Priznanje Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno bivšem ravnatelju Srca dr. sc. Zoranu Bekiću

25. 11. 2021.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 24. studenog 2021. uručio je bivšem ravnatelju Sveučilišnog računskog centra (Srca), a sada glavnom savjetniku ravnatelja, dr. sc. Zoranu Bekiću zlatnik i priznanje Sveučilišta u Zagrebu za dugogodišnju suradnju i osobit doprinos u obrazovanju djelatnika i studenata Sveučilišta u Zagrebu iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao i za tehničku podršku koju je pružao sastavnicama i službama Sveučilišta u Zagrebu u brojim aktivnostima, događanjima i poslovanju.

Pod vodstvom dr. sc. Zorana Bekića, Srce je izraslo u modernu e-infrastrukturnu ustanovu koja promiče i prakticira dugoročno održiv pristup planiranju, projektiranju, izgradnji i održavanju digitalnih resursa i usluga za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Ustanovu koja je uspostavila učinkovit sustav podrške krajnjim korisnicima, koja aktivno radi na obrazovanju i osposobljavanju korisnika u uporabi digitalnih usluga te koja sustavno uspostavlja organizacijske modele po načelu uključenosti korisnika za koje i s kojima izgrađuje svoje sustave i usluge.

Dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca u razdoblju od 2001. do 2021. godine, za svojeg je mandata radio na uspostavi brojnih važnih infrastrukturnih sustava i digitalnih usluga Srca poput sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija - Dabar i Javnih kolekcija podataka, koje su prethodile Dabru, Hrvatske nacionalne grid infrastrukture CRO NGI, usluga koje se temelje na paradigmi računarstva u oblaku, Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja RH (AAI@EduHr), ali i na razvoju i implementaciji usluga Srca vezanih za e-učenje, počevši sustavno projektom Education Quality Improvement by E-Learning Technology – EQIBELT, a nastavivši sudjelovanjem u uspostavi Centra za e-učenje i platforme za udaljeno učenje Merlin te potičući razvoj i unapređenje svih obrazovnih usluga Srca. U tijeku njegovog mandata Srce je 2014. godine donijelo „Politiku otvorenog pristupa Srca“ i iste godine započelo sustavno objavljivati rezultate Srca javnosti u otvorenom pristupu. Uz navedene iskorake u dvadesetogodišnjem razdoblju treba istaknuti i obnovu zgrade Srca koja je trajala u razdoblju od 2001. do 2004. godine kada je u potpunosti rekonstruirana i računalna hala Srca u kojoj se nalazi računalna i komunikacijska oprema koja čini jezgru IKT infrastrukture sveukupne akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj. Rekonstruirani su i svi prateći sustavi električnog neprekidnog napajanja, hlađenja i grijanja, kao i radni prostori za zaposlenike. Prenamijenjeno je prizemlje zgrade u kojem su nastali novi, moderni i tehnički dobro opremljeni prostori za korisnike, uključujući četiri nove učionice. Naknadno je osposobljena i sekundarna lokacija Srca unutar Znanstveno – učilišnog kampusa Borongaj čime je značajno unaprijeđena pouzdanost rada Srca i podataka koji se u Srcu čuvaju i obrađuju. Sudjelovao je i u pripremi projekata "CroRIS – Informacijski sustav znanstvene djelatnosti Hrvatske" i "HR-ZOO - Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak" pa možemo reći da tako ostaje prisutan i u sljedećoj eri Srca koja je započela provedbom ovih za Srce, ali i za Hrvatsku, velikih i značajnih projekata.

Dodjeli priznanja prisustvovao je ravnatelj Srca Ivan Marić, a na dodjeli su uručene i Zlatne počasne medalje i priznanja, koje su dodijeljene povodom Dana Sveučilišta / Dies Academicus 2020., a nisu bile uručene zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Svečano uručenje priznanja

Priznanje Zoranu Bekiću