Srce sudjeluje u izložbi Hrvatskog povijesnog muzeja „sedamdesetprva“

14. 1. 2022.

Hrvatski povijesni muzej povodom obilježavanja 50 godina od sloma Hrvatskog reformskog pokreta (1967. – 1972.) organizirao je izložbu „sedamdesetprva“ koja je za javnost otvorena od 12. siječnja do 13. ožujka 2022. godine u Klovićevim dvorima, Jezuitski trg 4, Zagreb.

Godina 1971. jedna je od prijelomnih godina u kojoj je simbolički sažeto iznimno dinamično razdoblje hrvatske suvremene povijesti, danas opće poznato pod nazivom Hrvatsko proljeće. Riječ je o reformnom pokretu u kojem se prvi put otvoreno, slobodno i masovnije izražavalo nezadovoljstvo hrvatskih građana položajem Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji. Tražila se veća samostalnost Hrvatske, nacionalna ravnopravnost u jeziku, gospodarstvu i kulturi.

Uz ključne političke događaje na izložbi „sedamdesetprva“ predstavljen je širi kontekst vremena s pregledom općedruštvenih zbivanja u zemlji i svijetu.

Srce sudjeluje u izložbi u dijelu prikaza događanja u Hrvatskoj znanosti budući da je 29. travnja 1971. godine donesena odluka o osnivanju Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu. Jedan od osnivača Srca, akademik Leo Budin u razgovoru za Srce novosti br. 83. istaknuo je: „Zamisao o izgradnji sveučilišnog računskog centra uz stručnu dobilo je i široku društvenu i političku potporu. Naime, u tom je razdoblju, nakon objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika te reformnih studentskih i socijalnih gibanja, Hrvatsku zahvatio zamah kreativnosti u svim područjima djelovanja. Ta je inspirativna atmosfera djelovala i na oblikovanje ovog idejnog projekta."

Na izložbi se tako može vidjeti originalni primjerak Zbornika prve konferencije Kompjuter na sveučilištu koju je Srce održalo davne 1974. godine u Zagrebu, a bila je vezana uz početak rada najvećeg računalnog sustava u ovom dijelu Europe UNIVAC 1110 instaliranog u Srcu. U digitalnom obliku su izložene fotografije koje prikazuju Srce ranih sedamdesetih te ključni dokumenti: Sveučilišni računski centar pretprojekt (elaborat za idejni projekt) (1970), Idejni projekt (1971) i Odluka o osnivanju Srca (1971).

Plakat izložbe "sedamdesetprva"