Sekundarni DNS poslužitelji

25. listopada 2013. godine na snagu je stupio Pravilnik usluge sekundarni domenski poslužitelj. Tim pravilnikom omogućeno je pružanje usluge sekundarnog domenskog poslužitelja svim korisnicima .hr domena i njihovih poddomena. Iznimno, tijela državne uprave i javne ustanove mogu zatražiti ovu uslugu i za domene izvan .hr domenskog prostora. Usluga se pruža bez naknade. Korisnici koji su do sada koristili sekundarni domenski poslužitelj Srca, automatski postaju korisnici ove usluge. Poslužitelj u službi ove usluge je bjesomar.srce.hr.

Kontakt-adresa usluge za pružanje sekundarnog domenskog poslužitelja je dns@srce.hr. Putem ove adrese korisnik može zatražiti uslugu za svoju domenu u neformaliziranom e-mailu. Služba usluge se u svom radu oslanja na Registar .hr domena. Prema tome, za ostvarenje usluge nužni uvjeti u Registru hr. domena su:

  1. registrirana domena za koju se usluga traži
  2. za tu domenu upisan NS zapis bjesomar.srce.hr
  3. ime, prezime i e-mail adresa administrativne osobe domene, podaci koji određuju autoriziranog pošiljatelja zahtjeva

Korisnik također mora konfigurirati primarni poslužitelj domene tako da je omogućen transfer zonskih podataka prema poslužitelju bjesomar.srce.hr.

Dodatno, Srce u okviru usluge DOMUS, za ustanove koje žele udomiti svoje internetske servise u Srcu, daje uslugu udomljavanja primarnog i sekundarnog domenskog poslužitelja.

Povijesna crtica:

Od početka funkcioniranja nacionalne vršne domene Srce pruža uslugu sekundarnog domenskog poslužitelja ustanovama iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja. Dugi niz godina poslužitelj bjesomar.srce.hr bio je, u početku jedini, a kasnije jedan od obaveznih sekundarnih poslužitelja za domene ustanova iz sveučilišnog okruženja. Usluga je aktivirana automatski, za svaku novu domenu ustanova. S vremenom i razvojem tehničke osposobljenosti i razine znanja i sposobnosti samostalnog tehničkog upravljanja domenskim prostorom u sveučilišnom okruženju, pojedine ustanove uvodile su vlastite poslužitelje, pa je time broj korisnika ove usluge postupno smanjivan.