E-potvrda o statusu studenta i bez referade

7. 8. 2020.

Podsjećamo studente da e-potvrdu o statusu studenta mogu dobiti i bez odlaska u referadu, putem sustava e-Građani (ili izravno na stranici ISSP). Sustav omogućava izdavanje potvrde i za iduću akademsku godinu već od 1. srpnja (iako su službeni upisi obično tek u drugoj polovici sedmog mjeseca ili u rujnu). Ova mogućnost posebno je interesantna brucošima koji upis obično obavljaju već u srpnju.

Trenutno je za akademsku godinu 2020./2021. izdano 1555 potvrda, a ukupno od 1. siječnja 2020. do danas izdano je 36.000 potvrda.

Prva verzija sustava koji omogućava generiranje i elektronski ispis potvrde o statusu studenta izdana je 2016. godine kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo od Srca da u okviru aktivnosti oko izgradnje sustava e-Građani izvede novu uslugu koja bi svim studentima omogućila da zatraže i dobiju dokument kojim se može dokazati studentski status sukladno evidenciji izdanih studentskih isprava.

Kako bi se koristila usluga, potrebno je prijaviti se na sustav e-Građani s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom (NIAS), minimalne razine sigurnosti 2. Svi studenti imaju omogućenu prijavu putem elektroničkog identiteta sustava AAI@EduHr. Student nakon zahtjeva na svoje računalo preuzima potvrdu u PDF formatu. Potvrda sadrži osnovne matične podatke o studentu, njegovo matično visoko učilište, razinu studija (preddiplomski, diplomski, integrirani studij i sl.), podatke o vrsti studija (stručni ili sveučilišni) kao i akademsku godinu u koju je student upisan. Autentičnost potvrde može se i provjeriti unosom broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalazi na e-zapisu o statusu studenta.

Ekran s e-potvrdom