Usluga SIP@EduHr prestala je s radom 2015. godine.

Zbog premalog broja korisnika usluge SIP@EduHr, broja koji ne opravdava resurse potrebne za daljnji razvoj i održavanje, Srce je odlučilo ugasiti uslugu.

Usluga je ugašena 30. svibnja 2014. što znači da se Vaši softverski SIP-klijenti na računalima i pametnim telefonima ne mogu prijaviti u SIP-infrastrukturu i samim time nije moguće uspostaviti bilo kakav oblik multimedijalne komunikacije. Istog je dana ugašen i portal usluge.

Kako konfiguracije softverskih klijenata ne sadržavaju Vaše povjerljive podatke, osim tokena koji je bio jedinstven za SIP@EduHr uslugu, niste obvezni iste deinstalirati, ali to ipak preporučamo kako ne biste nepotrebno trošili resurse računala i pametnih telefona.

Unaprijed se ispričavamo zbog neugodnosti koje Vam je gašenje usluge uzrokovalo.

SIP@EduHr

SIP@EduHr logo

SIP@EduHr usluga je multimedijalne komunikacije koja se temelji na uporabi SIP-infrastrukture Srca i SIP-klijenta Roger. SIP@EduHr osobama (studenti, profesori, nastavnici, istraživači, zaposlenici) iz sustava znanosti i visokog obrazovanja omogućava besplatnu internetsku glasovnu i video-komunikaciju, slanje kratkih tekstualnih poruka u stvarnom vremenu te provjeru dostupnosti, kao i druge funkcionalnosti koje su omogućene ili će se omogućiti u okviru SIP@EduHr.

Roger je softverski klijent („SIP user agent“, aplikacija) razvijen u Srcu koji se koristi unutar SIP-infrastrukture Srca za potrebe usluge SIP@EduHr. Roger podržava audio- i video-komunikaciju, provjeru dostupnosti te komunikaciju kratkim tekstualnim porukama u stvarnom vremenu. Razvijen je u programskom jeziku Java te je dostupan na osobnim računalima s instaliranim operativnim sustavom Linux ili Windows ili računalima Apple s Mac OS X. Roger je usklađen sa sustavom AAI@EduHr, kompatibilan s komercijalnim i open-source SIP-klijentima, te ostalim elementima SIP-infrastrukture.

Infrastruktura usluge SIP@EduHr temelji se na protokolu SIP (Session Initiation Protocol, RFC3261) te open-source rješenjima koja pružaju funkcionalnosti potrebne za postojanje infrastrukture koja treba omogućiti multimedijalnu komunikaciju u stvarnom vremenu. Infrastruktura je realizirana u višedomenskoj (multidomain) postavi, dostupna je svim djelatnicima i studentima ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja uključenih u uslugu SIP@EduHr, a komunikacija se u potpunosti odvija Internetom.

SIP-infrastruktura potrebna za funkcioniranje usluge u cijelosti je smještena u Srcu te se od matične ustanove koja želi pružiti uslugu svojim korisnicima ne zahtijevaju dodatni sistemski resursi. Kako bi pristupila usluzi, ustanova mora popuniti pristupnicu za uključivanje u SIP@EduHr. Matičnim ustanovama ostavlja se informiranje njenih korisnika o postojanju usluge kako bi se što više njenih korisnika uključilo i time se unaprijedio nastavni proces ili se povećala ušteda prilikom korištenja ovakvog tipa komunikacije.

SIP@EduHr trenutačno pruža osnovne oblike komunikacije, a buduća proširenja usluge pružit će napredne mogućnosti kao što su npr. pristup i razmjena obrazovnih sadržaja, whiteboard-funkcionalnosti te druge za koje korisnici pokažu interes. Kako studenti i djelatnici mogu koristiti uslugu samo u slučaju ako je njihova matičina ustanova pristupila usluzi SIP@EduHr, molimo ustanove da nam se priključe, a njihove korisnike pozivamo da uslugu isprobaju te nam vrate svoje prijedloge i komentare.

Kontakt

web-stranice: sip.srce.hr
e-mail: helpdesk@srce.hr
SIP: helpdesk@srce.hr
telefon: +385 1 616 5165