Pokrenuta inicijativa NI4OS-Europe VS COVID-19

11. 12. 2020.

U sklopu projekta NI4OS-Europe u kojem Srce sudjeluje kao jedan od partnera, pokrenuta je inicijativa pod nazivom NI4OS-Europe VS COVID-19 tijekom koje je otvoren kanal kojim se može pristupiti NI4OS-Europe uslugama, alatima i servisima namijenjen znanstvenim zajednicama koje provode istraživanja u borbi protiv COVID-19 virusa.

Cilj inicijative je omogućiti dijeljenje informacija o projektima povezanim s COVID-19 i SARS-CoV-2 i postojećim otvorenim skupovima podataka u regiji te zajedničkim resursima za otvorenu znanost kao što su javne i društvene nomenklature i smjernice. Neki od njih već su dostupni na NI4OS-Europe wiki stranici koja će biti otvorena za uređivanje istraživačima s akademskim vjerodajnicama.

Znanstvena zajednica u svojim nastojanjima da spozna više o COVID-19 virusu te ubrza tekuća istraživanja u svrhu pronalaska cjepiva i zaustavljanja pandemije oslanja se na otvorenu znanost zbog čega relevantni istraživački radovi i temeljni podaci trebaju biti dostupni u otvorenom pristupu ili dostupni tijekom trajanja epidemije što NI4OS-Eurpe COVID-19 inicijativa omogućava.

NI4OS-Europe inicijativa u borbi protiv COVID-19 pokušava učiniti dostupnima znanstvene rezultate koji trebaju zadovoljiti najviše standarde što znači da trebaju biti pronalažljivi, lako dostupni, učinkovito podijeljeni, praktični i korisni istraživačima i istraživačkim zajednicama. Rezultate istraživanja te zaključke potrebno je detaljno proučiti i adekvatno predstaviti zajednici.

Svi zainteresirani koji rade na istraživanjima povezanim s COVID-19 mogu kontaktirati suradnike iz NI4OS-Europe tima za više informacija putem službene email adrese inicijative.

Više informacija dostupno je na NI4OS-Europe COVID-19 stranici te NI4OS-Europe COVID-19 wiki stranicama.

Logo inicijative NI4OS-Europe VS COVID-19