Poziv za optimizaciju RDA okvira i smjernica za otvorenu znanost u kontekstu Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC)

22. 9. 2021.

U sklopu projekta EOSC Future, u kojem sudjeluje Srce, RDA (Research Data Alliance) je predstavio poziv za prijavu prijedloga projekata za unaprjeđenje specifikacija i dokumentacije o tehničkoj implementaciji sustava za pohranu podataka u svrhu razvoja Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC). Prijedlozi projekata trebaju se usmjeriti na održavanje, optimizaciju i dokumentiranje postojećih sustava u skladu s RDA smjernicama i preporukama. Prilikom razmatranja pristiglih prijava posebna pozornost bit će posvećena identificiranju mogućih načina implementacije postojećih sustava u EOSC te dokumentiranju cijelog procesa. Cilj poziva je iskoristiti postojeće resurse zajednice te recenzirati postojeće procese za implementaciju u EOSC.

Svi zainteresirani prijave mogu predati do 29. listopada 2021. putem EOSC Future platforme na kojoj su objavljeni kriteriji i uvjeti za sudjelovanje.

Cilj EOSC Future projekta je razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC) čije se tehničke specifikacije poklapaju sa potrebama heterogene europske istraživačke zajednice. Iako postoje okviri za FAIR interoperabilnost podataka potrebno ih je optimizirati i dokumentirati za daljnju implementaciju u EOSC. Ovim pozivom RDA želi uključiti znanstvenu zajednicu u proces unaprjeđenja i izrade dokumentacije za postojeće okvire s naglaskom na RDA preporuke za:

  • upravljanje podacima
  • prikupljanje podataka
  • opise podataka
  • identifikaciju, pohranu i očuvanje
  • diseminaciju, povezivanje i pretraživanje
  • politike, zakonsku usklađenost i sposobnost.

Poziv je otvoren za širok spektar sudionika koji uključuje istraživače, stručnjake za podatke i podatkovne znanstvenike. Podnositelji prijava mogu biti dio europskih istraživačkih grupa, organizacija ili SME, ali ne mogu biti članovi EOSC Future konzorcija.

Projekti koje zadovolje kriterije te budu izabrani dobit će bespovratna sredstva u iznosu od 12.500 €. 

Izvorni poziv za optimizaciju RDA okvira i smjernica za otvorenu znanost u kontekstu Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

Poziv za optimizaciju RDA okvira