50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Radionice

Pretkonferencijske radionice - utorak, 4. 4. 2017.

Naziv radionice: Demistificirani AAI@EduHr za developere
Početak: 4.4.2017. u 9:00 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-E, Srce
Trajanje: 4 šk. sata (od 9:00 do 12:30 sati)
Predavač: Dubravko Vončina, Srce
Kratak opis:

Zašto u sustavu AAI@EduHr koristimo SAML, a ne neki drugi autentikacijski protokol? Što učiniti ako vaša aplikacija nije napisana u nekom od programskih jezika navedenih na webu sustava AAI@EduHr? Zašto se autentikacija putem sustava AAI@EduHr ne može (jednostavno) implementirati u desktop i mobilnim aplikacijama? Što ako dio potencijalnih korisnika vaše usluge nije iz Hrvatske ili nema pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr? Zašto je aplikacije u fazi razvoja potrebno registrirati kao testne? Zašto se svake godine provodi certificiranje usluga i matičnih ustanova? Čemu služe virtualne organizacije i koriste li se u praksi? Kakve novosti u sustavu AAI@EduHr developeri mogu očekivati u 2017. godini?

Ako vas zanimaju odgovori na barem neka od navedenih pitanja onda je ova radionica upravo za Vas. Radionica je namijenjena svima koji bi htjeli razvijati, implementirati ili održavati servise i aplikacije koje koriste sustav AAI@EduHr, bez obzira na razinu predznanja o sustavu AAI@EduHr.

Naziv radionice:

Objava članaka u Hrčku u XML formatu

Početak: 4.4.2017. u 9:00 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-B
Trajanje: 4 šk. sata (od 09:00 do 12:30 sati)
Predavačica: Ljiljana Jertec, Srce
Kratak opis:

Kako bismo upoznali uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku s novim trendovima u objavljivanju i rudarenju sadržaja želja nam je kroz radionicu prezentirati mogućnosti objave radova u XML formatu. Naglasak radionice bit će na predstavljanju nove mogućnosti, prednostima koje ovakav način objavljivanja donosi te će biti prikazan i objašnjen primjer članka oblikovanog u XML-u. Uredništva će se upoznati i s opcijama izrade XML-a članaka (alati, outsourcing…).

Naziv radionice:

Napredna uporaba Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU)

Početak: 4.4.2017. u 9:00 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-A
Trajanje: 4 šk. sata (od 9:00 do 12:30 sati)
Predavači: Gordana Smolić-Ročak i Siniša Ćosić, Srce
Kratak opis:

ISVU je informacijski sustav visokih učilišta u Republici Hrvatskoj kojeg koristi više od 110 ustanova, oko 150 000 studenata i više od 14 100 nastavnika i administrativnog osoblja. Informacijski sustav se kontinuirano razvija i unaprjeđuje kako bi ustanove mogle što učinkovitije obavljati svoje aktivnosti.

U ovoj radionici, koja je namijenjena prvenstveno korisnicima koji već imaju iskustva u uporabi sustava (ISVU koordinatori), naglasak će biti na vođenju poslijediplomskih studija, praćenju održane nastave, načinu administriranja AAI imenika ustanove kroz ISVU, pregledu sustava (dashboard) te planovima razvoja ISVU-a.

Radionica je i prilika za razmjenu dosadašnjih iskustva i raspravu o prijedlozima za buduću nadogradnju sustava.

Naziv radionice:

Labirint infrastruktura za napredno računanje

Početak: 4.4.2017. u 13:30 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-B
Trajanje: 4 šk. sata (od 13:30 do 17:00 sati)
Predavač: Emir Imamagić, Srce
Kratak opis:

Hrvatskim istraživačima i znanstvenicima na raspolaganju je više različitih infrastruktura za napredno računanje. Cilj ove radionice je pomoći u odabiru prave infrastrukture ovisno o vrsti aplikacije i poslova koji se izvode.

Gdje pokrenuti veliku paralelnu aplikaciju koja zahtijeva desetke ili stotine procesorskih jezgri? Gdje pokrenuti izvođenje serijske aplikacije nad velikim poljem ulaznih podataka? Kako pokrenuti aplikaciju koja generira više TB privremenih podataka? Gdje pronaći računalo s TB radne memorije? Imate aplikaciju koja se višestruko brže izvodi na grafičkim procesorima? Koja infrastruktura omogućava pripremu i pokretanje više virtualnih poslužitelja s vlastitim alatima?

Ukoliko vas u radu muče neka od ovih pitanja pozivamo vas da nam se pridružite na radionici.

Naziv radionice:

Uporaba Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima   

Početak: 4.4.2017. u 13:30 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-E
Trajanje: 2 šk. sata (od 13:30 do 15:30 sati)
Predavačica: Tamara Birkić, Srce
Kratak opis:

Creative Commons licence predstavljaju sustav licenci najčešće korišten kod objave autorskih djela u otvorenom pristupu, a zbog iznimne lakoće korištenja i međunarodne prepoznatljivosti sve je veći broj obrazovnih materijala dostupnih upravo pod ovim licencama.
Sudionici ove radionice upoznat će se s osnovama autorskog prava, uvjetima korištenja slika, video materijala i tekstova dostupnih na internetu u obrazovnim materijalima te načinom primjene licenci Creative Commons. Pripremili smo i niz aktivnosti kroz koje će polaznici moći praktično primijeniti stečena znanja.

Radionica je namijenjena svima koji izrađuju obrazovne materijale te ih žele ih javno objaviti i pri tome imati nadzor nad pravima koja se prenose u javnu domenu.

Naziv radionice:

Drupal za urednike u Dabru

Početak: 4.4.2017. u 13:30 sati
Mjesto održavanja: učionica Srce-A
Trajanje: 4 šk. sata (od 13:30 do 17:00 sati)
Predavači: Jasmina Plavac, Marko Cundeković i Alen Zubić, Srce
Kratak opis:

Radionica je namijenjena urednicima repozitorija u Dabru. Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) sustav je koji za pristup sadržaju koristi Drupal CMS. Na ovoj će se radionici urednici posvetiti uređenju stranica svojih repozitorija te naučiti koristiti naprednije značajke Drupala (rad s datotekama, poveznicama, izbornicima, postavljanje anketa i online dokumentacije (modul Book) te prikaz sadržaja s neke druge web-stranice (RSS). Za sudjelovanje u radionici potrebno je donijeti korisničku oznaku i zaporku u sustavu AAI@EduHr.