Ravnatelj Srca Ivan Marić održao uvodno predavanje na konferenciji EGI-ja

20. 10. 2021.

U tijeku je održavanje međunarodne konferencije „EGI 2021 Beyond the Horizon: Shaping the Digital Future“ (19. - 21. listopada 2021.). Tema je ovogodišnje konferencije oblikovanje digitalne budućnosti pomoću naprednih računalnih usluga.

Cilj je konferencije potaknuti zajednicu na suradnju na spomenutu temu. Tijekom konferencije prezentirat će se kako Udruženje EGI utječe na razvoj digitalne budućnosti i stvaranje novog krajobraza za istraživanja koji se oblikuje pod utjecajem razvoja Europskog oblaka za otvorenu znanost, implementacije novog Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije – Obzor Europa te primjene sve naprednijih usluga i inovativnih računalnih modela koji podupiru istraživanja.

Ravnatelj Srca Ivan Marić održao je prvog dana konferencije pozvano predavanje „SRCE - At the Very Heart of Digital Transformation of Science and Higher Education“. Nakon kratkog osvrta na bogatu povijest Srca dugu 50 godina, u izlaganju je predstavio doprinos Srca digitalnoj transformaciji sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Istaknuo je važnost zajedničke izgradnje, upravljanja i održavanja nacionalne e-infrastrukture te povezivanje nacionalnih infrastruktura s Europskim istraživačkim prostorom i Europskim prostorom visokog obrazovanja. Srce na taj način omogućuje razvoj moderne znanosti i obrazovanja te je usmjereno na umrežavanje i izgradnju mostova suradnje, kako u nacionalnim okvirima poticanjem međuinstitucionalne suradnje, tako i u međunarodnim okvirima sudjelovanjem u brojnim europskim projektima.

Poseban osvrt u izlaganju dan je važnosti suradnje Srca i Udruženja EGI te utjecaju te suradnje na razvoj istraživanja u Hrvatskoj. Prikazan je pregled međunarodnih projekata u organizaciji Udruženja EGI u kojima sudjeluju Srce i druge ustanove iz Hrvatske. U završnom dijelu predavanja ravnatelj Srca istaknuo je da su ključ uspjeha Srca zaposlenici Srca koji, svaki u svom području djelovanja, omogućavaju da Srce postiže odlične rezultate na nacionalnoj razini, ali i u europskim okvirima. Prezentacija je dostupna u Dabru.

Tijekom konferencije održava se niz predavanja i radionica na temu pružanja usluga i rješenja povezanih s uslugama distribuiranog računarstva i analitike podataka, predviđanja digitalne budućnosti koja obuhvaćaju posebne strategije računalnih ekosustava, podrške otvorenoj znanosti itd. Više informacija o konferenciji te prezentacije s konferencije dostupne su na stranicama EGI konferencije 2021.

Ravnatelj Srca Ivan Marić održao uvodno predavanje na konferenciji EGI-ja