Portal Hrčak ima novo javno sučelje

9. 12. 2021.

Danas je objavljeno novo javno sučelje Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak, središnjeg portala koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu.

Hrčak je prvi put predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine, a tijekom godina postao je predvodnik otvorenog pristupa u Hrvatskoj koji značajno doprinosi međunarodnoj vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kao i hrvatskog istraživačkog prostora u cjelini. Trenutno je u Hrčak uvršteno 511 časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 244.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

Tijekom godina je stekao izuzetnu popularnost koja se očituje u više od 78.000 dnevnih posjeta portalu u 2021. godini. Imajući u vidu potrebe korisnika portala, nužnost osuvremenjivanja dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja kojima je portal realiziran postala je neupitna.

Zbog toga su ove godine napravljena tehnološka unapređenja javnog sučelja portala Hrčak koja pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, ali i redizajn sučelja koje je sada prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja (responzivni dizajn) te usklađeno s pravilima digitalne pristupačnosti.

Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHP aplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala.

Više informacija o unapređenjima dostupno je u priopćenju za novinare.

Novo javno sučelje Hrčka