Sakupljač feed-ova

Promocija knjige "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje"

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-20 09:54
U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 21. veljače 2019. u 12 sati održat će se promocija knjige "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje od A pa skoro do Ž" autorice doc. dr. sc. Maje Cigrovski Berković i prof. dr. sc. Lane Ružić. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Miroslav Dumić s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Branka Matković s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na promociji će sudjelovati prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma i Sanja Petrušić-Goldstein, urednica iz nakladničke kuće Znanje. Osobe oboljele od šećerne bolesti često ne mogu pronaći preporuke o tome kako, koliko, kada i gdje vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontraindikacija i negativnih efekata, stoga je ideja ovoga priručnika upoznati kineziologe, liječnike, ali i oboljele od šećerne bolesti, kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil bolesnika kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može i ne smije – zamijeniti, već uz njih mora djelovati komplementarno. Svjetska dijabetološka federacija (IDF) kao jedan od uzroka epidemije šećerne bolesti navodi drastičan pad tjelesne aktivnosti i povećanje pretilosti te preporučuje minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan kako bi se spriječio razvoj bolesti i/ili ublažili njezini simptomi i posljedice. Prof. dr. sc. Lana Ružić liječnica je, zaposlena kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin nastavni rad i znanstveni interesi usmjereni su na područje fiziologije sporta i vježbanja, kao i tjelesnog vježbanja za osobe koje boluju od kroničnih bolesti. Petnaest godina radila je kao medicinski savjetnik u nekoliko fitness-centara, a dodatno iskustvo koje je stekla kao učiteljica skijanja omogućilo joj je povezivanje znanosti i prakse u polju sportske medicine. Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković liječnica je, specijalistica internistica, endokrinologinja i dijabetologinja. Radi u KBC "Sestre milosrdnice" i docentica je na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poseban interes usmjerila je na rad s oboljelima od šećerne bolesti, a znanstveni opus posvetila je istraživanjima vezano uz hipoglikemiju. POsvećena je dukaciji oboljelih, ali i podizanju svijesti o ranom prepoznavanju dijabetesa te načinima prevencije i liječenja, odnosno sprječavanja komplikacija koje bolest izaziva.

Javni poziv za kandidaturu za studentskoga pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2019-02-18 09:33
Pozivaju se svi studenti Sveučilišta u Zagrebu zainteresirani za obnašanje dužnosti studentskoga pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu da se prijave i podnesu kandidaturu sukladno ovom javnom pozivu. Prijaviti se mogu svi studenti Sveučilišta u Zagrebu, redoviti i izvanredni koji studiraju na preddiplomskom, diplomskom, integriranom preddiplomskom i diplomskom ili poslijediplomskom studiju (sukladno Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, Statutu Sveučilišta i Studentskoga zbora). Za studentskoga pravobranitelja može se kandidirati student koji je u posljednje dvije godine studija sakupio minimalno 60 ECTS bodova kao i student koji studira kraće od dvije godine. Molimo sve zainteresirane da svoje kandidature pošalju na e-mail: studentski.zbor@gmail.com zaključno sa srijedom, 27. veljače 2019. do 12 sati. Prijava treba sadržavati:
  • životopis
  • plan rada za mandatno razdoblje od godinu dana
  • preslika indeksa ili neko drugo uvjerenje o sakupljenih 60 ECTS bodova u zadnje 2 godine ili potvrda o upisu na fakultet za studente koji studiraju kraće od dvije godine
Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu bira Skupština Studentskoga zbora na mandat od godinu dana.  

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike hrvatskoga jezika iz dijaspore

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2019-02-15 11:36

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori, i Udruga Knezovi Krčki Frankopani organiziraju Ljetnu školu hrvatskoga jezika i hrvatske kulture za nastavnike hrvatskoga jezika iz dijaspore u gradu Krku od 13. do 20. srpnja 2019.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani nastavnici i studenti hrvatskoga jezika iz dijaspore.                                          
  • Ljetna škola - plakat (.pdf)


  • Ljetna škola na Facebooku
               

Dan dobrodošlice / Welcome Day za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - pet, 2019-02-15 10:54
Središnji Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu u petak 22. veljače 2019. u 14 sati organizira Dan dobrodošlice / Welcome Day za strane studente, kako one iz zemalja EU tako i one izvan, koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu u ljetnom semestru akademske godine 2018./2019. Najveći broj studenata dolazi na razmjenu u sklopu Erasmus+ programa.   Vrijednost projekta i na natječaju dobivenih nepovratnih stipendija za ak. god. 2018./19. je više od 3 milijuna eura za programske države Europske unije (KA103), dok je u okviru Erasmus+ projekta za partnerske izvaneuropske države (KA107) na raspolaganju gotovo 250.000,00 eura.

Dan dobrodošlice održat će se u Velikoj dvorani Arhitektonskoga, Geodetskoga i Građevinskoga fakulteta, Fra Andrije Kačića Miošića 26. Program će započeti pozdravnim govorima prof. dr. sc. Nevenke Čavlek, članice Odbora za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, te prof. dr. sc. Mije Roth-Čerine, prodekanice za međunarodnu suradnju i umjetnost Arhitektonskog fakulteta.

Djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju predstavit će Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskome jeziku na Sveučilištu, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Ured za međunarodnu suradnju, održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i studentskome životu u Zagrebu te će upoznati studente s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra poput izleta, posjeta kulturnim događanjima, društveno korisnog rada, zajedničkih druženja, učenja hrvatskog i stranih jezika i slično.

Program će završiti zajedničkim druženjem uz domjenak, a studentima će biti podijeljeni darovi dobrodošlice.

Ured za međunarodnu suradnju od 18. do 24. veljače organizira i Tjedan dobrodošlice za dolazne strane studente. U Tjednu dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u crkvi sv. Marka kao i izlet u Nacionalni park Plitvička jezera.

Veselimo se Vašem dolasku!    

Sveučilište u Zagrebu postalo je EIT Health Hub za Hrvatsku

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2019-02-14 14:52
Sveučilište u Zagrebu želi povezati profesionalce i studente, kao i startup timove i tvrtke, s dostupnim programima EIT Health-a za razvoj poslovanja i jačanje inovacijske zajednice. Za studente i profesionalce koji su zainteresirani za područje zdravlja nedavno je otvoren poziv za Innovation Fellowship program StarShip.

Program StarShip omogućuje motiviranim pojedincima da se kao dio interdisciplinarnih međunarodnih timova, uz edukaciju u razvoju inovacija, angažiraju na rješavanju problema koje su identificirale vodeće tvrtke u tom području.    Rok za prijavu je 1. ožujka 2019. Uz prijavu potrebni su CV i motivacijsko pismo. Nedavno je, također, otvoreno i više Accelerator programa, kojima je svima cilj podržati nastanak i rast poduzetničkih poduhvata vezanih uz zdravlje. Rokovi za prijave su također u ožujku!   Od programa koju pokrivaju ranu fazu razvoja poslovanja: Jumpstarter – rok 1. ožujka:
a. za startup timove u ranoj fazi
b. kombinacija bootcampova i treninga za poduzetničke vještine
c. poveznica: https://eit.europa.eu/newsroom/apply-now-eit-jumpstarter Health Venture Lab - rok 13. ožujka:
a. za startup tvrtke sa ranim prototipom/MVP; ako se prijavljuju timovi, trebaju pokazati da  je realno da će registracija tvrtke biti dovršena za vrijeme programa
b. 6-mjesečni intenzivni akceleracijski program osmišljen kao kombinacija podrške na daljinu i uživo (provodi se u suradnji s GE Healthcare)
c. poveznica: https://www.hvlab.eu/ InnoStars Awards - rok 27. ožujka:
a. startup tvrtka treba imati prototip/MVP;  a ako se prijavljuju timovi potrebno je registrirati tvrtku prije potpisivanja ugovora o  financiranju
b. podrška na putu prema tržištu, skraćenje vremena za izlazak na tržište
c. poveznica: https://www.eithealth.eu/-/2019-call-for-applications-eit-health-innostars-awards   Unutar Accelerator programa dostupne su i opcije za zrelije tvrtke o kojima možete saznati OVDJE. S obzirom na brojne mogućnosti EIT Health organizira i redoviti Q&A za sve zainteresirane - svaki petak u 10 sati.

Svečano otvorenje 'Željezničke makete' na FPZ-u

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2019-02-14 13:40
Organizacijom Zavoda za željeznički promet u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa održana je svečana promocija otvaranja „Željezničke makete“. Svečanost je započela s pozdravnim govorima dekana Fakulteta prometnih znanosti Tomislava Josipa Mlinarića, predstojnika Zavoda za željeznički promet Mladena Nikšića i voditelja Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa Ivice Ljubaja i Denisa Šipuša. Glavni dio svečanosti je bila prezentacija izvođača projekta željezničke makete Roberta Šlaisa u kojoj su se prikazale sve mogućnosti rada na Željezničkoj maketi.   Željeznička maketa je veličine 3×7,5 metara, a sastoji se od oko 120 metara kolosiječne mreže, 104 pokazivača signalnih znakova, 65 skretnica, 2 željezničko-cestovna prijelaza u razini te 4 službena mjesta. Vozni park makete broji 11 modela željezničkih vučnih vozila i preko 50 vučenih vozila. Računalno je upravljana pomoću programskog paketa iTrain.

Željeznički promet predstavlja složen dinamički sustav koji je potrebno nastavnim planom i programom prikazati u teoretskom i praktičnom okruženju studentima željezničkog smjera studija Promet. U želji da se studentima vizualiziraju organizacijske, tehnološke, tehničke i sigurnosne značajke željezničkog prometnog sustava razvijen je projekt Željezničke makete u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa na Zavodu za željeznički promet Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor fotografije: Josip Petrlić, student Fakulteta prometnih znanosti

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za ak. god. 2018./2019.

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2019-02-14 11:45
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras raspisao je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019. Pravo natjecanja za Rektorovu nagradu imaju svi studenti preddiplomskih, diplomskih te integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.  
Rok za prijavu na natječaj je petak, 3. svibnja 2019. do 16 sati.

Prijava radova za Nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu https://apps.unizg.hr/rektorova-nagrada/. Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu 3. srpnja 2019. Prigodom svečane dodjele Nagrade bit će organizirana i izložba postera na kojoj će nagrađeni studenti predstaviti svoje radove.

Tekst Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade (.pdf)

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica 2019.

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-13 14:02
Na temelju Odluke rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, u utorak i srijedu 26. i 27. ožujka 2019. održavat će se izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica. Glasačka mjesta bit će otvorena oba dana od 8 do 20 sati. Na izborima imaju pravo sudjelovati i birati svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Izbori za Studentski zbor Sveučilišta i studentski zbor pojedine sastavnice provodit će se istodobno na svim fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu, i to prema odredbama Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.
Odluka o imenovanju Izbornoga povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora Odluka o imenovanju Povjerenstva za prigovore Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora
Izbori za studentske predstavnike su neposredni, slobodni i tajni. Novi studentski predstavnici biraju se na razdoblje od dvije godine.

Studija za pružanje multimodalnih informacija u prometu okupila ključne dionike iz svih oblika prometa

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-13 11:03
Fakultet prometnih znanosti i Ericsson Nikola Tesla d. d. za naručitelja Hrvatske ceste d. o. o. izrađuju Studiju za pružanje multimodalnih informacija u prometu. Cilj studije je uspostava Nacionalne pristupne točke za pružanje informacija potrebnih za multimodalna putovanja.     Studijom će se definirati model za prikupljanje i obradu podataka o infrastrukturi i prijevoznim sredstvima, model obrade te model isporuke informacija prema korisnicima. Obuhvaća sve oblike putničkoga prometa: cestovni, željeznički, zračni, pomorski, biciklistički i pješački. Studija je izrazito važan projekt za prometni sustav Republike Hrvatske.

Ključan preduvjet za izradu studije je suradnja s dionicima prometnoga sustava koji u ulozi prijevoznika, upravitelja infrastrukture ili tijela nadležnog za promet prikupljaju i pohranjuju prometne podatke. Prva radionica s ključnim dionicima održana je 12. veljače na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u prostorijama FPZ-a.  Okupili su se svi ključni dionici iz cijeloga prometnog sustava Republike Hrvatske. Na radionici su osim ciljeva predstavljene i aktivnosti projekta.

U prvom dijelu radionice sve uzvanike pozdravili su: dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić i član uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod, dipl. ing. građ. U govorima je naglašena važnost projekta za dionike koji će biti korisnici podataka te važnosti tih informacija za kranje korisnike. Nakon uvodnih pozdrava u stručnom dijelu radionice prezentacije su održali voditelj izrade studije doc. dr. sc. Marko Šoštarić te dr. sc. Krešimir Vidović (Ericsson Nikola Tesla). U prezentaciji su naglašeni osnovni elementi studije i metodologija rada.

Izrada studije okupila je ključne stručnjake: doc. dr. sc. Marka Ševrovića za cestovni promet, prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića za željeznički promet, doc. dr. sc. Igora Štimca za zračni promet, prof. dr. sc. Jasipa Kasuma za pomorski promet i dr. sc. Martina Gregurića za ITS. Studija je podijeljena na četiri radna paketa: Prometni sustav i dionici (voditelj doc. dr. sc. Marko Šoštarić), Regulativa i tehnologije (voditelj prof. dr. sc. Sadko Mandžuka), Arhitektura sustava (voditelj dr. sc. Krešimir Vidović) i Administracija projekta (voditelj Marijan Jakovljević, mag. ing. traff.).

Nakon prezentacija o studiji i očekivanjima od dionika uslijedila je rasprava o ključnim elementima studije.
U svrhu projekta izrađena je i mrežna stranica na kojoj se mogu pratiti sve važne informacije i aktivnosti vezane uz projekt.

Panel rasprava: Mogu li se napraviti novi iskoraci glede povlačenja i ulaganja EU fondova?

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-13 09:13
U okviru poslijediplomskoga sveučilišnoga specijalističkoga interdisciplinarnog studija "Priprema i provedba EU projekata" na Sveučilištu u Zagrebu (Centar za poslijediplomske studije, Zvonimirova 8, dvorana 13) u petak 15. veljače 2019. u 16 sati bit će održana panel rasprava pod nazivom "Mogu li se napraviti novi iskoraci glede povlačenja i ulaganja EU fondova?" Panelisti i uvaženi gosti bit će Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu i dr. sc. Jakša Puljiz s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Razgovarat će se o primjerima dobre prakse koje EU sredstvima razvijamo, uspješnim zemljama i koliko možemo od njih učiti, ulaže li se dovoljno uljudski kapital, o regionalnom razvoju, ključnim izazovima danas, uključivanju državnih institucija u taj proces i sl.

Dan doktorskog studija Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta 15. veljače

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-02-12 12:38
Dan doktorskog studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam, održat će se  15. veljače 2019. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, u Vijećnici (prizemlje) u 9 sati. U programu su predviđena usmena izlaganja doktoranada koja obuhvaćaju teme njihovih doktorskih radova, a sažeci svih prezentacija objedinjeni su u Knjizi sažetaka. Registracija sudionika je na samom događanju od 9 do 9.15 sati, bez plaćanja kotizacije. Program događanja i Knjiga sažetaka dostupni su OVDJE.

Radni sastanak veleposlanika Kosova Nj. E. Gëzima Kasapollija i rektora prof. dr. sc. Damira Borasa

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2019-02-11 13:27
U ponedjeljak 11. veljače 2019. u 11 sati saborska zastupnica gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj i Nj. E. veleposlanik Republike Kosovo gospodin Gëzim Kasapolli posjetili su rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa. Tema sastanka promocija je šestoga, sedmoga i osmoga toma enciklopedije „Kosova“ autora akademika Jusufa Buxhovija. Promocija knjiga u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba održat će se 11. veljače u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Uz akademika Buxhovija, knjige će predstaviti i povijesni analitičar Nijazi Muhamedi. Na sastanku se također raspravljalo o otvaranju katedre albanologije i lektorata albanskoga jezika na Sveučilištu u Zagrebu.

'Global Women's Breakfast' - povezivanje znanstvenica na području kemijskih istraživanja

Sveučilište u Zagrebu - pon, 2019-02-11 09:43
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom, u utorak će 12. veljače 2019. od 10 do 13 sati ugostiti Global Women's Breakfast, znanstveno događanje pod nazivom Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event (Osnaživanje žena u području kemije: globalni događaj umrežavanja). Manifestacija se odvija u sklopu stote obljetnice organizacije International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Global Women's Breakfast odvija će se istoga dana na više od 160 lokacija diljem svijeta. Početak će imati u Novom Zelandu te potom napredovati zapadno po vremenskim zonama. Cilj događanja je povezivanje znanstvenica na području kemijskih istraživanja u različitim stadijima karijere, u svrhu protoka informacija te lokalne i međunarodne suradnje. Manifestacija će biti popraćena na društvenim mrežama pod oznakama #IUPAC100 i #globalbreakfast, kao i na službenoj web-stranici IUPAC-a. Global Women's Breakfast je događanje u kojem sudjeluju isključivo žene. IUPAC je međunarodna nevladina organizacija posvećena promociji kemije. Članica je Međunarodnog vijeća znanosti i ove godine slavi stotu obljetnicu od osnutka. Hrvatska po prvi puta sudjeluje u ovakvom događanju, i to na izravni poziv IUPAC-ove glavne međunarodne organizatorice, prof. dr. sc. Mary Garson. Detalji se mogu naći OVDJE.  

Znanstveni seminar: "Viral neurovirulence research and new alternatives for in vivo testing"

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2019-02-07 13:16
Seminar pod nazivom Viral neurovirulence research  and new alternatives for in vivo testing održat će se u četvrtak 21. veljače 2019. od 10 do 14 sati u Kongresnoj dvorani Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (Rockefellerova 7/I, u Zagrebu), u organizaciji Znanstvenoga centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva (CERVirVac).   Teme ovog seminara su određivanje neurovirulentnog potencijala virusa mumpsa te molekularna epidemiologija neuroinvazivnih virusa u Hrvatskoj. Bit će predstavljene i dvije nove in vitro metode kao potencijalne tehnike za istraživanje neuropatogenosti: 3D stanični model krvno-moždane barijere i oslikavanje tkiva masenom spektrometrijom. Riječ je o metodama koje imaju široku primjenu i potencijalno će biti interesantne mnogim istraživačima.

Seminar je besplatan, no budući da je broj sudionika ograničen, molimo da svoj dolazak potvrdite ovdje ili na e-mail mlbalija@unizg.hr!

Program Predavači

Izvanredni rezultati i nove spoznaje tima hrvatskih znanstvenika iz područja fizike

Sveučilište u Zagrebu - čet, 2019-02-07 08:54
Na konferenciji za medije održanoj u utorak 5. veljače 2019. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Neven Barišić, prof. dr. sc. Miroslav Požek i dr. sc. Petar Popčević predstavili su najnovije rezultate istraživanja koji bitno utječu na dosadašnja shvaćanja visokotemperaturne supravodljivosti. Radi se o problemu koji već više od 30 godina intenzivno zaokuplja pozornost znanstvene zajednice. Eksperimentalna istraživanja koja su znanstvenici zagrebačkog PMF-a Neven Barišić, Damjan Pelc i Miroslav Požek u suradnji s kolegom Petrom Popčevićem s Instituta za fiziku provodili zajedno s ostalim kolegama iz Hrvatske, kao i s kolegama s Tehničkog sveučilišta u Beču i Sveučilišta u Minnesoti, pokazala su kako u visokotemperaturnim supravodičima na bazi kuprata postoje dva suštinski drukčija tipa naboja, predloživši kako supravodljivost suptilno ovisi o njihovu omjeru i međudjelovanju. Riječ je o važnim rezultatima, objavljenima u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima s vrlo visokim čimbenikom odjeka. Posebice, najnoviji rezultati sumirani su u četiri znanstvena rada koja su upravo objavljena u časopisima Nature Communications i Nature Partner Journal - Quantum Materials te dva u časopisu Science Advances. Fenomen supravodljivosti U našem svakodnevnom životu svaki standardni kabel, svaka žica, svaki elektronički uređaj ima određeni električni otpor koji dovodi do neželjene potrošnje električne energije. Supravodljivost, s druge strane, davno je otkriven fizikalni fenomen pri kojemu na vrlo niskim temperaturama (bliskim apsolutnoj nuli, ≈ -273,1°C) kod materijala koji vodi električnu struju dolazi do potpunog nestanka otpora. Pronalazak materijala koji se ponašaju kao supravodiči pri sobnoj temperaturi doveo bi do pravoga znanstveno-tehnološkog proboja i primjena koje nije moguće trenutačno u potpunosti ni sagledati. Stoga, pronalazak i razumijevanje materijala koji bi vodili struju bez otpora na sobnim temperaturama predstavlja svojevrstan „sveti gral“ istraživanja u području fizike čvrstog stanja. No i unatoč poteškoćama i tehnološkoj kompleksnosti zbog svojih fascinantnih elektroničkih svojstava, supravodljivi su materijali već danas našli svoje tehnološke niše. Možemo ih naći u primjeni od levitirajućih superbrzih vlakova do inovativnih tehnologija u medicini (magnetska rezonancija), što je sve samo vrh ledene sante od golemog tehnološkoga potencijala koji stoji iza fenomena visokotemperaturne supravodljivosti. Potraga za svetim gralom fizike čvrstoga stanja Postoje li danas visokotemperaturni supravodiči (HTSC-s)? Odgovor je: da. To su materijali keramičke prirode na bazi spojeva bakrenih oksida (skraćeno: kuprata). Oni u supravodljivo stanje prelaze na temperaturama koje se razmjerno financijski jeftino i lako postižu pomoću tekućeg dušika. Međutim, iako visoka i tehnološki lako ostvarljiva, temperaturna granica tekućeg dušika te kompleksnost kuprata razlozi su zašto je supravodljivost i dalje daleko od svakodnevne primjene u elektroničkim uređajima koji nas okružuju. Visokotemperaturni supravodiči na bazi kuprata otkriveni su prije tridesetak godina, ali znanstvenici ni danas nemaju odgovor na mehanizam visokotemperaturne supravodljivosti, pa zbog toga niti znaju kako unaprijediti postojeće materijale niti znaju u kojem smjeru krenuti dalje u potrazi za novim, boljim materijalima. Srž problema je u kompleksnosti kuprata u kojemu se isprepliću na vrlo kompliciran način mnogi kvantni učinci. Zbog toga trenutačno nije jasno koji su od njih od presudne važnosti za supravodljivost. Stoga i danas znanstvenici diljem svijeta nastavljaju napetu potragu za boljim razumijevanjem mehanizma visokotemperaturne supravodljivosti u materijalima na bazi kuprata, kako bi se na osnovi tih spoznaja onda moglo razviti materijale s višom temperaturom supravodljivog prijelaza koji bi bili dostupni u svakodnevnoj primjeni. Širi hrvatski tim, prof. Neven Barišić, prof. Miroslav Požek, docent Damjan Pelc, dr. sc Petar Popčević, dr. sc. Marija Vučković, docent Mihael S. Grbić i dr. sc. Kristijan Velebit zajedno sa suradnicima u međunarodnoj znanstvenoj zajednici već niz godina provode intenzivna istraživanja na materijalima na bazi kuprata. Navedeni tim znanstvenika došao je do izvanrednih rezultata i novih spoznaja, koje bi mogle duboko promijeniti način na koji razmišljamo i istražujemo ove složene materijale i općenito fenomen visokotemperaturne supravodljivosti. „Fenomen visokotemperaturne supravodljivosti znanstvenici istražuju desetljećima, ali još uvijek nitko nije razotkrio njihovu tajnu u potpunosti“ - kaže prof. Barišić. „Mnogo je materijala koji pokazuju karakteristike supravodljivosti na temperaturama blizu apsolutne nule za koje znamo što se događa. No pravi je izazov razumjeti supravodljivost u kupratima, gdje se ona pojavljuje na mnogo višim temperaturama. Mislim kako smo zahvaljujući našim istraživanjima tom cilju bitno bliži te kako korak po korak nalazimo put prema supravodičima na sobnoj temperaturi, svojevrsnom 'svetom gralu' fizike čvrstog stanja“ - objašnjava prof. Barišić. U novoobjavljenim radovima naših sugovornika predloženo je kako u kupratima postoje dva fundamentalno različita ponašanja naboja koja su presudna za razumijevanje elektronskih osobina tih materijala. Dio nositelja naboja je lokaliziran, dok se istovremeno drugi dio nositelja naboja slobodno kreće kroz materijal. Po ovoj interpretaciji, o omjeru pokretnih nositelja naboja i onih lokaliziranih, ostvaruje se osjetljiv međuodnos koji određuju supravodljivu temperaturu.   Nepokretni naboji služe kao ljepilo „Postoji međudjelovanje pokretnih i nepokretnih nositelja naboja koji upravljaju u visokotemperaturnim supravodljivim svojstvima sustava. Pri tome nepokretni naboji djeluju kao 'ljepilo' koje vezuje pokretne nositelji naboja u Cooperove parove, koji su temelj za razumijevanje klasičnih supravodiča. Jednom upareni nositelji naboja mogu postati supravodljivi i materijal može prenijeti struju bez otpora“ - objašnjava dr. sc. Popčević. To znači da za dobivanje supravodljivosti mora postojati fina ravnoteža pokretnih i nepokretnih nositelja naboja. Ako ima premalo lokaliziranih nositelja naboja, onda nema dovoljno 'ljepila' za uparivanje pokretnih nositelja naboja. Ako je, s druge strane, premalo pokretnih nositelja naboja, onda nema dovoljno pokretnih naboja koji bi se kondenzirali u supravodljivo stanje. U oba slučaja, nestankom jednog od sustava nositelja naboja, nestaje i supravodljivost. S druge strane, pri optimalnom omjeru supravodljivost postaje robusna te ostvaruje svoju najvišu temperaturu. „Naš je izazov bio dokazati da se omjer pokretnih i nepokretnih naboja mijenja postupno kao funkcija temperature ili dopinga, uz uvijek isto karakteristično vrijeme raspršenja za pokretne nositelje naboja“ – objašnjava prof. Požek. „Izvodili smo mnogo različitih eksperimenata s kupratima, prikupljajući velike količine podataka. I konačno, sada imamo eksperimentalnu sveobuhvatnu studiju, iz koje smo izveli konceptualnu jasniju fenomenološku sliku supravodljivosti u kupratima“ - kaže prof. Barišić, dobitnik prestižne nagrade Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za istraživanja u području supravodljivosti. „No mi želimo ići dalje, ideje koje smo predložili želimo provjeriti u mnogim pojedinostima koje ovdje nismo stigli izložiti.“– zaključuje prof. Barišić. KORISNE POVEZNICE: https://www.tuwien.ac.at/aktuelles/news_detail/article/124610/ http://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau4538 https://www.nature.com/articles/s41535-018-0115-2 https://www.nature.com/articles/s41467-018-06707-y http://www.pmf.unizg.hr/phy/znanost?@=1kvto#news_27030 http://www.pmf.unizg.hr/phy/znanost?@=1kvto#news_27030  

Dan Stomatološkoga fakulteta 7. veljače

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-06 13:19
Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća u povodu Dana Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u četvrtak 7. veljače 2019. u 12 sati u Gundulićevoj 5. Uz ugledne goste iz akademske zajednice, nastavnike i studente fakulteta, dekanica prof. dr. sc. Zrinka Tarle predstavit će rad Fakulteta u protekloj godini te dodijeliti nagrade i plakete najuspješnijim studentima, asistentima, znanstvenim novacima, nastavnicima te ostalima.
Stomatološki fakultet jedina je samostalna visokoobrazovna institucija koja već dugi niz godina obrazuje moderne doktore stomatologije, a danas doktore dentalne medicine. Dan Stomatološkoga fakulteta veže se uz Dan sv. Apolonije - zaštitnice stomatološke struke, a koji je 9. veljače. Danas je Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu svojim ustrojem, nastavnim planovima i rezultatima rada nositelj struke u Hrvatskoj i vodeća visokoškolska ustanova koja njeguje sve pozitivne odlike u svojoj tradiciji, nastojeći istodobno udovoljiti uvjetima te dosegnuti i osigurati europske standarde. Program
12.00 Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća
12.10 Zbor studenata SFZG-a "Z(u)bor"
12.15 Pozdrav dekanice i uzvanika
12.25 Glazbeni trenutak: Luciano Batinić i Darko Domitrović
12.30 Riječ dekanice
12.45 Dodjela Dekanove nagrade, priznanja, zahvalnica
13.10 Zbor studenata SFZG-a "Z(u)bor"
13.15 Druženje uz domjenak

Predsjednik Helenske Republike NJ. E. Prokopios Pavlopoulos održao predavanje na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-02-06 11:53
U sklopu dvodnevnoga državnog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Helenske Republike
NJ. E. Prokopios Pavlopoulos
u srijedu 6. veljače 2019. posjetio je Sveučilište u Zagrebu i održao predavanje na temu "The imperative need for European integration". Uvaženi gost govorio je o procesima unutar Europske unije, promjenama koje se događaju poput BREXIT-a te iskustvima Grčke kao članice europske zajednice.  
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na početku je pozdravio grčko izaslanstvo, veleposlanike, prorektore, dekane, profesore i studente, te brojne druge visoke uglednike iz akademske i diplomatske zajednice. Također, u pozdravnom govoru naglasio je vrlo dobru suradnju s grčkim sveučilištima te želju da se suradnja podigne na višu razinu, s obzirom na kvalitetu i različitosti koje krase obje države. Nj. E. Prokopios Pavlopoulos_životopis

Veleposlanik SAD-a Nj. E. W. Robert Kohorst posjetio Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - uto, 2019-02-05 10:35
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je u ponedjeljak 4. veljače 2019. veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nj. E. Williama Roberta Kohorsta. Na radnom sastanku razgovaralo se o dosadašnjim oblicima akademske suradnje između vodećega hrvatskoga sveučilišta - Sveučilišta u Zagrebu - i partnerskih sveučilišta u SAD-u s kojima zagrebačko sveučilište već desetljećima ima razvijenu bilateralnu suradnju. Unatrag nekoliko godina razvija se i suradnja unutar europskih programa (napose Erasmus+ mobilnosti) s Pennsylvania State University, North Carolina State University i Indiana University of Pennsylvania. Rektor Boras upoznao je američkoga veleposlanika sa studijskim programima koje Sveučilište u Zagrebu nudi, njegovom povijesti, te ga pozvao na obilježavanje 350. obljetnice osnutka koju Sveučilište obilježava ove godine. Veleposlanik Kohorst pozvao je akademsku zajednicu sveučilišta da se što više uključi u program državnih stipendija Fulbright Program, kao i u Alumni Grants Program koji financira manje projekte, radionice, kongrese i slično u Hrvatskoj. Sastanku su nazočile djelatnice američkoga veleposlanstva gospođe Laura Djuragic, druga tajnica za kulturu i Vanja Ratkovic, pomoćnica za Fulbright Program u odjelu za kulturu i tisak, te predstavnici Sveučilišta: prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Lidija Kos Stanišić, pomoćnica rektora za interno komuniciranje i sveučilišne medije, i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica središnjega Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.  

Indijski veleposlanik posjetio Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-01-30 14:35
Veleposlanik Indije Nj. E. Arindam Bagchi posjetio je u srijedu 30. siječnja 2019. prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu. Tema radnoga sastanka bila je suradnja Sveučilišta u Zagrebu i indijskih sveučilišta u kontekstu stipendiranja studentskih razmjena, te mobilnosti akademskoga nastavnoga i nenastavnoga osoblja.        

EXPPAND - Uvođenje novog programa 'Eksperimentalna farmakologija i patologija' te organizacija ljetne škole 'Klinička prehrana i dijetoterapija'

Sveučilište u Zagrebu - sri, 2019-01-30 09:53
Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 25. siječnja 2019. konferencija na kojoj je predstavljen EU projekt „EXPPAND - Uvođenje novog programa Eksperimentalna farmakologija i patologija te organizacija ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija“ u trajanju od 2018. do 2021. godine. Projekt EXPPAND razvijen je s ciljem poboljšanja kvalitete visokoga školstva u Republici Hrvatskoj, poglavito povećanja konkurentnosti te lakšem i kvalitetnijem zapošljavanju studenata u budućnosti. U svrhu internacionalizacije studija i mobilnosti studenata u sklopu visokoga obrazovanja, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu s partnerima - Hrvatskim liječničkim zborom, Stomatološkim fakultetom, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je projekt EXPPAND, u cijelosti financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda.  Polazište za pokretanje ovakvoga projekta je mali broj studija na stranim jezicima u Republici Hrvatskoj (12/1350) te slaba mobilnost koja je prema podacima EUROSTAT-a za studente diplomskih studija u 2015. godini iznosila 0,5% dok je prosjek Europske unije za istu godinu iznosio 13,9%. Nacionalni cilj za Republiku Hrvatsku je postići najmanje 10% za odlaznu i 5% za dolaznu mobilnosti do 2025. godine. Nadalje, sukladno Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije neophodno je razvijati nove obrazovne programe na engleskom jeziku. Projekt EXPPAND nudi svoj doprinos u rješavanju spomenutih problema kroz razvoj i provedbu dva nova programa na engleskom jeziku: 1. izborni predmet „Eksperimentalna farmakologija i patologija“ te 2. ljetna škola „Klinička prehrana i dijetoterapija“. Voditelj projekta i prodekan za međunarodnu suradnju Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Davor Ježek istaknuo je kako su ovim inovativnim i modernim programima na engleskom jeziku stvoreni preduvjeti za povećanje mobilnosti studenata i internacionalizaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dugoročno i za lakšu integraciju diplomanata na tržište rada u i izvan Republike Hrvatske. Također, prodekan je nadodao kako vrijednost projekta iznosi 1.756.562,71 HRK što omogućava implementaciju mnogobrojnih planiranih aktivnosti tijekom tri godine trajanja projekta koje su u skladu s europskim i nacionalnim strategijama. Prodekan Ježek smatra kako će usavršavanje nastavnoga i nenastavnoga kadra, opremanje fakulteta potrebnim didaktičkim sredstvima te razvoj nastavnih materijala na engleskom i e-učenje u sklopu ovoga projekta pridonijeti povećanju dolazne i odlazne mobilnosti studenata. Po razvoju oba programa i akreditaciji u prvoj godini projekta, programi će se provesti u dva navrata od 2019. do 2021. godine. U istome će sudjelovati članovi projektnoga tima s četiri zagrebačka fakulteta i renomirani domaći te međunarodni stručnjaci. Kvaliteta programa, nastavni e-materijali te suvremene metode poučavanja osigurat će nova znanja i vještine za 160 studenata. Povrh toga, pridonijet će se i osnaživanju znanja nastavnoga i nenastavnog osoblja kroz posjet vrhunskim međunarodnim konferencijama, unaprjeđenjem znanja engleskoga jezika te razmjenom znanja s međunarodnim predavačima. Zahvaljujući projektu EXPPAND društvo će u budućnosti imati korist od usluga mladih liječnika, nutricionista, stomatologa, veterinara, farmaceuta i biokemičara koji su stekli znanja putem novih programa. Sinergijskim djelovanjem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te partnera osigurat će se dugoročni pozitivni učinci kroz internacionalizaciju i translaciju znanosti na sve ciljane skupine - studente, nastavno i nenastavno osoblje, te pridonijeti lokalnom i globalnom rastu i napretku zajednice.

Stranice

Pretplati se na Srce sakupljač