Dan digitalnih repozitorija 2014

U okviru aktivnosti vezanih uz podatkovnu infrastrukturu Srce posebnu pažnju želi posvetiti promoviranju sustavne brige za prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka u sustavu obrazovanja i znanosti.


Stoga smo ove godine prvi puta organizirali Dan digitalnih repozitorija – jednodnevno događanje kojem je cilj na jednom mjestu okupiti sve one koji razvijaju i održavaju digitalne repozitorije ili to tek namjeravaju, a radi razmjene znanja i iskustava.

Dan digitalnih repozitorija održao se 5. ožujka 2014. godine u Srcu, Josipa Marohnića 5, Zagreb.


Više od 120 sudionika koji su se okupili u prepunoj dvorani Srca i opširan program, te aktivne rasprave koje su se vodile, potvrđuju stajalište Srca o važnosti ovog pitanja, ali i velikom zanimanju za pitanja vezana uz čuvanje i pristup podacima.

 

Program prvog Dana digitalnih repozitorija započeo je prezentacijom trendova i projekata vezanih uz sustavnu brigu za podatke u Europi, predstavljanjem aktualnih hrvatskih projekata u ovom području kao i pojedinih repozitorija i usluga koji su u produkcijskom radu. Završni dio događanja posvećen je Hrčku - Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske koji sada sadrži već više od 100.000 članaka s cjelovitim tekstom u otvorenom pristupu. 


Događanju je prethodila konferencija za novinare.

Program

11:00 – 12:30

 

12:30 – 12:45 – pauza za kavu

 

12:45 – 14:15

 

14:15 – 15:00 – pauza za ručak

 

15:00 – 16:30

  • HRČAK 2.0, Draženko Celjak, Srce
  • Rasprava na temu razvoja i održavanja portala HRČAK

Galerija