Završeno uređenje i opremanje podatkovnog centra HR-ZOO-a u Rijeci

14. 7. 2022.

Potpisivanje UgovoraDanas su na Kampusu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić - Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) potpisali Ugovor o upravljanju i korištenju Podatkovnog centra HR-ZOO.

Podatkovni centar HR-ZOO RI sastavni je dio nacionalne mreže podatkovnih centara, ključnog elementa nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja je nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske. Završetkom radova na uređenju i opremanju podatkovnog centra dobiven je suvremeni podatkovni centar koji dugoročno osigurava odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući mrežnoj povezanosti s ostalim podatkovnim centrima HR-ZOO-a u Zagrebu, Rijeci i Osijeku kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno su osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture.

Nalazi se u Zgradi sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci te ima bruto površinu od 213 m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojene snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kW, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 70 kW.

Podatkovni centar, koji osim što je dijelom nacionalne mreže podatkovnih centara, je i podatkovni centar Sveučilišta u Rijeci, opremljen je brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini. Spojen je na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre.

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Više informacija nalazi se u priopćenju za medije.

Prof. dr. sc. Snježana Prijić - Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca)