Unaprijeđen eduroam installer

25. 1. 2021.

Srce, kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam, od uspostave ove usluge radi na razvoju alata koji omogućuju jednostavno i pouzdano konfiguriranje korisničkih uređaja (računala, tableta, pametnih telefona) za pristup mreži po eduroam standardu. Krajnji korisnici eduroama pomoću web sjedišta installer jednostavno i pouzdano konfiguriraju uređaje (računala, prijenosnike, pametne telefone) za spajanje na eduroam, a administratori s matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr jednostavno postavljaju podatke potrebne za konfiguriranje uređaja njihovih korisnika.

U okviru serije projekata GEANT nastao je CAT (Configuration Assistant Tool), alat razvijen s identičnim ciljem kao i installer, ali sa širim skupom podržanih platformi i funkcionalnosti. Iz tog razloga povezali smo installer i CAT tako da installer koristi CAT za generiranje i dohvat potrebnih konfiguracijskih profila za sve podržane vrste korisničkih uređaja odnosno operacijskih sustava.

Krajnji korisnici eduroama u Hrvatskoj i dalje mogu koristiti installer, a jedina je promjena u dijelu web sučelja koje se odnosi na preuzimanje konfiguracije za koji će se sada koristiti CAT. Promjena za administratore s matičnih ustanova nema, oni će podatke o svojim ustanovama administrirati kao i do sada.

eduroam logotip