Sakupljač feed-ova

Dodjela počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu profesoru emeritusu Danielu Hagègeu

Sveučilište u Zagrebu - prije 11 hours 23 min

Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje počasni doktorat profesoru emeritusu Danielu Hagègeu, profesoru Sveučilišta u Orléansu u Francuskoj, za iznimne doprinose razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu, posebice u području biokemije, biologije i molekularne biotehnologije, za suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu te za njegovu afirmaciju u Europskom prostoru visokoga obrazovanja.


Svečana dodjela će se održati u srijedu 12. prosinca 2018. u 11 sati u auli SVeučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14).

Počasni doktorat profesoru emeritusu Danielu Hagègeu dodijelit će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, koje je prihvatio Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 12. lipnja 2018.

Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: prof. dr. sc. Vladimir Mrša (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), predsjednik povjerenstva, prof. dr. sc. Damir Ježek (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Marijana Krsnik Rasol, professor emerita Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slobodan Barbarić, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Višnja Besendorfer (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Svečanost dodjele počasnoga doktorata započet će uvodnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega će uslijediti govor promotora prof. dr. sc. Vladimira Mrše.

Nakon što rektor proglasi profesora emeritusa Daniela Hagègea počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, profesor Hagège upisat će se u Knjigu počasnih doktora te se obratiti uzvanicima u auli. Svečanost dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu završit će akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Uz prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će svečanoj dodjeli počasnoga doktorata profesoru emeritusu Danielu Hagègeu  nazočiti brojni profesori i studenti te drugi visoki uzvanici.

Sveučilišni dan međunarodne suradnje

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-12-10 15:33
U petak 14. prosinca 2018. na Sveučilištu u Zagrebu (Ulica kralja Zvonimira 8) održat će se Sveučilišni dan međunarodne suradnje u organizaciji Središnjega ureda za međunarodnu suradnju uz sudjelovanje prodekana za međunarodnu suradnju, ECTS koordinatora i kontakata za međunarodnu suradnju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, Odbora za znanost i međunarodnu suradnju, Povjerenstva za odabir studenata i zaposlenika u programima mobilnosti te Povjerenstva za žalbe u programima mobilnosti. Teme tradicionalnoga godišnjeg sastanka bit će Erasmus+ projekti mobilnosti (KA103 i KA107) te ostale mogućnosti razmjene studenata i nastavnika, kao i ostale aktivnosti Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju. Studentska udruga Erasmus Student Network Zagreb predstavit će svoje aktivnosti, a sudionici mobilnosti (nastavno i nenastavno osoblje) podijelit će s prisutnima svoja iskustva sudjelovanja u programima koje administrira Središnji ured za međunarodnu suradnju. PROGRAM

Izaslanstvo Sveučilišta u Mainzu posjetilo Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2018-12-07 16:22
Prorektor za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. Branka Roščić primili su u petak 7. prosinca 2018. u posjet izaslanstvo Sveučilišta u Mainzu koju je predvodio posebni savjetnik za partnerstvo sa Sveučilištem u Zagrebu, profesor Werner E. G. Müller.   Kao dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti profesor Müller od 1998. aktivno sudjeluje u znanstvenom životu Hrvatske zbog čega je dobio i nagradu Spiridion Brusina za poseban doprinos razvoju prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Nakon održanoga predavanja u HAZU-u bio je u posjetu Sveučilištu kako bi s domaćinima razgovarao o proširenju suradnje u području posebnih programa za studente, povezivanju znanstvenika radom na zajedničkim istraživačkim projektima i mogućnostima za suradnjom na području obrazovanja učitelja u europskom okviru. Suradnja dvaju sveučilišta počela je sklapanjem sporazuma 1975. i od tada traje neprekidno, što zajedno s činjenicom povezivanja dvaju gradova prijatelja - Mainza i Zagreba, čije prijateljstvo traje i dulje, od 1967. - svjedoči o uskoj povezanosti. Sastanku su prisustvovali i predstavnik Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu profesor Siegfried Gherman kao i kolege uvaženoga gosta prof. dr. sc. Xiaohong Wang i prof. dr. sc. Renato Batel.  

Otvorene prijave za članove studentskih odbora

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2018-12-07 13:08
Otvorene su prijave za članove studentskih odbora u studentskim domovima Studentskoga centra. Pozivamo sve zainteresirane stanovnike studentskih domova da se jave putem e-pošte na studentski.zbor@gmail.com kako bi u suradnji sa Studentskim zborom i Studentskim Centrom unaprijedili život u svom studentskom domu. Prijave su otvorene do petka 14. prosinca 2018. do 12 sati. Za prijavu je potrebno navesti: ime i prezime, broj mobitela, studij i ime studentskoga doma u kojem ste smješteni. Prijava treba sadržavati životopis i motivacijsko pismo. Članovi odbora mogu biti samo studenti smješteni u tom studentskom domu. Odbori imaju sedam članova, a mandat im je godinu dana. U slučaju prijave većega broja studenata od propisanoga, Predsjedništvo Studentskog zbora će obaviti razgovor sa svim prijavljenima kako bi izabrali potrebnih sedam. Moguće se prijaviti za sljedeće Odbore:
  1. Studentski odbor Stjepan Radić
  2. Studentski odbor Cvjetno naselje
  3. Studentski odbor dr. Ante Starčević
  4. Studentski odbor Lašćina
Prava i dužnosti članova su propisana čl. 9 Pravilnika o studentskim odborima (istraživati problematiku koja se tiče života u studentskom domu te predlagati mjere za unaprjeđenje standarda života u studentskom domu).

Predstavljanje Hrvatske tehničke enciklopedije u auli 10. prosinca

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2018-12-07 12:41
U auli Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak 10. prosinca 2018. u 12 sati, svečano će biti predstavljena Hrvatska tehnička enciklopedija (1. svezak). Predstavljanje organizira Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te Akademijom tehničkih znanosti u povodu 100. obljetnice osnutka Tehničke visoke škole. O tehnici u Hrvatskoj, ulozi Tehničke visoke škole u njezinu razvoju te o Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji na predstavljanju će govoriti glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža dr. sc. Antun Vujić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Vladimir Andročec, prof. dr. sc. Mislav Grgić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije dr. sc. Zdenko Jecić.

Održana tribina u povodu 100. međunarodnoga priznanja za inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2018-12-05 13:18
U utorak 4. prosinca 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Inovacije, treća misija Sveučilišta. Tribina je organizirana u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije koje su sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija. Tribinu su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Vijeće za tehnološki razvoj HAZU, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske. Program je započeo uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i akademika Slobodana Vukičevića u ime predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, nakon čega su uslijedila uvodna izlaganja. Gospodin Bruno Radojica iz Sektora za inovacijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održao je izlaganje pod nazivom Inovacije i gospodarski razvoj, a prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga govorio je o inovacijama na Sveučilištu u Zagrebu. Na tribini su uslijedila predstavljanja dviju inovacija Sveučilišta u Zagrebu koje su nedavno nagrađene u Las Vegasu (SAD). Riječ je o projektu RUCONBAR - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom Građevinskoga fakulteta, koji je predstavio dekan prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, te o  projektu Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova Fakulteta prometnih znanosti, koji je predstavio dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić. Uslijedila je rasprava sudionika. Tribinom koja se održava u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija Sveučilište u Zagrebu želi predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica. Također, cilj je i pokazati da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini. Sveučilište u Zagrebu potiče i druge zainteresirane da se uključe u partnerski odnos sa Sveučilištem u stvaranju inovativnih proizvoda. U tom smislu, tribina Inovacije, treća misija Sveučilišta prigoda je da se raspravi i o poboljšanju modela tih oblika međusobne suradnje.

Službeno predstavljanje EIT CLIMATE-KIC HUB Hrvatska

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2018-12-05 11:40

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 13. prosinca 2018. u 11 sati održat će se službeno predstavljanje EIT Climate-KIC Hub Hrvatska. Riječ je o konzorciju kojega čini osam organizacija (Zagrebački inovacijski centar, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga, Mreža znanja i Impact Hub Zagreb), a glavni je cilj promicati i uspostaviti gospodarstvo koje je svjesno svih učinaka i izazova klimatskih promjena te odgovorno djeluje i radi na inovativnim rješenjima, posluje i gradi sustavne promjene u ekosustavu, koji uključuje sve sektore i razine društva.

EIT Climate-KIC Hub Hrvatska je kontakt-točka za organizacije iz svih sektora: poduzetničkoga i gospodarskoga, gradova i javnoga sektora, visokoga školstva, sveučilišta i istraživačkih centara, te će pružati potporu u dijeljenu znanja i iskustava, integriranju različitih znanja i ubrzanju puta inovativnih rješenja iz laboratorija prema tržištu.

Climate-KIC Hub dio je Regionalne inovacijske sheme (EIT RIS) Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology Regional Innovation Scheme, EIT RIS).

EIT Climate-KIC europska je mreža organizacija znanja i inovacija koje rade na akceleraciji tranzicije prema naprednom, inkluzivnom društvu, otpornom na klimatske promjene, temeljenom na cirkularnoj ekonomiji i gospodarstvu bez emisija ugljika. To je najveća mreža javno-privatnoga partnerstva s više od 300 organizacija – sveučilišta, istraživačkih instituta, gradova, regija, tvrtki, nevladinih i drugih organizacija koje rade na inovativnim rješenjima kako bi se smanjile emisije ugljika.

Rok za prijavu: 11. prosinca 2018. do 12 sati.

Više možete saznati OVDJE.

Rudari ophodari posjetili Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2018-12-05 08:54
Rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga primili su u utorak 4. prosinca 2018. ophodare - brucoše koji se primaju u rudarski stalež s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pratnji predstavnika Udruge Sretno! i predstavnika Fakulteta.


Svake godine, na blagdan ili uoči blagdana Sv. Barbare, zaštitnice rudara i opasnih zanimanja, kada se obilježava i Dan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ophodari dolaze u posjet rektoru kako bi iskazali svoju zrelost i pripadnost akademskoj zajednici. Tom prigodom, ispred Rektorata svake godine otpjevaju akademsku himnu Gaudeamus igitur, a tijekom prijama prigodne rudarske pjesme.

U petak 7. prosinca 2018. održat će se i 33. tradicionalna manifestacija pod nazivom Skok preko kože pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Riječ je o događanju koji se održava svake dvije godine i simbolizira ulazak u rudarsku branšu.

 

 

Interaktivna radionica: Intelektualno vlasništvo u novinarstvu

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2018-12-04 13:50
U Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) u petak 7. prosinca 2018. u 12 sati izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković održat će interaktivnu radionicu pod nazivom "Intelektualno vlasništvo u novinarstvu". Organizatori radionice su Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Intelektualno vlasništvo, Zebra komunikacije d. o. o. i Hrvatsko novinarsko društvo. Program:
12.00 - 12.45 – predavanje Intelektualno vlasništvo u novinarstvu
12.45 - 13.15 – rasprava
13.15 - 14.00 – druženje uz domjenak O predavačici
Dr. sc. Romana Matanovac Vučković je izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta i voditeljica specijalističkoga interdisciplinarnoga poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Dopredsjednica je Hrvatskoga društva za autorsko pravo i posebna savjetnica ministrice kulture u Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, te surađuje kao međunarodni ekspert u području autorskoga prava sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO). Angažirana je na više projekata na Sveučilištu u Zagrebu koji se odnose se transfer tehnologije i intelektualno vlasništvo. O radionici
Radionica će obuhvatiti tematiku intelektualnoga vlasništva u novinarstvu, posebno pitanja koja se tiču zaštite novinara - autora i novinarskih djela kao autorskih djela. Obradit će se i digitalno korištenje intelektualnih tvorevina u novinskom izdavaštvu. Ukazat će se na odnos autorskoga prava i cenzure. Posebno će se obraditi i iznimno aktualna i zanimljiva tema o europskoj Direktivi o autorskim pravima na Jedinstvenom digitalnom tržištu s naglaskom na „kontroverznim“ člancima 11. i 13. Radionica je besplatna za sve članove Hrvatskoga novinarskog društva.

XXIII. Međureligijski koncert

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-12-03 11:11
XXIII. Međureligijski koncert održat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu u četvrtak 6. prosinca 2018. s početkom u 20 sati. Organizator je Sveučilište u Zagrebu s programom Universitas Cantat.     U molitvenom dijelu sudjeluju Rimokatolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Hrvatska starokatolička crkva, Islamska vjerska zajednica, Židovska općina Zagreb, Židovska vjerska zajednica “Beth Israel”, Savez baptističkih crkava, Grkokatolička crkva i Evangelička crkva. U glazbenom dijelu sudjeluju:

Ćirilo-Metodov kor u muškom sastavu Grkokatoličke crkve (dirigent Igor Kos)
Zbor Srednje škole Čakovec Saveza baptističkih crkava u RH (dirigentica Petra Horvat)
Mislav Vudjan na violini Hrvatske starokatoličke crkve
Pjevački zbor Mihael Montiljo židovske vjerske zajednice Beth Israel Zagreb (dirigent Miroslav Salopek)
Dječji zbor Preobraženjske crkve u Zagrebu Srpske pravoslavne crkve
Collegium pro musica sacra Zagreb (dirigent Tihomir Prša, umjetnička voditeljica s. Cecilija Pleša)
Zbor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Zagreb (dirigentica Ana Benković)
Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb “Lira“ (dirigent Robert Homen)
Ulaz je besplatan, no potrebno je podići ulaznice na blagajni radi bolje organizacije događanja.

Šumarski fakultet postao vlasnikom nekretnine na Rabu u kojoj održava terensku nastavu

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-12-03 10:16
U petak, 30 . studenoga potpisan je kupoprodajni ugovor Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s Ministarstvom državne imovine Republike Hrvatske te je tako Fakultet postao vlasnikom nekretnine na otoku Rabu koju je i dosad koristio za održavanje praktične terenske nastave za studente. Riječ je o nekretnini površine 1.392 četvornih metara, smještenoj u uvali Sveta Mara na otoku Rabu u šumskom predjelu Kalifrontu, najvećem kompleksu šuma hrasta crnike na kršu na području Sredozemlja. Potpisom ovoga ugovora, u vrijednosti 1.640.000,00 milijuna kuna, riješeni su imovinsko-pravni odnosi nad objektom i pripadajućim zemljištem te su otvorene mogućnosti daljnjih ulaganja Fakulteta u kompleks s ciljem poboljšanja kvalitete boravka za studente i profesore te unapređenja nastavnog, stručnoga i znanstvenoistraživačkoga rada. Na svečanom potpisivanju u Vijećnici Šumarskog fakulteta okupljenima su se obratili doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine, red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. „Praktična terenska nastava razlog je zbog kojeg mnogi naši studenti odabiru upravo Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i razvojna strategija nove Uprave Fakulteta usmjerena je, između ostalog, i na neprestano podizanje njezine kvalitete. Iz tog smo razloga izrazito zahvalni Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu državne imovine što su pokazali razumijevanje i omogućili nam da postanemo vlasnikom nekretnine na lokaciji na kojoj se naša terenska nastava kontinuirano održava već punih 96 godina. Daljnja ulaganja na nekretnini podići će razinu kvalitete nastave te će studentima i nastavnicima omogućiti još kvalitetniji i ugodniji boravak na terenskoj nastavi, a sve na dobrobit šumarske i drvnotehnološke struke, ali i gospodarske budućnosti Republike Hrvatske“, izjavio je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. „Terenska nastava Šumarskog fakulteta svijetli je primjer pripreme studenata još tijekom studija na aktivnosti i poslove koje će obavljati nakon njegovog završetka, stoga sam osobito zadovoljan što je Fakultetu omogućeno da postane vlasnik objekta u svrhu znanstvenog rada i istraživanja, odnosno sveopćeg boljitka. Nadam se da će ta praksa potaknuti i ostale sveučilišne sastavnice na slične prakse i inicijative“, izjavio je red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu, obraćajući se u ime prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu. „Ovaj je ugovor više od ugovora jer je u ulozi stvarnog života – rasta u znanju i osposobljavanja za život. Ova je imovina namijenjena onima koje mi stariji zovemo budućnost – studentima Šumarskog fakulteta. U ovom inkubatoru praktične i terenske nastave stvarat će se daljnji znanstveno-istraživački radovi za nove dragocjene spoznaje i tehnološke iskorake hrvatske šumarske i drvne industrije“, zaključio je doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine.

Red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor Sveučilišta u Zagrebu

Objekt koji se trenutno nalazi na zemljištu

Objekt na Rabu jedan je od pet nastavno-pokusnih šumskih objekata raspoređenih u najvažnijim klimatsko-zonskim šumskim vegetacijskim zajednicama diljem Hrvatske na kojima se odvija praktična terenska nastava i znanstveno-istraživački rad studenata i nastavnika Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prva terenska nastava studenata Fakulteta na otoku Rabu održana je daleke 1923. godine i ta je tradicija njegovana do danas te predstavlja jedinstvenu mogućnost za studente da primijene stečena teorijska znanja u praksi, steknu nova prijateljstva i bolje upoznaju različite krajeve Republike Hrvatske. Nakon što je nekretnina na Rabu postala vlasništvo Šumarskog fakulteta, planiraju se daljnja ulaganja koja će obuhvatiti rješavanje opskrbe vodom i električnom energijom te podizanje standarda smještaja.

Dogovoreno potpisivanje sporazuma o suradnji na projektu izgradnje studentskoga doma u Petrinji

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2018-11-29 13:11
U četvrtak 29. studenoga 2018. na Sveučilištu u Zagrebu održan je sastanak rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivom Žinićem, njegovim zamjenikom doc. dr. sc. Romanom Posavcem, pročelnikom upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu i šport Darjanom Vlahovom i ravnateljem Studentskoga centra Sisak Božanom Šutalom.   Sa Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili: prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, pomoćnica rektora prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić i prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Učiteljskoga fakulteta (Petrinja) izv. prof. dr. sc. Marko Badrić. Na zajedničkom sastanku dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Sisačko-moslavačke županije na projektu izgradnje studentskoga doma u Petrinji.

Tribina u povodu 100. međunarodnoga priznanja za inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2018-11-29 11:24
U utorak 4. prosinca 2018. u 9.30 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom Inovacije, treća misija Sveučilišta. Tribina se organizira u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije koje su sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija. Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Vijeće za tehnološki razvoj HAZU, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske. Tribina će započeti uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, nakon čega će uslijediti uvodna izlaganja. Bruno Radojica iz Sektora za inovacijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održat će izlaganje pod nazivom Inovacije i gospodarski razvoj, a prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga govorit će o inovacijama na Sveučilištu u Zagrebu. Na tribini će uslijediti predstavljanje dviju inovacija Sveučilišta u Zagrebu koje su nedavno nagrađene u Las Vegasu (SAD). Riječ je o projektu RUCONBAR - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom Građevinskoga fakulteta, koji će predstaviti dekan prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, te o  projektu Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova Fakulteta prometnih znanosti, koji će predstaviti dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić. Uslijedit će rasprava sudionika. Tribinom koja se održava u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija Sveučilište u Zagrebu želi predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica. Također, cilj je i pokazati da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini. Sveučilište u Zagrebu potiče i druge zainteresirane da se uključe u partnerski odnos sa Sveučilištem u stvaranju inovativnih proizvoda. U tom smislu, tribina Inovacije, treća misija Sveučilišta prigoda je da se raspravi i o poboljšanju modela tih oblika međusobne suradnje. Tribina Inovacije, treća misija Sveučilišta 24. je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Objavljen natječaj za program 'Povezivanje znanstvenika' za potporu 'Stjecanje iskustva' (2A)

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2018-11-28 09:06
Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" objavljuje natječaj za potporu pod nazivom "Stjecanje iskustva" u sklopu programa „Povezivanje znanstvenika“, otvorenoga do petka 1. veljače 2019. Program nudi potpore mladim ili iskusnijim znanstvenicima i stručnjacima, bilo iz domovine ili dijaspore, za posjete vrsnim institucijama u inozemstvu ili za posjete Republici Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja znanosti i tehnologije u Hrvatskoj. Program podupire pokretljivost znanstvenika i stručnjaka kako bi se stvorile nove vrijednosti za hrvatsku znanost, tehnologiju i gospodarstvo. Cilj je potpore dati priliku vrsnim znanstvenicima i stručnjacima iz Hrvatske da posjete najbolje istraživačko-razvojne centre u inozemstvu kako bi uspostavili suradnju i stekli nove vještine potrebne za unaprjeđenje znanosti i tehnologije u domovini. Novčana sredstva koja su na raspolaganju za program „Povezivanje znanstvenika“, za potporu „Stjecanje iskustva“, iznose  800 tisuća kuna. Konačni iznos dodijeljenih sredstava u ovom natječaju u 2019. ovisit će o kvaliteti zaprimljenih projektnih prijedloga. Trajanje predloženih projekata može biti najmanje 31 dan, a najviše 6 mjeseci, dok pojedinačna potpora može iznositi najviše 74 tisuće kuna. Tko se može prijaviti?
Talentirani znanstvenici koji žive i rade u Hrvatskoj te su stekli doktorat znanosti najkasnije 10 godina od datuma otvaranja natječaja. Detaljnije informacije o objavljenom natječaju mogu se pronaći na stranicama Fonda, a svi upiti mogu se poslati u Tajništvo Fonda na elektroničku poštu: ured@ukf.hr, telefon +385 1 23 52 685 ili adresu: Fond 'Jedinstvo uz pomoć znanja', Ilica 24, 10000 Zagreb.

Call for proposals for Connectivity Program, Gaining Experience Grant (2A)

  Unity through Knowledge Fund announces Call for proposals for the Gaining Experience Grant within Connectivity Program, which will be open until Friday, 1st of February 2019. The program provides support for young or more experienced scientists and experts from either homeland or diaspora, for the visits to the prominent institutions abroad or for visits to Republic of Croatia with a goal to improve science and technology in Croatia. Program supports the mobility of scientists and experts to create new values for Croatian science, technology and economy. The objective of the Gaining Experience Grant is to open opportunities for outstanding young scientists and professionals from Croatia to visit the excellent research and development facilities abroad in order to establish cooperation and/or acquire new skills necessary for advancing S&T competitiveness in Croatia. Total amount foreseen for the Connectivity Program, Gaining Experience Grant equals 800 000 HRK. Total amount of funds awarded in this Call for proposals in the year 2019 will depend on the quality of the project proposals. Proposed projects are to last for a minimum period of 31 days and a maximum of 6 months. Who can apply: Talented scientists, who live and work in Croatia and have obtained a PhD up to 10 years from the date of opening of this Call for proposals. Detailed information about the Call can be found at Fund's web site and all inquiries should be addressed to the UKF Secretariat at the Unity through Knowledge Fund, e-mail: office@ukf.hr; phone: +385 1 23 52 685; address: UKF, Ilica 24, HR-10000 Zagreb, Croatia.

Dan Ekonomskoga fakulteta 3. prosinca

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2018-11-27 09:26
Svečanost povodom 98. godišnjice i Dana Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u ponedjeljak 3. prosinca 2018. u 11 sati u Kongresnoj dvorani Fakulteta.


Program svečanosti:

 
Himna
Pozdravna riječ dekana
Pozdravne riječi visokih uzvanika
Uručenje nagrada za znanstveni rad iz područja ekonomskih znanosti “Mijo Mirković”
Uručenje nagrade “Fedor Rocco”
Uručenje nagrade “Pero Jurković”
Uručenje nagrada najboljim studentima za uspjeh u studiju i izvannastavnim  aktivnostima
Gaudeamus igitur

*    *    *   *   *
 
Svečanost Dana Fakulteta bit će uveličana prigodnim  glazbenim programom koji će izvesti Pjevački zbor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sonus oeconomicus. Povijest Fakulteta

2. Sveučilišni dan kvalitete

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-11-26 14:42
2. Sveučilišni dan kvalitete bit će održan u petak 30. studenoga 2018. od 10 do 13.30 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb. Tema ovogodišnjega Sveučilišnoga dana kvalitete je Reakreditacija – jučer, danas, sutra. 2. Sveučilišni dan kvalitete organizira se kako bi se raspravilo o procesima vanjskoga vrjednovanja, prije svega postupaka reakreditacije, kojima se u velikoj mjeri bave sustavi osiguravanja kvalitete na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je programa predstaviti primjere dobre i drukčije prakse sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje su prošle veći broj postupaka vanjskoga vrjednovanja.

Program 2. Sveučilišnoga dana kvalitete započet će uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega će uslijediti tri prezentacije. Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek održat će izlaganje pod nazivom Postignuća u kvaliteti do sada i budući izazovi – što smo učinili zajedno, a što trebamo činiti, prof. dr. sc. Marko Delimar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu govorit će o primjerima dobre prakse u postupcima reakreditacije iz perspektive visokoga učilišta, a Lana Vanić, mag. iur., tajnica Metalurškoga fakulteta i predsjednica Povjerenstva za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, predstavit će drukčija iskustva maloga visokoga učilišta u postupcima reakreditacije. Drugi dio programa Sveučilišnoga dana kvalitete bit će otvoren za širu raspravu. Na panel-diskusiji pod nazivom Reakreditacija – jučer, danas, sutra, koja će se održavati od 12.00 do 13.30 sati, sudionici će pokušati raspraviti ključne probleme u postupcima reakreditacije. Moderatori panel-diskusije bit će prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i predsjednik Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Markučič. Sudionici panel-diskusije bit će mr. sc. Sandra Bezjak iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dr. sc. Tamara Krajna s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, doc. dr. sc. Dinko Vusić sa Šumarskoga fakulteta, doc. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić s Veterinarskoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Mario Baić s Kineziološkoga fakulteta, doc. dr. sc. Višnja Rajić s Učiteljskoga fakulteta i izv. prof. art. Ksenija Zec s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Panelisti i ostali sudionici pokušat će odgovoriti na ključna pitanja: što su nam postupci reakreditacije donijeli, kako se sastavnice Sveučilišta pripremaju za postupak reakreditacije te koje ishode očekuju. Sveučilište u Zagrebu organizira panel-diskusiju Reakreditacija – jučer, danas, sutra kako bi se pokrenula rasprava o svim izazovima koje postupak reakreditacije donosi, koliko se novi ciklus razlikuje od prethodnoga, što je nužno unaprijediti, a što pohvaliti. Tijekom rasprave panelisti će se osvrnuti i na nove kriterije vrjednovanja, nove načine izvješćivanja te daljnjega praćenja nakon provedenih postupaka vrjednovanja. Također, panel-diskusija omogućit će razmjenu iskustava te kritičko preispitivanje svih dionika. Važan korak u procesu uključivanja Sveučilišta u Zagrebu u sva događanja u Europskome prostoru visokoga obrazovanja izgradnja je što učinkovitijega sveučilišnoga sustava osiguravanja kvalitete. U te procese ulazimo prije svega kako bismo trajno poboljšali vlastiti nastavni i znanstveni rad, oslanjajući se na dugu tradiciju Sveučilišta u Zagrebu. Kultura kvalitete sveučilišta očituje se u postizanju izvrsnosti u istraživačkom i stručnom radu, učenju i poučavanju, djelovanju u skladu s misijom i vizijom, postizanju strateških ciljeva, ali i u zadovoljstvu studenata, nastavnika, istraživača i ostalih zaposlenika, kao i vanjskih suradnika djelovanjem sveučilišta. U tom kontekstu sveučilišni sustav osiguravanja kvalitete predstavlja zajednički vrijednosni sustav. Svima nam je izazov trajno praćenje i vrjednovanje svih procesa u sveučilišnom sustavu, ali i u sustavu naših sastavnica, te nastojanje da se kvaliteta trajno poboljšava u skladu sa zadanim standardima. PROGRAM

Zatvorena 23. Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-11-26 10:48
Svečanom dodjelom priznanja najuspješnijim sudionicima, održanom na pozornici u izložbenom šatoru, završena je ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu.

Priznanja su najuspješnijim sudionicima dodijelili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za poslovanje prof. dr. sc. Tonći Lazibat.

Za najbolje uređen izložbeni prostor priznanje je dobio Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Priznanje za najbolje predstavljanje na pozornici dodijeljeno je Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok su priznanje za komunikativnost i susretljivost osvojili Medicinski fakultet i Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Visoka škola Aspira.

Najoriginalnije predstavljanje na Smotri ostvarili su Veterinarski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Prehrambeno-biotehnički fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Priznanje za poseban doprinos u edukaciji i informiranju posjetitelja ovogodišnje Smotre dobili su Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Priznanje za inovativnost u predstavljanju dodijeljeno je Fakultetu elektrotehnike i računarstva i Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U kategoriji uspješnoga predstavljanja ostalih sudionika priznanja su dobili Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Dubrovniku te Effectus – studij financije i pravo. Priznanje za proaktivnost i animiranje posjetitelja dodijeljeno je Libertas međunarodnom sveučilištu, dok je priznanje za izniman doprinos u organizaciji Smotre dobio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je od 22. do 24. studenoga 2018. u Studentskom centru u Zagrebu. Uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjoj su se Smotri predstavila i druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole iz Hrvatske i Slovenije  – ukupno oko 80 sudionika.

Sveučilište u Zagrebu i ove je godine organiziralo Smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o preddiplomskim i diplomskim studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja, opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o brojnim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet.

U okviru suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i srednjih škola programe Smotre pratili su srednjoškolci iz cijele Hrvatske, a tijekom tri dana ovu je manifestaciju posjetilo oko 15 000 posjetitelja svih generacija i uzrasta.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu ove je godine održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Glavni partner Smotre bila je Zagrebačka banka, srebrni sponzori Hrvatska gospodarska komora i Studentski centar Varaždin, a partneri tvrtke AVC – Audio Video Consulting Zagreb i Euro-Unit d.o.o. te Studentski centar u Zagrebu i Sveučilišna tiskara.

Medijski su partneri ovogodišnje Smotre bili Jutarnji list, Radio Sljeme, Radio Laganini FM i Z1 televizija, te novine Global, Radio Student i Televizija Student, studentski mediji koji djeluju u okviru Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tehničku podršku izlagačima osigurao je Sveučilišni računski centar SRCE.

U četvrtak se otvara Smotra Sveučilišta u Zagrebu u Studentskom centru

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2018-11-20 11:22
Smotra Sveučilišta u Zagrebu, trodnevna manifestacija koja se već tradicionalno organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim i diplomskim studijima, otvara se u četvrtak 22. studenoga 2018. u Studentskom centru u Zagrebu (Savska 25). Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak 22. i 23. studenoga od 10 do 18 sati, a u subotu 24. studenoga od 9 do 15 sati. Ulaz na Smotru je besplatan. Svečanost kojom će se službeno obilježiti otvaranje ovogodišnje Smotre Sveučilišta u Zagrebu održat će se u četvrtak 22. studenoga 2018. u 11 sati u Francuskom paviljonu. Program svečanoga otvaranja Smotre započet će pozdravnim govorom visokih uzvanika. Uz sanacijskoga upravitelja Studentskoga centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka, očekuje se da će se uzvanicima na svečanom otvaranju obratiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević te predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Uslijedit će govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, koji će Smotru proglasiti otvorenom. Uz prorektore, dekane i prodekane, profesore i studente, očekuje se da će svečanom otvaranju Smotre nazočiti predstavnici agencija koje djeluju u području visokoga obrazovanja, rektori hrvatskih sveučilišta te brojni drugi gosti i uzvanici. Program svečanoga otvaranja Smotre vodit će Frano Ridjan. U glazbenom dijelu programa svečanoga otvaranja sudjelovat će studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a on je posvećen predstavljanju tambure, hrvatskoga tradicijskoga i nacionalnoga glazbala. Od akademske godine 2016./2017. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu dana je mogućnost studentima teorijskih studija da steknu znanje i vještine sviranja tamburaških glazbala tijekom trogodišnjega modula. Neki od njih nastupit će na svečanom otvaranju Smotre. Da bi se u cijelosti ispunile potrebe i želje za napredovanjem u struci mnogih mladih koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje s glavnim predmetom tambura, a u pogledu što kvalitetnijega razvoja i populariziranja našega nacionalnoga glazbala, od sljedeće će se akademske godine, budući da je već pripremljen plan i program petogodišnjega integriranoga studija toga glazbala, tambura moći studirati na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu i ove godine organizira Smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o mnogim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet. Riječ je o najstarijoj manifestaciji toga tipa u Republici Hrvatskoj, koju Sveučilište u Zagrebu organizira već više od 20 godina. Uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjoj Smotri predstavit će se i druga sveučilišta, veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske i Slovenije – sveukupno oko 80 sudionika. Iz programa ovogodišnje Smotre posebno izdvajamo predstavljanja sudionika razgovorima na pozornicama s voditeljima. Na pozornici koja će biti smještena u izložbenom šatoru, u četvrtak i petak, 22. i 23. studenoga, predviđeno je predstavljanje sudionika – sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, razgovorima jednoga predstavnika fakulteta ili akademije i jednoga studenta s voditeljima u trajanju od 10 minuta. Cilj je toga predstavljanja posjetitelje upoznati s aktivnostima sastavnica o kojima nema informacija u brošurama, na mrežnim stranicama ili društvenim mrežama. Također, u četvrtak i petak, 22. i 23. studenoga, na pozornici smještenoj u zgradi SC-a na sličan će se način predstavljati pojedini ostali sudionici Smotre – druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole. U subotu 24. studenoga 2018. sastavnice će se skupno predstavljati u okviru pojedinih područja  zajedničkim razgovorom po jednoga predstavnika fakulteta ili akademije (profesora ili predstavnika uprave) s voditeljicom programa na medijskoj pozornici u izložbenom šatoru. Taj će razgovor biti svojevrsna panel-diskusija kojoj je cilj na atraktivan način posjetiteljima Smotre predstaviti prednosti upisa na specifični studijski program u odnosu na slične studije u istom znanstvenom području. Panel-diskusije vodit će Matina Tenžera. Smotra se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Glavni partner Smotre je Zagrebačka banka, srebrni sponzori su Hrvatska gospodarska komora i Studentski centar Varaždin, a partneri tvrtke AVC – Audio Video Consulting Zagreb i Euro-Unit d.o.o. te Studentski centar u Zagrebu i Sveučilišna tiskara. Medijski su partneri ovogodišnje Smotre Jutarnji list, Radio Sljeme, Radio Laganini FM, Z1 televizija, Global, Radio Student i Televizija Student.

Tehničku podršku izlagačima osigurat će Sveučilišni računski centar SRCE.

Web stranica

Facebook

 

Okrugli stol 'Biomedicinska istraživanja u Hrvatskoj – stanje i izazovi'

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2018-11-20 10:47
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 21. studenoga 2018. od 10 do 14 sati u Velikoj dvorani Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb) organiziraju okrugli stol pod nazivom Biomedicinska istraživanja u Hrvatskoj – stanje i izazovi. Program okrugloga stola  započet će uvodnim obraćanjima akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Marka Pećine, tajnika Razreda za medicinske znanosti, i prof. dr. sc. Marijana Klarice, dekana Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega će uslijediti rasprava o dvjema važnim temama – sinergiji financiranja znanosti iz europskih strukturnih fondova (ESIF) i okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. (H2020) te udjelu rada u znanosti sveučilišnih biomedicinskih nastavnika. Uvodna izlaganja na okruglom stolu, koja će održati niz eminentnih profesora i stručnjaka u ovom području, obuhvatit će analizu uspješnosti Hrvatske u programima Obzor 2020. Poseban naglasak bit će stavljen na analizu rezultata u području biomedicinskih istraživanja i na dodijeljena sredstva iz europskih strukturnih fondova (Operativni program konkurentnost i kohezija za istraživanje, razvoj i inovacije, područje biomedicina i zdravstvo) te na pregled kvalitete institucija u području biomedicine koji se temelji na provedenim vanjskim vrjednovanjima i vlastitim procjenama. Okrugli se stol održava u okviru europskoga projekta Alliance4Life, koji financira Europska unija u sklopu programa Obzor 2020. Nositelj je projekta Sveučilište Masaryk u Brnu, sa svojim institutom CEITEC, a partneri na projektu devet vodećih istraživačkih institucija iz manje razvijenih europskih država. Uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, partneri su na projektu: Sveučilišna bolnica svete Ane (International Clinical Research Center – ICRC) u Brnu (Češka), Sveučilište Tartu (Estonija), Latvijski institut za organsku sintezu (Latvija), Sveučilište Vilnius (Litva), Sveučilište Semmelweis u Budimpešti (Mađarska), Medicinsko sveučilište u Lodzu (Poljska), Biomedicinski istraživački centar SAS u Bratislavi (Slovačka) i Sveučilište u Ljubljani (Slovenija). Projekt Alliance4Life rezultat je inicijative deset vodećih biomedicinskih institucija iz devet EU13 država članica. Cilj je projekta smanjivanje razlika i podjela u istraživanju i inovacijama u području biomedicine između EU15 i EU13 zemalja. Europska komisija poduprla je tu novu inicijativu u sklopu programa Obzor 2020. za zdravlje s obzirom na to da rezultati i preporuke projekta Alliance4Life mogu dati korisne prijedloge kojima se može pridonijeti znanstvenoj politici država članica EU-a, kao i drugim europskim državama. Jedan je od važnih zadataka projekta Alliance4Life organiziranje nacionalnih okruglih stolova radi informiranja javnosti i donositelja odluka o dobrim praksama partnera te njihov prijenos na druge institucije partnere, kao i predlaganje vlastitih načina unaprjeđenja sustava znanosti. POZIV I PROGRAM Alliance4Life_ukratko

Promocija zbornika 'Hrvatska i Slovačka - povijesne paralele i veze (od 1780. do danas)'

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2018-11-19 15:32
Promocija zbornika "Hrvatska i Slovačka - povijesne paralele i veze (od 1780. do danas)" održat će se u srijedu 21. studenoga 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 14. Uvodne govore održat će prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Dr. h. c. prof. RNDr. Karol Mičieta, rektor Comenius Sveučilišta u Bratislavi i Nj. E. Peter Susko, veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj.

Uslijedit će svečano proglašenje uspostave Slovačko-hrvatskoga povjerenstva za humanističke znanosti te promocija Zbornika. O Zborniku će govoriti urednici prof. dr. sc. Željko Holjevac s Fiozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Martin Homza s Filozofskoga fakulteta Comenius Sveučilišta u Bratislavi te recenzent prof. dr. sc. Ivica Šute s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Događanju će prisustvovati izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, dekani Sveučilišta u Zagrebu te ostali zainteresirani.

Stranice

Pretplati se na Srce sakupljač