SIP@EduHr - nova usluga Srca

22. 11. 2010.

22. studenog Srce je u produkciju pustilo novu uslugu - SIP@EduHr. Ova usluga omogućava osobama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja besplatnu internetsku glasovnu i video-komunikaciju, slanje kratkih tekstualnih poruka u stvarnom vremenu te provjeru dostupnosti kao i druge funkcionalnosti.

Za potrebe korištenja ove usluge Srce je u programskom jeziku Java razvilo softverski klijent Roger dostupan na osobnim računalima s instaliranim operativnim sustavom Linux ili Windows ili računalima Apple s Mac OS X.

Infrastruktura usluge SIP@EduHr temelji se na protokolu SIP (Session Initiation Protocol, RFC3261) te open-source rješenjima.

SIP-infrastruktura potrebna za funkcioniranje usluge u cijelosti je smještena u Srcu te se od matične ustanove koja želi pružiti uslugu svojim korisnicima ne zahtijevaju dodatni sistemski resursi. Kako bi pristupila usluzi, ustanova mora popuniti pristupnicu za uključivanje u SIP@EduHr.

SIP@EduHr trenutačno pruža osnovne oblike komunikacije, a buduća proširenja usluge pružit će napredne mogućnosti kao što su npr. pristup i razmjena obrazovnih sadržaja, whiteboard-funkcionalnosti te druge za koje korisnici pokažu interes. Kako studenti i djelatnici mogu koristiti uslugu samo u slučaju ako je njihova matičina ustanova pristupila usluzi SIP@EduHr, molimo ustanove da nam se priključe, a njihove korisnike pozivamo da uslugu isprobaju te nam vrate svoje prijedloge i komentare.