Delegacija Arnesa u posjetu Srcu

5. 7. 2022.

Delegacija Arnesa (Academic and Research Network of Slovenia), središnja javna ustanova u Sloveniji koja pruža mrežne usluge organizacijama iz područja istraživanja, obrazovanja i kulture, predvođena ravnateljem Markom Bonačem posjetila je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 4. srpnja 2022. s ciljem razmjene iskustava i znanja u izgradnji podatkovnih centara. Srce je u okviru provedbe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) sredinom lipnja obilježilo završetak radova na opremanju i uređenju podatkovnih centara u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu i njihovo mrežno povezivanje prijenosnim kapacitetima od 100 Gbit/s te su kolege iz Slovenije posjetile Srce kako bi iz prve ruke saznali sve potrebne informacije koje im mogu pomoći u realizaciji njihovog poduhvata izgradnje podatkovnih centara.

Kolegama iz Slovenije predstavljen je cjelokupni projekt HR-ZOO koji ima za cilj izgradnju računalnog i podatkovnog oblaka koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture s posebnim osvrtom na način upravljanja projektom i projektnu aktivnost uređenja i opremanja podatkovnih centara.

Predstavnici Arnesa u Marohnićevoj

Nakon prezentacije projekta, stručnjaci Srca su predstavnike Arnesa odveli u obilazak oba nedavno dovršena podatkovna centra u Zagrebu, u Marohnićevoj ulici u zgradi Srca te na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj. Predstavljen im je rad svih tehničkih sustava te su kolege iz obiju ustanova razmijenili znanja i iskustva koja imaju u području izgradnje i održavanja nacionalne e-infrastrukture.

Podatkovni centri HR-ZOO-a osiguravaju visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga te zadovoljavaju definirane tehničke i sigurnosne standarde zahvaljujući nizu tehničkih sustava poput: sustava besprekidnih napajanja (UPS - Uninterruptible power supply i DA - dizel agregati), sustava za distribuciju električne energije, klimatizacijskih sustava, komunikacijskih i serverskih ormara s opremom; sustava sigurnosti i nadzora okoline; sustava vatrodojave i gašenja; sustava kontrole pristupa i video nadzora i programskih rješenja (software) za nadzor i upravljanje sustavima i infrastrukturama podatkovnih centara.

Delegacija Arnesa na Borongaju