Domene

Usluga Domene prestala je s radom 2011. godine.

HR-DNS služba u sklopu Sveučilišnog računskog centra (Srca), u subotu, 31. prosinca 2011. godine prestala je s radom, te je tako nakon gotovo 19 godina Srce prestalo brinuti o sustavu .hr domena.

Podsjećamo, Srce je krajem 1992., početkom 1993., godine u sklopu implementacije projekta uspostave nacionalne akademske i istraživačke mreže poduzelo nužne mjere za registraciju nacionalne internetske domene Republike Hrvatske, te je 27. veljače 1993. godine Internet Assigned Number Authority (IANA) registrirala i omogućila uporabu .hr domene.

 

 

 

Sve od tada Srce je skrbilo za funkcioniranje domenskog prostora Republike Hrvatske, počevši od brige za rad poslužitelja dns.srce.hr (na kojem je i zaživjela .hr domena i koji je sve do prije nekoliko dana bio jedan od domenskih poslužitelja .hr domene) pa do provođenja postupaka vezanih uz registraciju domena unutar .hr domene.


Slijedom niza odluka CARNeta u protekle dvije godine poslovi HR-DNS službe prenošeni su na druge subjekte ili organizirani na drugačiji način te s 1. siječnjem 2012. godine CARNet kao službeni administrator vršne nacionalne hr domene u potpunosti preuzima sve elemente sustava upravljanja .hr domenom, što obuhvaća organizacijsku, administrativnu i tehničku razinu. Odlukom CARNeta ugašene su i funkcionalnosti domenskog poslužitelja dns.srce.hr vezane uz .hr domenu.


Srce i tim HR-DNS službe Srca ovom se prilikom zahvaljuju svima s kojima smo proteklih 19 godina uspješno surađivali na poslovima i pitanjima vezanim uz promociju, uporabu i funkcioniranje hrvatske nacionalne vršne domene .hr

 

Kontakt

e-mail: dns-tech@srce.hr

Vezane usluge Srca