DOMUS

2. siječnja 2017.: Obavijest korisnicima: usluga DOMUS prestaje s radom

Srce je nakon višegodišnjeg pružanja usluge udomljavanja internetskih servisa, DOMUS, 2. siječnja 2017. godine ugasilo navedenu uslugu.

Danas na tržištu postoji niz odgovarajućih, tj. sličnih usluga, od kojih su neke i besplatne, te niz sličnih, komplementarnih usluga koje nudi Srce, primjerice VPS (Virtual Private Server) ili hosting za matične ustanove u okviru AAI@EduHr.

U okolnostima kada Srce ubrzano razvija mnoge postojeće, ali i nove usluge koje su specifične i uopće nisu dostupne u našem okruženju ili na tržištu, ovakva usluga DOMUS, slična drugim postojećim rješenjima, ali temeljena na vlastitom konceptu i programskoj platformi, dugoročno je prestala biti održiva.

Svim korisnicima zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i korištenju usluge DOMUS.

DOMUS

Još od njegova osnivanja, jedna je od temeljnih usluga Srca omogućavanje uporabe računalnih resursa ustanovama i pojedincima iz akademske i znanstvene zajednice u Republici Hrvatskoj. Tijekom vremena ova se usluga mijenjala prateći razvitak informacijskih, računalnih i komunikacijskih tehnologija i prilagođavajući se potrebama zajednice, da bi se razvila u svoj sadašnji oblik pod imenom DOMUS.

Pružanjem usluge DOMUS, Srce ustanovama iz sustava visokoga obrazovanja i znanosti omogućava da u Srcu udome svoje osnovne internetske servise (servise vezane uz potrebe i prisutnost na Internetu ustanove i njezinih zaposlenika, studenata i suradnika). Pri tome Srce preuzima brigu o visokoj tehničkoj pouzdanosti te stalnoj i neprekidnoj dostupnosti tih servisa, a ustanova se nastavlja koristiti i brinuti se za sadržaj i podatke, kao i za administriranje podataka o pojedincima – krajnjim korisnicima.

Uslugom DOMUS osigurava se vidljivost svih usluga i servisa ustanove u njenom domenskom prostoru. Istom uslugom Srce pojedincima (fizičkim osobama) iz akademske i znanstvene zajednice, kao i udrugama i grupama vezanim uz sustav visokoga obrazovanja i znanosti omogućava da ostvare svoju prisutnost na Internetu.

Pravo na uslugu DOMUS imaju ustanove, pojedinci, udruge i grupe koje pripadaju jednoj od ovih kategorija:

 1. ustanove iz sustava visokoga obrazovanja i znanosti
  1. Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice
  2. sveučilišta i druga visoka učilišta i njihove sastavnice
  3. državni instituti
  4. ostale ustanove iz sustava visokoga obrazovanja i znanosti
 2. pojedinci (fizičke osobe) iz sustava visokoga obrazovanja i znanosti
 3. udruge i grupe povezane sa sustavom visokoga obrazovanja i znanosti.