Sveučilište u Zagrebu

Pretplati se na Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Osvježeno: prije 1 hour 1 min

Tjedan Centra za e-učenje - prilika za nova znanja i ideje

čet, 2018-09-20 09:32
Već tradicionalni Tjedan Centra za e-učenje Sveučilišnoga računskoga centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) ove održavat će se od 24. do 28. rujna 2018. Tjedan je organiziran na početku akademske godine kako bi se nastavnicima pomoglo da steknu nova znanja u području e-učenja, da usavrše nastavničke kompetencije te pronađu najbolji način kako integrirati tehnologije u nastavu.


Tijekom Tjedna održat će se niz radionica i tečajeva. Na rasporedu su tečaj Osnove rada u sustavu Merlin kao i tečaj Napredni rad u sustavu Merlin- pitanja i testovi, oba su prilagođena novoj inačici sustava Moodle 3.5. Zatim tu je i tečaj Priprema virtualnog predavanja - webinara za sve koji se žele upoznati s webinarima i predavanjima u realnom vremenu.  Za nastavnike su organizirane i dvije radionice: prva je na temu nastavničkih kompetencija, a druga na temu izrade i vrednovanja online neformalnih obrazovnih sadržaja.  Kao i svake godine, održat će se i okrugli stol na temu novih tehnologija u obrazovanju, ove godine u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Postoje i konzultacije za nastavnike na kojima mogu pitati i dobiti informacije kako izraditi e-kolegij ili kako izraditi e-portfolio i koristiti ga kao nastavnu aktivnost. Konzultacije su organizirane i online kako bi se omogućilo nastavnicima iz cijele Hrvatske da se uključe i postavljaju pitanja. Raspored aktivnosti u okviru Tjedna Centra za e-učenje Srca možete pogledati ovdje. LETAK

70 godina studija stomatologije / dentalne medicine na Sveučilištu u Zagrebu

sri, 2018-09-19 12:52
U utorak 25. rujna 2018. u 11 sati u hotelu Westin Zagreb održat će se svečana akademija povodom proslave 70 godina studija stomatologije / dentalne medicine i predstaviti monografija. Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine. Postalo je nužno školovati visokoobrazovane liječnike kako bi se stanovništvu sačuvalo zdravlje usne šupljine. Stoga je u sklopu Medicinskoga fakulteta osnovan Odontološki odsjek na koji se upisalo prvih 47 studenata, ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih dijelova SFR Jugoslavije jer je zagrebačko Sveučilište već bilo poznato po dugoj tradiciji i kvaliteti obrazovanja. Godine 1962. Stomatološki odsjek Medicinskoga fakulteta osamostaljuje se i postaje Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na početku petogodišnji studijski program tijekom godina postaje šestogodišnji preddiplomski i diplomski integrirani Studij dentalne medicine. Na njegov oblik, trajanje i specifičnosti utjecali su mnogobrojni čimbenici kao što su međunarodne vizitacije, uvođenje Bolonjskoga procesa studiranja te Europska komisija koja je sudjelovala u preoblikovanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Uz redoviti šestogodišnji studij na hrvatskom jeziku, akademske godine 2017./2018. uveden je i istovjetni studij na engleskom jeziku na koji se tada upisalo prvih šesnaest studenata.  Izvrsni stručnjaci već punih 70 godina tijekom svojega kliničkoga rada pružaju kvalitetnu liječničku uslugu pacijentima diljem svijeta. Ustrajnost u izvrsnosti, odabiru najboljih studenata, primjena novih materijala i tehnologija te ulaganje u nastavni i nenastavni kadar konstanta je već punih sedam desetljeća.

Europska noć istraživača 2018.

sri, 2018-09-19 10:29
Događanje pod nazivom "Europska noć istraživača 2018." održavat će se u petak 28. rujna u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. U Zagrebu će Europska noć istraživača trajati od 17 do 22 sata na Europskom trgu, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene uglavnom mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.
Na glavnoj bini će se prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima izlagača posjetitelji će moći upoznavati kukce, trkače robote, Tesline izume, eksperimentirati sa zvukom i eksplozivom, napraviti svoga ljigavca i umjetni snijeg, „skočiti“ u prošlost i družiti se s dinosaurima ili upoznati Zagreb kakav je nekada davno bio, igrom stvarati tkaninu, naučiti poneki trik s kartama, svirati lasersku harfu, pojesti nitroled – sladoled i još mnogo toga. Riječ je o projektu u trajanju od 15 mjeseci koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., provodi se između 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofski fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut 'Ruđer Bošković', Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku. Europska noć istraživača tradicionalno se održava svakog zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Nastala je europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije. Zajedničke aktivnosti istraživača s različitih područja kroz predstavljanje svojega rada u javnosti, na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti. LETAK i PROGRAM
U projektu sudjeluje 18 partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište Sjever, British Council, Institut Ruđer Bošković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska zaklada za znanost, Hrvatsko katoličko sveučilište, Staroslavenski institut, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za fiziku.

Natječaj za upis na sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij "Priprema i provedba EU projekata"

pon, 2018-09-17 14:42
Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis na sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Priprema i provedba EU projekata u ak. god. 2018./2019. (IV. generacija) za stjecanje akademskoga naziva: sveučilišni specijalist/-ica za EU projekte. Studij u partnerstvu provode: Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Građevinski fakultet, Agronomski fakultet te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba. U provedbi studija surađuju domaći i strani stručnjaci.
Na studij se mogu upisati pristupnici/-ice
koji su stekli diplomu sveučilišnoga četverogodišnjega dodiplomskoga studija ili diplomu magistra struke te koji aktivno znaju engleski jezik. Prijavi treba priložiti: 1.   Ispunjen obrazac za prijavu;
2.  
Ovjerenu presliku diplome / rješenja o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije*;
3.  
Životopis s opisom stručne i znanstvene aktivnosti te popisom radova (ako ih ima). * Pristupnik koji je stekao diplomu o završenom dodiplomskom, odnosno diplomskom studiju na stranom sveučilištu, dužan je o svome trošku pribaviti i nakon prijave na natječaj dostaviti rješenje nadležnoga tijela o akademskom priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije i priznavanju razdoblja studija, odnosno ECTS bodova, u svrhu upisa na konkretan specijalistički studij. Prijave se podnose na propisanim obrascima.
Obrazac za prijavu i program studija nalaze se na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu. Prijave koje nisu u skladu s uputama ili nisu potpune neće se uzeti u obzir. Ovim se raspisuje natječaj i za dodjelu jedne stipendije za polaznike/-ice s potpomognutih područja RH. Pored ranije navedenoga, pristupnici za stipendije trebaju priložiti i motivacijsko pismo i presliku osobne iskaznice. Poslijediplomski specijalistički studij Priprema i provedba EU projekata traje dva semestra.
Završetkom studija stječe se 60 ECTS bodova. Školarina za studij (oba semestra) iznosi 26.000,00 kuna, moguće je plaćanje u ratama. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA: 1. listopada 2018. Sva potrebna dokumentacija šalje se na adresu:
Sveučilište u Zagrebu - Pravni fakultet
(s naznakom za: PDSS Priprema i provedba EU projekata)
Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb Kontakt osoba: Karmela Pižeta, 01/4895 803, e-mail: kpizeta@pravo.hr LETAK

Uspjeh hrvatskih inovatora i autora sa Sveučilišta u Zagrebu na Sajmu inovacija u Kini

pon, 2018-09-17 12:01
U Narodnoj republici Kini je od 13. do 15. rujna 2018. u Foshanu održan 10. Međunarodni sajam inovacija, te 3. Svjetski inovacijski forum (IEI &WIIF 2018) na kojem su već tradicionalno izlagali i hrvatski inovatori. Na ovom, jednom od najvećih svjetskih sajmova, bilo je izloženo oko 3 tisuće domaćih inovacija dok je u međunarodnoj konkurenciji sudjelovalo više od 250 inovacija iz čedrdesetak zemalja svijeta. Udruga inovatora Hrvatske ovom prilikom predstavila je 6 inovativnih projekata većinom nastalih kao rezultat rada istraživačkih timova fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebnu pozornost posjetitelja i struke izazvala je 3D Znanstvena podmornica autora Josipa Oroza, Lovre Stipanovića i Martina Sokolovića, mladih inovatora iz Samobora koji su svoj ROV (Remote Underwater Vehicle) predstavili atraktivnom videoprezentacijom (https://youtu.be/INscY0cKfaI) te je i na ovom sajmu, kao i na nizu prethodnih, ova inovacija osvojila zlatnu medalju. Zlatnu medalju je osvojila i Bionička ruka autora Davora Širinića i Luke Miškovića. Srebrna odličja osvojile su inovacije Chess Playing Robot i OptiC, a brončane medalje The Clothing for Monitoring of Forest Workers i Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products.

Član Ocjenjivačkoga suda Sajma i ovog je puta bio gospodin Zoran Barišić, dipl. ing., koji je licencirani član IFIA (Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora) ocjenjivačkoga tima (https://www.ifia.com/ifia-awards/international-jury-board/) .

Sudjelovanje hrvatskih inovatora organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu i suradnju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Na margini Sajma održana je i Izborna skupština IFIA te je značajno istaknuti da je u svom drugom mandatu za predsjednika IFIA ponovno izabran gospodin Alireza Rastegar, a kao član Izvršnog odbora gospodin Zoran Barišić, predstavnik Udruge inovatore Hrvatske. Izbor obojice kandidata u njihovom drugom mandatu dovoljno govori o prepoznatljivosti dosadašnjih rezultata u radu izvršnih tijela IFIA, te ugledu UIH-e koji ova naša nacionalna udruga inovatora uživa u svijetu.

Inovacija

Autori

Institucija

Bionic Hand

Davor Širinić, Luka Mišković

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, Sveučilište u Zagrebu

Chess Playing Robot

Leon Malnar

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, Sveučilište u Zagrebu

The Clothing for Monitoring of Forest Workers

Davor Begić, Dubravko Rogale

TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET, Sveučilište u Zagrebu

OptIC – Software for Development and Optimization of Ion Chromatographic Methods

Matija Cvetnić, Tomislav Bolanča,Šime Ukić, Marko Rogošić, Marinko Markić, Boris Brigljević, Ana Marija Dizdar, Petar Žuvela

FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE, Sveučilište u Zagrebu

Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products

Marenić&Co

GRAFIČKI FAKULTET, Sveučilište u Zagrebu

3D Scientific Submarine

Josip Oroz, Lovro Stipanović, Martin Sokolović

 

SREDNJA ŠKOLA SAMOBOR

Dan Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta 27. rujna

pon, 2018-09-17 09:30
Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu povodom Dana Fakulteta održat će se u četvrtak 27. rujna 2018. u 11 sati (Ante Kovačića 1 – Velika predavaonica 1). Najstariji farmaceutski fakultet u jugoistočnoj Europi i sastavnica najstarijega hrvatskoga sveučilišta osnovan je 4. listopada 1882. rješenjem cara i kralja Franje Josipa I. Jedini je fakultet i vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj koja obrazuje farmaceutske i medicinsko-biokemijske stručnjake. Zajedno s Medicinskim, Stomatološkim i Veterinarskim fakultetom tvori skupinu biomedicinskih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetska se nastava odvija u 15 zavoda na približno 8.500 m2 s dodatnih 25.000 m2 Botaničkoga vrta ljekovitoga i otrovnoga bilja Fran Kušan, osnovanog 1947. godine. Povijest Fakulteta

Informativna radionica o Javnom pozivu 'Inovacijski vaučeri za MSP-ove'

čet, 2018-09-13 10:32
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu organizira informativnu radionicu na kojoj možete dobiti sve informacije o Javnom pozivu Inovacijski vaučeri za MSP-ove. Svrha Javnoga poziva je pružanje stručne podrške od strane znanstveno-istraživačkih organizacija (ZIO) u vidu ugovornoga pružanja usluga mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MSP-ovima) za troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti, kao i korištenja stručnih tehničkih znanja za potrebe inovativnih procesa i komercijalizacije inovacija. Poziv je usmjeren na jačanje kapaciteta MSP-ova za istraživanje, razvoj i inovacije kroz poticanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim organizacijama u svrhu razvoja novih proizvoda, usluga ili procesa, s naglaskom na komercijalizaciju proizvoda i usluga. Informativna radionica će se održati u srijedu 19. rujna 2018. s početkom u 11 sati, u prostorijama Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zvonimirova 8, dvorana 308 (III. kat). Prijave i program radionice možete pronaći na ovoj stranici.

Dan Znanstveno-istraživačkoga centra za tekstil TTF-a Sveučilišta u Zagrebu

čet, 2018-09-13 10:08
Znanstveno-istraživački centar za tekstil koji djeluje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obilježava svoju 10. obljetnicu rada i svoj dan u četvrtak 20. rujna 2018. Tim povodom u Tehničkom muzeju Nikola Tesla s početkom programa u 9 sati predstavljat će se istraživački potencijali s ciljem popularizacije tekstilne znanosti pod nazivom "Znanost za kulturnu baštinu".

Preminuo akademik Drago Grdenić - bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i najstariji član HAZU

pon, 2018-09-10 15:15
U petak 7. rujna 2018. u Zagrebu je u 100. godini života umro akademik Drago Grdenić, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, istaknuti hrvatski kemičar, najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njen nekadašnji glavni tajnik. Rodio se 31. kolovoza 1919. u Križevcima, a gimnaziju je pohađao u Gospiću i Zagrebu. Diplomirao je kemiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1942., a zatim odlazi u partizane. Bio je član Prosvjetnog odjela ZAVNOH-a. Po završetku Drugog svjetskog rata bio je profesor Više pedagoške škole u Splitu od 1945. do 1946. Od 1946. bio je asistent, od 1952. docent, od 1956. izvanredni, te od 1960. do umirovljenja 1985. redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu za kolegije Opća kemija, Anorganska kemija, Kristalokemija,  Anorganska stereokemija, Rendgenska strukturna analiza, Organometalni spojevi i Povijest kemije. Doktorirao je 1951. Od 1946. do 1948. boravio je u Moskvi  na postdiplomskom studiju u Institutu organske kemije Akademije znanosti SSSR-a gdje se specijalizirao iz rendgenske kristalografije istraživanjem kristalne strukture alkilživinih halogenida, a od 1955. do 1956. pohađao je postdoktorski studij na Sveučilištu u Oxfordu kod profesorice  Dorothy C. Hodgkin (dobitnice Nobelove nagrade za kemiju 1964.) s kojom je objavio dva rada o strukturi bakterijskog pigmenta feroverdina.  U Zagrebu je 1952. osnovao Zavod za opću i anorgansku kemiju PMF-a, najprije na Strossmayerovom trgu, a od 1962. u Ulici kralja Zvonimira gdje je adaptirao i opremio prostorije za kemijsku nastavu i istraživanje te osnovao knjižnicu koja broji oko 5200 knjiga. Bio je član Odbora za izgradnju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, u kojem je od 1952. do 1961. vodio Odjel  strukturne i anorganske kemije. Od 1960. do 1974. bio je direktor Sveučilišnog instituta za anorgansku i analitičku  kemiju. Od godine 1960. do 1962. dekan je PMF-a, a od 1976. do 1979. rektor Sveučilišta u Zagrebu. Professor emeritus postao je 1997. Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, bio je 59 godina. Izvanredni član postao je 1959., a 1973. redoviti član. Dužnost glavnog tajnika Akademije obnašao je od 1973. do 1975., a zatim je do 1977. bio član Predsjedništva. Bio je osnivač Jugoslavenskog kristalografskog centra pri Akademiji 1966. i njegov prvi predsjednik do 1991. te glavni urednik njegova Godišnjaka.  Akademik Drago Grdenić bio je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 1975. i Slovenske akademije znanosti i umjetnosti od 1976., kao i član Royal Society of Chemistry od 1955. i American Chemical Society od 1959. Od 1970. do 1972. bio je predsjednik Hrvatskog kemijskog društva kojeg je bio član od 1945., a od 1980. počasni član. Bio je i odgovorni urednik časopisa Priroda te član savjeta međunarodnog časopisa Inorganica Chimica Acta od 1974. do 1988. Drago Grdenić prvi je u Hrvatskoj 1950. primijenio metodu rendgenske difrakcije za određivanje kristalne i molekulske strukture, te s brojnim suradnicima osnovao Zagrebačku školu strukturne kemije.  Ustanovio je kvadratnu antiprizmu za koordinaciju teorija, otkrio alkilživine oksonijeve i sulfonijeve spojeve, postavio pravila o  koordinaciji živinog atoma u kristalima živinih spojeva, definirao Hofmannovu bazu i ustanovio permerkurirani metan, acetaldehid i octenu kiselinu i odredio kristalnu strukturu niza živinih kompleksnih i organskih spojeva. Bio je autor 88 znanstvenih publikacija, među kojima je i udžbenik Molekule i kristali – uvod u strukturnu kemiju iz 1973. koji je doživio pet izdanja te Povijest kemije iz 2001. Njegov članak The Structural Chemistry of Mercury jedan je od najcitiranijih članaka nekog hrvatskog kemičara u svijetu.  Za svoj rad akademik Drago Grdenić 2010. je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti, kao i Republičkom nagradom za znanost Ruđer Bošković 1961., Nagradom grada Zagreba 1975., Republičkom nagradom za životno djelo 1985., Nagradom AVNOJ-a 1988. i Medaljom Božo Težak Hrvatskog kemijskog društva 1990.  „Smrću akademika Drage Grdenića Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je svog najstarijeg člana, i po godinama života i po članstvu u Akademiji u kojoj je proveo 59 godina. U međunarodnim znanstvenim krugovima najpoznatiji je bio po otkrićima brojnih novih spojeva žive i njihove koordinacije. Njegovi rezultati uvršteni su u domaće i strane udžbenike anorganske kemije. Pamtit će ga se i kao osnivača Zagrebačke škole strukturne kemije“, izjavio je povodom smrti akademika Grdenića predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Ispraćaj akademika Drage Grdenića bit će u četvrtak 13. rujna u 12.15 sati na Krematoriju u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu izražava najdublju sućut obitelji Grdenić.

Na FOI-ju uskoro započinje CECIIS 2018

pon, 2018-09-10 10:51
Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od 19. do 21. rujna 2018. održavat će se jedno od najvažnijih godišnjih događanja Fakulteta - međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018. Svečano će biti otvorena 19. rujna 2018. u 10 sati u zgradi Fakulteta, Pavlinska 2, Varaždin (dvorana 1, II. kat). Konferencija CECIIS se tijekom 30-ak godina postojanja razvila u jednu od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u Srednjoj Europi, čiji se Zbornik radova referencira u nekoliko baza podataka. Ove godine tematski je naglasak na digitalnoj transformaciji. Uz pozvana predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta. Preliminarni program konferencije možete vidjeti ovdje.  Paralelna događanja Kao i prijašnjih godina, važan dio konferencije CECIIS su paralelna događanja koja će se odvijati kroz sva tri dana trajanja konferencije. Već treću godinu zaredom održat će se Dan e-Škola, u sklopu kojega je izdvojena stručna sekcija „Digitalna transformacija obrazovnih institucija“ na kojoj će znanstvenici i stručnjaci prezentirati postignuća u primjeni digitalnih tehnologija u obrazovnim institucijama s ciljem digitalne transformacije. Održat će se i stručna konferencija pod nazivom Računalne igre 2018, kojoj je cilj pružiti profesionalcima, studentima i drugim zainteresiranim dionicima, mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća vezana uz ovu tematiku. Prvoga dana konferencije održat će se i jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-ja i drugih fakulteta izložiti svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Za drugi dan je predviđena radionica o analizi podataka, predstavljanje projekata u kojima sudjeluje FOI - DIGITRANS, CRISS, e-Škole i HigherDesicion te  4. Interkatedarski skup poslovne informatike.
  Konferenciju organizira Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uz sponzorstvo tvrtki Infodom d.o.o. (zlatni sponzor) i Oracle Hrvatska d.o.o. (srebrni sponzor) te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Varaždinske županije. Više informacija o konferenciji i popratnim događanjima možete saznati na službenim stranicama konferencije: http://ceciis.foi.hr.

Simpozij "Fides et ratio"- Vjera i razum. Aktualizirano čitanje 20 godina poslije" na KBF-u

pet, 2018-09-07 10:06
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Katedra fundamentalne teologije, u suorganizaciji s Papinskim lateranskim sveučilištem iz Rima i Teološkim fakultetom iz Ljubljane, u petak 14. rujna 2018. u prostorima Fakulteta (Vlaška 38, Zagreb) organizira međunarodni znanstveni simpozij "Fides et ratio"- Vjera i razum. Aktualizirano čitanje 20 godina poslije". Detaljnije informacije dostupne su u programu i knjižici sažetaka simpozija.


Program

Knjižica sažetaka

'9th UNICA PhD Master Class'

pet, 2018-08-31 13:34
U Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu u nedjelju 2. rujna 2018. počinje 9th UNICA PhD MASTER CLASS kojemu je ovogodišnja tema uloga doktorskih studija u svrhu poboljšanja kvalitete doktorskoga obrazovanja.  
Program traje do srijede 5. rujna 2018., a neke od tema su:
  1. Prednosti i nedostaci doktorskih studija i smjernice za uspostavu doktorskih studija i drugih organizacijskih modela
  2. Koja je (i koja nije) uloga doktorskih studija?
  3. U kojem su kontekstu i pod kojim su uvjetima doktorski studiji značajni?
UNICA je udruženje sveučilišta iz 37 europskih glavnih gradova, a više informacija možete pogledati ovdje. UNICA je projekt PhD MASTER CLASS pokrenula 2009. i od tada se uvijek održava u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu.     

47. seminar Zagrebačke slavističke škole

čet, 2018-08-30 10:10
Na Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu od 20. do 31. kolovoza 2018. održava se dvotjedni 47. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjemu hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 65 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Južne Koreje, Australije, Velike Britanije i SAD-a. U nastavnome dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja koji se koncentrira oko središnje teme Seminara "Metafore u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi". Predavači na Seminaru bit će ugledni profesori i kulturni djelatnici: Krešimir Bagić, Tomislav Bogdan, Lana Molvarec, Jadranka Brnčić, Tea Rogić-Musa, Tvrtko Vuković, Tatjana Jukić, Leo Rafolt, Ljiljana Šarić, Mateusz-Milan Stanojević, Mario Brdar, Ida Raffaelli i Goran Tanacković Faletar. U kulturološkome bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima, a polaznici će pogledati i dvije predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama. Posebni su gosti Seminara književnici Krešimir Bagić i Miroslav Mićanović, filmski redatelj Miroslav Sikavica i teatrolog Leo Rafolt. Tijek 47. seminara može se pratiti OVDJE. Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizaciju ovogodišnjega 47. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture i HAZU.

Predstavnici poljskoga sveučilišta za primijenjene znanosti posjetili Sveučilište u Zagrebu

čet, 2018-08-30 08:27
U utorak 28. kolovoza 2018. prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš primio je u posjet čelništvo sveučilišta University of Applied Sciences iz poljskoga grada Konina u sastavu: rektor prof. dr. sc. Mirosław Pawlak, prorektor za obrazovanje dr. sc. Artur Zimny, glavna tajnica Sveučilišta Danuta Rakowska i sveučilišna ECTS-koordinatorica Božena Miastkowska. Obje strane razmijenile su informacije o organizaciji i strukturi svojih sveučilišta te razmotrile mogućnosti daljnje suradnje (posebice kroz program Erasmus+), započetu od strane Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sastanku u Rektoratu nazočili su i predstavnici Učiteljskoga fakulteta: prodekan za nastavu i studente prof. dr. sc. Siniša Opić i prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić te Renata Hranjec, viša stručna savjetnica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. U dva dana posjeta poljsko izaslanstvo posjetilo je i Učiteljski te Filozofski fakultet, kao i Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu s kojim su razmijenjena iskustva u provedbi Erasmus+ programa mobilnosti.

Natječaj za upis studenata u I. godinu diplomskih studija u ak. godinu 2018./2019.

pet, 2018-07-20 15:35
Senat Sveučilišta u Zagrebu je na 12. redovitoj sjednici u 349. ak.god. (2017./2018.) održanoj 12. lipnja 2018. donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2018./2019. Datum objave Natječaja: 20. srpnja 2018.


Tekst Natječaja za upis studenata u I. godinu DIPLOMSKIH studija u ak. god. 2018./2019. (.pdf)

Upisne kvote navedene su u tablici koja je sastavni dio Odluke Senata.

Odluka Senata - Tablica upisnih mjesta, diplomski studiji, 2018./2019.

*Navedeni broj upisnih mjesta na dvopredmetnim studijima zapravo je dvostruki broj studenata jer upisani studenti ostvaruju na jednom dvopredmetnom studiju samo pola ukupnog studija.  Više o upisima možete vidjeti OVDJE.

Natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij 'Ekoinženjerstvo'

sri, 2018-07-18 14:49
Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Ekoinženjerstvo u akademskoj godini 2018./2019. za stjecanje akademskoga naziva SVEUČILIŠNI/SVEUČILIŠNA SPECIJALIST/SPECIJALISTICA EKOINŽENJERSTVA.   Pravo upisa imaju pristupnici koji su stekli diplomu sveučilišnoga diplomskoga studija (ili četverogodišnjega sveučilišnoga dodiplomskoga studija – prema staroj shemi studiranja) iz tehničkoga i biotehničkoga područja. Pravo upisa imaju i pristupnici koji su u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu završili sveučilišne studije iz drugih područja pri čemu se od kandidata, po odluci Stručnog vijeća studija, može tražiti polaganje razlikovnih ispita. Prijavi treba priložiti:
1. ispunjen obrazac za prijavu;
2. ovjerenu presliku diplome/rješenja o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije;
3. životopis;
4. prijepis svih ocjena sa studija;
5. potvrdu o poznavanju jednog svjetskog jezika. Pristupnik može priložiti dodatnu dokumentaciju za koju smatra da može pomoći kandidaturi. Prijave se podnose na propisanom obrascu. Prijave koje nisu u skladu s uputama ili nisu potpune neće se uzeti u obzir. Školarina za akademsku godinu 2018./2019. iznosi 8.000,00 kuna po semestru. Za kandidate koji upisuju razlikovne kolegije troškovi školarine se uvećavaju za 4.000,00 kuna. Ukoliko troškove studija snosi poduzeće ili ustanova, prilikom upisa potrebno je priložiti odgovarajuću Odluku o snošenju troškova. Rok za podnošenje prijava je do 31. kolovoza 2018. Sva potrebna dokumentacija šalje se na adresu:
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
(s naznakom za: EKOINŽENJERSTVO)
Marulićev trg 19, 10000 Zagreb Više možete vidjeti OVDJE. Kontakt osoba:
Tihana Popović
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu
Telefon: + 385 (01) 4597 261
E-mail: ekoinz@fkit.hr

Jedinstvena međunarodna konferencija posvećena modi i vizualnoj kulturi

uto, 2018-07-17 10:08
Svečano otvorenje jedinstvene međunarodne konferencije Fashion, Costume and Visual Culture 2018 održat će se u utorak 17. srpnja s početkom u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg Republike Hrvatske 10). Organizatori konferencije su Zavod za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, School of Arts, Design & Computing, Hartlepool College iz Velike Britanije i renomirana britanska izdavačka kuća Intellect, a konferencija se održava od utorka 17. do četvrtka 19. srpnja 2018. na Zavodu Tekstilno-tehnološkoga fakulteta. Zanimljivo je da se ova konferencija po prvi puta organizira u Hrvatskoj te da će biti domaćin za više od 100 sudionika koji dolaze iz 23 različite zemlje. Među njima se nalaze vrhunski znanstvenici i praktičari, kao što su dr. sc. Sarah Gilligan, Pamela Church Gibson, prof. Stella Bruzzi, dr. sc. Katarina Nina Simončič i dr. Sudionici će tijekom konferencije iznijeti rezultate istraživanja, te raspraviti ključna pitanja kroz teorijske rasprave i studije slučaja koji istražuju modu, modni dizajn, povijest mode i odijevanja te kostimografiju. Također, ova će se konferencija usmjeriti i na simbolički odnos mode unutar suvremene vizualne kulture. Znanstvenici i predavači na području teorije i povijesti mode također će moći svoje ideje i istraživanja publicirati u mnogobrojnim časopisima britanskog respektabilnog izdavača Intellect Publishing, koji je ujedno i suorganizator, uključujući časopis Film, Fashion and Consumption.

Održana redovita skupština Saveza ALUMNI UNIZG

čet, 2018-07-12 13:09
Na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 5. srpnja 2018. održana je redovita skupština Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG, na kojoj se okupilo 60-ak alumna, većinom predsjednika i predstavnika alumni društava – članova Saveza te nekoliko dekana i prodekana.   Na početku skupštine nazočne je pozdravio predsjednik Predsjedništva i Saveza ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran te zamolio rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa da se obrati skupu. Rektor Boras u svojem je govoru istaknuo ulogu i važnost alumni zajednice za sveučilište i jačanje njegova ugleda u zemlji i svijetu. Nazočne je podsjetio na to da Sveučilište u Zagrebu ulazi u svoju 350. akademsku godinu te da će tu značajnu obljetnicu neprekidnoga akademskoga djelovanja našega Sveučilišta obilježiti brojna događanja od 1. listopada 2018. do 31. prosinca 2019. Unatoč tomu što je nacionalnom strategijom predviđeno povećano ulaganje u znanost i obrazovanje, upozorio je na kontinuirano smanjeno financiranje znanosti i visokoga obrazovanja. Stoga smatra da bi alumni udruge putem svojih istaknutih članova, osobito profesora, gospodarstvenika i političara, trebale djelovati na razvijanje svijesti o visokome obrazovanju kao temelju razvitka svake države. Zaključio je da će vrijednosti koje mladima usadimo, prvo putem obitelji, a potom školovanjem, razviti osjećaj odanosti svojemu sveučilištu i svojoj domovini.   Nakon rektorovih pozdravnih riječi, prof. dr. sc. Mario Šafran izvijestio je Skupštinu o radu Predsjedništva u prvoj godini njihova četverogodišnja mandata. Izvijestio je kako se Predsjedništvo sastalo osam puta te kontinuirano komunicira sa svojim članovima u cilju napretka rada Saveza. U izvještajnom razdoblju objavljena su dva broja Glasnika Saveza, u prosincu 2017. i u lipnju 2018., kojima je zainteresirana javnost informirana o novostima i zanimljivostima iz alumni udruga i sa Sveučilišta u Zagrebu te su predstavljeni pojedini istaknuti članovi naših udruga. Radi poboljšanja distribucije novosti iz Saveza i sa Sveučilišta, pa tako i Glasnika, pokrenut je newsletter te je otvoren profil „Alumni Sveučilišta u Zagrebu” na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn. Predsjedništvo nastavlja projekt dodjeljivanja e-adresa s jedinstvenom alumni.unizg.hr adresom te je u tijeku razrada modela dodjele iste adrese studentima završnih godina studija kako bi sastavnice ostale u kontaktu sa svojim studentima i nakon diplomiranja. Nazočne je podsjetio i na to da je Savez u veljači organizirao dobro posjećeno predavanje izv. prof. dr. sc. Davora Lauca „Kako pronaći i privući bivše studente u alumni organizacije“ vezano uz mogućnosti i alate koji pomažu pri traženju bivših studenata Sveučilišta u svrhu njihova boljeg umreživanja, o čemu je pisao i Universitas. U nastavku je Skupština prihvatila u članstvo Saveza tri alumni udruge: Udrugu bivših studenata Arhitektonskoga fakulteta - ALUMNI AF, Udrugu bivših studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Alumni Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatsko društvo bivših studenata i prijatelja Grafičkoga fakulteta – AMAC GRF te je u Savezu sada ukupno 26 udruga, od kojih su 22 osnovane na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, a 4 u inozemstvu. Službeni dio skupštine nastavio se panel-diskusijom „Alumni – primjeri dobre prakse“. Raspravu je moderirao prof. dr. sc. Mario Šafran koristeći se kao podlogom za raspravu sljedećim pitanjima: Kolika je lojalnost bivših studenata svome Sveučilištu te što udruge i sastavnice čine ili mogu učiniti da bi razvile i održale lojalnost svojih alumna?; Kakav je i kako možemo unaprijediti odnos uprava sastavnica i Sveučilišta prema alumni udrugama?; Počiva li aktivnost alumni udruge na entuzijazmu pojedinaca ili stvarnom kontinuiranom radu?; Kakvo je iskustvo alumni udruga iz inozemstva – nešto sasvim drugo ili novi naziv za poznati sadržaj?; Udruge jučer, danas, sutra - pitanje financiranja rada i aktivnosti udruga (ima li objektivno mjerljivih rezultata provedenih alumni aktivnosti?). U raspravi su sudjelovali brojni predstavnici alumni udruga prenoseći svoja iskustva. Za motiviranje alumna, pojedine udruge organiziraju okupljanje generacija, fakultetski bal, stručna predavanja, različite društvene aktivnosti, aktivni su na društvenim mrežama i slično. Osobito je važno povezivanje s alumnima iz gospodarstva radi pomoći studentima u provedbi stručne prakse ili praćenju njihovih karijera. Prisutan je problem s financiranjem rada udruga te je većina aktivnosti prepuštena entuzijazmu pojedinaca, a ponekad i osobnim poznanstvima usmjerenima na motiviranje alumna za donatorske i ostale alumni aktivnosti. Iznimno je važna svijest uprava sastavnica i Sveučilišta o ulozi i važnosti alumna te je zanimljivo bilo čuti motive i iskustva dekana koji su u prošloj godini pokrenuli rad alumni udruga na svojim fakultetima. Slijedom provedene rasprave donesene su sljedeće smjernice za razvoj alumni aktivnosti:
  • Studente sustavnije upoznavati s alumni filozofijom tijekom studija, npr. već na uvodnim satima za brucoše upoznati studente sa značajem alumna za djelovanje i razvoj fakulteta te motivirati nastavno osoblje za kontinuirano razvijanje osjećaja lojalnosti u studenta prema svojemu fakultetu tj. Sveučilištu (tijekom dana fakulteta organizirati obraćanje alumna, tijekom studentskih igara uključiti alumne,  organizirati okupljanja generacija s ciljem promicanja lojalnosti Sveučilištu i sl.);
  • Predsjednike alumni udruga sustavno uključiti u rad uprava sastavnica, npr. pozivati ih na tematske sastanke proširenih kolegija dekana;
  • Pozivaju se alumni udruge da se učestalije koriste distributivnim kanalima za informiranje o provedenim aktivnostima kojima se koristi Savez ALUMNI UNIZG – Glasnik Saveza, newsletter, profil na LinkedInu i sl.;
  • Alumni udruge, vezano za specifičnosti sastavnice na kojoj su osnovane, trebaju definirati aktivnosti kojima bi se ostvarile dodane vrijednosti za alumne (npr. organizacija konferencija / predavanja / panel-diskusija radi povezivanja dionika pojedine struke, rješavanja aktualnih problema za pojedinu struku i organizacija stručne prakse i sl.).

Svečana dodjela diploma studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije

sri, 2018-07-11 10:01
Svečana dodjela diploma studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije održat će se u četvrtak 12. srpnja 2018. godine u 10 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb). Devetoj generaciji studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije diplome će uručiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i profesor Daniel Hagège sa Sveučilišta u Orléansu, koji je ujedno i jedan od koordinatora ovoga studijskoga programa. Svečanosti će nazočiti Nj. E. Corinne Meunier, veleposlanica Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrije temelji se na Sporazumu o suradnji kojeg su čelnici dviju institucija potpisali u studenom 2007. Na temelju Sporazuma, studentima Sveučilišta u Zagrebu koji studiraju na diplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz područja molekularne biologije te na diplomskom studiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz područja molekularne biotehnologije, omogućeno je pohađanje dijela nastave koju izvodi Sveučilište u Orléansu, kao i obavljanje prakse u francuskim tvrtkama, čime će steći preduvjete za stjecanje francuske diplome Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrije (Diplôme de Master du domaine Sciences et Technologie, mention Sciences du Vivant, spécialité techniques bio-industrielles). Program je usklađen s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini diplomskoga studija sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Uz Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Orléansu, realizaciju programa podržava Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Svečana dodjela diploma devetoj generaciji studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije održat će se u prisustvu dekanice Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije, dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Ježeka, prodekana za međunarodnu suradnju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomice Hrenara, koordinatora studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vladimira Mrše i koordinatorice studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prof. dr. sc. Višnje Besendorfer.

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade 'Inovacija godine' za 2017.

uto, 2018-07-10 14:54
Udruga inovatora Hrvatske objavila je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade Inovacija godine za 2017. godinu. Nagrada je ustanovljena u cilju unaprjeđenja i promicanja inovatorstva i inovativnoga djelovanja te podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske, a Udruga inovatora Hrvatske tradicionalno je dodjeljuje na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom obilježavanja Dana hrvatskih inovatora.

Nagrada se dodjeljuje za komercijaliziranu inovaciju inovativnim pojedincima, državljanima Republike Hrvatske ili autorskim timovima čiji su članovi državljani Republike Hrvatske. Inovacije i tehnološki razvoj ključni su za postizanje najkompetitivnijega i najdinamičnijega gospodarstva temeljenoga na znanju, odnosno u stvaranju inovativnoga gospodarstva koje se temelji na visokom obrazovanju i istraživanjima na javnim znanstvenim institucijama. Inovacije su ključni element povezivanja i transfera tehnologije iz akademske u industrijsku zajednicu. Akademska zajednica, unatoč deficitu ulaganja u znanost, trudi se i postiže velike uspjehe u inovacijama na svjetskoj razini. Primjerice, u samo protekle tri godine inovativni projekti Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su iznimno značajne uspjehe i priznanja na međunarodnim izložbama - osvojeno je čak 80 nagrada! Ti uspjesi inovativnih projekata pokazatelj su kako akademska zajednica ima ljude koji su iznimno konkurentni u svjetskom znanstvenom, istraživačkom i obrazovnom prostoru. Prijave su otvorene do 3. rujna 2018. do 16 sati. Javni poziv Obrazac prijave Pravilnik o dodjeli

Stranice