Pozvana predavanja posljednjeg dana konferencije održali su Jim Devine, Terry Anderson i Olaf Zawacki-Richter.

Završila međunarodna konferencija EDEN 2014

(Zagreb, 13. lipnja 2014.) Pozvanim predavanjima u petak, 13. lipnja 2014. završila je ovogodišnja najveća europska konferencija o e-učenju EDEN 2014. Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni računski centar (Srce) bili su domaćini konferencije na kojoj je sudjelovalo više od 350 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Konferencija se održavala u prostorima Sveučilišnog računskog centra (Srca) i kongresnog centra Hypo, od 10. do 13. lipnja 2014. godine.

 

Tema ovogodišnje konferencije bila je From Education to Employment and Meaningful Work with ICT (Od obrazovanja do zapošljavanja i primjene ICT-a radu). Sljedeće godine konferencija EDEN održat će se u Barceloni.

 

prof. dr. sc. Ivo Josipović, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, predsjednik organizacije EDEN profesor António Moreira Teixeira, prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić

Na konferenciji je održano 8 pozvanih predavanja, predstavljeno je više od 70 radova i 30 postera, održano je 16 radionica i dvije demonstracije, a u okviru sesija Synergy Strand predstavilo se oko 40 europskih projekata. U četvrtak na svečanoj večeri dodijeljena je nagrada za najbolji istraživački rad u okviru teme konferencije koju je dobio Corrado Petrucco, sa Sveučilišta Padova, Italija za rad naziva „Digital Storytelling as a Reflective Practice Tool in a Community of Professionals“.

 

Konferencija EDEN 2014 počela je u utorak pretkonferencijskim događanjima, a radni dio je počeo u srijedu svečanim otvaranjem kojem su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, predsjednik organizacije EDEN profesor António Moreira Teixeira, prof. dr. sc. Ružica Beljo – Lučić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta i prof. dr. sc. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te brojni drugi uzvanici. Pokrovitelj konferencije je predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović.

 

Brojni nastavnici i znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu i iz cijele Hrvatske iskoristili su priliku za sudjelovanjem na ovoj konferenciji kako bi stekli nova znanja, čuli što je novo i što drugi rade, stekli nove kontakte, iskoristili priliku za suradnju na novim projektima, ali i predstavili svoja znanja i iskustava.

 

Posebno priznanje Srcu za doprinos i podršku organizaciji konferencije.

Sveučilišni računski centar (Srce) dobio je priznanje za značajan doprinos uspješnoj organizaciji godišnje konferencije EDEN 2014. Nagradu je primio ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić, a uručio je predsjednik organizacije EDEN profesor António Moreira Teixeira.

 

Osim nagrade koju je dobilo Srce, priznanje EDEN Fellow Awards za izvrsnost u profesionalnom radu u području e-učenja dobila je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

 

Europska unija je u svojoj strategiji za pametan, održiv i uključiv rast - Europe 2020 kao jedan od strateških ciljeva navela „Program za nove vještine i radna mjesta“ čiji su ciljevi modernizacija tržišta rada i osnaživanje ljudi razvojem njihovih vještina tijekom cijeloga života. Taj je cilj izravno povezan s obrazovanjem, jer povećanje razine obrazovanja povećava zapošljivost, a informacijsko-komunikacijske tehnologije omogućuju pristup obrazovanju svim skupinama u društvu kao i stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za tržište rada u 21. stoljeću.

 

Dobrodošlica sudionicima u Srce.

Danas se organizacije i poslodavci za potrebe usavršavanja i osposobljavanja svojih zaposlenika koriste prednostima informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao što su vremenska i prostorna fleksibilnost, manji troškovi i značajna ušteda vremena, u cilju stjecanja novih radnih navika (cjeloživotno učenje) te stvaranja boljeg i pozitivnijeg radnog okruženja. Stoga je važno da budući zaposlenici imaju potrebne kompetencije za potrebe današnjeg tržišta rada, za nova radna mjesta, za rad s tehnologijama i za cjeloživotno učenje, što je važno osigurati kroz cijelo opće, strukovno i visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Kao najstarija nacionalna infrastrukturna ustanova u području primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija, Srce potiče predvodničku ulogu akademske zajednice u hrvatskom društvu osiguravajući dostupnost najnovijih tehnologija i povezanost hrvatske akademske i istraživačke e-infrastrukture s odgovarajućim europskim i globalnim e-infrastrukturama.

 

Radionice, predavanja, druženja na ovogodišnjoj konferenciji.

Godišnja konferencija EDEN smatra se najvažnijim europskim godišnjim događajem na području otvorenog obrazovanja, učenja na daljinu i e-učenja. Od svog početka 1991. godine konferencija je postala tradicionalno mjesto godišnjeg susreta gotovo pet stotina stručnjaka iz područja e-učenja i učenja na daljinu.

Više o konferenciji EDEN: http://www.eden-online.org/2014_zagreb.html

 

 

Vezane vijesti:

Galerije fotografija:

Srce novosti

Iz drugih izvora