GSS (global storage system)

Usluga je prestala s radom 2014. godine.

Podatkovna usluga Srca, usluga GSS (Global Storage Systems) od sada je dostupna i studentima. Za svakog studenta osigurano je 10 GB podatkovnog prostora. Usluga GSS koristi se za udaljeno pohranjivanje, organiziranje i pretraživanje datoteka te dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima.

GSS je podatkovna usluga koja korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja omogućava:

  • Udaljeno pohranjivanje datoteka - pohranjenim podacima možete pristupati s bilo koje lokacije putem web-preglednika ili uporabom standardnog WebDAV sučelja.
  • Organiziranje i pretraživanje datoteka - pohranjene datoteke moguće je organizirati u hijerarhijskoj strukturi direktorija, opisati dodatnim oznakama te ih potom pretraživati prema imenima, sadržaju ili dodanim oznakama.
  • Dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima - datoteke i pretince s datotekama moguće je dijeliti s pojedinim korisnicima ili grupama korisnika.

Usluga GSS trenutno se nalazi u "pilot" fazi i koristi beta inačicu programske podrške. Tijekom tog perioda moguće su učestalije promjene u tehničkim aspektima (programska podrška) te promjene u pravima i pravilima uporabe usluge. O eventualnim promjenama bit ćete pravovremeno obaviješteni na ovim web-stranicama.

Autentikacija korisnika izvedena je uporabom identiteta u sustavu AAI@EduHr. Trenutno je pristup usluzi omogućen samo korisnicima koji su u AAI@EduHr sustavu navedeni sa statusom djelatnika ili studenta, te svim članovima virtualnih organizacija koje su prijavljene za korištenje usluge.

Ukupna količina podatkovnog prostora za ograničena je na 10 GB za studente, 50 GB za djelatnike, odnosno 100 GB za dijeljeni prostor namijenjen članovima pojedine virtualne organizacije.

Uvjeti prihvatljivog korištenja usluge GSS regulirani su pravilnikom.

Srce će, prateći način korištenja, nastojati kontinuirano prilagođavati uslugu potrebama svojih korisnika i raditi na njenom unapređenju.

Usluga GSS koristi resurse diskovnog sjedišta (SAN) Srca na kojem je za potrebe svih podatkovnih usluga osigurano ukupno 100 TB diskovnog prostora.

 

GSS je razvijen od strane Grčke akademske i istraživačke zajednice za potrebe distribuiranog pohranjivanja korisničkih podataka.