Urednici repozitorija u Dabru odslušali su tečaj „Digitalna pristupačnost“

16. 11. 2020.

U suradnji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) i Srca urednicima repozitorija u Dabru omogućeno je pohađanje online tečaja „Digitalna pristupačnost“. Tečaj je upisalo 43 polaznika, a 23 ih je uspješno završilo te ispunjenjem svih obveza steklo digitalne značke. Cilj suradnje bio je urednicima repozitorija omogućiti širi pogled na digitalnu pristupačnost: od toga što, od kojeg datuma i kome sve sadržaj njihovih repozitorija treba biti pristupačan, do toga tko je odgovoran za pristupačnost sadržaja te koji su slučajevi iznimke od Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Tečaj od šest cjelina održavao se od 3. do 8. studenog 2020. Prvih pet cjelina tečaja sadrži edukativne materijale u obliku lekcija i pitanja za ponavljanje kojima su se polaznici upoznali s digitalnom pristupačnosti, zakonskim odredbama i obavezama, načelima i preporučenim zahtjevima pristupačnosti te smjernicama za izradu početne procjene i izjave o usklađenosti. Šesta cjelina sadrži praktičnu vježbu koju su polaznici trebali ispuniti i predati za uspješno savladavanje tečaja. Za dobivanje digitalne značke i potvrde o odslušanom tečaju polaznici su trebali odraditi sve zadane aktivnosti. Polaznici su mogli pohađati tečaj vlastitim tempom, ali u zadanom razdoblju u kojem su upisali tečaj.

Kako bi se osobama s invaliditetom olakšalo korištenje repozitorija u Dabru, tim Srca doradio je sučelje repozitorija sukladno dobrim praksama web pristupačnosti u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19) od 23. rujna 2019., te izradio izjavu o pristupačnosti. Tim doradama sadržaji svih repozitorija postali su pristupačniji osobama koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće.

Dabar - vijest