U sklopu projekta EGI-ACE održana radionica korisničkih zajednica

2. 3. 2021.

U sklopu projekta EGI-ACE (engl. EGI Advanced Computing for EOSC) u kojem Srce sudjeluje u ulozi partnera, 16. i 17. veljače 2021. organizirana je dvodnevna radionica za korisničke zajednice. Cilj radionice bilo je povezivanje korisničkih zajednica s pružateljima računalnih i spremišnih usluga te pružateljima federacijskih servisa. Među pružateljima usluga bili su partneri na projektu EGI-ACE, ali i ostali članovi federacije EGI.

Stručnjaci Srca primarno su sudjelovali u ulozi pružatelja usluge mrežnog nadzora servisa pomoću federacijskog servisa ARGO. Usluga Srca HTC Cloud je sastavni dio federacije EGI Federated Cloud i radionica je bila prilika za prikupljanje informacija o korisničkim aplikacijama i potrebama.

Svaka je korisnička zajednica kroz kratke prezentacije opisala svoju uslugu podatkovnog prostora (engl. Data Space) koji podrazumijeva zaokruženu uslugu koja se sastoji od skupa znanstvenih podataka iz domene određene korisničke zajednice, odgovarajućih alata i računalne infrastrukture potrebne za analizu podataka. Pored toga su predstavile svoju ulogu u znanstvenoj zajednici, tehničku izvedbu, potrebu za resursima i stručnom podrškom te vremenski plan uključivanja usluge u EOSC (engl. European Open Science Cloud) čime će biti dostupna svim zainteresiranim istraživačima i znanstvenicima.

Ovom prilikom je bio i predstavljen plan radionica o korištenju pojedinih usluga podatkovnog prostora koje su ključne za promoviranje EOSC-a među hrvatskim i europskim istraživačima i znanstvenicima.

U drugom dijelu radionice su kroz raspravu utvrđene konkretne resursne potrebe pojedine usluge podatkovnog prostora. Za svaku uslugu definirane su radne grupe koje će tijekom projekta EGI-ACE surađivati na uključivanju usluge u EOSC.

Svoje usluge podatkovnog prostora na ovoj radionici predstavilo je sljedećih 19 korisničkih zajednica:

Za zainteresirane koji su propustili radionicu, sve prezentacije, radni prijedlozi raspodjele resursa i plan održavanja radionica dostupni su na Indico stranici.

EOSC i usluge Srca u ciklusu istraživačkih podataka bit će predstavljene na radionici u sklopu konferencije Srce DEI2021. Pozivamo sve istraživače da nam se pridruže i saznaju kako koristiti e-infrastrukturu za provođenje učinkovitijih istraživanja i razvoj otvorene znanosti.

logotip projekta EGI-ACE