Srce sudjelovalo na završnoj konferenciji MZO-a za socio-ekonomske i STEM stipendije

6. 6. 2022.

Predstavnici Srca sudjelovali su na završnoj konferenciji projekata Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) i Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo 3. lipnja 2022. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na konferenciji je predstavljena provedba projektnih aktivnosti projekata Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) i Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Srce je u prvoj godini provedbe projekta osmislilo i izradilo informacijski sustav koji je automatizirao postupak dodjeljivanja državnih stipendija, pod nazivom „STEM stipendije“, a koji je kao podlogu imao Pravilnik (o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti). Tim Srca, u suradnji s djelatnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, sudjelovao je u modeliranju poslovnog procesa temeljem kojeg je izrađen navedeni informacijski sustav. Informacijski sustav „STEM stipendije“ ima dvije temeljne funkcionalnosti: prikupljanje podataka o studentima iz vanjskih sustava kao što su e-Matica i Informacijski sustav studentskih prava ISPP i izrada i objava rang liste.

Sustav na temelju prikupljenih podataka prepoznaje one studente koji imaju pravo na stipendiju te ih obavještava kako mogu ostvariti svoje pravo. Pri tome se sustav služi AAI@Eduhr identitetima odnosno imenikom koji također održava i uređuje Srce.

U izlaganju na konferenciji, ravnatelj Srca Ivan Marić istaknuo je: „Uz pomoć informacijskih sustava za STEM stipendije i za socio-ekonomske stipendije, kojeg je razvilo i održavalo Srce, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uspješno provelo projekt i ukupno dodijelilo više od 17.000 STEM i preko 50.000 socio-ekonomskih stipendija tijekom trajanja projekta. Vjerujemo da će se taj uspjeh i nastaviti u godinama koje su pred nama. Smatram da je ovo odličan primjer kako se zajedničkom suradnjom može unaprijediti cjelokupno informacijsko okružje visokog obrazovanja i znanosti i iskreno se nadam – odnosno siguran sam – da će ovakvih primjera biti još i više. Sveučilišni računski centar, Srce je ponosno što je bilo dio ovako velikih projekata koji doprinose razvoju obrazovnog sustava Republike Hrvatske.“

Postupak dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti i dodjele socio-ekonomskih stipendija provodio se u sklopu projekata UP. 03.1.2.01.0001 i UP. 03.1.2.02.0001 Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Tjekom pet akademskih godina, dodjeljivalo se 3.400 STEM stipendija i 10.000 socio-ekonomskih stipendija godišnje te je time dodijeljeno 17.000 STEM i 50.000 socio-ekonomskih stipendija ukupno. Rata stipendije isplaćivala se u svakoj akademskoj godini od listopada do lipnja u iznosu od 1.200,00 HRK.

Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM)
Cilj dodjele bio je usmjeravanje na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskoga rasta u Hrvatskoj uz poticanje strukturnog usklađivanja obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada te unaprjeđenje kvalificiranosti i dostupnosti visokog obrazovanja. 
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 186.068.250,00 HRK te je financiran iz Europskoga socijalnog fonda (85 %) uz 15 % nacionalnoga sufinanciranja.  

Dodjela stipendija studentima nižega socio-ekonomskog statusa
Projekt je omogućio veću dostupnost visokom obrazovanju studentima slabijega socio-ekonomskog statusa pa tako i njihovoj završnosti, što je u skladu s ciljem projekta i svrhom unaprjeđenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja. Osiguravanjem izravne potpore omogućila se veća uključenost studenata nižega socio-ekonomskog statusa u visoko obrazovanje koji u suprotnom ne bi imali mogućnost studiranja. 
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 321.067.050 HRK te je financiran iz Europskoga socijalnog fonda (85 %) uz 15 % nacionalnoga sufinanciranja, uz sinergiju sredstava iz Državnoga proračuna.  
 

Završna konferencija MZO-a za socio-ekonomske i STEM stipendije

Tim iz Srca