Održana prva radionica o korištenju računalnog klastera Isabella na engleskom jeziku

9. 9. 2022.

Ilustracija - logotip NI4OSSrce je u okviru projekta NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe) za uspostavu Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC), 7. rujna 2022. održalo jednodnevnu online radionicu "HPC Cluster Isabella Quick Course". Ovo je bila prva radionica o korištenju računalnog klastera Isabella koja je održana na engleskom jeziku, a prisustvovali su joj sudionici koji sudjeluju u projektu NI4OS-Europe.

Radionica je osmišljena kao ubrzani tečaj za iskusne korisnike, o korištenju okoline klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja s općenitim aplikacijama, stručnjaci Srca polaznicima su pokazali primjere korištenja aplikacija Samtools, GATK4, bwa-mem2 i Plink. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali su interes o tome kako najbolje optimizirati korištenja prostora, koji je najbolji način za imenovanje  poslova, te o općenitim funkcijama klastera.

Stručnjaci Srca nastavit će s povremenim održavanjem ove radionice na engleskom jeziku u okviru Webinara Srca, ovisno o iskazanim potrebama naših korisnika.