Kvalitetna podrška nastavnicima i studentima na 22.000 e-kolegija na sustavu Merlin

21. 4. 2020.

Sustav za e-učenje Merlin Srca na kojem se nalaze e-kolegiji visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj svakodnevno bilježi nove e-kolegije te i uz dodatno opterećenje uredno i kontinuirano radi, a djelatnici Centra za e-učenje svakodnevno desecima nastavnika i studenata pružaju podršku u održavanju nastave online.

Na sustavu za e-učenje Merlin danas je dosegnuta brojka od 22.000 aktivnih e-kolegija za ovu akademsku godinu u koje je do sada upisano više od 8.700 nastavnika i preko 78.150 studenata visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Sustav za e-učenje Merlin koji održava Centar za e-učenje Srca uredno i kontinuirano radi. U prosjeku dnevno je na sustavu oko 30.000 jedinstvenih korisnika, a u travnju smo zabilježili i 3.099 istovremenih (u pet minuta) korisnika na sustavu. Nastavnici i studenti su vrlo aktivni, pa je do danas na sustav postavljeno 160.876 datoteka, studenti su predali 17.430 zadaća, a za komunikaciju je otvoreno više od 29.164 foruma. U zadnje vrijeme sve više nastavnika osmišljava i provodi testove za provjeru znanja. Tako je od početka travnja do danas održano 1.313 testova, kojima je pristupilo 20.851 studenata.

Centar za e-učenje Srca osigurao je kontinuiranu podršku nastavnicima, te svakodnevno odgovara na stotine upita. Do sada je u travnju odgovoreno je na 265 telefonskih upita, dok je u ožujku odgovoreno na 411 telefonskih upita. Za usporedbu u ožujku prošle godine odgovoreno je na 75 telefonskih upita. Ne treba zaboraviti niti na upite putem elektroničke pošte kojih je u ožujku bilo više od 1000. Većina upita trenutno dolazi od nastavnika koji tek kreću u rad sa sustavom za e-učenje i nemaju nikakvih iskustava u online pa im treba na koncizan i jasan način dati sve potrebne informacije kako bi mogli započeti s radom: od toga kako otvoriti e-kolegij, što se može u e-kolegiju, kako postaviti nastavne materijale, kako upisati studente, kako ih podijeliti u grupe, kako postaviti aktivnost zadaća ili neku drugu aktivnost, kako komunicirati sa studentima pa do izrade testova i vrednovanja studenata u online okruženju.

Trenutno su testovi aktivnost koja najviše zaokuplja one nastavnike koji se već snalaze u sustavu za e-učenje, a tu je potrebno dati savjete ne samo kako izraditi test nego i kakav test i koju vrstu pitanja pripremiti s obzirom na tematiku i ishode učenja predmeta, ili pak pronaći grešku kada nastavnici pripreme test i shvate da nešto nisu dobro napravili, ili im pomoći kako definirati grupe koje pišu test, uzimajući u obzir da se radi o više generacija studenata. Ovakvi upiti zahtijevaju dosta vremena i puno znanja, stručnosti i iskustva da bi se na njih znalo odgovoriti. Vrlo često nastavnici, pa ni studenti niti ne znaju formulirati pitanje, odnosno problem, te je pri tome itekako važno znanje i stručnost osoba koje daju podršku.

Osim svakodnevne podrške putem Helpdeska, tim Centra za e-učenje osigurao je niz tečajeva (učioničkih i online), priručnika, animacija, pitanja i odgovora pa do preporuka za održavanje nastave u online okruženju. U ovom trenutku posebno su zanimljivi online tečajevi Napredni rad u sustavu Merlin - pitanja i testovi te kako održati virtualno predavanje putem sustava za webinare Srca. U zadnjih mjesec dana na online tečajeve Centra za e-učenje prijavilo se više od 550 nastavnika.

Svi članovi tima Centra za e-učenje redovito se stručno usavršavaju, kontinuirano prate novitete vezano uz tehnologije i alate e-učenja, ali i vezano uz instrukcijski dizajn i pedagogiju u digitalnom okruženju. Ovih mjesec dana je i za njih izazov jer rade od kuće i nije uvijek jednostavno osigurati mirni kutak za rad. Iz svakog vašeg upita stoji tim koji čine: Tona, Zvonko, Ana, Domagoj, Kristina, Petra, Tea i Andro. U svojem radu su profesionalni i ono što je najvažnije tu su za sve korisnike i svakom se trude dati najbolji mogući odgovor.