50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Sveučilište u Zagrebu

Pretplati se na Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Osvježeno: prije 27 min 27 sec

FOI-jev jubilarni 10. Tjedan karijera

pet, 2021-10-15 10:43

U organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu od ponedjeljka do petka, 18. do 22. listopada 2021., održat će se jubilarni 10. po redu Tjedan karijera.  

Suočeni s glavnim pitanjima – kako povezati studente i poslodavce te kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede – u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera. Tijekom vremena događanje se razvilo u višednevno, pokriva tehnološke i poslovne teme, te na FOI dovodi poznata imena bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu i poslodavaca. Studentima je pak to jedinstvena prilika za prve karijerne korake. FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi preko 120 različitih aktivnosti! Kroz pet dana poslodavci će se predstaviti kroz sljedeće aktivnosti:
  • 4 panel diskusije na stručne teme
  • 27 radionica
  • 56 poslodavca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima 1 na 1
  • 3 pozvana predavanja međunarodnih stručnjaka
  • 4 online pitcha
  • 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca
  • 1 tech show
Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije. U ponedjeljak, 18. listopada, s početkom u 10 sati uvodno predavanje na temu „People&Robots: what's next?“ održat će uspješni FOI alumni MATIJA KOPIĆ, suosnivač i direktor hrvatskoga proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je tvrtka zaključila dokapitalizaciju serije A, vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i internacionalizaciju poslovanja. Nakon uvodnog predavanja, s početkom u 10.30 sati započet će panel diskusija „AI@foi.unizg.hr“ pod moderiranjem Jana Štedula (Mindsmiths), a na kojoj će, uz Matiju Kopića, sudjelovati i Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija), Hajdi Ćenan (airt; CroAI), Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT). Svim zainteresiranima bit će omogućeno praćenje uvodnog predavanja i panel rasprave putem prijenosa uživo! Istoga dana, od 12 do 15 sati u dvorištu Fakulteta zainteresirani će moći pogledati zabavnu stranu tehnologije poput 3D printera, dronova, igrica i optičkih naočala na FOI-jevom Tech showu! Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Studenti ga prepoznaju kao idealno mjesto za dogovor oko obavljanja stručne prakse ili koriste za pronalazak studentskog zaposlenja, a poslodavci prepoznaju i potvrđuju njegovu vrijednost kontinuiranim dolascima. Kroz 5 dana studenti na raspolaganju imaju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada. Više informacija o programu i aktivnostima Tjedna karijera dostupno je ovdje.

Novi medijski projekt Sveučilišta u Zagrebu - TV serija emisija "Sveučilišna Hrvatska"

pet, 2021-10-15 09:23
Prva epizoda televizijske emisije "Sveučilišna Hrvatska" - novoga medijskoga projekta Sveučilišta u Zagrebu - bit će premijerno emitirana u subotu 16. listopada 2021. u 18.25 sati na 4. programu Hrvatske radiotelevizije, a reprizno na istom programu u nedjelju 17. listopada u 15.05 sati. Emisije će biti emitirane u istim terminima na 4. programu HRT-a dva puta mjesečno. Radi se o seriji emisija koje imaju za cilj promicati i popularizirati aktivnosti na hrvatskim javnim sveučilištima - temeljima razvoja hrvatskih gradova, hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva već više od 350 godina. Mnoge javne znanstvene, društvene, kulturne i umjetničke aktivnosti koje se svakodnevno događaju na hrvatskim sveučilištima i koje daju značajan doprinos razvoju društva ne stižu se predstaviti u redovitim emisijama informativnoga i obrazovno-znanstvenoga programa HRT-a te je zbog toga, i u suradnji s javnom televizijom, pokrenuta emisija „Sveučilišna Hrvatska". Upravo krize koje nas trenutno opterećuju poput COVIDA-19, posljedica potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i ekonomske krize, pokazuju kako nas samo znanje može izvući iz kriznoga stanja i potaknuti budući razvoj. Emisija se sastoji od priloga koji prate događanja na hrvatskih sveučilištima uz gostovanje rektora, prorektora, akademika, profesora, znanstvenika i stručnjaka te svih ostalih koji su aktivno uključeni u zakonodavnu, organizacijsku i financijsku dimenziju trenutnih i budućih aktivnosti i promjena u visokom obrazovanju, znanosti i umjetnosti. Autor projekta, scenarist i voditelj emisije je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Njegovo 27-godišnje iskustvo u uređivanju i vođenju oko 850 televizijskih i radijskih emisija (HRT, OTV, CCN, Z1 TV, Radio 101, Katolički radio) te Državna nagrada za znanost u kategoriji promidžbe i popularizacije znanosti u elektronskim medijima kojom je nagrađen još 2002., jamstvo je da će ovaj serijal postići zadani cilj:  prepoznavanje visokoga obrazovanja, znanosti i umjetnosti  kao preduvjeta bržega i uspješnijega razvoja Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaje za dodjelu državnih stipendija

čet, 2021-10-14 11:54
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske raspisalo je natječaje za dodjelu državnih stipendija: Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu i sredstvima osiguranim u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.") redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj Više možete vidjeti OVDJE. Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12 sati Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2021./2022. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj Više možete vidjeti OVDJE. Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12 sati  

U radijskoj emisiji „Pametna ploča" gostovali prof. dr. sc. Mario Šafran i doc. dr. sc. Martina Kolar-Billege

sri, 2021-10-13 14:33
U emisiji „Pametna ploča" na Radio Sljemenu u srijedu 6. listopada gostovali su predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran i dopredsjednica Saveza doc. dr. sc. Martina Kolar-Billege. Govorili su o važnosti alumna, njegovanju tradicije i kulture okupljanja i povezivanja bivših i sadašnjih studenata, a u svrhu poboljšanja uvjeta za sadašnje studente, unaprjeđenja kvalitete postojećih studija i povećanja prepoznatljivosti našega Sveučilišta. Predsjednik Saveza pozvao je sve zainteresirane da se priključe u rad Saveza i svojim angažmanom doprinesu poboljšanju životnih i radnih uvjeta alumna u svrhu opće društvenog dobra i na korist našega Sveučilišta. Svi zainteresirani dobrodošli su da se sa svojim prijedlozima i upitima obrate na e-adresu alumni@unizg.hr . Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.  

Rektor Boras sastao se s dekanima ERF-a i Fakulteta prometnih znanosti o studijima i daljnjoj razvojnoj suradnji

sri, 2021-10-13 11:09
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras u utorak 12. listopada 2021. održao je sastanak na kojem su sudjelovali dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Milinarić i dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Marin Čorlukaprof. dr. sc. Miranom Peharom, prodekanom za nastavu. Na sastanku se razgovaralo o mnogim zajedničkim temama, uspostavljanju novih kontakata, mogućnostima daljnjega razvoja suradnje na studijima ERF-a i studija cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti, a sve u cilju nastavka dosadašnje vrlo uspješne suradnje.

Dan karijera na Sveučilištu u Zagrebu 14. listopada u prostorima SC-a

sri, 2021-10-13 10:49
U četvrtak 14. listopada 2021. od 10 do 15.30 sati u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (prizemlje, i prvi kat ‒ Stablo znanja) održat će se manifestacija Dan karijera. Događanje zajednički organiziraju studentska udruga BEST Zagreb, Stablo znanja Studentskoga centra i Ured za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o događaju namijenjenom studentima te njihovu povezivanju s predstavnicima tržišta rada kako bi se informirali o praktičnim znanjima koja su potrebna i važna poslodavcima. U okviru programa studenti će dobiti informacije kako svoju ideju mogu pretvoriti u uspješan posao, kako se upustiti u poduzetništvo, dobit će savjete za razvoj karijere, upoznati se s potrebama tržišta rada, doznati kakve kandidate za radna mjesta žele moderni poslodavci, dobiti dodatna znanja iz područja liderstva te doznati kako kreativno razmišljati u području digitalnoga marketinga. Program Dana karijera Sveučilišta u Zagrebu ove je godine podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu programa izlaganja će održati Dora Zane, suradnica na StartUp programima u Nizozemskoj, i Iva Majstorović, Employer Branding direktorica u kreativnoj digitalnoj agenciji Degordian. U drugom dijelu programa studentima će prezentacije održati Saša Cvetojević, direktor tvrtke Insako, Ana Popović iz odjela za ljudske resurse tvrtke Vertiv te David Rey Hudeček, direktor tvrtke Ding jobs, a sistem-inženjer Ivan Brlas sa studentima će podijeliti svoja iskustva u zapošljavanju i radu u tvrtki Rimac automobili. Ovaj dio programa Dana karijera završit će panel-diskusijom pod nazivom Stručna praksa kao ulaznica u poslovni svijet, u kojoj će sudjelovati predstavnici tvrtki ZICER, Bonsai.tech i Vertiv. Treći dio programa Dana karijera na Sveučilištu u Zagrebu posvećen je praktičnim razgovorima za posao studenata s poslodavcima. Riječ je o nizu petominutnih razgovora za posao između potencijalnih kandidata i potencijalnih poslodavaca, koji će tako dobiti bolji pregled profila studenata na tržištu rada. Svaki će poslodavac u tih pet minuta svakom kandidatu postaviti niz pitanja koje smatra važnima u postupku odabira potencijalnoga budućega zaposlenika. Na taj se način tvrtkama omogućuje lakši pristup motiviranim studentima te brže i učinkovitije pronalaženje kvalitetnih zaposlenika, kao i prijenos poduzetničkih iskustava i znanja studentima. U tom dijelu programa sudjelovat će tvrtke: Bonsai.tech, dSpace, SHAPE 404, ZICER, INTEC, Vertiv, 2e Sytems, Visage Technologies i Uprise. Zainteresiranim studentima koji će sudjelovati u programu manifestacije obratit će se rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednica studentske udruge BEST Zagreb Anja Macan te voditeljica projekta Sara Sulen.
 

19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021

uto, 2021-10-12 14:44
U prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 14. do 16. listopada 2021. održat će se 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. U cilju bolje povezanosti s gospodarstvom Sveučilište u Zagrebu i ove godine suorganizacijom izložbe inovacija ARCA i suradnjom s Udrugom inovatora Hrvatske nastoji podržati istraživačke timove svojih sastavnica kroz aktivnosti promocije inovacija i inventivnoga rada. Svečano otvorenje izložbe bit će se u četvrtak 14. listopada u 10 sati u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Kao središnje događanje u sklopu svečanoga otvorenja izložbe, u 13 sati u dvorani NSK-a bit će održana tribina na temu: „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“. Moderator tribine je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promovira i promiče inovatorstvo i inovacije. Jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora - IFIA. Na ovogodišnjoj izložbi bit će predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske i inozemstva. Više o sadržaju središnjeg događanja svečanog otvorenja izložbe, tribini na temu: „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj razvoja gospodarstva Republike Hrvatske“ možete pronaći OVDJE. Cjelokupni program 19. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2021 možete pronaći OVDJE.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković "Žena godine"

uto, 2021-10-12 11:06
Titulu ovogodišnje Žene godine odnijela je prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica poslijediplomskoga interdisciplinarnoga specijalističkog studija "Intelektualno vlasništvo", a predaje i na dvama akademijama: Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji. Savjetnica je ministrice Nine Obuljen Koržinek i voditeljica radne skupine za izradu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Također, Romana je i prva žena na čelu Hrvatskoga glazbenog zavoda, najstarije hrvatske glazbene institucije, koju je u kratkom roku postavila na noge nakon iznimno loše financijske situacije, a potom i pandemije te potresa koji su dodatno narušili stanje zgrade. „Izuzetna mi je čast biti ovdje. Zahvaljujem se časopisu Zaposlena i žiriju koji je, ove godine, odlučio dati nagradu upravo meni. Sve nominirane žene zaslužuju biti na mome mjestu i iskreno im se divim te mi je, tim više, ovo priznanje velika čast, ali i obaveza. Ono što me dovelo na trenutnu poziciju je društvena uloga koju sam prihvatila u vrlo nezavidnom trenutku u povijesti Hrvatskoga glazbenog zavoda te sam time postala prva žena na čelu te institucije, a svi znamo da HGZ ima dugu tradiciju djelovanja te je jedna od rijetkih u Europi koja ima kontinuitet djelovanja od 200 godina. Svi nedavni ružni događaji vraćali su nas unazad, no ja sam sa svojim suradnicima uspijevala naći snage i nastaviti dalje. Nadam se da imam privilegiju osigurati budućnost ovoj važnoj instituciji još idućih 200 godina, a ova nagrada mi je poticaj i motivacija da nastavim dalje. Vjerujem da je izbor za Ženu godine priznanje i svim drugim ženama, da su prepoznate te da mogu značajno doprinijeti boljitku društva.“, izjavila je dobitnica Romana Matanovac Vučković nakon proglašenja za Ženu godine 2021. Nakon što je prošle godine Alemka Markotić izabrana za Ženu godine bez konkurencije, ove godine je bilo nominirano pet žena koje su svojim trudom potaknule promjene u društvu. Osim Romani Matanovac Vučković, ovogodišnje nominacije pripale su i ostalim iznimnim ženama među kojima su Maja Mamula, psihologinja i dugogodišnja aktivistkinja iz područja ženskih ljudskih prava te koordinatorica Ženske sobe, Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu te članica Savjetodavnog odbora za primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina, Blaženka Rogan, menadžerica ljudskih potencijala koja je svoju profesionalnu karijeru posvetila problemu mobinga na radnome mjestu te Mateja Medlobi, magistrica socijalne politike i akreditirana parlamentarna asistentica u uredu zastupnika Predraga Freda Matića u Bruxellesu. „Godine 2018., naša ovogodišnja žena godine otvorila je novo, možda najzahtjevnije poglavlje u svojoj karijeri i opet se vratila glazbi na jedan drugačiji način – prihvatila se volonterske funkcije predsjednice Hrvatskoga glazbenog zavoda. Postala je prva žena na čelu gotovo 200 godina stare udruge građana, najstarije hrvatske glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja u trenutku kad je financijska situacija bila katastrofalna i kad je prijetila opasnost od prodaje dijela zgrade ili još gore – gašenja udruge. Ono što je obilježilo njezin rad u HGZ-u prošle godine je svakako potres koji je jako oštetio zgradu te pandemija koja je zaustavila program Zavoda. No, to ju nije pokolebalo, već suprotno, HGZ je podigao prvu skelu u ovome gradu, pokrenuo donatorsku kampanju, napravio hitnu sanaciju te nastavio s radom i nastavio svoj put prema ostvarenju njezine vizije u kojoj će to jednog dana biti suvremen, multimedijalni kulturni centar, otvoren prema svim umjetnostima te u kojem će svoje mjesto pronaći i prvi hrvatski muzej glazbe.“, zaključila je prilikom proglašenja Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena. Još od 1995. godine, časopis Zaposlena provodi ovaj izbor, predstavljajući žene koje su svojim trudom, radom i zalaganjem obilježile proteklu godinu, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama, a samim time i pokrenule promjene u društvu. Jedan od ciljeva ovog projekta je poboljšati medijski tretman žena te otkloniti stereotipne uloge koje im se često nepravedno dodjeljuju. Ovo priznanje će zasigurno potaknuti ovogodišnju dobitnicu, Romanu Matanovac Vučković, da nastavi svojim iznimnim djelovanjem i postignućima u karijeri utjecati na mnoge žene i ohrabrivati ih da se odvaže raditi ono što žele, što ih ispunjava i za što su kompetentne. Nesumnjivo je da će ovaj izbor otvoriti i vrata mladim djevojkama te ih potaknuti da se ne ustručavaju slijediti svoje snove i biti uspješne u karijeri koju su odabrale. Izvor: Priopćenje za medije časopisa Zaposlena

19. Lošinjski dani bioetike od 10. do 13. listopada

uto, 2021-10-12 10:08

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva, Hrvatskoga bioetičkog društva i Grada Maloga Lošinja, od 10. do 13. listopada 2021. u Velom Lošinju održava se devetnaesto izdanje međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike. Ovogodišnja manifestacija ne održava se, kako je uobičajeno, u proljeće u Malom Lošinju, nego u jesen u Velom Lošinju.

Na 19. Lošinjskim danima bioetike sudjeluje gotovo stotinu znanstvenika i studenata iz Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke i Srbije, kao i brojni studenti koji su organizirali bioetičku radionicu „Bioetika, odgoj i obrazovanje“.

Upravo je u sklopu otvaranja radionice, doc. dr. sc. Matija Mate Škerbić održao predavanje tijekom kojega je pokušavao odgovoriti na pitanje – “Čemu bioetika u odgoju i obrazovanju?”: - Bioetici pristupam sa strane filozofije i gledam ju kao filozofijsku bioetiku te ju razmatram u kontekstu odgoja i obrazovanja. Filozofija i bioetika presudno su važne za pojedinca u suvremenom svijetu kojega uvelike karakterizira bio-tehnološki (i) STEM novum, kao i sve dobro i loše što iz njega proizlazi odnosno što on sa sobom donosi.

Po tom pitanju, docent Škerbić dijeli stav s prof. emer. Igorom Čatićem kako STEM treba zapravo preimenovati u STEAM. Stav je to o nužnom uvođenju humanističke komponente unutar ovovrsnih stremljenja (dodatno A označava Arts & Humanities) koja je u zastupnika STEM razvoja neprepoznata i zanemarena. Naime, čovjek je prije svega čovjek, što s jedne strane znači da je društveno biće koje živi u suodnosu s drugima (a to je Aristotelova osnovna pozicija u sagledavanju čovjeka), dok s druge strane znači da je biće koje je smrtno te biće koje se u suočenju s vlastitom ograničenom smrtnom naravi pita o smislu vlastitog egzistiranja i vrjednotama kojima se treba voditi u svakodnevnom postupanju i življenju.

U proteklih osamnaest godina održavanja, Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo više od šest stotina znanstvenika i znanstvenica različitih profila iz tridesetak zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao i više od tri stotine studenata i studentica iz Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne i Srednje Europe. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočnoeuropskih bioetičara i bioetičarki s kolegama i kolegicama iz drugih dijelova Europe i svijeta. Uvelike su pridonijeli i nastanku inovativnoga koncepta integrativne bioetike, koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

Ovogodišnji Lošinjski dani bioetike sastoje se od međunarodnog simpozija Integrativna bioetika i nova epoha, na hrvatskom i engleskom jeziku, zatim okrugloga stola o temi Pandemija i bioetika na engleskom jeziku te već spomenute studentske bioetičke radionice.

Suorganizatori 19. Lošinjskih dana bioetike su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a Studentsku bioetičku radionicu, kao sastavni dio Lošinjskih dana bioetike, suorganiziraju Udruženje studenata filozofije i Odsjek za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Primorsko-goranska županija.

VIŠE možete čitati na Universitas portalu Sveučilišta u Zagrebu, medijskom pokrovitelju događanja.

PROGRAM

PUBLIKACIJA

Smotr@ 2021

uto, 2021-10-12 09:40
Dragi maturantice, maturanti i svi zainteresirani,

Smotra Sveučilišta u Zagrebu trajat će od 25. do 27. studenoga i ove će se godine, zbog epidemiološke situacije, održavati u digitalnom obliku pod motom Klikni s faksom!

Otvaranje i zatvaranje Smotre te predstavljanje pojedinih područja odvijat će se putem live streama, a prijenos događanja uživo moći ćete pratiti kada bude dostupno na službenoj stranici.

Unutar postojeće stranice Smotre Sveučilišta u Zagrebu bit će otvorena nova podstranica Smotr@, koja će, dok traje Smotra, a i kasnije, služiti kao središnje mjesto za informiranje o svemu što vas zanima o našim sastavnicama - fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu.

Na podstranici Smotr@ postavljene su poveznice na virtualne štandove svih naših fakulteta i akademija na kojima ćete se moći informirati, zabaviti, sudjelovati na online događanjima, pogledati promotivne spotove kao i preuzeti razne materijale (brošure, plakate i drugo) u digitalnom obliku.

Kao i svake godine, i na virtualnoj Smotri bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najbolji digitalni nastup odnosno promociju sastavnice u digitalnom okruženju.

Klikni s faksom na ovogodišnjem događanju Smotr@ Sveučilišta u Zagrebu!

Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2021 na FOI-ju

pon, 2021-10-11 10:48
U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od 13. do 15. listopada 2021., po 32. puta, održava se međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2021 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems). Ovogodišnja tema konferencije usmjerena je na umreženo društvo, a uzimajući u obzir dobrobit svih sudionika, gostiju i organizatora, ovogodišnja se konferencija odvija u online izdanju. Tijekom 32 godine održavanja CECIIS konferencija razvila se u jednu od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko međunarodnih znanstvenih baza podataka. U tri dana trajanja konferencije bit će prezentirana 43 recenzirana znanstvena rada u autorstvu 111 autora iz 15 zemalja, koji će biti izlagani unutar 9 znanstvenih sekcija. Pozvana predavanja održat će uvaženi stručnjaci prof. Henry Muccini sa Sveučilišta u L'Aquili (Italija) te prof. Dunja Mladenić s Jozef Stefan Instituta (Slovenija).  Otvorenje konferencije i uvodno predavanje možete pratiti OVDJE. Kao posebne dijelove konferencije izdvajamo dvije panel rasprave "Accelerating smart industry and digital transformation" i "Emerging research areas: the vision of journal editor“, osmišljene kako bi se sudionicima približile aktualne znanstvene i istraživačke teme koje će se održati prvoga, odnosno drugoga dana Konferencije. Osim prezentacija znanstvenih radova, u okviru međunarodne konferencije CECIIS 2021, održava se i Studentska sekcija koja je okupila 20-tak mladih istraživača iz Europe i SAD-a koji će svoje radove prezentirati u četvrtak 14. listopada 2021. Više informacija o konferenciji možete pronaći OVDJE. Održavanje konferencije podupiru i sponzori – tvrtke Infodom d.o.o. (zlatni sponzor), Dignet Software (srebrni sponzor) i Oracle (srebrni sponzor) uz podršku Grafa Varaždina i Varaždinske županije.  

Natječaj za upis II. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj

pon, 2021-10-11 08:14
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za upis II. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2021./22. Uvjeti za upis na poslijediplomski specijalistički studij su: 1. završen preddiplomski i diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski studij s ukupno ostvarenih 300 ECTS bodova ili završen dodiplomski studij, 2. prosjek ocjena 3.0 ostvaren tijekom studija (ako kandidat ima prosjek niži od 3.0, potrebno je priložiti preporuke dva sveučilišna profesora) i 3. poznavanje jednoga stranog jezika. Obrazac za prijavu Prijave se zaprimaju do 8. studenoga 2021. Prijavi je potrebno priložiti: - diplomu - ovjerenu kopiju
- prijepis ocjena ili dopunska isprava o studiju (ovjerena kopija)
- preporuke (ako je prosjek niži od 3.0)
- domovnicu  i rodni list (izvornik ili ovjerena kopija)
- životopis
- odluka pravne osobe o plaćanju školarine (ukoliko školarinu plaća pravna osoba)
- ukoliko studij nije završio u Republici Hrvatskoj potrebno je priložiti Rješenje Ureda za akademsko priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Sveučilišta u Zagrebu Prijave se podnose osobno ili poštom na adresu:
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kačićeva 26, 10000 Zagreb Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mali adresi:
za prijave: referada@arhitekt.hr
za info o studijskom programu: lhohnjec@arhitekt.hr KAKAV PROGRAM VAS OČEKUJE? Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj traje jednu godinu, odnosno dva semestra i uključuje polaganje šest (6) obveznih i šest (6) izbornih kolegija. GDJE SE IZVODI NASTAVA? Nastava se izvodi u Zagrebu u prostorijama Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Kačićeva 26. PREDAVANJA Očekivano trajanje predavanja je: za zimski semestar je 1.veljače do 1. ožujka; za ljetni semestar 1. lipnja do 1. srpnja (blokovski oblik nastave). ŠTO DOBIVATE ZAVRŠETKOM STUDIJA? Polaznici stječu najnovije teorijske i praktične spoznaje iz područja prostornog uređenja. Završetkom Poslijediplomskog specijalističkog studija Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj stječe se akademska titula sveučilišni/a specijalist/specijalistica arhitekture i urbanizma (univ.spec.arch.). TKO MOŽE UPISATI STUDIJ? Studij je namijenjen svim pristupnicima neovisno o tome dolaze li iz arhitektonske struke ili nekog drugog usmjerenja. Uvjeti za upis na poslijediplomski specijalistički studij su: 1. završen diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski studij s ukupno ostvarenih 300 ECTS bodova ili završen dodiplomski studij 2. prosjek ocjena 3.0 ostvaren tijekom studija. Ukoliko kandidat ima prosjek niži od 3.0 potrebno je priložiti preporuke dva sveučilišna profesora. 3. poznavanje jednog stranog jezika KOJA JE CIJENA STUDIJA I ŠTO OBUHVAĆA? Cijena Poslijediplomskog specijalističkog studija Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje - Ciklus Strateško planiranje i održivi razvoj je 15.000,00 kuna po semestru. Cijena studija obuhvaća sve studijske troškove i jedno studijsko putovanje. Trošak studija plativ je u obrocima, a detalji plaćanja uređuju se svakim polaznikom pojedinačno.

Izabrani najbolji studenti sportaši na „najsportskijem“ europskom sveučilištu

pet, 2021-10-08 15:07
U četvrtak 7. listopada 2021., u Studentskom naselju „Stjepan Radić“, u organizaciji Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkoga sveučilišnoga športskog saveza, održana je tradicionalna svečanost dodjele nagrada najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom na nemogućnost održavanja svečane dodjele u akademskoj godini 2019./2020. zbog pandemije bolesti COVID-19, nagrade su studentima dodijeljene za dvije akademske godine (2019./2020. i 2020./2021.). Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Damir Boras, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Družak, predstavnica gradonačelnika Grada Zagreba Iva Ivšić i ostali visoki dužnosnici. Priznanja su studentima dodijeljena u nekoliko kategorija, a najzanimljivija i najprestižnija u kategoriji najboljih kolektiva i pojedinaca na Sveučilištu u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu proglašeno je najsportskijim sveučilištem u Europi u konkurenciji od 600 europskih sveučilišta, pa prosudbenom povjerenstvu za odabir studentskih laureata nije bio lako pronaći najbolje od najboljih iz svijeta studentskoga sporta. Najboljim ekipama Sveučilišta u Zagrebu proglašene su sveučilišna reprezentacija u odbojci na pijesku (ak. god. 2019./2020) i odbojkaška reprezentacija (ak. god. 2020./2021), a najboljim momčadima sveučilišna reprezentacija u košarci 3X3 (ak. god. 2019./2020) i sveučilišna malonogometna (futsal) reprezentacija (ak. god. 2020./2021). Najbolje sportašice Sveučilišta su Gabrijela Gaiser, studentica Ekonomskoga fakulteta (ak. god. 2019./2020) i Josipa Bebek, studentica Kineziološkoga fakulteta (ak. god. 2020./2021), a najbolji sportaši Ante Žužul, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva (ak. god. 2019./2020) i još jedan budući kineziolog, Matija Lukić (ak. god. 2020./2021). Josipa Bebek, rukometašica i Gabriela Gaiser, nogometašica futsal lige Ništa manje zanimljiva bila je utrka za najbolje sportsko visoko učilište u Gradu Zagrebu, gdje se predstavnici fakulteta natječu u 25 sportova te tako skupljaju bodove krajnjim plasmanom. Prijelazni pehar u svoje fakultetske vitrine u ženskoj konkurenciji spremili su studenti Kineziološkoga fakulteta, a prijelazni pehar u muškoj konkurenciji, nakon jednogodišnje stanke, u sportsku dvoranu Martinovku vratio je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ukupni pobjednik studentskih prvenstava UniSport Zagreb, samim time i najbolje sportsko visoko učilište u gradu Zagrebu u akademskoj godini 2020./2021., nedvojbeno je Kineziološki fakultet, branitelj naslova ukupnoga pobjednika. Na samom kraju svečane dodjele, prije izvedbe studentske himne De Brevitate Vitae, popularnoga Gaudeamusa, kapetan sveučilišne malonogometne reprezentacije Luka Davidović pozdravio je sve okupljene u ime svih nagrađenih studenata: „Ova nagrada je ujedno i poticaj da nastavimo težiti izvrsnosti te da nastavimo pomicati svoje granice mogućnosti, a ljestvice dizati još više. Također, biti među najboljim studentima najsportskijega Sveučilišta u Europi velika je čast i trebamo biti ponosni na sebe.“ Luka Davidović, nogometaš Futsal lige

Konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima"

čet, 2021-10-07 09:57
Hibridna konferencija "Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima" održana je od 30. rujna do 2. listopada 2021. Lovranu u okviru "17. dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica", uživo i virtualno. Tema konferencije bila je Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima, a izlaganja su okupljena oko sljedećih tematskih cjelina: Autorsko i srodna prava – nove okolnosti i digitalno okružje, Kompetencije knjižničara za rad u digitalnom okružju, Uloga i položaj knjižnica u digitalnom okružju, te Prostor, usluge i građa knjižnica u digitalnom okružju.  Na događanju je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu čiji su djelatnici Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica Sveučilišta i Ureda za istraživanje te raznih fakulteta izlagali o bitnim temama. Prvoga dana izv. prof. dr. sc. Miroslav Rajter, voditelj Ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu imao je izlaganje pod nazivom "Kako nas rangiranja rangiraju i kako mi rangiramo rangiranja".  Sljedećega dana izlagalo je više djelatnika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskoga, Medicinskoga i Ekonomskoga fakulteta te voditeljica Središnjega ureda za koordinaciju knjižnica dr. sc. Tatijana Petrić na temu "Otvorena znanost u knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu". Posjetitelji su zadnji dan Konferencije mogli čuti sve o promjenama u sveučilišnim i visokoškolskim knjižnicama u digitalnom okružju - knjižničnim uslugama i zakonodavnom okviru, o čemu je govorila dr. sc. Tatijana Petrić, te o trendovima razvoja hrvatskih sveučilišta iz perspektive znanosti, teme izv. prof. dr. sc. Miroslava Rajtera. Organizatori Konferencije bili su Hrvatsko knjižničarsko društvoNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuSveučilišna knjižnica Rijeka. Konferencija je održana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.  

Održan sastanak Uprave Sveučilišta u Zagrebu s predstavnicima vlasti o obnovi zgrada nakon potresa

čet, 2021-10-07 09:33
U Velikoj predavaonici Arhitektonskoga, Građevinskoga i Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 6. listopada 2021., na poziv rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, održan je sastanak Uprave Sveučilišta u Zagrebu i dekana fakulteta - sastavnica Sveučilišta, čije su zgrade oštećene u potresu, s državnim ministrima i dogradonačelnikom Grada Zagreba. Sastanku su iz Vlade RH prisustvovali ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te iz Grada Zagreba dogradonačelnik dr. sc. Luka Korlaet i direktorica Zagrebačkoga velesajma dr. sc. Dina Tomšić. U konstruktivnom dijalogu uočeni su problemi oko privremenoga preseljenja fakulteta za vrijeme trajanja radova na obnovi i ponuđena moguća rješenja. Svi dionici iskazali su dobru volju i ponudili prijedloge za izazovne situacije u kojima će se naći Sveučilište i njegove sastavnice u proljeće 2022. Do kraja tjedna sastavnice će nadležnom ministarstvu dostaviti procjenu stavaka potrebnih za održavanje nastave za vrijeme obnove kao što su: broj studenata, kapaciteti i veličine predavaonica, te vremenska procjena kada bi se iste koristile.  

"Veni Sancte Spiritus" za 353. akademsku godinu

sri, 2021-10-06 15:34
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović obavješćuju studente i nastavnike da će se u četvrtak 14. listopada 2021. u 18.30 sati služiti svečana sveta misa Veni Sancte Spiritus za 353. akademsku godinu (2021./2022.). Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Blaža predvodit će uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Plakat

Održava se treći "i-Days"!

sri, 2021-10-06 14:53

Kreativan si, imaš puno ideja, ali ne znaš kako bi ih proveo u djelo, nedostaje ti tehničkoga znanja ili imaš tremu? Prijavi se na treći EIT Health i-Days te nauči kako doći od ideje do inovacije.

I-Days program su razvoja inovacija u zdravstvu, a ciljna su im skupina studenti. Pridruži se, zato, drugim studentima te zajedno, uz budno oko i stručno znanje mentora, pronađite rješenja za aktualne probleme u zdravstvu.

Zbog epidemioloških prilika ovogodišnji će se i-Days održati online, a sastojat će se od motivacijskoga događaja, koji će se održavati 18. listopada od 14 do 16 sati, i od natjecanja, koje će trajati četiri dana i održavat će se od 25. do 29. listopada.

Na motivacijskom događaju imat ćeš prilike čuti malo više o temi od vrsnih stručnjaka. Sudjelovanje na ovom događaju nije uvjet za sudjelovanje u drugom dijelu programa ‒ natjecanju.

Natjecanje, koje će svojim formatom biti slično hackatonu, idealna je prilika za studente koji žele naučiti sve korake u procesu stvaranja inovacija! Tu ćeš naučiti sve od toga kako prepoznati problem, kako pristupiti njegovu rješavanju i od početnoga problema stvoriti inovaciju, kako tu inovaciju predstaviti investitorima te kako od inovacije stvoriti uspješni poslovni model. Tema je ovogodišnjega i-Daysa “Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva!“ Vaša rješenja ocjenjivat će stručno povjerenstvo, a tri najbolja tima očekuju vrijedne nagrade. Pobjednički će tim biti nagrađen i online sudjelovanjem na Winners' Eventu 27. studenoga, na kojem će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz drugih država. Također, dobit će potporu za daljnji razvoj svojih ideja te mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu.

Za motivacijski događaj možete se prijaviti OVDJE.

Prijave za natjecanje, koje će se održati potkraj listopada, već su otvorene, a prijaviti se možete OVDJE.

Više informacija o natjecanju očekujte uskoro, a kako nam je bilo prošle godine, pogledajte OVDJE.

Profesoru Ivanu Milotiću odlikovanje i veliko priznanje Pape Franje

sri, 2021-10-06 12:05
Sveti otac Franjo dodijelio je 11. kolovoza 2021. izv. prof. dr. sc. Ivanu Milotiću, nastavniku na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga. Papa Franjo je profesoru Milotiću odlikovanje dodijelio kao izraz priznanja i zahvalnosti za zasluge učinjene Svetoj Stolici i u korist Crkve, za izniman doprinos u promicanju kanonskopravne znanosti u Republici Hrvatskoj i proučavanju povijesti Crkve u Istri. Odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikog, koje kao jedno od pet civilnih odlikovanja dodjeljuje Sveti Otac, 1831. godine ustanovio je papa Grgur XVI. Odličje se sastoji od malteškog križa sa slikom svetoga Grgura Velikog u sredini na prednjoj strani. Na stražnjoj strani zapisano je geslo Pro Deo et Principe. Iznad križa nalazi se lovorova kruna zelenoga sjaja ovješena o crvenu vrpcu zlatnog obruba. Među poznatim osobama kojima je dodijeljeno to odlikovanje su Otto von Habsburg, Gilbert Keith Chesterton, Dolores i Bob Hope, Eunice Kennedy Shriver i drugi uglednici. Već godinama profesor Milotić znanje i energiju stavlja u službu Crkve u Republici Hrvatskoj, kako Porečke i Pulske biskupije tako i Hrvatske biskupske konferencije, u kojoj je član različitih komisija i vijeća. Član je i tajnik Pravne komisije, supredsjedatelj je Mješovite komisije Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za pravna pitanja, član je Ekonomskog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. Na sjednici Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije 6. rujna 2021. izabran je za pravnog savjetnika Pravne komisije COMECE-a (Komisija biskupskih konferencija Europske unije). Zalaganjem profesora Milotića, nakon 73 godine od ukidanja kanonskopravne skupine predmeta, u studijski program Pravnog fakulteta u Zagrebu vraćeno je poučavanje kanonskoga prava u njegovu prožimanju s civilnom pravom te je bio prvi nositelj kolegija „Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav“. Član je i Hrvatskog kanonističkog društva, u kojem je predsjednik odbora za izradu normativnih akata iz civilnog i kanonskog područja. Dobitnik je priznanja toga društva za znanstveni doprinos proučavanju odnosa Crkve i države te kanonskoga prava (2015.). Pokretač je i voditelj međunarodnoga pravnog (civilističkog i kanonističkog) i povijesnog znanstvenog skupa „Motovunski kolokvij“. Svojim radovima (knjigama i člancima) dao je doprinos poznavanju povijesti i kulture Istre te Crkve u Istri. Više možete pročitati OVDJE.

Predsjednik Milanović na Učiteljskom fakultetu povodom proslave Dana Fakulteta i Svjetskog dana učitelja

uto, 2021-10-05 15:18
Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u utorak 5. listopada 2021. na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Učiteljskog fakulteta i Svjetskoga dana učitelja. Prigodom obilježavanja ovoga značajnoga dana za sve sadašnje i buduće učitelje, nastavnike, profesore, studente i one koji su cijeli život posvetili učenju drugih, govorili su dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak i predsjednica Saborskoga odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i izaslanica predsjednika Sabora RH izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković. Učiteljski fakultet, sa 199 zaposlenika od kojih su 142 nastavnici, na 12 katedri obrazuje tri tisuće studenata, nema proizvod koji se vrednuje na tržištu, ali stvara ljude koji će nositi naciju, kazao je dekan Opić. „Danas imate svoj fakultet, čuvajte ga“, poručio je predsjednik Milanović profesorima Učiteljskog fakulteta pozvavši ih da teže visokom prosjeku izvrsnosti. „Mi moramo, kao nacija, težiti visokom prosjeku izvrsnosti. Visok prosjek je ono što čini uspješnu naciju“, istaknuo je predsjednik. Dodao je kako se odgoj, ali i društvo, mijenjao kroz generacije. „Hrvatsko školstvo je odigralo ogromnu ulogu. Vaš i naš zadatak je da postignemo visok prosjek, da radimo s talentiranima. Oni koji žele više će se uvijek snaći i ići naprijed, ostalima treba stabilnost, sigurnost, vjera i nada. Učitelji moraju usmjeravati i mijenjati“, zaključio je predsjednik Milanović.   Izvor informacija: Ured predsjednika Republike Hrvatske
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Dan karijera 2021. - poziv studentima

uto, 2021-10-05 09:46
Prijavite se na Dan karijera 2021., sajam poslova u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu sa studentskom udrugom BEST! Događanje će se održati u četvrtak 14. listopada u prizemlju Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu i u prostorijama Stabla znanja (prvi kat SC-a). Broj sudionika je ograničen. Ispunite prijavnicu i postanite dio Dana karijera 2021.! Prijavite se OVDJE.  Ovisno o broju prijava i epidemiološkim mjerama, o svim detaljima bit ćete obaviješteni elektronskom poštom.

Stranice