Izašle su Srce novosti br. 90

19. 7. 2022.

Srce novosti, broj. 90, PDF, 2 MBGlavna tema ljetnog broja je obilježavanje 20 godina računalnog klastera Isabella. Računalni klaster Isabella potekao je iz suradnje Srce na projektu uspostave prvog računalnog klastera za potrebe povezivanja hrvatskih znanstvenika s CERN-om. Isabella se koristi u mnogo zanimljivih područja, a u ovom broju donosimo tekst dr. sc. Roberta Vianella koji objašnjava primjenu računalnih metoda u razvoju lijekova, a dr. sc. Borislav Kovačević i dr. sc. Darko Babić pišu o znanstvenom području računalne kemije.

O novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti pročitajte u komentaru dr. sc. Zorana Bekića. Projekt HR-ZOO gradi prvo petaskalarno računalo u Hrvatskoj, a tijekom lipnja nizom aktivnosti obilježen je završetak radova na uređenju i opremanju podatkovnih centara HR-ZOO i njihovom mrežnom povezivanju.

Donosimo vam i intervju s Mateom Vasilj, predsjednicom Odbora za digitalne tehnologije Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a rubrici Članci pročitajte kako je bilo na nedavno održanoj bijenalnoj CRIS konferenciji - CRIS2022. Cijeli broj  časopisa  možete pogledati i pročitati u novom interaktivnom PDF izdanju (2 MB)

Pretplatite se na tiskano izdanje Srce novosti.