Javni razgovor o Internetu i neutralnosti mreže

16. 2. 2011.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) započela je javne konzultacije pod nazivom Internet i neutralnost mreže čime želi u otvorenoj diskusiji razmjeniti mišljenja i stavove o bitnim pitanjima mrežne neutralnosti koji će u konačnici omogućiti donošenje nacionalne strategije regulacije mrežne neutralnosti.

Eminentni stručnjaci hrvatskog Interneta, u nezavisnoj inicijativi, pokušat će svojim uvodnim napomenama otvoriti javni razgovor o bitnim pitanjima mrežne neutralnosti koji će u konačnici omogućiti donošenje nacionalne strategije regulacije mrežne neutralnosti u ponedjeljak, 21. veljače, u 17 sati u Kući ljudskih prava u Selskoj 112c kako bi odgovorili na neka od gorućih pitanja mrežne neutralnosti, otvorili diskusiju i potaknuli Vas na daljnja razmišljanja.

Raspravu otvaraju:
Ivan Marić - zamjenik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra (SRCE)
Ivo Špigel - Prepetuum Mobile d.o.o., kolumnist časopisa Mreža, član je Izvršnog odbora Udruge ICT tvrtki pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca – HUP ICT. prof. dr. sc. Maja Matijašević - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zavod za telekomunikacije Marko Rakar – jedan od osnivača hrvatske udruge Initium (udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva) i hrvatske udruge CROWD i portala pollitika.com Tomislav Medak - osnivač Multimedijalnog Instituta - mi2, član je hrvatskog Creative Commons tima. Pokretač je festivala "Sloboda stvaralaštvu!" te Inicijator “Razmjene vještina” mr. sc. Mario Weber, rukovoditelj odjela komunikacijskih usluga u HAKOM-u moderator: Hrvoje Hafner. Neutralnost mreže je načelo kojim se predlaže način korisničkog pristupa mrežama za “sudjelovanje” u Internetu. Zagovaranjem načela neutralnosti mreže želi se izbjeći bilo kakva ograničenja pružatelja telekomunikacijskih usluga i javne uprave nad sadržajem, web stranicama, platformama, opremom koja može biti priključena i oblicima komunikacije na Internetu.

Razvojem internet servisa poput YouTube-a i Skype-a, rapidnim usponom socijalnih mreža poput Facebook-a i Twitter-a, telekom operatorima potrebni su veliki infrastrukturni kapaciteti za prijenos takvih sadržaja što ponekad dovodi do zagušenja u mreži. Pružatelji usluga pristupa internetu svoja kapacitetna ograničenja pokušavaju kompenzirati upravljanjem prometa što može dovesti do stvaranja prednosti u tržišnom natjecanju preferiranjem nekih servisa. Također, može se iskoristiti za borbu protiv konkurencije, a ostavlja i mogućnosti za cenzuru sadržaja neistomišljenika.

Velike telekomunikacijske kompanije poput Deutche Telekom-a smatraju kako servisi poput YouTube-a i Google-a koji koriste infrastrukturu telekom operatora, moraju sudjelovati i u financiranju te infrastrukture.

Kako pomiriti interese korisnika interneta kojima su mrežna otvorenost i jednakost (all bytes are created equal) omogućili pristup i razvoj raznih servisa, interese pružatelja servisa koji žele doseći što veći broj korisnika te interese telekomunikacijskih kompanija koje smatraju da im pripada udio u rastućem tržištu oglašivačkog kolača, pitanje je na koje će se uskoro morati odgovoriti. Bilo bi nam drago da nam se pridružite i doprinesete kvaliteti razgovora, te podijelite sa nama svoje mišljenje o neutralnosti mreže i potrebitosti reguliranja odnosa na telekomunikacijskom tržištu. Svi komentari biti će zabilježeni i prosljeđeni HAKOM-u.

HAKOM-ov tekst o Javnim konzultacijama možete preuzeti ovdje te svoje stavove i mišljenja osobno dostaviti registracijom na njihovim stranicama, a najkasnije do 16 sati 28. 02. 2011.