Panel: Izazovi organizacije visokoškolske nastave u postpandemijsko doba

Datum održavanja: srijeda, 22. rujna s početkom u 13 sati

► Snimka panela

Zadnjih 18 mjeseci bilo je izazovno za sve, pa tako i za sustav visokog obrazovanja. Situacija koju je izazvala pandemija bila je i još uvijek je iskustvo bez presedana. Pandemija nas je zatvorila u domove i preselila u online okruženje, uvela je ograničenja, odvajajući nas od društvenih interakcija i okupljanja u našim životima, a posebno u obrazovanju. Većina studenata i nastavnika nije zamišljala svijet uronjen u online nastavu. Očekivali su nastavu na fakultetima i učionicama, a onda se preko noći njihovo obrazovanje pretvorilo u neprekidna predavanja putem zooma i online nastavu od kuće. Akademsku godinu 2019./2020., te 2020./2021. proveli smo koristeći hitnu nastavu na daljinu, ali smo pri tome stekli nova iskustva i saznanja o mogućnostima primjene digitalnih tehnologija u obrazovnom procesu. Upravo kreće nova akademska godina u kojoj se najavljuje povratak u klupe i nastavu uživo u učionicama. Pri tome je pandemija COVID-19 još uvijek prisutna. 
Na panelu ćemo s čelnicima visokoškolskih ustanova raspravljati kako organizirati nastavu sada, kad imamo priliku vratiti se oblicima poučavanja i učenja koje smo koristili prije, ali i stečena iskustva s online nastavom. Sada imamo pogodan trenutak za napredak, učiniti stvari drugačije i bolje, reformirati se i transformirati kako bismo postavili put obrazovanju u 21. stoljeću. Koji su izazovi na tom putu i kako ih riješiti?


Neka od pitanja na panelu: 

 1. Možemo li reći da se vraćamo u normalu? 
 2. Kako će izgledati nastava u novoj akademskoj godini? 
 3. Kako možemo iskoristiti stečena iskustva i iskorake koje smo do sada napravili bilo u nastavi, usavršavanju nastavnika, ulaganju u infrastrukturu? 
 4. Koliko su danas visokoškolske ustanove spremne na iznenadne nepogode koje će utjecati na održavanje nastave? 
 5. Koji oblik nastave bi bio najoptimalniji u današnje doba i mogu li visokoškolske ustanove organizirati takvu nastavu? 
 6. Što bi bio katalizator za nastavak digitalne transformacije u obrazovanju?

 

Moderatorica: dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja, Srce

 

Panelisti:

 • izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, prorektor, Sveučilište Sjever
 • prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Puli
 • prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • izv. prof. dr.sc. Smiljana Pivčević, prodekanica za nastavu, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu
 • izv. prof. dr.sc. Višnja Rajić, prodekanica za nastavu i studente, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu