50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Sveučilište u Zagrebu

Pretplati se na Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Osvježeno: prije 11 hours 44 min

Stipendije Grada Zagreba - otvoreni natječaji

pon, 2021-11-29 15:19
Grad Zagreb objavio je natječaje za studentske stipendije za ak. god 2021./ 2022. Natječaj je otvoren 30 dana, a rok za prijavu je 27. prosinca 2021.

  - 48 stipendija za studente na temelju socioekonomskog statusa
- 40 stipendija za studente s invaliditetom
- 12 stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine
- 54 stipendije za za studente prve godine deficitarnih zanimanja
- 100 stipendija za izvrsnost studentima Sve natječaje možete pronaći OVDJE.

COVID-19: Preporuka dekanima sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

pon, 2021-11-29 13:47
Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je 3. redovitoj sjednici u 353. akademskoj godini 16. studenoga 2021. donio Preporuku dekanima sastavnica koje od studenata za ulazak u zgrade traže na uvid digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenoj bolesti, odnosno testiranju da se studentima odobri prijelazni period od 22 dana od donošenja odluke do njezine potpune provedbe za one koji te potvrde nemaju.  Odluka

Poziv za dostavu prijedloga za izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu

pet, 2021-11-26 21:28
Na temelju članka 15. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, Odluke o pokretanju postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu (Klasa: 602-04/21-01/20, Urbroj: 380-020/284-21-1) i Odluke o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu (Klasa: 602-04/21-01/20, Urbroj: 380-020/284-21-2) koje je Senat donio na 3. sjednici održanoj 16. studenoga 2021., Izborno povjerenstvo za provedbu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu na svojoj sjednici održanoj dana 26. studenoga 2021. objavilo je i donijelo 

Poziv za dostavu prijedloga za izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu i Upute za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prisustvovao radnom ručku s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom

pet, 2021-11-26 11:54
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak 25. studenoga 2021. bio je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj. Prvi je to posjet francuskoga predsjednika Republici Hrvatskoj od osamostaljenja.  Nakon sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i šetnje središtem Zagreba, organiziran je radni ručak za francuskoga predsjednika Macrona, na kojemu je prisustvovao i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Na ručku su, između ostalih uvaženih gostiju, sudjelovale i osobe iz područja obrazovanja, kulture i znanosti, a rektor Boras imao je priliku predstaviti aktivnosti zagrebačkoga Sveučilišta. Sveučilište u Zagrebu surađuje s brojnim sveučilištima u Francuskoj, ali i u ostalim frankofonim zemljama, u članstvu je Sveučilišne agencije za frankofoniju, a sa Sveučilištem u Orléansu od 2007. ima zajednički diplomski studij iz područja bioindustrije. Sveučilište je organiziralo brojne međunarodne frankofone konferencije, svake godine obilježava i sudjeluje u manifestaciji "Mjesec frankofonije", a i brojni francuski studenti odluče se dio školovanja provesti u Zagrebu i na zagrebačkom Sveučilištu.  

Odluka o dodjeli stipendija studentima slabijega socijalno-ekonomskoga statusa

sri, 2021-11-24 16:11
Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Zagrebu na svojoj 14. sjednici održanoj 23. studenog 2021. godine donio je Odluku o dodjeli stipendija Zaklade Sveučilišta i konačnu rang listu za ak. god. 2020./2021. studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa odnosno bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

ODLUKA I RANG LISTA Više o Natječaju možete vidjeti OVDJE.

Uručene Zlatne počasne medalje i priznanja Sveučilišta u Zagrebu za 2020. godinu

sri, 2021-11-24 15:16
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uručio je Zlatne počasne medalje i priznanja, koje su dodijeljene povodom Dana Sveučilišta 2020., a nisu bile uručene zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Naime, na temelju odluke Rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu od 9. listopada 2020., Zlatna počasna medalja za 2020. godinu dodijeljena je: – Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – za izniman doprinos svojom stručnom djelatnošću za dokumentiranje zatečenoga stanja metodom 3D, lasersko skeniranje i fotogrametriju terena Sveučilišta u Zagrebu oštećenih uslijed potresa – Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – za izniman doprinos svojom stručnom djelatnošću za pregled, procjenu i sanaciju materijalnih šteta na Sveučilištu u Zagrebu nastalih kao posljedica potresa – Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – za izniman doprinos svojom kliničkom djelatnošću za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja svih sudionika naše akademske zajednice i šire, tijekom pandemije bolesti Covid-19 – zapovjedniku Hrvatskoga vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, general pukovniku Mati Pađenu – za svesrdnu i žurnu pomoć u ostvarenju nesmetanoga odvijanja nastavnog procesa na Sveučilištu u Zagrebu nakon potresa i tijekom pandemije bolesti Covid-19 Bivšem ravnatelju Sveučilišnog računskog centra SRCE, a sada glavnom savjetniku ravnatelja, dr. sc. Zoranu Bekiću uručen je zlatnik i priznanje Sveučilišta u Zagrebu; za dugogodišnju suradnju i osobit doprinos u obrazovanju djelatnika i studenata Sveučilišta u Zagrebu iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao i za tehničku podršku koju je pružao sastavnicama i službama Sveučilišta u Zagrebu u brojim aktivnostima, događanjima i poslovanju.

Manifestacija "Filozofski za 21. stoljeće u kontekstu EU projekata"

sri, 2021-11-24 09:29

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pridružuje se Danima otvorenih vrata EU projekata, koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske uz podršku Europske komisije kroz organizaciju manifestacije ''Filozofski za 21. stoljeće u kontekstu EU projekata'' koja će se održati 29. studenoga 2021. na Filozofskom fakultetu.

Cilj manifestacije je predstaviti doprinos međunarodnih projekata pozitivnim promjenama u znanstveno-nastavnom radu na Filozofskom fakultetu. U izlagačkom dijelu predstavit će se projekti usmjereni na razvoj novih i unapređenje postojećih studijskih programa te znanstveni projekti financirani iz EU fondova, kao i projekti usmjereni na razvoj znanstvene infrastrukture. Događanje također uključuje sajam projekata na kojem će posjetitelji moći dobiti detaljne informacije o međunarodnim projektima koji se trenutno provode na Filozofskom fakultetu te čuti iskustva njihovih voditelja i suradnika. Događanje je podijeljeno na tri dijela:
  1.  ”Studijski programi za 21. stoljeće” obuhvaća predstavljanje projekata usmjerenih na razvoj novih i unapređenje postojećih studijskih programa, koji su financirani iz ESF-a i programa Erasmus+
  2. ”Sajam projekata” obuhvaća predstavljanje projekata koji su financirani iz ESF-a i ERDF-a te različitih programa (CEF, CSRP, DAAD i dr.) te pozitivna iskustva voditelja i njihovih suradnika
  3. ”Znanost za 21. stoljeće” obuhvaća predstavljanje znanstvenih projekata financiranih iz EU fondova (ESF, ERDF) te projekte usmjerene na razvoj znanstvene infrastrukture financirane iz programa Horizon2020
Predstavljanja projekata održat će se u bit hibridnom obliku, moći će se pratiti u Vijećnici Filozofskog fakulteta i putem live streaminga. Program događanja i više informacija o događanjima dostupno je na poveznicama:
  • Program Filozofski za 21. stoljeće u kontekstu EU projekata 
  • FFZG Facebook event
Sudjelovanje u događanju je besplatno te nije potrebna prethodna prijava. Sve će se aktivnosti održati uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Znanstvenica Beata Halassy jedna od šest finalistica natjecanja najboljih europskih inovatorica

uto, 2021-11-23 11:34
Voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Beata Halassy jedna je od šest finalistica na prestižnom natjecanju Leaders Women Innovators in Manufacturing at EIT RIS. Riječ je natjecanju EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacija, koje je okupilo najbolje europske inovatorice, ujedno i liderice u razvijanju rješenja i inicijativa s ciljem rješavanja aktualnih problema u proizvodnoj industriji. Dr. sc. Beata Halassy, zajedno s dr. sc. Marijom Brgles i dr. sc. Dubravkom Forčićem, razvila je rješenje koje omogućuje pročišćivanje virusa u uvjetima povoljnima za virus, tzv. nativnim uvjetima, odnosno nativnu eluciju. Ta je inovacija značajan iskorak u procesu izolacije virusa koja će uvelike olakšati stvaranje novih cjepiva. Rješenje je zaštićeno europskim i američkim patentom, a 2020. sklopljen je sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Bia Separations d. o. o. koji će omogućiti primjenu rješenja u praksi u postupcima pročišćivanja virusa u tvrtkama u cijelom svijetu.   U prvom je krugu natjecanja Leaders Women Innovators in Manufacturing at EIT RIS na temelju online prijava odabrano 30 kandidatkinja. Kriteriji za odabir bili su izvrsnost i inovativnost rješenja nekoga proizvodnoga problema, utjecaj rješenja na ekonomiju, okoliš i društvo te uloga znanstvenice u njegovu nastanku. Odabranih 30 natjecateljica potom je pripremalo videoprezentaciju (tzv. pitch) inovativnoga rješenja te svoje uloge u radu na razvoju inovacije, na temelju čega je odabrano šest finalistica. One će nastupiti uživo u završnom krugu natjecanja. Tri najbolje među njima osvojit će vrijedne novčane nagrade (10.000 eura za prvo, 7.500 za drugo i 5.000 eura za treće mjesto) te će njihove ideje dobiti vidljivost u široj inovacijskoj zajednici proizvodnoj industriji. Rješenje tima Sveučilišta u Zagrebu omogućuje pročišćivanje virusa od glavnine nečistoća u jednom koraku te da se pritom koncentriraju, a da istodobno ne izgube svoju funkcionalnost. „Budući da pročišćivanje trenutačno predstavlja glavni problem u proizvodnji terapeutika baziranih na funkcionalnim virusima jer generira visoke gubitke te jako povisuje proizvodne troškove, naše rješenje može povećati protočnost, povisiti prinose, sniziti troškove i ubrzati razvoj lijekova baziranih na virusima, kakvi su npr. mnoga profilaktička cjepiva, ali i terapeutski virusi za liječenje maligniteta“, naglašava dr. sc. Beata Halassy. Nativna elucija primjenjuje se u okviru imunoafinitetne kromatografije, a riječ je o tehnici koja se koristi za pročišćivanje biomolekula kao što je npr. protein. Tehnika koristi specifična protutijela kako bi privukla željeni spoj i odvojila ga od ostalih molekula u nekom uzorku. Elucijom se zatim željeni spojevi odvajaju od protutijela. Budući da je riječ o snažnim i visoko specifičnim vezama, u postupku je nužno koristiti agresivne uvjete koje proteini dobro podnose, za razliku od virusa koje ovim postupkom nije moguće izdvajati. Suprotno tomu, elucija u tzv. nativnim (za virus povoljnim) uvjetima rezultira čistim virusnim česticama s očuvanom strukturnom cjelovitošću i funkcionalnostima. Dr. sc. Beata Halassy ističe kako je, zajedno s istraživačkim timom, prošla dug i vrlo zahtjevan put:. „Od ideje dr. sc. Marije Brgles do naše zajedničke znanstveno-istraživačke realizacije i otkrića, pa preko svih izazova u postupcima zaštite intelektualnoga vlasništva pred međunarodnim patentnim uredima, stalno smo otkrivali 'nove svjetove' i nove mogućnosti. Sretni smo što smo otkrili nešto što doista može unaprijediti mogućnosti liječenja ili već postojeća zdravstvena rješenja učiniti dostupnijima. Ovo natjecanje samo je još jedan korak na tom putu koji potvrđuje vrijednost našega rada, ali i otkriva važnost kvalitetnoga predstavljanja, tumačenja i zagovaranja nekoga rješenja, bez čega nema njegove uspješne implementacije u budućnosti.“
Završnica natjecanja
Leaders Women Innovators in Manufacturing at EIT RIS održat će se u sklopu trodnevnoga događaja EIT Manufacturing Summit 2021 od 30. studenoga do 2. prosinca 2021. Program skupa dostupan je OVDJE. Prezentacije finalistica natjecanja održavat će se 1. prosinca od 12.20 do 13.35 sati, kada će se predstaviti i dr. sc. Beata Halassy sa Sveučilišta u Zagrebu.  Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se u 13.55 sati. Događanje je otvoreno za sve zainteresirane, uz registraciju putem POVEZNICE.

Video prezentaciju rješenja pogledajte OVDJE.

"Dani otvorenih vrata EU projekata" na Agronomskom fakultetu

uto, 2021-11-23 08:35
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz podršku Europske komisije, i ove godine organizira "Dane otvorenih vrata EU projekata" koji će se održavati od 20. do 30. studenoga 2021. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, korisniku koji uspješno provodi projekte financirane iz europskih fondova. Aktivnosti
  • Izložba plakata projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova
- od 23. studenoga do 30. studenoga u auli VI. paviljona Agronomskoga fakulteta 
  • Prezentacije projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na kojima je Agronomski fakultet koordinator ili partner
- četvrtak, 25. studenoga od 14 do 17 sati u dvorani VI/A (prvi kat) VI. paviljona Agronomskoga fakulteta Pozivamo da se pridružite na predavanjima u četvrtak i pogledate izložbu! Više o Danima otvorenih vrata dostupno je na stranicama Strukturnih fondova i Agronomskoga fakulteta.  

Svečano obilježena 50. obljetnica proglašenja studentskoga štrajka na Hrvatskom sveučilištu

pon, 2021-11-22 14:50

Znanstveno-kulturna manifestacija Hrvatsko proljeće i hrvatska država, koja se održava 22. i 23. studenoga 2021. u Studentskom centru u Zagrebu počela je danas s radom svečanim obilježavanjem 50. obljetnice proglašenja studentskog štrajka na Hrvatskom sveučilištu.

Cilj je manifestacije evocirati i interdisciplinarnim pristupom rasvijetliti povijesna zbivanja i posebice ulogu hrvatskih sveučilištaraca o 50. obljetnici proglašenja studentskoga štrajka, rasvijetliti poveznicu Hrvatskoga proljeća i procesa uspostavljanja hrvatske države i oduprijeti se pokušajima tendencioznih tumačenja najnovije dionice hrvatske povijesti.

Manifestacija se sastoji od znanstvenoga skupa i popratnoga kulturnoga programa. Održava se u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Zorana Milanovića i Sveučilišta u Zagrebu. Uz domaće i inozemne poznavatelje i istraživače sudjeluju i živući akteri i suvremenici Hrvatskoga proljeća.

Na skupu je pročitana poruka pokrovitelja manifestacije Predsjednika Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović u njoj ističe: „Hrvatsko proljeće, doživjevši vrhunac studentskim štrajkom u zimskim danima 1971., bilo je u ondašnjim državno-političkim prilikama pokret hrvatske narodne emancipacije. Iako ugušeno represijom, ostalo je trajnom baštinom hrvatske borbe za slobodu, a njegovi protagonisti simboli i nositelji autentičnih nacionalnih težnji, koje smo prije trideset godina ostvarili proglašenjem i obranom naše državne samostalnosti. Uvjeren sam da će znanstveno-kulturna manifestacija Hrvatsko proljeće i hrvatska država biti prigoda da se, u autentičnom prostoru događaja iz onoga vremena, i uz sudjelovanje tadašnjih protagonista, obilježi i vrednuje važnost toga jedinstvenoga razdoblja naše novije povijesti.“

Jakov Sedlar, Miro Gavran, Dražen Budiša, Damir Boras, Ante Žužul

U pozdravu okupljenima rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras podsjetio je kako je prije točno pola stoljeća, u ponedjeljak 22. studenoga 1971. u istoj dvorani kina Studentskoga centra započeo studentski štrajk hrvatskih sveučilištaraca. Istaknuo je: „Hrvatski su sveučilištarci bili hrabriji i odlučniji u traženju društvenih reformi od tadašnjih etabliranih političara, a neke od njima važnih tema bile su nacionalna ravnopravnost i veća hrvatska autonomija unutar tadašnje centralizirane države“. Rektor je odao priznanje brojnim studentima Hrvatskoga sveučilišta koji su nakon štrajka bili policijski proganjani, tlačeni i difamirani, a osobito onima koji na bili osuđeni u montiranim sudskim procesima. Prisjetio se nastavnika i djelatnika Sveučilišta koji dali svoj doprinos Hrvatskomu proljeću i zbog toga bili osuđivani i progonjeni. Završio je navodeći riječi koje je u istoj dvorani prije 50 godina izgovorio student Goran Dodig: „Generacija smo koja nije opterećena poviješću. Nikomu ne ćemo dopustiti da nas etiketira. Mi ne smijemo ostati pasivni promatrači društvenih previranja. Obvezatni smo zvoniti na uzbunu kada znamo da nas više umire nego se rađa. Zar smijemo ostati nijemi kada naš čovjek počinje gubiti svoja najelementarnija obilježja, kao što su jezik i nacionalna kultura?“

Miljenko Šimpraga, Ante Čović, Dražen Budiša, Damir Boras

Pozdravljajući skup predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuo je: „Povjesničari su uglavnom suglasni u ocjeni da je Hrvatsko proljeće pokrenutom angažmanom Hrvatskoga sveučilišta i njegovih hrabrih studenata, Maticom hrvatskom kao ustanovom oko koje su se okupljali istaknuti intelektualci te reformskim krilom Saveza komunista Hrvatske. Trudit ćemo se da Matica hrvatska čuva uspomenu na Hrvatsko proljeće i studentski štrajk te da u tim dramatičnim vremenima pronađemo nadahnuće za susret s novim izazovima.“

Sudionike manifestacije pozdravili su ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva Dinko Čutura i ravnatelj Studentskoga centra Mirko Bošnjak.

U sklopu svečanoga otvaranja manifestacije sudionicima je premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film „Hrvatsko proljeće i hrvatska država“ redatelja Jakova Sedlara.

Manifestacija nastavlja rad dvodnevnim interdisciplinarnim znanstvenim skupom, na kojem će biti održana 53 izlaganja.

Pismo Predsjednika Republike od 15. studenoga 2021. Plakat manifestacije Fotogalerija općega štrajka na Hrvatskom sveučilištu 1971.

Otvoren natječaj za godišnju nagradu Hrvatske udruge genetičkih inženjera "Zoran Zgaga"

pon, 2021-11-22 11:02

Nagrada je posvećena uspomeni na Zorana Zgagu, redovitoga profesora Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jednoga od osnivača i predsjednika Hrvatske udruge genetičkih inženjera (HUGI) koji je generacije studenata poučavao molekularnoj genetici i genetičkom inženjerstvu.

Prijave za natječaj zaprimaju se do 31. prosinca 2021., a uvjete i način prijave možete pročitati ovdje.

Više o dosadašnjim dobitnicima možete pročitati ovdje.

Vizbi.UNIZG - Virtualna zbirka Sveučilišta u Zagrebu

pon, 2021-11-22 10:07
Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu, skraćenoga naziva Vizbi.UNIZG, pokrenulo je Sveučilište u Zagrebu 2020. u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta. Projekt provodi Središnji ured za koordinaciju knjižnica Sveučilišta u Zagrebu, a koordinatorica projekta je dr. sc. Tatijana Petrić. U prvoj godini projekta na digitalizaciji građe i uspostavi digitalnoga sustava suradnici su: Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Muzička akademija, Agronomski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet - Odjel za geografiju, Kineziološki fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Građa je digitalizirana u sklopu redovne djelatnosti navedenih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te iz Programa digitalizacije arhivske i knjižnične građe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Na putu prema otvorenoj znanosti i otvorenom pristupu, digitalizirana građa želi se dati na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti, čime se daje potpora znanstvenoj komunikaciji. Digitalizacijom se izvorna i osjetljiva građa istovremeno štiti od čestoga korištenja i izlaganja neodgovarajućim mikroklimatskim uvjetima. Odabran je sustav "Indigo" tvrtke ArhivPro koji je omogućio stvaranje pojedinih baza, digitalnih objekata i metapodataka, istovremeno stvarajući zajednički sustav prikaza kroz pojedine baze, virtualne zbirke, znanstvena područja, vrste građe i pretraživanje po naslovu djela ili imenu osobe. Otvorenim pristupom omogućit će se široj javnosti uvid u znanstvenu i kulturnu baštinu Sveučilišta u Zagrebu. Portal je dostupan OVDJE. Koordinatorica projekta dr. sc. Tatijana Petrić će na 24. međunarodnom seminaru 24. i 25. studenoga 2021. "Arhivi, Knjižnice, Muzeji - mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture", čija je tema "Izvan okvira - otvoreni AKM", održati izlaganje i predstaviti novi sustav Vizbi.UNIZG. Izlaganje je naziva "Otvorena znanost: Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu". Program možete vidjeti OVDJE.

Izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s PBF-a na listi najcitiranijih znanstvenika na svijetu

pet, 2021-11-19 12:11
Lista visoko citiranih znanstvenika, koju jednom godišnje objavljuje Institut za znanstvene informacije - Clarivate, smatra se najprestižnijim indikatorom znanstvene kvalitete i obuhvaća znanstvenike koji su pokazali značajan i širok utjecaj objavljujući radove. Ti radovi su često citirani u posljednjem desetljeću i čine 1% najboljih istraživača u svom području. Na ovogodišnjoj listi, objavljenoj 16. studenoga, nalaze se 24 dobitnika Nobelove nagrade, 77 Citation laureates - znanstvenika za koje se procjenjuje da su potencijalni dobitnici Nobelove nagrade, kao i drugi vrhunski znanstvenici u svojim područjima. Sa Sveučilišta u Zagrebu prepoznata je izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, a bavi se netermalnim održivim tehnologijama obrade hrane. Objavila je 125 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama. Prema Google Scholaru citirana je 4.457 puta s h-indeksom 37. Dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2019. godinu i Tanner Award za za koautorstvo u najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018. Bila je urednica izvanrednih izdanja u časopisima Foods, MDPI i Journal of Food Quality te je članica uredništva znanstvenih časopisa LWT Food Science and Technology (IF=4,952) te Food Chemistry Advances (IF=7.514) Podsjećamo, prošlih godina na ovoj su listi sa Sveučilišta u Zagrebu bili prepoznati prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak, također s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i akademik Željko Reiner s Medicinskoga fakulteta. Prema riječima Davida Pendleburya s Instituta za znanstvene informacije Clarivate: "Postaje sve važnije za države i institucije prepoznati i podržati iznimne istraživače koji vode ekspanziju svjetskoga znanja. Ova lista identificira iznimne pojedince sa značajnim utjecajem na znanstvenu zajednicu što se očituje u stopi citiranosti njihovih radova. Njihova istraživanja pokreću inovacije, održivost, zdravlje i sigurnost kao ključne aspekte budućnosti našega društva." Više možete saznati OVDJE.  

Veleposlanica Republike Ugande Nj. E. Paula Napeyok posjetila Sveučilište u Zagrebu

pet, 2021-11-19 11:29
Veleposlanica Republike Ugande, Nj. E. gospođa Paula Napeyok, u pratnji svojega drugog tajnika gospodina Aggreya Dhamuzungua i treće tajnice gospođe Doree Ruyondo, posjetila je 17. studenoga 2021. Sveučilište u Zagrebu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš primili su u posjet uvažene goste. Tijekom sastanka razgovaralo se o mnogim zajedničkim temama, mogućnostima daljnjega razvoja suradnje i uspostavljanju novih kontakata. Životopis veleposlanice Nj. E. gospođe Paule Napeyok na engleskom jeziku

Izaslanstvo sa Sveučilišta u Zagrebu prisustvovalo Koloni sjećanja u Vukovaru

pet, 2021-11-19 11:13
Izaslanstvo sa Sveučilišta u Zagrebu prisustvovalo je vukovarskoj Koloni sjećanja u četvrtak 18. studenoga 2021. u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. obljetnice stradanja ovoga grada u Domovinskom ratu. Izaslanstvo su činili dekani Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta prof. dr. sc. Vladislav Brkić i Agronomskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić te prodekan za financije i poslovanje Agronomskoga fakulteta prof. dr. sc. Milan Poljak.

UNIC seminar: Mentalno zdravlje studenata tijekom Covid-19 pandemije

pon, 2021-11-15 13:20
UNIC online seminar na temu mentalnoga zdravlja studenata tijekom Covid-19 pandemije održat će se u četvrtak 9. prosinca 2021. od 13 do 15 sati. Znanstvenici i studenti okupit će se kako bi razgovarali o tome na koje je sve načine pandemija utjecala na mentalno zdravlje studenata. Sudjelovat će studenti s nekoliko sveučilišta iz različitih zemalja. Registracija za sudjelovanje moguća je putem poveznice. Pandemija bolesti COVID-19 ima ogroman utjecaj na živote mladih, uključujući studente. Mnogo je istraživanja i dokaza koji upućuju na zaključak da je kvaliteta života i mentalno zdravlje mnogih studenata ozbiljno narušeno. Uobičajeno, mladi tijekom studiranja vode vrlo aktivan i uzbudljiv život stoga su u ovakvoj situaciji, punoj zabrana i socijalne izoliranosti, zakinuti. Također, neki su izgubili studentske poslove ili bili prisiljeni napustiti smještaj zbog loše financijske situacije. Svi ti razlozi stvaraju osjećaj nesigurnosti i zabrinutosti zbog budućnosti te utječu na opću kvalitetu života i mentalnoga zdravlja studenata. Više od godinu i pol od početka pandemije kod studenata su se razvili različiti načini pomoću kojih se nekako nose sa situacijom. Trenutna istraživanja pokazuju da se problemu treba pristupiti iz različitih perspektiva i znanstvenih disciplina. Na ovom seminaru te će perspektive biti objašnjene, a razgovarat će se o nošenju sa situacijom pojedinca, ali i društva u cjelini. Sudionici:

Silvia Schneider, Kathrin Schopf, Department of Clinical Child and Adolescent Psychology of the Faculty of Psychology, i Julia Brailovskaia, Department of Clinical Psychology and Psychotherapy, Ruhr University Bochum, Germany

İlker Kayı, Public Health Department, School of Medicine, Koc University, Turkey

Ceren Acartürk, Department of Psychology, Koc University, Turkey

Estíbaliz Royuela Colomer, Faculty of Psychology and Education, University of Deusto, Spain

Linda Rajhvajn Bulat, Study Centre for Social Work, Faculty of Law, University of Zagreb, Croatia

Studenti (imena će biti naknadno potvrđena)

Organizator: Ruhr University Bochum (RUB)

Više možete saznati OVDJE.

Svečano promovirano 186 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

ned, 2021-11-14 18:46
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 14. studenoga 2021., u 10 i 13 sati, održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je novih 186 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U skladu s protokolom dviju promocija, prorektori i dekani predvođeni rektorom stigli su u povorci iz zgrade Sveučilišta u Zagrebu u Hrvatsko narodno kazalište, zbog čega je kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Promocije su započele svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Nakon što su kandidati odjeveni u svečane toge izgovorili tekst prisege, rektor ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, te su prebacili kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile akademskom himnom Gaudeamus igitur. Svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održane su u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom te preporukama i mjerama Nacionalnoga stožera za civilnu zaštitu, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19), a ulaz u HNK bio je moguć samo uz predočenje COVID-potvrde. Govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa

Otvorene su prijave za "EIT Health Inovacijski izazov – Snaga podataka u farmaceutskoj industriji"

pet, 2021-11-12 11:24
"EIT Health Inovacijski izazov – Snaga podataka u farmaceutskoj industriji" natjecanje je koje će vam omogućiti sudjelovanje u stvaranju rješenja koja odgovaraju potrebama industrije. Natjecanje organizira Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu višednevnoga događaja, uz mentorstvo stručnjaka, bit ćete u mogućnosti doznati o intenzivnijoj primjeni znanosti o podatcima i povezanih tehnologija u farmaceutskoj industriji, povezati se s kolegama iz različitih disciplina i timski istražiti tehnološke i tržišne mogućnosti. Naučit ćete kako prepoznati problem, pristupiti njegovu rješavanju, kako rješenje prezentirati poslovnim partnerima te, uz korisne povratne informacije, započeti put k stvaranju tržišno uspješnih inovacija u suradnji s farmaceutskom industrijom.  

Sudjelovanjem u izazovu dobit ćete odgovore na sljedeća pitanja:
  1. Kako možemo pomoći pružateljima usluga da prikupljaju, objedinjuju i održavaju vrijedne povijesne i stvarne podatke o pacijentima kako bi pružili bolju zdravstvenu skrb? 
  2. Kako možemo poboljšati kvalitetu odluka na temelju prikupljenih podataka?  
  3. Kako možemo iz poveznica fizičkoga i digitalnoga svijeta stvoriti vrijedne podatke? 

Komu je natjecanje namijenjeno?

EIT Health Inovacijski izazov namijenjen je doktorandima, postdoktorskim istraživačima i profesionalcima na početku karijere koji kroz natjecanje imaju priliku okušati svoje talente i povezati se s ostalim dionicima u industriji.  

Dobrodošli su sudionici iz svih područja s interesom za temu podataka u farmaceutskoj industriji. 

Studenti završnih godina s prethodnim iskustvom u istraživanju također su dobrodošli sudjelovati i time dograditi iskustvo, potaknuti kreativnost i umreživati se. 

O natjecanju

Natjecanje će se odvijati od 29. studenoga do 3. prosinca. Prvi dan i finale natjecanja bit će organizirani uživo na lokaciji BICRO BIOCentar, Borongajska cesta 83 H, Zagreb. Ostatak natjecanja bit će organiziran online, a ovisno o razvoju COVID-19 situacije, moguć je i prelazak na isključivo online opciju.

PROGRAM NATJECANJA 

Sudjelovanje u natjecanju je besplatno, a radni je jezik natjecanja hrvatski, uz sudjelovanje gostiju stručnjaka koji će izlagati na engleskom.

Na natjecanje se mogu prijaviti pojedinci i unaprijed formirani timovi, koji su dobrodošli predati zajedničku prijavu. Ako se prijavljujete kao pojedinac, prvi dan natjecanja povezat ćemo vas u timove. U nastavku natjecanja sudjelujete u timovima od 2 do 5 članova te zajednički pronalazite rješenje i pripremate predstavljanje. 

Tijekom natjecanja, osim s kolegama u timu, surađivat ćete s predavačima, trenerima i mentorima koji će vam pomoći u napretku kroz program, ali i kako pristupiti pojedinim pitanjima kao što je identifikacija problema i uzroka, njegovo rješavanje, komercijalizacija i predstavljanje vizije drugima.  

Nagrade

Vaša rješenja ocjenjivat će stručno povjerenstvo, a osim prilike za predstavljanje svojih rezultata industriji i akademskoj zajednici, članove najuspješnijeg tima očekuje i nagrada: poklon-bonovi za informatičku opremu/elektroniku u vrijednosti od 1.500 kn po članici/članu.   

Rok za prijavu je 26. studenoga, a kako je planirani broj sudionika natjecanja 30, prijavite se što prije!  

Prijaviti se možete putem poveznice.

U nedjelju 14. studenoga u HNK-u dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti

čet, 2021-11-11 12:18
U nedjelju 14. studenoga 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u 10 i 13 sati, održat će se dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirat će novih 186 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti bit će promovirano 95 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 91. Svečanosti će se održati u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom te preporukama i mjerama Nacionalnoga stožera za civilnu zaštitu, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19), a ulaz u HNK bit će moguć samo uz predočenje COVID-potvrde. U skladu s protokolom dviju promocija, svečana povorka prorektora i dekana predvođena rektorom kretat će se u vremenu od 9.20 do 9.30 sati i od 12.20 do 12.30 sati od zgrade Sveučilišta u Zagrebu prema zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta. Tijekom kretanja povorke kratkotrajno će biti obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Promocije će započeti svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega će biti intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti će uslijediti govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Nakon što kandidati odjeveni u svečane toge izgovore tekst prisege i rektor ih proglasi doktorima znanosti i umjetnosti, prebacit će kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime će i simbolično ući u novo i više akademsko zvanje. Uslijedit će uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti će završiti akademskom himnom Gaudeamus igitur. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI I UMJETNOSTI U 10 SATI - POPIS PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI I UMJETNOSTI U 13 SATI - POPIS

Veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Riza Poda posjetio Sveučilište u Zagrebu

sri, 2021-11-10 13:12
U ponedjeljak 8. studenoga 2021. u posjetu rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu bili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Albanije Nj. E. gospodin Riza Poda s gospođom Almom Kasa, ministricom savjetnicom i zamjenicom veleposlanika. Sastanku je nazočila i Dora Gelo, voditeljica Ureda za pravne poslove Sveučilišta u Zagrebu. Razgovaralo se o odnosima dviju zemalja po pitanju znanstvenih i akademskih tema te razvijanju novih smjerova suradnje.

Stranice