Treći webinar na temu "Istraživački podaci - što s njima?"

Logotip hrvatskog nacionalnog RDA čvora

Nacionalni Research Data Alliance (RDA) čvor u suradnji s nacionalnim OpenAIRE helpdeskom održat će treći webinar pod nazivom „Istraživački podaci - što s njima?“.

U pripremu i održavanje webinara, osim Srca uključene su sljedeće ustanove: Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Cilj webinara je istraživačima, knjižničarima i urednicima repozitorija demonstrirati unos i objavu skupa podataka u institucijskom repozitoriju u Dabru te predstaviti nadzornu ploču OpenAIRE i mogućnosti koje nudi za upravitelje repozitorija, istraživačke zajednice i financijere znanstvenih istraživanja.

Datum: 26.06.2020. (petak)

Vrijeme održavanja: 12:00 – 13:00 sati

Prijava na događaj: REGISTRACIJA

Program

Demonstracija unosa skupa podataka (dr.sc. Ivan Buljan, Medicinski fakultet u Splitu)
►Svoje iskustvo o upravljanju i dijeljenju istraživačkih podataka sa sudionicima će podijeliti dr.sc. Ivan Buljan s Medicinskog fakulteta u Splitu. Tijekom webinnara za sve sudionike održat će demonstraciju unosa skupa podataka u Repozitorij diplomskih radova Medicinskoga fakulteta u Splitu.

Predavač i polaznici moći će raspraviti eventualne dvojbe oko obrasca za pohranu skupa podataka i sugerirati unaprjeđenja istih. Prisutni stručnjaci doprinijet će pojašnjenjima i sugestijama vezano uz teme poput imenovanja datoteka, odabira licencija i slično.

Upravljanje, izvještavanje i nadzor nad institucijskim repozitorijem: Što sve osigurava OpenAIRE nadzorna ploča (izv. prof. Jadranka Stojanovski, Institut Ruđer Bošković, Alen Vodopijevec, Institut Ruđer Bošković)
►Iako su znanstvenici većinom prihvatili digitalnu znanost i koriste istraživačke infrastrukture, tematske usluge i dr. za provođenje svojih istraživanja i izvještavanje o rezultatima svojih istraživanja, učinkovitu provedbu Otvorene znanosti još uvijek ometaju različite kulturne i tehničke prepreke, a prisutne prakse i korišteni alati ne omogućavaju potpunu transparentnost i reproducibilnost znanstvenih istraživanja. U tom kontekstu napori upravitelja institucijskim repozitorijima vezani uz održavanje i unaprjeđenje infrastrukture, pohranu sadržaja, razmjenu podataka, poticanje otvorenosti, podučavanje i upravljanje repozitorijem mogu značajno pridonijeti prihvaćanju otvorene znanosti. Na ovom webinaru predstavit ćemo OpenAIRE nadzornu ploču (OpenAIRE Dashboard) i mogućnosti koje nudi za upravitelje repozitorija, istraživačke zajednice i financijere znanstvenih istraživanja. Kako sadržaji pohranjeni u repozitorij vaše ustanove prijavom u OpenAIRE postaju dijelom objedinjenih podataka o publikacijama, istraživačkim podacima i softverima Europe, važno je upoznati se s naprednim alatima koje nudi OpenAIRE nadzorna ploča. Upoznat ćemo vas s mogućnostima čišćenja i identifikacije odnosa između različitih istraživačkih entiteta (publikacija, podataka, financiranja, znanstvenika/autora, ustanova/organizacija i izvora podataka). Pojasnit ćemo postupke povezivanja publikacija i podataka s podacima o financijerima. Od posebne je važnosti mogućnost kombiniranja vlastitih metapodataka s metapodacima kojima raspolaže OpenAIRE, a u cilju obogaćivanja metapodatkovnog opisa. Za upravitelje repozitorija važno je pratiti utjecaj i statistike korištenja sadržaja, kao i izrada različitih izvješća i statistika. Na kraju ćemo vam kratko prikazati funkcionalnosti nadzorne ploče za istraživačke zajednice i financijere, kako biste mogli promovirati ove alate u vašim sredinama.

 

Zastava Europske unije

Projekt RDA Europe 4.0 financiran je iz EU programa Obzor 2020.