Pretraživanje
Sistemac.srce.hr

Srce je, uvažavajući velike potrebe za informiranjem stručnjaka i drugih korisnika iz područja upravljanja računalno-komunikacijskim i informacijskim sustavima, odlučilo unaprijediti portal za sistem-inženjere, dostupan na adresi http://sistemac.srce... [više]

Helpdesk
14.06.08 14:07 - Kat: Aplikacije, OS-ovi
Autor: Damir Glavač

1. dio: Virtualni strojevi Microsoft Virtual PC 2007 i VMware

Zamislimo situaciju da morate pronaći program koji će obavljati određene, definirane zadaće. U masi sličnih programa koji danas postoje a namijenjeni su istoj zadaći, teško je izabrati najboljeg samo na temelju proizvođačkih specifikacija (a one su uglavnom pisane u superlativima). Isprobavanje tih programa je u tom slučaju jedina logična opcija. No gdje ćete isprobavati, na svom PC-ju? Hm, ne vjerujem da itko želi raditi bilo kakvo isprobavanje na PC-u koji mu "život znači". A to je i nemoguće želite li isprobati novi OS. Isprobavanje u labosu? Imate li labos ... ? Da bi doskočili ovim problemima možemo se koristiti virtualnim strojevima, odnosno komadima softvera instaliranim na klijentskom računalu koji omogućavaju da unutar svog hardverskog računala instalirate više "računala" koja će se ponašati kao "pravo" računalo. S obzirom na jačinu današnjih hardverskih konfiguracija koje su u većini slučajeva nedovoljno iskorištene, pokretanje virtualnih strojeva ne bi smjelo biti veliki problem.

U ovom ćemo članku ukratko predstaviti Microsoft Virtual PC 2007, s naglaskom na mogućnost korištenja gotovih slika strojeva koje se mogu besplatno skinuti s Microsoftove stranice, te ćemo pokušati dati kratku usporedbu sa glavnom konkurencijom - VMware-om. Nećemo pričati o serverskim rješenjima već ćemo se zadržati na potrebama običnih korisnika PC računala.

Najveća prednost Microsoft Virtual PC 2007 jest to što je besplatan, a osim pokretanja gotovih virtualnih strojeva nudi i njihovo stvaranje. Opcije koje se mogu podešavati možete vidjeti na donjoj slici.

Međutim, oni koji su kliknuli na sliku da vide detaljnije, mogu primijetiti da ne postoji podešavanje za USB, odnosno ovaj Microsoftov alat nema podršku za USB. Šteta.

S druge strane, VMware ima nekoliko sličnih proizvoda: VMware Player koji je besplatan ali nema mogućnost kreiranja virtualnih strojeva već samo njihovog pokretanja, VMware Workstation koji omogućava i kreiranje virtualnih strojeva i čija je cijena 189 $, te VMware Server koji ima većinu stvari kao i Workstation, ali je besplatan! Da, malo zbunjujuće jer bi po logici Workstation trebao biti slabiji od Server verzije. VMware alati podržavaju USB.

Na sljedećoj slici možete vidjeti opcije koje nudi VMware Server.Ono što je dobro u oba alata je postojanje već kreiranih virtualnih strojeva koji se mogu skinuti sa stranica proizvođača i normalno (testno) koristiti. Strojevi koje nudi VMware su uglavnom temeljeni na OS-ovima otvorenog koda. Od Windowsa smo za sad pronašli samo W2k3 R2 server s poveznicom na Microsoftovu stranicu sa slikama za Virtual PC. Kako ovaj članak piše Windows admin, onda ćemo ipak provjeriti što Microsoft nudi od svojih proizvoda na svojim web stranicama. VMware alati mogu pokretati i mašine stvorene u Virtual PC-u (uz prethodnu konverziju preko "čarobnjaka" u samim alatima), dok Virtual PC ne može one koje su stvorene u VMwareu.

Službeni Microsoftov naziv za slike strojeva koje su dostupne za preuzimanje je "Microsoft Virtual Hard Disk (VHD) Test Drive Program". Sam virtualni stroj je smješten u jednoj datoteci s ekstenzijom .vhd, a datoteka u kojoj su pohranjene postavke tog virtualnog stroja ima ekstenziju .vmc. VHD datoteka u stvari glumi tvrdi disk sa instaliranim OS-om i aplikacijama.

Za sada je moguće legalno i besplatno skinuti slijedeće slike virtualnih strojeva:

 • BizTalk Server 2006
 • Exchange Server 2007 SP1
 • Identity Lifecycle Manager 2007
 • ISA Server 2006
 • Microsoft Office 2007 Professional
 • Office SharePoint Server 2007
 • Search Server 2008 Express
 • SQL Server 2005
 • SQL Server 2005/Exchange 2007
 • SQL Server 2008 November CTP
 • System Center Configuration Manager 2007
 • System Center Essentials 2007
 • Visual Studio 2005 Team Suite
 • Visual Studio 2005 Team System
 • Windows Server 2008 Beta 3
 • Windows Server 2003 R2
 • Windows Vista


Naravno, virtualni strojevi koje skinete se mogu koristiti samo u testne svrhe i imaju ograničeno vrijeme upotrebe, u većini slučajeva 30 dana. Ako ste pretplatnik MSDN-a i TechNeta te periode možete i produljiti. Ako želite isprobati neku opciju u, recimo, AD-u, a sam OS i AD znate instalirati i ne želite gubiti vrijeme na još jednu instalaciju, onda na virtualnom stroju možete bez straha isprobavati i testirati. Nekako ne vjerujem da bi na domeni sa par stotina (ili tisuća) korisnika išli isprobavati nešto u čiji krajnji rezultat niste baš sigurni.

Da se ne bi stekao dojam da virtualni strojevi služe samo za testiranje, moramo napomenuti da smo ih u ovom članku tako predstavili samo iz razloga što nam je cilj bio predstaviti već gotove predloške, a oni sami su namijenjeni testiranju. Naravno da virtualne strojeve možemo koristiti kao i svaki drugi hardverski stroj, ali o tome u nekom drugom članku (ili od nekog drugog autora ... ).

Na kraju, da napravimo malu usporedbu dvije ovdje spomenute aplikacije za virtualne strojeve. Hardversko računalo na kojem smo instalirali ima slijedeće karakteristike: Core2Duo 6400, 2 x 2,13 GHz, 2 GB RAM, ATI Radeon X1650XT, 320 GB SATA2.

Testni virtualni stroj je bio Windows 2003 SP2 server i to "ručno" napravljen. Usporedili smo par najosnovnijih stvari između Microsoftovog i VMwareovog proizvoda pa evo nekoliko parametara hardverskog stroja pri upaljenom virtualnom stroju:

Podizanje virtualnog stroja do logon screena:

Virtual PC – 51 s, VMware – 53 s

Zauzeće memorije hardverskog računala:

Virtual PC – 15 MB, VMware – 25 MB

Zauzeće procesora hardverskog računala:

Virtual PC – (0-50%), VMware – (0-50%)

Subjektivna procjena je da VMware konzola "lakše diše" kad se koristi, miš ima kretanje bez trzanja ... Iako VMware player ima definirano da može otvarati i Virtual PC 2007 strojeve (pri prvom pokretanju ih konvertira), nama to nije uspjelo sa strojevima skinutim s Microsoftove stranice već samo sa ovim koji smo "ručno" složili. Konvertiranje nam je uspjelo sa VMware Workstation i Serverom. Za razliku od 32 MB instalacijske datoteke za Virtual PC, Vmware Workstation je "težak" 330 MB, Server 150 MB, a Player 178 MB. Sve u svemu, teško je odlučiti s obzirom da i Microsoft i VMware imaju besplatne alate. Dosta je čudan izostanak podrške za USB kod Microsofta. Oba alata kod konfiguriranja novih strojeva imaju predloške koji u sebi imaju predefinirane podatke o hardveru ovisno o izabranom OS-u (količina RAM-a, HDD-a, ...) i tu je VMware u prednosti jer ima puno širi raspon OS-ova, dok Virtual PC ima podršku za Microsoftove OS-ove. Na kraju, lagana prednost za VMware ide u korist samostalnog kreiranja virtualnih strojeva dok Virtual PC ima prednost ako želite koristiti predefinirane Microsoftove strojeve.

Detaljnije možete pogledati na slijedećim linkovima:

Microsoft Virtual PC 2007

Predefinirani Microsoftovi virtualni strojevi

VMware
<- povratak na popis novosti

Random Tips&Tricks
15.01.08 - [Linux] Pop-up podsjetnik

Grafički pop-up podsjetnik možete napraviti i iz komandne linije: echo "DISPLAY=$DISPLAY xmessage cooker" | at "NOW + 30 minutes"

[više]


sistemac.srce.hr

Marohnićeva 5
10000 Zagreb

Tel.: ++385 1 6165547
Fax: ++385 1 6165559