Sakupljač feed-ova

Otvorene su prijave za 'EIT Health Wild Card 2020 program'

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2020-01-17 09:55
Svake godine zahvaljujući Wild Card programu nastaju dva nova poslovna pothvata koja stvaraju presedane, pomiču granice te identificiraju i rješavaju najveće izazove i probleme u europskom zdravstvu.

Sam program započinje jednotjednom radionicom i hackatonom pri kojem polaznici imaju priliku zajednički naći nova rješenja. Nakon toga, izabrani timovi sudjeluju i u programu validacije rješenja, uz potporu vodećih stručnjaka iz zdravstvene industrije. Na kraju programa, dva tima osvojit će dvogodišnju EIT Health potporu i investiciju u vrijednosti od dva milijuna eura za pokretanje i razvoj poslovanja zasnovanoga na predloženom rješenju.  

Dva su područja u fokusu ovogodišnjega Wild Carda: zdravlje žena i digitalna terapija.

Prijave su otvorene do 9. veljače 2020. u 23.59 po srednjoeuropskom vremenu.

Više informacija dostupno je na poveznici.

Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2020-01-16 14:27
Objava Odluke o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020.   Na temelju članka 7. stavka 1. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom (Narodne novine, broj 23/15), ministrica znanosti i obrazovanja donosi Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020. Više možete vidjeti OVDJE.

Održan nacionalni dan paneuropskog projekta "Time Machine"

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2020-01-16 14:12
Nacionalni dan paneuropskog projekta Time Machine održan je 15. siječnja 2020. na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, s početkom u 9.30 sati.

Time Machine je paneuropski FET Flagship CSA projekt, pokrenut 2017. kao Horizon 2020 Large-Scale Research Initiative Programme, posvećen razvoju velikih digitalizacijskih i računalnih infrastruktura i umjetne inteligencije (AI) s ciljem umrežavanja europske kulturne baštine i njezine dostupnosti putem mrežnih stranica i aplikacija. Četiri su osnovna stupa projekta: Znanost i tehnologija, Rad, Mogućnosti primjene i Doseg i inovacije,  a projektna infrastruktura uspostavljena je kroz Time Machine Organization (TMO), kao održivu zajedničku platformu za budući razvoj i istraživanje u području tehnologije, znanosti i kulturne baštine i njihovo pozicioniranje u nove strateške europske programe za iduće desetljeće.

S više od 500 uključenih institucija TMO čini najveću europsku mreže akademskih, istraživačkih i kulturnih ustanova i IT sektora, u kojoj aktivno sudjeluju i hrvatski članovi koji su organizirali nacionalni TM dan s idejom predstavljanja TM projekta zainteresiranim dionicima iz područja humanistike, kulture, znanosti, IT i istraživačkog sektora kao i nacionalnih aktivnosti  vezanih uz ICT i kulturnu baštinu. Sudjelujte u hrvatskom TM danu i saznajte više o ovim aktivnostima.
Program
• Uvodna riječ prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu
• Uvodna riječ doc. dr. sc. Vlatke Lemić, Time Machine ambasadorice
dr. sc. Thomas Aigner (TMO, ICARUS): Time Machine - Let´s create the big data of the past!
prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prof. dr. sc. Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu): Heterogeneous mobile robots mapping the present and the past
dr. sc. Nataša Jermen (Leksikografski zavod Miroslav Krleža): Od enciklopedije do portala hrvatske baštine / From encyclopedia to Croatian heritage portal • prof. dr. sc. Vlatka Rajčić (Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu): 3D modelling of cultural heritage through an inclusive approach for time-dynamic 3D reconstruction of built environments.
dr. sc. Ljiljana Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti): Informacijski sustavi Instituta za povijest umjetnosti I Time Machine / Information systems of the Institute of Art History
dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar (Institut za etnologiju i folkloristiku): Hrvatska nematerijalna kultura u vremeplovu  / Croatian intangible cultural heritage in a TM
Marijana Glavica (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu): CROSSDA - Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti i mogućnosti suradnje s Time Machine / CROSSDA - Croatian Social Science Data Archive and Time Machine
Kristijan Crnković (ArhivPRO): INDIGO: platform for digital humanities

Program je održan na hrvatskom i engleskom jeziku, a moderirala ga je voditeljica Središnjega ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Lemić, potpredsjednica ICARUS-a i TM ambasadorica.

Više informacija možete saznati na poveznici.

'EIT Health RIS Innovation Call 2020'

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2020-01-15 11:44
Prijaviti se mogu konzorciji dviju ili više organizacija od kojih bar jedna treba biti akademski, a jedna neakademski partner. U ovom je slučaju akademski partner određen kao organizacija posvećena obrazovanju i istraživanju koja izdaje diplome. Ulazni projekt mora imati određenu razinu zrelosti tzv. Innovation Maturity Level (IML). IML određuje četiri područja:  tehnološko, regulatorno,  kliničko i marketing/poslovanje. Tako, na primjer, ulazni projekti trebaju biti na početku proof of concept razine u bar dvama od četiriju područja. Svi kriteriji za prihvatljivost prijavitelja i projekta, kao i pravila financiranja, razrađeni su u projektnoj dokumentaciji na mrežnoj stranici EIT Healtha: https://eithealth.eu/opportunity/request-for-applications-of-ris-innovation-2020-project-proposals-for-eit-health-innostars/ Rok za prijavu projekta je 10. veljače 2020. do 12.00 po srednjoeuropskom vremenu. Prijava se podnosi putem online obrasca. U sklopu projekta financiraju se aktivnosti koje doprinose razvoju inovacije te približavaju rješenje izlasku na tržište.  Projekti su kratki i fokusirani te je planirano razdoblje provedbe do 9 mjeseci (od travnja do prosinca 2020.). Ukupna potpora projektu može iznositi 75.000 EUR, pri čemu najviša potpora po partneru može iznositi 50.000 EUR, uz dodatna ograničenja za povezane organizacije (affilated entities).  Za sve zaineresirane prijavitelje EIT Health organizira mrežni seminar (webinar) u sklopu kojega će detaljnije objasniti prijavni postupak i obrazac te će prezentirati savjete za uspješnu projektnu prijavu.  Mrežni će se seminar održati u utorak 21. siječnja 2020. u 10.00, a može mu se pristupiti putem poveznice: https://zoom.us/j/351791035?pwd=Z2tZRzUyckRtS3FvQWUrUTZQUTR3dz09 Za dodatnu potporu pri prijavi projekta javite se na e-adresu: EITHealthHub@unizg.hr  

Svečano potpisan Sporazum o suradnji između Agencije za odgoj i obrazovanje i Učiteljskoga fakulteta

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2020-01-14 09:59
Agencija za odgoj i obrazovanje i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 10. siječnja 2020. godine Sporazum o suradnji te Protokol o suradnji u pripremi, vrednovanju i provedbi programa Centra za cjeloživotno obrazovanje Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tim su sporazumom definirani oblici suradnje dviju ustanova u područjima: obrazovanja, stručne djelatnosti, provedbi zajedničkih stručno-istraživačkih projekata, zajedničkom sudjelovanju na konferencijama, simpozijima i seminarima te drugim stručnim skupovima, organiziranje simpozija, konferencija, skupova i seminara, povezivanje nastavnoga, istraživačkoga i stručnog rada s gospodarskim i drugim subjektima, razvijanje suradnje između dviju institucija s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja te ostalim oblicima suradnje od zajedničkoga interesa. Sporazum o suradnju i Protokol potpisali su čelnici institucija: dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Protokol i usuglašavanje dokumenta uspješno su strukturirale: doc. dr. sc. Nevenka Maras (UFZG), voditeljica Centra za cjeloživotno obrazovanje prof. dr. sc. Dejana Bouillet i Jasna Laura, dipl. jur. (AZOO). Temeljem navedenoga Sporazuma sa sigurnošću se može očekivati znanstvena i stručna suradnja sveučilišnih profesora i viših savjetnika iz Agencije za odgoj i obrazovanje s krajnjim ciljem unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Prilikom potpisivanja Sporazuma, ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i dekan Siniša Opić, izrazili su zadovoljstvo zbog otvaranja prilika za ostvarivanje sinergije u profesionalnom razvoju odgojno-obrazovnih djelatnika s ciljem doprinošenja kontinuiranom razvoju hrvatskog obrazovnog sustava.

Otvorene prijave za 'StarShip Fellowship Program 2020'

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2020-01-14 09:22
StarShip Fellowship Program inicijativa je EIT Healtha, pokrenuta u suradnji s vodećim europskim stručnjacima u području zdravstva i s partnerskim tvrtkama iz zdravstvene industrije. Jedinstvena je prilika za sve one zainteresirane za kreiranje novih ideja, novih rješenja i inovacija u području zdravstva. Prijaviti se možete od srijede 15. siječnja 2019., za što je potrebno poslati životopis i motivacijsko pismo na sljedeću e-adresu: starship@uc.pt.
Prijave su otvorene do 31. siječnja. 2019. u 23.59 sati po srednjoeuropskom vremenu. Sudjelovanjem u StarShipu sudionici programa imaju prilike raditi u multidisciplinarnim timovima s inovatorima i najvećim tvrtkama zdravstvene industrije. U sklopu programa sudionici će tijekom 2020. provesti ukupno devet tjedana educirajući se o najnovijim tehnologijama s vodećih europskih sveučilišta i razvijajući nova rješenja s najvećim stručnjacima u području zdravstva. EIT Health svakomu od izabranih sudionika daje školarinu od 15 000 €  i pokriva putne troškove u iznosu od 3 000 €. Program je namijenjen svima sa završenim obrazovanjem u području medicine, prirodnih/prirodoslovnih znanosti, inženjerstva (biomedicinskoga, mehaničkoga ili drugoga), ekonomije i menadžmenta, javnih politika, dizajna i sličnih studijskih područja. Uvjet je prvostupnička, magistarska ili doktorska diploma iz već spomenutih područja i izvrsnost u engleskom jeziku u govoru i pismu te da možete ukupno devet tjedana posvetiti isključivo ovom programu, u što je uključeno tjedan edukacije, 2-3 dana za posjet tvrtkama koje se bave kreiranjem novih rješenja u zdravstvu i sudjelovanje na online konferencijama za trajanja programa. Jeste li spremni za novi korak?

Više možete saznati na poveznici.

Javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Sveučilišta u Zagrebu u ak. god. 2019./2020.

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2020-01-13 15:25
Na temelju Odluke Upravnog odbora od 9. prosinca 2019., uz suglasnost upravitelja Zaklade, Zaklada Sveučilišta u Zagrebu za stipendiranje studenata objavljuje javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade u akademskoj godini 2019./2020.     Stipendije Zaklade Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuju se u dvije kategorije: - kategorija A./B.  redoviti studenti preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija (u daljnjem tekstu: sveučilišnih studija), preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija (u daljnjem tekstu: stručnih studija) na Sveučilištu u Zagrebu (u daljnjem tekstu: Sveučilište) koji su slabijeg socijalno-ekonomskog statusa odnosno bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U kategoriji A./B. dodjeljuju se četiri (4) stipendije. Ukupni iznos pojedine stipendije za kategoriju A./B. iznosi 10.000,00 kn (desettisuća kuna). Prijave na natječaj za kategoriju studenata pod A./B. obavljaju se isključivo elektroničkim putem upisivanjem podataka u aplikaciju na mrežnoj stranici Zaklade. PRIJAVA
Za pristup aplikaciji za kategoriju studenata A./B. student koristi svoj elektronički identitet u sustavu AAI@Edu.Hr. Rok za prijavu na natječaj iznosi 20 dana (kalendarski). Prijave se podnose u razdoblju od  13. siječnja 2020. do 2. veljače 2020. do 23.59 sati. - kategorija C. redoviti studenti iz inozemstva podrijetlom iz Hrvatske, s prebivalištem u inozemstvu, koji dolaze na Sveučilište u Zagrebu radi učenja hrvatskog jezika. U kategoriji C. dodjeljuju se četiri (4) stipendije. Ukupni iznos pojedine stipendije za kategoriju C. iznosi 2.500 kn (dvijetisućepetstotina kuna). Prijave na natječaj za kategoriju studenata pod C./ Prijave na natječaj za kategoriju studenata pod C. obavljaju se dostavom prijave na e-mail adresu Zaklade Sveučilišta: zaklada@unizg.hr i zemaljskom poštom preporučeno na adresu: Sveučilište u Zagrebu, Zaklada Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb (n/p Branka Jakara). Natječaj ima karakter otvorenog poziva i traje do obavijesti Zaklade da je natječaj zatvoren. Prijave s nepotpunom dokumentacijom ili prijave koje ne budu podnesene u roku i na način propisan javnim natječajem neće se razmatrati. Dostavljena dokumentacija na javni natječaj ne vraća se podnositelju prijave. Za sva dodatna pojašnjenja studenti se mogu obratiti na kontakt e-mail adresu: zaklada@unizg.hr  ili na telefonski broj +385 14564 106. Natječaj Prilog I Natječaja - Popis neoporezivih primitaka članova kućanstva Izjava o članovima zajedničkog kućanstva Izjava o točnosti i istinitosti podataka i o neprimanju druge stipendije

Aktivnosti UNESCO katedre u siječnju na Pravnom fakultetu

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2020-01-09 13:50
UNESCO katedra za slobodno kretanje osoba, migracije i interkulturalni dijalog će u siječnju 2020. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizirati niz događanja iz područja prava migracija, azila, slobode kretanja građana EU i vladavine prava, na kojima će govoriti neki od najvećih europskih i američkih stručnjaka u tim područjima.


Konferencija Migration and the Rule of Law, koju će otvoriti rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, održat će se u petak 17. siječnja u vijećnici Pravnoga fakulteta, Trg Republike Hrvatske 14.
PROGRAM

Okrugli stol na temu The Role of Academics in Social Change zakazan je za ponedjeljak 20. siječnja na Pravnom fakultetu, Ćirilometodska 4.
PROGRAM

Jean Monnet Visiting Lecture Series, niz gostujućih predavanja, će se održati 13., 16., 20. i 23. siječnja na Pravnom fakultetu, Ćirilometodska 4.
PROGRAM

Međunarodni sajam mobilnosti - Razmijeni se! 2020.

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2020-01-08 16:52
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu će se 15. siječnja 2020. održati Međunarodni sajam mobilnosti  - Razmijeni se! 2020. Sajam organizira Ured za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta u suradnji sa studentskim udrugama Ekonomska klinika i HSA, a namijenjen je studentima Ekonomskog fakulteta.

Glavni govornik bit će Joe Bašić, glavni organizator ULTRA EUROPE, osnivač i direktor MPG, vodeće marketinške i promocijske agencije u jugoistočnoj Europi.

Program događanja obuhvaća edukativna i interesantna predavanja te razgovore i predstavljanje preko 140 međunarodnih partnerskih institucija EFZG-a za razmjenu. I) KONGRESNA DVORANA – 10-14 sati
PREZENTACIJE:
1. Prezentacija o mogućnostima mobilnosti
Ured za međunarodnu suradnju
2. Međunarodna razmjena – ULTRA – CAREER – PARTY!
Joe Bašić –organizator ULTRA EUROPE, osnivač i direktor MPG, vodeće marketinške i promocijske agencije u jugoistočnoj Europi PANEL 1: Međunarodna mobilnost – CV MAKE UP ili prednost pri zapošljavanju?
POSLODAVCI: FutureHR;  Infobip, FOREO
STUDENTI s iskustvom razmjene
EFZG predstavnici PANEL 2: Kraće međunarodne mobilnosti – putovanja sa svrhom?
ERASMUS+ kraće mobilnosti,
WORK & TRAVEL,
INTERNATIONAL WEEK,
ERASMUS STUDENT NETWORK II) CHILLIN' ZONA – 10-14 sati
Predstavljanje partnerskih institucija na štandovima

Sve najnovije informacije bit će objavljene na poveznici.

Time Machine - Big data of the past, National Day Croatia

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2020-01-07 17:43
Nacionalni dan paneursopskog projekta Time Machine održat će se 15. siječnja 2020. na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, s početkom u 9.30 sati.

Time Machine je paneuropski FET Flagship CSA projekt, pokrenut 2017. kao Horizon 2020 Large-Scale Research Initiative Programme, posvećen razvoju velikih digitalizacijskih i računalnih infrastruktura i umjetne inteligencije (AI) s ciljem umrežavanje europske kulturne baštine i njezine dostupnosti putem mrežnih stranica i aplikacija. Četiri su osnovna stupa projekta: Znanost i tehnologija, Rad, Mogućnosti primjene i Doseg i inovacije,  a projektna infrastruktura uspostavljena je kroz Time Machine Organization (TMO), kao održivu zajedničku platformu za budući razvoj i istraživanje u području tehnologije, znanosti i kulturne baštine i njihovo pozicioniranje u nove strateške europske programe za iduće desetljeće.

S više od 500 uključenih institucija TMO čini najveću europsku mreže akademskih, istraživačkih i kulturnih ustanova i IT sektora, u kojoj aktivno sudjeluju i hrvatski članovi koji su organizirali nacionalni TM dan s idejom predstavljanja TM projekta zainteresiranim dionicima iz područja humanistike, kulture, znanosti, IT i istraživačkog sektora kao i nacionalnih aktivnosti  vezanih uz ICT  i kulturnu baštinu. Sudjelujte u hrvatskom TM danu i saznajte više o ovim aktivnostima.

Program
• Uvodna riječ prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu
• Uvodna riječ doc. dr. sc. Vlatke Lemić, Time Machine ambasadorice
dr. sc. Thomas Aigner (TMO, ICARUS): Time Machine - Let´s create the big data of the past!
prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prof. dr. sc. Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu): Heterogeneous mobile robots mapping the present and the past
dr. sc. Nataša Jermen (Leksikografski zavod Miroslav Krleža): Od enciklopedije do portala hrvatske baštine / From encyclopedia to Croatian heritage portal • Pauza / Coffee break • prof. dr. sc. Vlatka Rajčić (Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu): 3D modelling of cultural heritage through an inclusive approach for time-dynamic 3D reconstruction of built environments.
dr. sc. Ljiljana Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti): Informacijski sustavi Instituta za povijest umjetnosti I Time Machine / Information systems of the Institute of Art History
dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar (institute za etnologiju i folkloristiku): Hrvatska nematerijalna kultura u vremeplovu  / Croatian intangible cultural heritage in a TM
Marijana Glavica (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu): CROSSDA - Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti i mogućnosti suradnje s Time Machine / CROSSDA - Croatian Social Science Data Archive and Time Machine
Kristijan Crnković (ArhivPRO): INDIGO: platform for digital humanities

Program će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a moderirat će ga voditeljica Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Lemić, potpredsjednica ICARUS-a i TM ambasadorica.

Više informacija možete saznati na poveznici.

Za dodatne informacije obratite se na: vlatka.lemic@unizg.hr

Obilježavanje Dana Fakulteta organizacije i informatike 2019.

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-12-17 15:22
U Hrvatskomu narodnom kazalištu u Varaždinu u srijedu 18. prosinca 2019. bit će održana svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom sjednicom Fakultet će obilježiti 57. godišnjicu postojanja i 45. godišnjicu od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća započet će u 12 sati na Velikoj sceni (Gledalište) Hrvatskoga narodnoga kazališta pozdravnim govorom dekanice izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep i drugih brojnih visokih uzvanika. Svečanost će ujedno biti prilika za dodjelu Nagrade dekanice te priznanja studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju.

Svečanost će nastupom uveličati Akademski pjevački zbor djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem maestre Janje Knapić, prof.

Program svečanosti završit će prigodnim domjenkom u prostorijama Kazališta.

Prvi dekan Fakulteta hrvatskih studija preuzeo dužnost

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2019-12-16 09:34
U petak, 13. prosinca 2019. u Dekanovu uredu Fakulteta hrvatskih studija obavljena je primopredaja dužnosti čelnika Hrvatskih studija. Nakon odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o statusnoj promjeni i osnivanju Fakulteta hrvatskih studija, promijenjen je naziv i pravni karakter čelne funkcije. Prof. dr. sc. Mario Grčević, pročelnik sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija predao je čelnu dužnost prvomu dekanu Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Pavi Barišiću. Tim povodom upriličen je radni susret s prethodnom upravom Hrvatskih studija na kojem je zajednički obilježen veliki događaj osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, nakon čega je bivša uprava pobliže upoznala dekana s postignućima i otvorenim pitanjima u funkcioniranju institucije u njihovu mandatu. Susretu je prisustvovala i glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu Heli Hajdić-Nikolić, dipl. iur., koja je u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa zahvalila prof. dr. sc. Mariju Grčeviću za njegov izniman doprinos u reformi Hrvatskih studija i stvaranju pretpostavki za osnivanje Fakulteta hrvatskih studija te mu je uručila prigodni rektorov dar.

Predavanje 'Weird Koreans; We are the Koreans; Korean culture which is hard to understand for you'

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2019-12-13 11:25

Pozivamo Vas na predavanje profesora Kang Byeong Yoonga sa Sveučilišta u Ljubljani (Odjel za azijske studije), koje će se pod nazivom: "Weird Koreans; We are the Koreans; Korean culture which is hard to understand for you" održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. s početkom u 16 sati na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 77, dvorana 320A (treći kat).  

 


Predavanje zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ulaz je slobodan. Broj mjesta je ograničen.

 

Prijaviti se možete putem Google obrasca preko poveznice ili putem QR koda na poster-pozivnici.

Dan Geotehničkoga fakulteta

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2019-12-13 08:51
Svečanost obilježavanja Dana Geotehničkoga fakulteta i njegove 50. obljetnice održat će se u četvrtak 19. prosinca 2019. godine u 11 sati u Velikoj dvorani Geotehničkog fakulteta (Hallerova aleja 7, Varaždin).  
Nakon pozdravne riječi i govora dekana prof. dr. sc. Ranka Biondića te obraćanja uzvanika, uslijedit će dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim studentima na studiju te onim najaktivnijim, nastavnicima i suradnicima Fakulteta za znanstvenu djelatnost u dvije kategorije, priznanja za doprinos Fakultetu u ostvarivanju vlastitih sredstava kroz suradnju s gospodarstvom te posebno priznanja i zahvalnice najistaknutijim pojedincima, bivšim dekanima, javnim ustanovama i  tvrtkama povodom 50. obljetnice Geotehničkog fakulteta. Svečanost Dana Fakulteta bi će uveličana prigodnim glazbenim programom koji će izvesti mezzosopranistica Sofija Cingula uz pratnju klavira te ansambl Glazbene škole Varaždin. Pozivnica

Održan okrugli stol 'Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor'

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-12-11 11:05
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Hrvatskom gospodarskom komorom, organizirala je 6. prosinca 2019. okrugli stol pod nazivom „Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Okruglom stolu nazočilo je oko 70 sudionika iz ministarstava, gospodarstva i akademske zajednice. Navedene tri institucije već u nizu organiziraju okrugle stolove na teme koje su od iznimnoga značaja za razvoj gospodarstva i društva, a povezano sa znanstvenim postignućima i znanstvenim trendovima. Cilj je na odgovarajući način približiti međusobno akademsku, znanstvenu i poslovnu zajednicu. Osnovni cilj održavanja ovoga okrugloga stola, a i općenito, jest ukazati na značaj digitalne transformacije poljoprivredno-prehrambenoga sektora, koja se provodi primjenom suvremenih koncepata i inovativnih rješenja koja nam donosi četvrta industrijska revolucija. Pri tome, posebno je važno istaknuti sljedeće:
1. tehnika i tehnologija mogu pomoći da imamo zdrav suživot s prirodom, tj. kako racionalno koristiti prirodne datosti, kao npr. zemlju, vodu i zrak, a da pri tome ne devastiramo prirodu?;
2. sinergijom domenskih znanja (agronomije, biotehnologije,…) i digitalnih tehnologija, kroz njegovanje interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti, mogu se polučiti veliki iskoraci u poljoprivredno-prehrambenom sektoru stoga je nužno potrebno zajedništvo na svim razinama djelovanja: od pojedinaca, skupina, institucija, sektora i pametnih politika;
3. uspostavljati i izgrađivati dijalog među zainteresiranim čimbenicima iz poljoprivredno-prehrambenoga sektora, javne i lokalne uprave i akademske/istraživačke zajednice;
4. poticati razmišljanja i djelovanja koja su usmjerena općem dobru i javnom interesu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Izvješće s okrugloga stola

Prezentacije: Sinergija javne uprave i poljoprivredno-prehrambenog sektora kao uvjet uspješne digitalne transformacije IoT polje: integracije relevantnih mikroklimatskih i agronomskih podataka za primjenu u poljoprivredi Primjer dobre prakse "Digitalizacija kao prilika za obiteljska poljoprivredna gospodarstva" Agrometeorološka prognoza za potrebe održive poljoprivrede Kontrola sigurnosti hrane: Platforma za e2e procese bazirane na umjetnoj inteligenciji i blockhainu

Doc. dr. sc. Vilimu Filipoviću nagrada '2019 Soil Science Society of America Early Career award'

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-12-11 10:46
Američko tloznanstveno društvo (Soil Science Society of America - SSSA) koje broji više od 6000 aktivnih članova dodijelilo je nagradu 2019 Soil Science Society of America Early Career award doc. dr. sc. Vilimu Filipoviću s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nagrada se dodjeljuje mladim znanstvenicima koji su postigli izniman uspjeh u području znanosti o tlu u ranom stadiju karijere (unutar 7 godina od doktorata). Ovo je veliko priznanje s obzirom na to da je nagrada prvi put dodijeljena nekome izvan Amerike.
Nagrada je dodijeljena tijekom 2019 ASA-CSSA-SSSA International Annual Meeting 11. studenoga u San Antoniju u Teksasu. Nominaciju za nagradu su predložili: dr. Horst H. Gerke (ZALF, Njemačka), dr. David Robinson (CEH, Velika Britanija), prof. Jirka Šimůnek (University of California, SAD), dr. Keith Bristow (CSIRO, Australija) i dr. Brent Clothier (Plant & Food Research, Novi Zeland).
Izjava SSSA za medije na engleskom jeziku:

Vilim Filipović is Assistant Professor of Soil Hydrology at the University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Croatia. Dr. Filipović received his Ph.D. from the University of Zagreb, after which he worked as a Postdoc at INRA, in France. In his research, he made progress in understanding transport processes in soil by applying novel modelling approaches and examining the possibilities of decreasing environmental pressure originating from agriculture on soil and water resources. His research is focusing on preferential flow and non-equilibrium transport processes in heterogeneous soils, fate of soil contaminants (e.g., nutrients, pesticides, trace metals, pharmaceuticals) and numerical modeling within the vadose zone. He has led international projects with CEH, INRA, ZALF, BOKU and CSIRO. He is raising awareness of environmental soil physics through teaching and extension activities in the southeastern Europe. Vilim is involved in various committees and boards and serves as an Associate Editor for the Soil Science Society of America Journal (SSSAJ). Čestitamo!

IV. Sveučilišni božićni koncert

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-12-11 10:24
U nedjelju 15. prosinca 2019. u crkvi sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhi u Zagrebu, s početkom u 20 sati bit će održan IV. Sveučilišni božićni koncert. Organizator koncerta je Sveučilište u Zagrebu i program Universitas cantat.     Nastupit će studenti s Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije pod mentorstvom red. prof. art. Lidije Horvat Dunjko, članovi pjevačkoga zbora Z(U)BOR Stomatološkoga fakulteta i klapa Falkuša Agronomskoga fakulteta.          

Hrvatski studiji odlukom Senata postali fakultet

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-12-10 14:15
Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca 2019. donio je Odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija. Odluka je donesena na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija. U Elaboratu je utvrđeno ispunjavanje uvjeta i opravdanost statusne promjene podružnice Sveučilišta u Zagrebu (prema Zakonu o ustanovama) i sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija (prema Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju) u fakultet i osnivanje pravne osobe Fakultet hrvatskih studija u sastavu Sveučilišta u Zagrebu kao javne ustanove.

U Odluci o osnivanju zacrtano je poslanje novoga fakulteta kao visokoučilišne ustanove i znanstveno-istraživačke organizacije: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu sveučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Fakultet hrvatskih studija ustrojava i izvodi sveučilišne studije, programe cjeloživotne naobrazbe i druge oblike poučavanja, proučavanja i izobrazbe akademske razine i provodi znanstveno-istraživačku i stručnu djelatnost u znanstvenim područjima humanističkih i društvenih znanosti te u interdisciplinarnom području znanosti s posebnim fokusom na kroatološku, kulturološku, povijesnu, filološku, filozofsku, sociološku, informacijsko-komunikacijsku, demografsku, iseljeničku, identitetsku, psihologijsku, palijativnu i odgojno-obrazovnu problematiku.

Fakultet hrvatskih studija od 2007. smješten je na Sveučilišnom kampusu Borongaj, ima više od dvjesto nastavnika i vanjskih suradnika, 1390 studenata na studijima demografije i hrvatskoga iseljeništva, filozofije i kulture, hrvatskoga latiniteta, latinskoga jezika, komunikologije, kroatologije, povijesti, psihologije i sociologije.

Senat je na istoj sjednici dao suglasnost rektoru da imenuje dekana i prvi saziv Fakultetskoga vijeća. Sukladno tomu rektor prof. dr. sc. Damir Boras imenovao je prof. dr. sc. Pavu Barišića dekanom Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao privremenoga ravnatelja ustanove, kao i 34 člana Fakultetskoga vijeća, a još šest članova Fakultetskoga vijeća, studentskih predstavnika, izabrat će Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija. Zadaća je dekana i Fakultetskoga vijeća da pod nadzorom osnivača obave pripreme za početak rada ustanove i prirede opće akte.

Novi fakultet počeo je kao inovativni projekt Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva 1992., a od 1993. zvao se Hrvatski studiji.

Životopis dekana prof. dr. sc. Pave Barišića

Izvrstan rezultat naših studenata u završnici 'EIT Health Innovation Day 2019' natjecanja

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-12-10 10:53
U okviru EIT Health Innovation Day 2019 programa razvoja inovacija u Parizu je 1. prosinca održano i finalno natjecanje pobjedničkih timova studenata iz cijele Europe. Naš multidisciplinarni tim 'AS', sastavljen od studenata Medicinskoga, Ekonomskoga, Prehrambeno-biotehnološkoga i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uspješno je prezentirao svoje inovativno rješenje – aplikaciju Dementy - za edukaciju članova obitelji dementnih osoba i podršku volontera.
Rezultat je plasman među prvih 10 od ukupno 33 studentska tima, pobjednika nacionalnih natjecanja koja su ove godine okupila više od 1.500 europskih studenata. Za daljnji razvoj svoga rješenja EIT Health će nagraditi naš tim mentorstvom u vrijednosti od 1.500 eura i povezivanjem sa stručnjacima i uspješnim inovatorima rješenja u području zdravlja i zdravstva.

Čestitamo našim studentima na izvrsnom rezultatu i krećemo s pripremama za sljedeći EIT Health Innovation Day 2020!

Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Otvorenje izložbe 'Dođe među narod svoj - Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića'

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-12-10 10:46
U srijedu 11. prosinca 2019. održat će se otvorenje gostujuće izložbe Muzeja Moslavine Kutina Dođe među narod svoj te koncert vokalnoga ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Harmonija disonance. Otvorenje izložbe zakazano je za 18.30 sati, a koncert počinje u 19.30 sati, oboje u prostorima Interpretacijskoga centra baštine Banovine na adresi Gupčeva 31 u Petrinji.

Izložba autorice Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i voditeljice etnografskoga odjela MMK Dođe među narod svoj - Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića govori o moslavačkim božićnim običajima druge polovice 19. stoljeća u vrijeme Bonifacija. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja 2020. godine.

Ansambl 'Harmonija disonanc'e projekt je dr. sc. Mojce Piškor i sadašnjega voditelja ansambla, dr. sc. Joška Ćalete, zamišljen kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe. Vođen idejom premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe, otvorio je prostor zajedničkoga učenja, iskušavanja i stvaranja glazbe.

Stranice

Pretplati se na Srce sakupljač