50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Sakupljač feed-ova

Veleposlanik Čilea u nastupnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2021-10-22 11:26
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 20. listopada 2021. veleposlanika Republike Čile Nj. E. Cristiana Streetera. To je bio veleposlanikov nastupni posjet, a prisustvovala je i prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvodnoga upoznavanja razgovaralo se o postojećoj akademskoj i kulturnoj suradnji na sveučilišnoj te na razini dviju prijateljskih država.  Životopis veleposlanika_pdf.eng

Otvorene prijave za "EIT Manufacturing Innovation Challenge"

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2021-10-21 13:22
EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku otvorio je prijave za natjecanje EIT Manufacturing Innovation Challenge (EITMIC). Riječ je o projektu kojemu je cilj povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove studenata, start-up tvrtke te neovisne timove zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta kako bi se potaknule otvorene inovacije u proizvodnoj industriji. Ovaj inovativni izazov pruža jedinstvenu priliku za suradnju inovativnih timova s uspješnim proizvodnim poduzećima, edukaciju kroz strukturirani program stvaranja inovacija uz potporu iskusnih mentora te mogućnost za upoznavanje kolega, potencijalnih partnera, klijenata ili poslodavaca. U okviru natjecanja, inovativni timovi bit će usmjereni na rješavanje izazova u četirima vodećim proizvodnim tvrtkama u Hrvatskoj. Dijeljenjem znanja i umreživanjem pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz pojedinoga područja, okupljeni timovi natjecat će se u izradi najboljega rješenja koja će pomoći u rješavanju jednoga od zadanih izazova u tvrtkama koje sudjeluju u natjecanju – Podravka d. d., VERTIV Croatia d. o. o., JGL d. d. i Ferro-Preis Foundry. Riječ je o sljedećim izazovima: optimizacija proizvodnoga plana kvantitativnim metodama za poslovno odlučivanje i stvaranje modela optimizaciju proizvodnje (Ferro-Preis Foundry), identifikacija onečišćenja u otopini kapi za oči iz potencijalnoga LDPE pakiranja (JGL), kako preciznije predvidjeti potražnju kupaca za točnije planiranje opskrbe (Podravka) te kako unaprijediti prijevoz teških proizvoda u proizvodnji unutar definiranoga takta (Vertiv). Detaljnije informacije o zadanim izazovima dostupne su na sljedećoj POVEZNICI. Prijave za EITMIC otvorene su do 4. studenoga 2021., a natjecanje će se održavati od 10. studenoga do 9. prosinca 2021. u hibridnom (online / uživo) obliku. Tijekom natjecanja timovi će raditi na izradi najboljega rješenja te ga interno prezentirati tvrtkama koje su izazov definirale. Najbolje ocijenjeni tim iz svake skupine prezentirat će svoje rješenje u završnom krugu natjecanja. Uz iskustvo rada na zadanim rješenjima, najbolji timovi dobit će i novčane nagrade koje su osigurale tvrtke koje sudjeluju u natjecanju. Više informacija o natjecanju te obrazac za prijavu dostupni su na službenoj mrežnoj stranici EIT Manufacturing HUB Hrvatska. Vizija je Europske unije da će Europa predvoditi inovacije u proizvodnji. S tom misijom osnovani su i HUB-ovi diljem Europe kojima je cilj okupljanje svih dionika koji rade u proizvodnji te pružanje potpore edukacijom, međusobnim povezivanjem i inovacijskim projektima. Sveučilište u Zagrebu postalo je EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku 2020. godine, a od 2021. Fakultet strojarstva i brodogradnje ušao je u partnerstvo sa Sveučilištem u izvedbi EIT Manufacturing projekta. Objave vezane uz EIT Manufacturing Hub Hrvatska možete pratiti i na službenima profilima Huba: FACEBOOK
LinkedIn

EIT Health i-Days 2021

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2021-10-20 13:31

Kreativan si, imaš puno ideja, ali ne znaš kako bi ih proveo u djelo, nedostaje ti tehničkoga znanja ili imaš tremu? Prijavi se na treći EIT Health i-Days te nauči kako doći od ideje do inovacije! I-Days program je razvoja inovacija u zdravstvu, a ciljna su mu skupina studenti!

Zbog epidemioloških prilika ovogodišnji će se i-Days održati online, a sastoji se od motivacijskoga događaja koji se održavao 18. listopada od 14 do 16 sati, i od natjecanja, koje će trajati četiri dana i održavat će se od 25. do 29. listopada. Sudjelovanje u motivacijskom događaju nije uvjet za sudjelovanje u drugom dijelu programa ‒ natjecanju.

Natjecanje, koje će svojim formatom biti slično hackatonu, idealna je prilika za studente koji žele naučiti sve korake u procesu stvaranja inovacija! Tu ćeš naučiti sve, od toga kako prepoznati problem, kako pristupiti njegovu rješavanju i od početnoga problema stvoriti inovaciju, kako tu inovaciju predstaviti investitorima te kako od inovacije stvoriti uspješni poslovni model. Tema je ovogodišnjega i-Daysa “Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva!“ Vaša rješenja ocjenjivat će stručno povjerenstvo, a tri najbolja tima očekuju vrijedne nagrade: poklon-bonovi od 1500, 1000 i 500 kn, mentoriranje Lean Startup tima i mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu. Pobjednički će tim biti nagrađen i online sudjelovanjem na Winners' Eventu 27. studenoga, na kojem će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz drugih država.

Prijave za natjecanje otvorene su do 25. listopada u 9 sati, a prijaviti se možeš OVDJE.

Više informacija o natjecanju možeš naći OVDJE.

Motivacijski događaj pogledaj OVDJE. Kako je i-Days izgledao prošle godine pogledaj OVDJE.  

Istraživačka skupina "Balkan Criminology" i "Globalna inicijativa protiv transnacionalnoga organiziranog kriminala" predstavljaju svoj rad

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2021-10-19 14:59
Istraživačka skupina "Balkan Criminology" Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i "Globalna inicijativa protiv transnacionalnoga organiziranog kriminala" zajednički predstavljaju svoj rad u četvrtak 21. listopada 2021. u 17 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. Svrha predstavljanja je ukazati na važnost stvaranja sinergija između akademske zajednice, civilnoga društva i medija, s ciljem efikasnoga suprotstavljanja društvenim prijetnjama koje generira (organizirani) kriminal diljem svijeta. Ovaj je događaj ujedno uvod u zatvorenu dvodnevnu ekspertnu radionicu o metodologiji istraživanja ilegalnih ekonomija u jugoistočnoj Europi. Razmjena iskustava među znanstvenicima, istraživačkim novinarima i predstavnicima udruga civilnoga društva o različitim metodama istraživanja (organiziranoga) kriminala, korupcije te ilegalnih tokova novca treba doprinijeti kvaliteti istraživanja, ali i stvaranju prijeko potrebnoga empirijskog temelja za izgradnju društva temeljeno na znanju i kaznene politike bazirane na dokazima. Predstavljanje će otvoriti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Tematizirat će se izazovi ‘otvorene znanosti’ i njenog financiranja u Hrvatskoj, ukazati na pionirski položaj Pravnoga fakulteta u oživljavanju kriminologije i viktimologije u Jugoistočnoj Europi, te raspraviti uloga znanstvene politike u prepoznavanju i jačanju domaćih istraživačkih kapaciteta.   U prvom dijelu predstavljanja će prof. dr. sc. Hans-Jörg Albrecht, direktor emeritus s Max Planck instituta za poredbeno i međunarodno kazneno pravo i izv. prof. dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac, voditeljica skupine ‘Balkan Criminology’ i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u kratkim crtama izložiti dosadašnji rad te kriminološke istraživačke skupine, koja posljednjih 10 godina iznimno uspješno i međunarodno prepoznato djeluje u Hrvatskoj. Pri tome će staviti naglasak na 3 najrecentnija znanstvena istraživanja i publikacije proizašle iz istih: (1) Istraživanje maloljetničke delinkvencije na Balkanu autorice dr. sc. Reane Bezić, (2) Mapiranje viktimološkog krajolika Balkana urednika Meško, Sarik & Getoš Kalac i (3) Nasilje na Balkanu - prvi rezultati istraživanja ubojstava na Balkanu autorice izv. prof. dr. sc. Anne-Marie Getoš Kalac. Na kraju će izv. prof. dr. sc. Getoš Kalac predstaviti najnoviji istraživački pothvat u suradnji ‘Balkan Criminology’ s ‘Globalnom Inicijativom’: Mapiranje balkanskoga organiziranog kriminala - lokalna žarišta, globalni krakovi i ilegalni tokovi suvremenog banditizma. U drugom će dijelu predstavnici ‘Globalne Inicijative’ prof. dr. sc. Uglješa Zvekić, dr. Walter KempKristina Amerhauser prezentirati aktivnosti koje provode u Jugoistočnoj Europi vezano uz organizirani kriminal i korupciju.

Agronomski fakultet domaćin 5. jubilarne konferencije "Agro StartUp"

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2021-10-18 14:48
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu domaćin je 5. jubilarnoga izdanja Agro StartUp konferencije koja će se održati 26. i 27. listopada 2021. u hibridnom obliku. Agro StartUp jedinstvena je edukacijska platforma u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske kao pokrovitelj.

Konferencija okuplja mlade poljoprivrednike koji izlaganjima i praktičnim primjerima prenose svoja znanja i iskustva na buduće poljoprivrednike, a u tome im pružaju potporu i različite institucije, kompanije i udruženja. Jedan od ciljeva Konferencije je povezati studente i sve zainteresirane za pokretanje posla s liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se s primjerima iz prakse i ono najvažnije, educirali se o procedurama koje moraju poduzeti kako bi krenuli na tržište kao StartUp unutar poljoprivredne zajednice. Konferencija će se održati u 4 tematska sklopa u trajanju od dva dana:
- Kako pokrenuti svoj prvi poljoprivredni posao
- Inovacije u poljoprivredi
- Podrška mladim poljoprivrednicima
- Najbolji mladi poljoprivrednici su među nama U sklopu konferencije održat će se i dva panela pod nazivima: "Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednici" i "Studenti koji uspješno studiraju i vode poljoprivredno gospodarstvo".

Prijave za Konferenciju su u tijeku i možete se prijaviti OVDJE. 
Najkasnije pet dana prije početka Konferencije dobit ćete poveznicu pomoću koje ćete moći pristupiti događanju.

Budućnost poljoprivrede ovisi o mladim poljoprivrednicima i onima koji će to tek postati i upravo zato je želja kroz otvorenu i jasnu komunikaciju pružiti im potporu.

 

Obilježen Dan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2021-10-18 09:39

U petak 15. listopada 2021. s početkom u 12 sati održala se svečana proslava Dana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz nastup Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta Concordia discors. Tom prigodom obnašatelj dužnosti dekana prof. dr. sc. Miljenko Jurković podnio je izvještaj o radu Fakulteta i uručio priznanja i nagrade djelatnicima i studentima.

Povelja Filozofskoga fakulteta najviše je priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe na unaprjeđenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u  humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za sveukupan rad (životno djelo). Ove godine poveljom su nagrađene prof. dr. sc. Vesna Mildner (Odsjek za fonetiku) i dr. sc. Darja Damić Bohač, znan. sur. i v. lekt. (Odsjek za romanistiku). Posebno priznanje dodijeljeno je gospodinu Oliveru Mlakaru za promicanje znanja i vještina stečenih učenjem u društveno-humanističkom području i poticanje na poštivanje identiteta i baštine. Godišnju nagradu Filozofskoga Fakulteta, za znanstvena, umjetnička i stručna dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini  dobili su prof. dr. sc. Mateo Žagar (Odsjek za kroatistiku) za knjigu Libro od mnozijeh razloga (Matica hrvatska, Zagreb, 2020.), doc. dr. sc. Đurđica Čilić (Odsjek za zapadnoslavenske jezike i književnosti) za knjigu Tri lica autora – Miłosz, Różewicz i Herbert (Zavod za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2020.) i doc. dr. sc. Maša Grdešić (Odsjek za komparativnu književnost) za knjigu Zamke pristojnosti - Eseji o feminizmu i popularnoj kulturi (Fraktura, Zagreb, 2020.). Studentsku nagradu Franjo Marković primili su studenti Lorena Kasunić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) za znanstveni rad „Depictions of Women in 'Duga' and 'Tena': A Computational Analysis“ (2020.) i rad na projektu PRINCIPLE; Marko Šapina (Odsjek za hungarologiju, turkologiju i judaistiku) za angažman u Klubu studenata turkologije; grupa studenata fonetike: Natalija Žanpera, Monika Dražinić, Ivana Biondić i Darija Granić (Odsjek za fonetiku) za studentski rad „Projekt čitanja naglas s djecom predškolskoga i školskoga uzrasta Mali i veliki čitači“ (2020.), grupi studenata pedagogije: Petra Tumbri Taban, Dora Štrok, Ana Lalić, Josipa Grbinićek, Tamara Drašković, Adrijana Stojanović, Nikolina Brcko, Jakši Milatiću, Mija Čorak, Anđelka Bartulović, Lara Deskar, Katja Dugonjić, Katarina Rudar, Ivona Pišpek, Terezija Gerbus, Hana Josić, Veronika Gajšak, Franka Kraševac, Glorija Popović, Mirna Crnković, Nera Kolić, Patricija Nizek, Petar Vidu Keserici, Robert Ercegu, Klara Krijan, Kristina Burić, Andrea Čandrlić, Lucija Demović, Anamarija Bagarić, Isabela Ahac, Marija Bočkaj, Una Lovreković, Marijana Bliznac, Klara Bračun, Amadea Đurinić, Željka Mihovilić, Danijela Fudurić, Matea Bošnjaković, Sandra Cepić, Ana Marija Kartelo, Marija Malenica, Nikolina Dajčić, Manda Pozaić, Gabrijela Pavković, Ivan Goletić, Nikolina Ristić, Barbara Kovačević, Marta Vrgoč, Ena Domitrović, Ana Haramustek, Paula Vukas, Lea Crnobrnja, Lucija Vlašić, Melita Ostojić, Željka Veronika Horvat, Lara Akik Osonički, Katarina Gačić, Valerija Gašparec, Ana Šestanović, Maja Momirović, Lucija Marović, Iva Kostelac, Antonijo Vicković, Mirta Mlikotić, Igor Dončević i Franjo Papec (Odsjek za pedagogiju) za zbirku pedagoških radionica Zna i može, namijenjenu senzibiliziranju za rad s darovitim učenicima u osnovnoj školi (FF press, Zagreb, 2020.). Nagrade za izvrsnost u studiju primilo je 45 studentica i studenata preddiplomskog studija i 50 studentica i studenata diplomskog studija. Svečanoj proslavi nazočili su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnoga fakulteta, prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Božidar Jaković, prodekan za studente, nastavu i digitalizaciju Ekonomskoga fakulteta, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Mario Dumančić, prodekan za poslovanje i razvoj Učiteljskoga fakulteta, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale Fakulteta organizacije i informatike. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu njeguje prijateljske odnose s veleposlanstvima mnogih zemalja. Svečanoj proslavi nazočili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Peter Susko, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. gđa. Genka Vasileva Georgieva, kulturni izaslanik veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj g. Yutaro Nishida, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Parviz Esmaeili, prvi savjetnik veleposlanika Islamske Republike Iran, g. Bijan Allaei, prevoditelj za perzijski jezik i g. Mikel Iriso Ivchenko, zamjenik šefa Misije veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Svečani ton proslave Dana Fakulteta zaokružen je prigodnim glazbenim programom Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta Concordia discors s nekoliko skladbi folklornoga i popularnoga repertoara, a zborom je ravnao dirigent Vinko Karmelić.

FOI-jev jubilarni 10. Tjedan karijera

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2021-10-15 10:43

U organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu od ponedjeljka do petka, 18. do 22. listopada 2021., održat će se jubilarni 10. po redu Tjedan karijera.  

Suočeni s glavnim pitanjima – kako povezati studente i poslodavce te kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede – u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera. Tijekom vremena događanje se razvilo u višednevno, pokriva tehnološke i poslovne teme, te na FOI dovodi poznata imena bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu i poslodavaca. Studentima je pak to jedinstvena prilika za prve karijerne korake. FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi preko 120 različitih aktivnosti! Kroz pet dana poslodavci će se predstaviti kroz sljedeće aktivnosti:
  • 4 panel diskusije na stručne teme
  • 27 radionica
  • 56 poslodavca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima 1 na 1
  • 3 pozvana predavanja međunarodnih stručnjaka
  • 4 online pitcha
  • 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca
  • 1 tech show
Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije. U ponedjeljak, 18. listopada, s početkom u 10 sati uvodno predavanje na temu „People&Robots: what's next?“ održat će uspješni FOI alumni MATIJA KOPIĆ, suosnivač i direktor hrvatskoga proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je tvrtka zaključila dokapitalizaciju serije A, vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i internacionalizaciju poslovanja. Nakon uvodnog predavanja, s početkom u 10.30 sati započet će panel diskusija „AI@foi.unizg.hr“ pod moderiranjem Jana Štedula (Mindsmiths), a na kojoj će, uz Matiju Kopića, sudjelovati i Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija), Hajdi Ćenan (airt; CroAI), Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT). Svim zainteresiranima bit će omogućeno praćenje uvodnog predavanja i panel rasprave putem prijenosa uživo! Istoga dana, od 12 do 15 sati u dvorištu Fakulteta zainteresirani će moći pogledati zabavnu stranu tehnologije poput 3D printera, dronova, igrica i optičkih naočala na FOI-jevom Tech showu! Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Studenti ga prepoznaju kao idealno mjesto za dogovor oko obavljanja stručne prakse ili koriste za pronalazak studentskog zaposlenja, a poslodavci prepoznaju i potvrđuju njegovu vrijednost kontinuiranim dolascima. Kroz 5 dana studenti na raspolaganju imaju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada. Više informacija o programu i aktivnostima Tjedna karijera dostupno je ovdje.

Novi medijski projekt Sveučilišta u Zagrebu - TV serija emisija "Sveučilišna Hrvatska"

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2021-10-15 09:23
Prva epizoda televizijske emisije "Sveučilišna Hrvatska" - novoga medijskoga projekta Sveučilišta u Zagrebu - bit će premijerno emitirana u subotu 16. listopada 2021. u 18.25 sati na 4. programu Hrvatske radiotelevizije, a reprizno na istom programu u nedjelju 17. listopada u 15.05 sati. Emisije će biti emitirane u istim terminima na 4. programu HRT-a dva puta mjesečno. Radi se o seriji emisija koje imaju za cilj promicati i popularizirati aktivnosti na hrvatskim javnim sveučilištima - temeljima razvoja hrvatskih gradova, hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva već više od 350 godina. Mnoge javne znanstvene, društvene, kulturne i umjetničke aktivnosti koje se svakodnevno događaju na hrvatskim sveučilištima i koje daju značajan doprinos razvoju društva ne stižu se predstaviti u redovitim emisijama informativnoga i obrazovno-znanstvenoga programa HRT-a te je zbog toga, i u suradnji s javnom televizijom, pokrenuta emisija „Sveučilišna Hrvatska". Upravo krize koje nas trenutno opterećuju poput COVIDA-19, posljedica potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i ekonomske krize, pokazuju kako nas samo znanje može izvući iz kriznoga stanja i potaknuti budući razvoj. Emisija se sastoji od priloga koji prate događanja na hrvatskih sveučilištima uz gostovanje rektora, prorektora, akademika, profesora, znanstvenika i stručnjaka te svih ostalih koji su aktivno uključeni u zakonodavnu, organizacijsku i financijsku dimenziju trenutnih i budućih aktivnosti i promjena u visokom obrazovanju, znanosti i umjetnosti. Autor projekta, scenarist i voditelj emisije je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Njegovo 27-godišnje iskustvo u uređivanju i vođenju oko 850 televizijskih i radijskih emisija (HRT, OTV, CCN, Z1 TV, Radio 101, Katolički radio) te Državna nagrada za znanost u kategoriji promidžbe i popularizacije znanosti u elektronskim medijima kojom je nagrađen još 2002., jamstvo je da će ovaj serijal postići zadani cilj:  prepoznavanje visokoga obrazovanja, znanosti i umjetnosti  kao preduvjeta bržega i uspješnijega razvoja Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaje za dodjelu državnih stipendija

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2021-10-14 11:54
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske raspisalo je natječaje za dodjelu državnih stipendija: Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu i sredstvima osiguranim u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.") redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj Više možete vidjeti OVDJE. Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12 sati Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2021./2022. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj Više možete vidjeti OVDJE. Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12 sati  

U radijskoj emisiji „Pametna ploča" gostovali prof. dr. sc. Mario Šafran i doc. dr. sc. Martina Kolar-Billege

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2021-10-13 14:33
U emisiji „Pametna ploča" na Radio Sljemenu u srijedu 6. listopada gostovali su predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran i dopredsjednica Saveza doc. dr. sc. Martina Kolar-Billege. Govorili su o važnosti alumna, njegovanju tradicije i kulture okupljanja i povezivanja bivših i sadašnjih studenata, a u svrhu poboljšanja uvjeta za sadašnje studente, unaprjeđenja kvalitete postojećih studija i povećanja prepoznatljivosti našega Sveučilišta. Predsjednik Saveza pozvao je sve zainteresirane da se priključe u rad Saveza i svojim angažmanom doprinesu poboljšanju životnih i radnih uvjeta alumna u svrhu opće društvenog dobra i na korist našega Sveučilišta. Svi zainteresirani dobrodošli su da se sa svojim prijedlozima i upitima obrate na e-adresu alumni@unizg.hr . Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.  

Rektor Boras sastao se s dekanima ERF-a i Fakulteta prometnih znanosti o studijima i daljnjoj razvojnoj suradnji

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2021-10-13 11:09
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras u utorak 12. listopada 2021. održao je sastanak na kojem su sudjelovali dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Milinarić i dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Marin Čorlukaprof. dr. sc. Miranom Peharom, prodekanom za nastavu. Na sastanku se razgovaralo o mnogim zajedničkim temama, uspostavljanju novih kontakata, mogućnostima daljnjega razvoja suradnje na studijima ERF-a i studija cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti, a sve u cilju nastavka dosadašnje vrlo uspješne suradnje.

Dan karijera na Sveučilištu u Zagrebu 14. listopada u prostorima SC-a

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2021-10-13 10:49
U četvrtak 14. listopada 2021. od 10 do 15.30 sati u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (prizemlje, i prvi kat ‒ Stablo znanja) održat će se manifestacija Dan karijera. Događanje zajednički organiziraju studentska udruga BEST Zagreb, Stablo znanja Studentskoga centra i Ured za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o događaju namijenjenom studentima te njihovu povezivanju s predstavnicima tržišta rada kako bi se informirali o praktičnim znanjima koja su potrebna i važna poslodavcima. U okviru programa studenti će dobiti informacije kako svoju ideju mogu pretvoriti u uspješan posao, kako se upustiti u poduzetništvo, dobit će savjete za razvoj karijere, upoznati se s potrebama tržišta rada, doznati kakve kandidate za radna mjesta žele moderni poslodavci, dobiti dodatna znanja iz područja liderstva te doznati kako kreativno razmišljati u području digitalnoga marketinga. Program Dana karijera Sveučilišta u Zagrebu ove je godine podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu programa izlaganja će održati Dora Zane, suradnica na StartUp programima u Nizozemskoj, i Iva Majstorović, Employer Branding direktorica u kreativnoj digitalnoj agenciji Degordian. U drugom dijelu programa studentima će prezentacije održati Saša Cvetojević, direktor tvrtke Insako, Ana Popović iz odjela za ljudske resurse tvrtke Vertiv te David Rey Hudeček, direktor tvrtke Ding jobs, a sistem-inženjer Ivan Brlas sa studentima će podijeliti svoja iskustva u zapošljavanju i radu u tvrtki Rimac automobili. Ovaj dio programa Dana karijera završit će panel-diskusijom pod nazivom Stručna praksa kao ulaznica u poslovni svijet, u kojoj će sudjelovati predstavnici tvrtki ZICER, Bonsai.tech i Vertiv. Treći dio programa Dana karijera na Sveučilištu u Zagrebu posvećen je praktičnim razgovorima za posao studenata s poslodavcima. Riječ je o nizu petominutnih razgovora za posao između potencijalnih kandidata i potencijalnih poslodavaca, koji će tako dobiti bolji pregled profila studenata na tržištu rada. Svaki će poslodavac u tih pet minuta svakom kandidatu postaviti niz pitanja koje smatra važnima u postupku odabira potencijalnoga budućega zaposlenika. Na taj se način tvrtkama omogućuje lakši pristup motiviranim studentima te brže i učinkovitije pronalaženje kvalitetnih zaposlenika, kao i prijenos poduzetničkih iskustava i znanja studentima. U tom dijelu programa sudjelovat će tvrtke: Bonsai.tech, dSpace, SHAPE 404, ZICER, INTEC, Vertiv, 2e Sytems, Visage Technologies i Uprise. Zainteresiranim studentima koji će sudjelovati u programu manifestacije obratit će se rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednica studentske udruge BEST Zagreb Anja Macan te voditeljica projekta Sara Sulen.
 

19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2021-10-12 14:44
U prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 14. do 16. listopada 2021. održat će se 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. U cilju bolje povezanosti s gospodarstvom Sveučilište u Zagrebu i ove godine suorganizacijom izložbe inovacija ARCA i suradnjom s Udrugom inovatora Hrvatske nastoji podržati istraživačke timove svojih sastavnica kroz aktivnosti promocije inovacija i inventivnoga rada. Svečano otvorenje izložbe bit će se u četvrtak 14. listopada u 10 sati u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Kao središnje događanje u sklopu svečanoga otvorenja izložbe, u 13 sati u dvorani NSK-a bit će održana tribina na temu: „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“. Moderator tribine je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promovira i promiče inovatorstvo i inovacije. Jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora - IFIA. Na ovogodišnjoj izložbi bit će predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske i inozemstva. Više o sadržaju središnjeg događanja svečanog otvorenja izložbe, tribini na temu: „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj razvoja gospodarstva Republike Hrvatske“ možete pronaći OVDJE. Cjelokupni program 19. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2021 možete pronaći OVDJE.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković "Žena godine"

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2021-10-12 11:06
Titulu ovogodišnje Žene godine odnijela je prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica poslijediplomskoga interdisciplinarnoga specijalističkog studija "Intelektualno vlasništvo", a predaje i na dvama akademijama: Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji. Savjetnica je ministrice Nine Obuljen Koržinek i voditeljica radne skupine za izradu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Također, Romana je i prva žena na čelu Hrvatskoga glazbenog zavoda, najstarije hrvatske glazbene institucije, koju je u kratkom roku postavila na noge nakon iznimno loše financijske situacije, a potom i pandemije te potresa koji su dodatno narušili stanje zgrade. „Izuzetna mi je čast biti ovdje. Zahvaljujem se časopisu Zaposlena i žiriju koji je, ove godine, odlučio dati nagradu upravo meni. Sve nominirane žene zaslužuju biti na mome mjestu i iskreno im se divim te mi je, tim više, ovo priznanje velika čast, ali i obaveza. Ono što me dovelo na trenutnu poziciju je društvena uloga koju sam prihvatila u vrlo nezavidnom trenutku u povijesti Hrvatskoga glazbenog zavoda te sam time postala prva žena na čelu te institucije, a svi znamo da HGZ ima dugu tradiciju djelovanja te je jedna od rijetkih u Europi koja ima kontinuitet djelovanja od 200 godina. Svi nedavni ružni događaji vraćali su nas unazad, no ja sam sa svojim suradnicima uspijevala naći snage i nastaviti dalje. Nadam se da imam privilegiju osigurati budućnost ovoj važnoj instituciji još idućih 200 godina, a ova nagrada mi je poticaj i motivacija da nastavim dalje. Vjerujem da je izbor za Ženu godine priznanje i svim drugim ženama, da su prepoznate te da mogu značajno doprinijeti boljitku društva.“, izjavila je dobitnica Romana Matanovac Vučković nakon proglašenja za Ženu godine 2021. Nakon što je prošle godine Alemka Markotić izabrana za Ženu godine bez konkurencije, ove godine je bilo nominirano pet žena koje su svojim trudom potaknule promjene u društvu. Osim Romani Matanovac Vučković, ovogodišnje nominacije pripale su i ostalim iznimnim ženama među kojima su Maja Mamula, psihologinja i dugogodišnja aktivistkinja iz područja ženskih ljudskih prava te koordinatorica Ženske sobe, Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu te članica Savjetodavnog odbora za primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina, Blaženka Rogan, menadžerica ljudskih potencijala koja je svoju profesionalnu karijeru posvetila problemu mobinga na radnome mjestu te Mateja Medlobi, magistrica socijalne politike i akreditirana parlamentarna asistentica u uredu zastupnika Predraga Freda Matića u Bruxellesu. „Godine 2018., naša ovogodišnja žena godine otvorila je novo, možda najzahtjevnije poglavlje u svojoj karijeri i opet se vratila glazbi na jedan drugačiji način – prihvatila se volonterske funkcije predsjednice Hrvatskoga glazbenog zavoda. Postala je prva žena na čelu gotovo 200 godina stare udruge građana, najstarije hrvatske glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja u trenutku kad je financijska situacija bila katastrofalna i kad je prijetila opasnost od prodaje dijela zgrade ili još gore – gašenja udruge. Ono što je obilježilo njezin rad u HGZ-u prošle godine je svakako potres koji je jako oštetio zgradu te pandemija koja je zaustavila program Zavoda. No, to ju nije pokolebalo, već suprotno, HGZ je podigao prvu skelu u ovome gradu, pokrenuo donatorsku kampanju, napravio hitnu sanaciju te nastavio s radom i nastavio svoj put prema ostvarenju njezine vizije u kojoj će to jednog dana biti suvremen, multimedijalni kulturni centar, otvoren prema svim umjetnostima te u kojem će svoje mjesto pronaći i prvi hrvatski muzej glazbe.“, zaključila je prilikom proglašenja Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena. Još od 1995. godine, časopis Zaposlena provodi ovaj izbor, predstavljajući žene koje su svojim trudom, radom i zalaganjem obilježile proteklu godinu, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama, a samim time i pokrenule promjene u društvu. Jedan od ciljeva ovog projekta je poboljšati medijski tretman žena te otkloniti stereotipne uloge koje im se često nepravedno dodjeljuju. Ovo priznanje će zasigurno potaknuti ovogodišnju dobitnicu, Romanu Matanovac Vučković, da nastavi svojim iznimnim djelovanjem i postignućima u karijeri utjecati na mnoge žene i ohrabrivati ih da se odvaže raditi ono što žele, što ih ispunjava i za što su kompetentne. Nesumnjivo je da će ovaj izbor otvoriti i vrata mladim djevojkama te ih potaknuti da se ne ustručavaju slijediti svoje snove i biti uspješne u karijeri koju su odabrale. Izvor: Priopćenje za medije časopisa Zaposlena

19. Lošinjski dani bioetike od 10. do 13. listopada

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2021-10-12 10:08

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva, Hrvatskoga bioetičkog društva i Grada Maloga Lošinja, od 10. do 13. listopada 2021. u Velom Lošinju održava se devetnaesto izdanje međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike. Ovogodišnja manifestacija ne održava se, kako je uobičajeno, u proljeće u Malom Lošinju, nego u jesen u Velom Lošinju.

Na 19. Lošinjskim danima bioetike sudjeluje gotovo stotinu znanstvenika i studenata iz Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke i Srbije, kao i brojni studenti koji su organizirali bioetičku radionicu „Bioetika, odgoj i obrazovanje“.

Upravo je u sklopu otvaranja radionice, doc. dr. sc. Matija Mate Škerbić održao predavanje tijekom kojega je pokušavao odgovoriti na pitanje – “Čemu bioetika u odgoju i obrazovanju?”: - Bioetici pristupam sa strane filozofije i gledam ju kao filozofijsku bioetiku te ju razmatram u kontekstu odgoja i obrazovanja. Filozofija i bioetika presudno su važne za pojedinca u suvremenom svijetu kojega uvelike karakterizira bio-tehnološki (i) STEM novum, kao i sve dobro i loše što iz njega proizlazi odnosno što on sa sobom donosi.

Po tom pitanju, docent Škerbić dijeli stav s prof. emer. Igorom Čatićem kako STEM treba zapravo preimenovati u STEAM. Stav je to o nužnom uvođenju humanističke komponente unutar ovovrsnih stremljenja (dodatno A označava Arts & Humanities) koja je u zastupnika STEM razvoja neprepoznata i zanemarena. Naime, čovjek je prije svega čovjek, što s jedne strane znači da je društveno biće koje živi u suodnosu s drugima (a to je Aristotelova osnovna pozicija u sagledavanju čovjeka), dok s druge strane znači da je biće koje je smrtno te biće koje se u suočenju s vlastitom ograničenom smrtnom naravi pita o smislu vlastitog egzistiranja i vrjednotama kojima se treba voditi u svakodnevnom postupanju i življenju.

U proteklih osamnaest godina održavanja, Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo više od šest stotina znanstvenika i znanstvenica različitih profila iz tridesetak zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao i više od tri stotine studenata i studentica iz Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne i Srednje Europe. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočnoeuropskih bioetičara i bioetičarki s kolegama i kolegicama iz drugih dijelova Europe i svijeta. Uvelike su pridonijeli i nastanku inovativnoga koncepta integrativne bioetike, koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

Ovogodišnji Lošinjski dani bioetike sastoje se od međunarodnog simpozija Integrativna bioetika i nova epoha, na hrvatskom i engleskom jeziku, zatim okrugloga stola o temi Pandemija i bioetika na engleskom jeziku te već spomenute studentske bioetičke radionice.

Suorganizatori 19. Lošinjskih dana bioetike su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a Studentsku bioetičku radionicu, kao sastavni dio Lošinjskih dana bioetike, suorganiziraju Udruženje studenata filozofije i Odsjek za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Primorsko-goranska županija.

VIŠE možete čitati na Universitas portalu Sveučilišta u Zagrebu, medijskom pokrovitelju događanja.

PROGRAM

PUBLIKACIJA

Smotr@ 2021

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2021-10-12 09:40
Dragi maturantice, maturanti i svi zainteresirani,

Smotra Sveučilišta u Zagrebu trajat će od 25. do 27. studenoga i ove će se godine, zbog epidemiološke situacije, održavati u digitalnom obliku pod motom Klikni s faksom!

Otvaranje i zatvaranje Smotre te predstavljanje pojedinih područja odvijat će se putem live streama, a prijenos događanja uživo moći ćete pratiti kada bude dostupno na službenoj stranici.

Unutar postojeće stranice Smotre Sveučilišta u Zagrebu bit će otvorena nova podstranica Smotr@, koja će, dok traje Smotra, a i kasnije, služiti kao središnje mjesto za informiranje o svemu što vas zanima o našim sastavnicama - fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu.

Na podstranici Smotr@ postavljene su poveznice na virtualne štandove svih naših fakulteta i akademija na kojima ćete se moći informirati, zabaviti, sudjelovati na online događanjima, pogledati promotivne spotove kao i preuzeti razne materijale (brošure, plakate i drugo) u digitalnom obliku.

Kao i svake godine, i na virtualnoj Smotri bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najbolji digitalni nastup odnosno promociju sastavnice u digitalnom okruženju.

Klikni s faksom na ovogodišnjem događanju Smotr@ Sveučilišta u Zagrebu!

Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2021 na FOI-ju

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2021-10-11 10:48
U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od 13. do 15. listopada 2021., po 32. puta, održava se međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2021 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems). Ovogodišnja tema konferencije usmjerena je na umreženo društvo, a uzimajući u obzir dobrobit svih sudionika, gostiju i organizatora, ovogodišnja se konferencija odvija u online izdanju. Tijekom 32 godine održavanja CECIIS konferencija razvila se u jednu od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko međunarodnih znanstvenih baza podataka. U tri dana trajanja konferencije bit će prezentirana 43 recenzirana znanstvena rada u autorstvu 111 autora iz 15 zemalja, koji će biti izlagani unutar 9 znanstvenih sekcija. Pozvana predavanja održat će uvaženi stručnjaci prof. Henry Muccini sa Sveučilišta u L'Aquili (Italija) te prof. Dunja Mladenić s Jozef Stefan Instituta (Slovenija).  Otvorenje konferencije i uvodno predavanje možete pratiti OVDJE. Kao posebne dijelove konferencije izdvajamo dvije panel rasprave "Accelerating smart industry and digital transformation" i "Emerging research areas: the vision of journal editor“, osmišljene kako bi se sudionicima približile aktualne znanstvene i istraživačke teme koje će se održati prvoga, odnosno drugoga dana Konferencije. Osim prezentacija znanstvenih radova, u okviru međunarodne konferencije CECIIS 2021, održava se i Studentska sekcija koja je okupila 20-tak mladih istraživača iz Europe i SAD-a koji će svoje radove prezentirati u četvrtak 14. listopada 2021. Više informacija o konferenciji možete pronaći OVDJE. Održavanje konferencije podupiru i sponzori – tvrtke Infodom d.o.o. (zlatni sponzor), Dignet Software (srebrni sponzor) i Oracle (srebrni sponzor) uz podršku Grafa Varaždina i Varaždinske županije.  

Natječaj za upis II. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2021-10-11 08:14
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za upis II. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2021./22. Uvjeti za upis na poslijediplomski specijalistički studij su: 1. završen preddiplomski i diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski studij s ukupno ostvarenih 300 ECTS bodova ili završen dodiplomski studij, 2. prosjek ocjena 3.0 ostvaren tijekom studija (ako kandidat ima prosjek niži od 3.0, potrebno je priložiti preporuke dva sveučilišna profesora) i 3. poznavanje jednoga stranog jezika. Obrazac za prijavu Prijave se zaprimaju do 8. studenoga 2021. Prijavi je potrebno priložiti: - diplomu - ovjerenu kopiju
- prijepis ocjena ili dopunska isprava o studiju (ovjerena kopija)
- preporuke (ako je prosjek niži od 3.0)
- domovnicu  i rodni list (izvornik ili ovjerena kopija)
- životopis
- odluka pravne osobe o plaćanju školarine (ukoliko školarinu plaća pravna osoba)
- ukoliko studij nije završio u Republici Hrvatskoj potrebno je priložiti Rješenje Ureda za akademsko priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Sveučilišta u Zagrebu Prijave se podnose osobno ili poštom na adresu:
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kačićeva 26, 10000 Zagreb Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mali adresi:
za prijave: referada@arhitekt.hr
za info o studijskom programu: lhohnjec@arhitekt.hr KAKAV PROGRAM VAS OČEKUJE? Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj traje jednu godinu, odnosno dva semestra i uključuje polaganje šest (6) obveznih i šest (6) izbornih kolegija. GDJE SE IZVODI NASTAVA? Nastava se izvodi u Zagrebu u prostorijama Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Kačićeva 26. PREDAVANJA Očekivano trajanje predavanja je: za zimski semestar je 1.veljače do 1. ožujka; za ljetni semestar 1. lipnja do 1. srpnja (blokovski oblik nastave). ŠTO DOBIVATE ZAVRŠETKOM STUDIJA? Polaznici stječu najnovije teorijske i praktične spoznaje iz područja prostornog uređenja. Završetkom Poslijediplomskog specijalističkog studija Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj stječe se akademska titula sveučilišni/a specijalist/specijalistica arhitekture i urbanizma (univ.spec.arch.). TKO MOŽE UPISATI STUDIJ? Studij je namijenjen svim pristupnicima neovisno o tome dolaze li iz arhitektonske struke ili nekog drugog usmjerenja. Uvjeti za upis na poslijediplomski specijalistički studij su: 1. završen diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski studij s ukupno ostvarenih 300 ECTS bodova ili završen dodiplomski studij 2. prosjek ocjena 3.0 ostvaren tijekom studija. Ukoliko kandidat ima prosjek niži od 3.0 potrebno je priložiti preporuke dva sveučilišna profesora. 3. poznavanje jednog stranog jezika KOJA JE CIJENA STUDIJA I ŠTO OBUHVAĆA? Cijena Poslijediplomskog specijalističkog studija Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus Strateško planiranje i održivi razvoj je 15.000,00 kuna po semestru. Cijena studija obuhvaća sve studijske troškove i jedno studijsko putovanje. Trošak studija plativ je u obrocima, a detalji plaćanja uređuju se svakim polaznikom pojedinačno.

Izabrani najbolji studenti sportaši na „najsportskijem“ europskom sveučilištu

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2021-10-08 15:07
U četvrtak 7. listopada 2021., u Studentskom naselju „Stjepan Radić“, u organizaciji Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkoga sveučilišnoga športskog saveza, održana je tradicionalna svečanost dodjele nagrada najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom na nemogućnost održavanja svečane dodjele u akademskoj godini 2019./2020. zbog pandemije bolesti COVID-19, nagrade su studentima dodijeljene za dvije akademske godine (2019./2020. i 2020./2021.). Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Damir Boras, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Družak, predstavnica gradonačelnika Grada Zagreba Iva Ivšić i ostali visoki dužnosnici. Priznanja su studentima dodijeljena u nekoliko kategorija, a najzanimljivija i najprestižnija u kategoriji najboljih kolektiva i pojedinaca na Sveučilištu u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu proglašeno je najsportskijim sveučilištem u Europi u konkurenciji od 600 europskih sveučilišta, pa prosudbenom povjerenstvu za odabir studentskih laureata nije bio lako pronaći najbolje od najboljih iz svijeta studentskoga sporta. Najboljim ekipama Sveučilišta u Zagrebu proglašene su sveučilišna reprezentacija u odbojci na pijesku (ak. god. 2019./2020) i odbojkaška reprezentacija (ak. god. 2020./2021), a najboljim momčadima sveučilišna reprezentacija u košarci 3X3 (ak. god. 2019./2020) i sveučilišna malonogometna (futsal) reprezentacija (ak. god. 2020./2021). Najbolje sportašice Sveučilišta su Gabrijela Gaiser, studentica Ekonomskoga fakulteta (ak. god. 2019./2020) i Josipa Bebek, studentica Kineziološkoga fakulteta (ak. god. 2020./2021), a najbolji sportaši Ante Žužul, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva (ak. god. 2019./2020) i još jedan budući kineziolog, Matija Lukić (ak. god. 2020./2021). Josipa Bebek, rukometašica i Gabriela Gaiser, nogometašica futsal lige Ništa manje zanimljiva bila je utrka za najbolje sportsko visoko učilište u Gradu Zagrebu, gdje se predstavnici fakulteta natječu u 25 sportova te tako skupljaju bodove krajnjim plasmanom. Prijelazni pehar u svoje fakultetske vitrine u ženskoj konkurenciji spremili su studenti Kineziološkoga fakulteta, a prijelazni pehar u muškoj konkurenciji, nakon jednogodišnje stanke, u sportsku dvoranu Martinovku vratio je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ukupni pobjednik studentskih prvenstava UniSport Zagreb, samim time i najbolje sportsko visoko učilište u gradu Zagrebu u akademskoj godini 2020./2021., nedvojbeno je Kineziološki fakultet, branitelj naslova ukupnoga pobjednika. Na samom kraju svečane dodjele, prije izvedbe studentske himne De Brevitate Vitae, popularnoga Gaudeamusa, kapetan sveučilišne malonogometne reprezentacije Luka Davidović pozdravio je sve okupljene u ime svih nagrađenih studenata: „Ova nagrada je ujedno i poticaj da nastavimo težiti izvrsnosti te da nastavimo pomicati svoje granice mogućnosti, a ljestvice dizati još više. Također, biti među najboljim studentima najsportskijega Sveučilišta u Europi velika je čast i trebamo biti ponosni na sebe.“ Luka Davidović, nogometaš Futsal lige

Konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima"

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2021-10-07 09:57
Hibridna konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima" održana je od 30. rujna do 2. listopada 2021. Lovranu u okviru "17. dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica", uživo i virtualno. Tema konferencije bila je Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima, a izlaganja su okupljena oko sljedećih tematskih cjelina: Autorsko i srodna prava – nove okolnosti i digitalno okružje, Kompetencije knjižničara za rad u digitalnom okružju, Uloga i položaj knjižnica u digitalnom okružju, te Prostor, usluge i građa knjižnica u digitalnom okružju.  Na događanju je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu čiji su djelatnici Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica Sveučilišta i Ureda za istraživanje te raznih fakulteta izlagali o bitnim temama. Prvoga dana izv. prof. dr. sc. Miroslav Rajter, voditelj Ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu imao je izlaganje pod nazivom "Kako nas rangiranja rangiraju i kako mi rangiramo rangiranja".  Sljedećega dana izlagalo je više djelatnika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskoga, Medicinskoga i Ekonomskoga fakulteta te voditeljica Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica dr. sc. Tatijana Petrić na temu "Otvorena znanost u knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu". Posjetitelji su zadnji dan Konferencije mogli čuti sve o promjenama u sveučilišnim i visokoškolskim knjižnicama u digitalnom okružju - knjižničnim uslugama i zakonodavnom okviru, o čemu je govorila dr. sc. Tatijana Petrić, te o trendovima razvoja hrvatskih sveučilišta iz perspektive znanosti, teme izv. prof. dr. sc. Miroslava Rajtera. Organizatori Konferencije bili su Hrvatsko knjižničarsko društvoNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuSveučilišna knjižnica Rijeka. Konferencija je održana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.  

Stranice

Pretplati se na Srce sakupljač