dobre prakse usmjerene na otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu istraživačkih podataka.

Na događaj su dobrodošli svi zainteresirani, no ipak ističemo da je program namijenjen prvenstveno istraživačima, studentima poslijediplomskih i doktorskih studija te knjižničarima.

Datum: 01.06.2020. (ponedjeljak)

Vrijeme održavanja: 10:00 – 11:30 sati

Prijava na događaj: REGISTRACIJA

Program

Zašto upravljati istraživačkim podacima (prof.dr. Damir Sapunar, Medicinski fakultet u Splitu)
►Svoje znanje o upravljanju i dijeljenju istraživačkih podataka sa sudionicima će podijeliti dr.sc. Damir Sapunar, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Prezentacija: Zašto upravljati istraživačkim podacima 

Planovi upravljanja istraživačkim podacima (dr.sc. Lovorka Barać Lauc​, dr.sc. Ines Skelac, Hrvatska zaklada za znanost)
►Science Europe je krovna organizacija koja predstavlja velike europske organizacije koje financiraju znanstvena istraživanja. S obzirom na potrebu za usklađivanjem politika upravljanja podacima, a kako bi se istraživačima pružila veća jasnoća, Science Europe predstavila je smjernice za upravljanje istraživačkim podacima. HRZZ će uvesti obvezan plan upravljanja podacima kao dio projektne prijave od idućeg roka natječaja Istraživački i Uspostavni istraživački projekt, u studenome 2020. godine. Planovi upravljanja podacima uključivati će različite aspekte upravljanja podacima od početka istraživačkog projekta, tijekom te nakon provedenog istraživanja.

Prezentacija: Planovi upravljanja istraživačkim podacima 

Kako poboljšati upravljanje istraživačkim podacima tijekom istraživanja? (Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu)
►Upravljanje istraživačkim podacima obuhvaća organizaciju, pohranu, čuvanje i dijeljenje podataka prikupljenih i korištenih u istraživanju. Taj proces dugoročno štedi vrijeme i resurse, sprječava pogreške, povećava kvalitetu istraživanja i olakšava napredak znanosti. U izlaganju će se predstaviti najvažniji aspekti i najbolje prakse upravljanja istraživačkim podacima prije, tijekom i nakon istraživanja za pojedinog istraživača.

Prezentacija: Kako poboljšati upravljanje istraživačkim podacima tijekom istraživanja?    

Licenciranje podataka (Ljiljana Poljak, Sveučilišna knjižnica u Splitu)
►Nepoznavanje licenciranja podataka i autorsko-pravnih pitanja jedni su od najčešćih razloga zbog kojih se istraživači ne odlučuju na objavu ili korištenje već objavljenih istraživačkih podataka. U izlaganju će se objasniti važnost poznavanja licencija te karakteristike najčešće korištenih licencija. To je važno sagledati iz više aspekata: onoga tko objavljuje i onoga tko koristi te zahtjevima, odnosno preporukama financijera. Nadalje, izložit će se opće preporuke i prikazati korisni alati koji pomažu pri odabiru odgovarajuće licencije.

Prezentacija: Licenciranje podataka

Zastava Europske unije

Projekt RDA Europe 4.0 financiran je iz EU programa Obzor 2020.