Ne propustite priliku za besplatan pristup EOSC uslugama

13. 5. 2022.

U sklopu projekta NI4OS-Europe u kojem Srce sudjeluje kao jedan od partnera, upućen je otvoreni poziv europskim znanstvenicima i istraživačima koji su zainteresirani za besplatan pristup uslugama i repozitorijima koji su uključeni u EOSC (European Open Science Cloud – EOSC). Poziv je otvoren do 25. svibnja 2022., a prijave su omogućene na mrežnim stranica NI4OS-Europe projekta.

Javljanje na otvoreni poziv NI4OS Europe znanstvenicima bi moglo omogućiti korištenje pouzdanih resursa i usluga za provođenje istraživanja te objavljivanje te dijeljenje vlastitih rezultata usklađenih s načelima FAIR i načelima otvorene znanosti. Pri tome bi koristili i testirali usluge uključene u NI4OS-Europe katalog koje su dio EOSC-a.

Znanstveni projekti koji se mogu prijaviti trebaju najvećim dijelom (80%) biti iz područja prirodnih znanosti, klimatoloških istraživanja, digitalne kulturne baštine i fizike dok ostalih 20% može biti iz bilo kojeg znanstvenog područja. Sve prijave prikupljene tijekom poziva proći će tehničku i znanstvenu recenziju kako bi se utvrdila prihvatljivost i prikladnost prijava za tražene usluge koje uključuju tematske i generičke usluge te korištenje repozitorija. Svi istraživački timovi kojima se odobri pristup, u okviru svog projekta trebaju upravljati istraživačkim podacima sukladno načelima FAIR i načelima otvorene znanosti.

Srce u okviru poziva istraživačima omogućava korištenje računalnog klastera Isabella s milijun CPU sati. Također se istraživačima promoviraju resursi iz četiri repozitorija uspostavljena na sustavu Dabar.

Pristup generičkim računalnim uslugama može se dodijeliti na razdoblje od najviše šest mjeseci, dok se pristup uslugama za pohranu može osigurati do osam mjeseci.

Popis usluga i repozitorija koje nudi projekt NI4OS-Europe može se pronaći u NI4OS-Europe katalogu, a više o uvjetima sudjelovanja i prijavi na mrežnim stranicama NI4OS-Europe.

Link na poziv znanstvenicima za korištenje EOSC resursa