Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima

9. 10. 2020.

Srce se pridružilo međunarodnom Tjednu otvorenoga pristupa koji se ove godine održava od 19. do 25. listopada 2020. organizacijom webinara „Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima“. U  utorak, 20. listopada 2020. s početkom u 10:00 sati Srce će održati webinar na kojem će predstaviti priručnik o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom „Istraživački podaci – što s njima?“ koji je nedavno objavljen. Priručnik donosi smjernice za upravljanja istraživačkim podacima u svrhu njihovog učinkovitog dijeljenja te ponovne upotrebe u skladu s FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima.

U prvom dijelu webinara predstavit će se priručnik dok će se tijekom drugog dijela webinara prezentirati dio priručnika koji se bavi fazama prikupljanja, obrade i analize podataka te obrađuje teme imenovanja, organizacije i verzioniranja podataka.

Na praktičnim primjerima prikazat će se načini organizacije podataka te smjernice za kvalitetno upravljanje podacima koje će obuhvatiti dodjeljivanje naziva datotekama, organizaciju datoteka, mapa i podmapa te upravljanje s različitim verzijama podataka.

Priručnik je nastao u sklopu aktivnosti na projektu RDA Europe 4.0 u suradnji s djelatnicama Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Webinaru će prisustvovati autori priručnika: Draženko Celjak, Srce, Ivana Dorotić Malič, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ljiljana Poljak, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Kristina Posavec, Srce, Ivana Turk, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, a moderirat će ga Kristina Posavec, Srce.

Sudionici webinara će tako imati priliku s autorima i članovima RDA čvora u Hrvatskoj razgovarati o stanju i mogućnostima vezanim uz čuvanje i objavu istraživačkih podataka.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na webinar pomoću online obrasca, dok se webinaru pristupa putem virtualne sobe.

Srce sudjeluje na Open Access Week 2020