Srce sudjeluje u izgradnji EOSC-a – početak projekta EGI-ACE

5. 1. 2021.

Dana 1. siječnja 2021. godine započela je provedba projekta EGI Advanced Computing for EOSC (EGI-ACE), u kojem Srce sudjeluje kao partner.

Cilj projekta EGI-ACE je izgraditi temelje računalne platforme za Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Koordinator projekta je EGI, a provodit će ga u suradnji s još 32 partnera, među kojima je i Srce. Projektna aktivnost u kojoj će sudjelovati Srce i partnerske ustanove GRNET i CNRS je izgradnja, unapređenje i održavanje sustava ARGO. ARGO je sustav za mrežni nadzor EOSC servisa, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Nadzor dostupnosti EOSC servisa ključan je za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga istraživačima.

Srce u sklopu EOSC projekata financiranih kroz program Obzor 2020, uz projekt EGI-ACE, sudjeluje i u projektima EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) i NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe), a u prvoj polovici 2021. godine očekuje se i početak provedbe projekta EOSC Future.

Uz projektne aktivnosti, Srce je 17. prosinca 2020. godine postalo punopravna članica Udruženja EOSC, ujedno i mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost (engl. National Open Science Cloud, NOSC), a vijest o tome možete pronaći na stranicama Srca.

EOSC je nastao kao inicijativa Europske komisije da razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podrži razvoj otvorene znanosti i inovacija, a time europskim znanstvenicima osigura mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Logotip EOSC i EGI