Dan Srca: središnja svečanost obilježavanja 40. godišnjice Srca

29. 4. 2011.

U petak, 29. travnja u Srcu je održana središnja svečanost obilježavanja 40. obljetnice Srca, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. Svečano događanje, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i športa, dr. sc. Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektori ostalih hrvatskih sveučilišta i brojni drugi ugledni gosti, počelo je u 10 sati u Srcu i za praćenje je bilo dostupno streaminga. Prije točno 40 godina, 29. travnja 1971. godine profesor Ivan Supek, kao rektor i dr. Milivoj Rukavina, kao predsjednik sveučilišnog Savjeta supotpisali su odluku Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, o osnivanju Sveučilišnog računskog centra (Srca).

Srce je osnovano kao središnja informatička infrastrukturna ustanova akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj koja „će odigrati vodeću ulogu u razvoju kompjuterizacije čitave Hrvatske i služiti ne samo Sveučilištu nego i svima ostalima“. Srce je stoga najstarija nacionalna infrastrukturna ustanova u području primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija, koja od svojeg osnivanja pa sve do danas ima važne zadaće u izgradnji i uporabi modernih tehnologija i e-infrastrukture, kako na nacionalnoj razini, tako i unutar Sveučilišta u Zagrebu. Mnoga postignuća i iskoraci Srca u proteklih 40 godina postali su važnim i nezaobilaznim dijelom povijesti hrvatske informatike, izgradnje informacijskog društva i društva utemeljenog na znanju u Republici Hrvatskoj.

Srce i danas uspješno djeluje kao jedan od najznačajnijih subjekata u planiranju, projektiranju, izgradnji i održavanju najnovije računalne, komunikacijske i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture) u Hrvatskoj, te obrazuje, pomaže i osposobljava mnogobrojne korisnike, posebno studente, nastavnike i znanstvenike za uporabu novih tehnologija u obrazovanju, istraživanjima i svakodnevnom životu. Srce potiče predvodničku ulogu akademske zajednice u hrvatskom društvu osiguravajući dostupnost najnovijih tehnologija i povezanost hrvatske akademske i istraživačke e-infrastrukture s odgovarajućim europskim i globalnim e-infrastrukturama.  
Ovom svečanošću zaokružili smo službeni dio proslave 40. rođendana Srca, koji smo počeli slaviti prije više od mjesec dana kroz niz rasparava, predavanja i druženja. Zahvaljujemo svima koji su svojom prisutnošću uljepšali naše slavlje!