Srce je obilježilo Tjedan otvorenog pristupa

23. 10. 2020.

U sklopu obilježavanja Tjedna otvorenog pristupa koji se održavao od 19. do 25. listopada 2020. godine, Srce je održalo webinar „Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima“ kojem je prisustvovalo 45 polaznika.

Na webinaru koji se održao 20. listopada predstavljen je priručnik o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom „Istraživački podaci – što s njima?“ te su na praktičnim primjerima prikazani načini organizacije podataka i smjernice za kvalitetno upravljanje podacima. Smjernice, između ostalog obuhvaćaju dodjeljivanje naziva datotekama, organizaciju datoteka, mapa i podmapa te upravljanje različitim verzijama podataka. Dodatno, autori nedavno objavljenog priručnika predstavili su i pojasnili što je readme datoteka te kako može pomoći pri upravljanju i objavi istraživačkih podataka. Readme datoteka je proces opisivanja i dokumentiranja istraživačkih podataka kojim se tijekom istraživanja bilježi što su istraživački podaci, kako su prikupljeni, analizirani, verzionirani i sl.

Priručnik je nastao u sklopu aktivnosti na projektu RDA Europe 4.0 u suradnji s djelatnicama Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Webinaru su prisustvovali autori priručnika:

  • Draženko Celjak, Srce
  • Ivana Dorotić Malič, Sveučilišna knjižnica Rijeka
  • Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
  • Ljiljana Poljak, Sveučilišna knjižnica u Splitu
  • Kristina Posavec, Srce  
  • Ivana Turk, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

Svi koji nisu uspjeli prisustvovati webinaru mogu pogledati snimku webinara dok su prezentacija i predložak readme datoteke dostupni na mrežnim stranicama Srca.

Slika s webinara