CIX dosegao najveći broj članica do sada

20. 1. 2022.

Na infrastrukturu Croatian Internet eXchange-a (CIX-a) od studenog 2021. do početka siječnja 2022. godine spojene su četiri nove članice: Subspace Communication LLC, 4TEL Telekomunikacije d.o.o., Fenice Telekom Grupa d.o.o. i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) čime je ukupan broj članica CIX-a dosegao najveću brojku do sada – ukupno 40 članica.

CIX je usluga Srca koja već više od 20 godina omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu Interneta u Hrvatskoj. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima, a zahvaljujući svojoj pouzdanosti i pružanju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske, CIX svojim članicama i njihovim korisnicima omogućava izvrsno korisničko iskustvo.

Tijekom 2021. godine kroz CIX je preneseno 173,5 PB podataka.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) od 2000. godine. Otvoreno je za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX), koji promiče međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi u članstvu te korištenje najboljih praksi za širi internetski ekosustav.

Popis svih članica CIX-a kao i detaljnije informacije o CIX-u nalaze se na web stranicama CIX-a.

Pregled ukupno prenesenog prometa kroz CIX