Sjećanje na mr. sc. Miroslava Milinovića

10. 9. 2022.

Danas, 10. rujna 2022. godine, navršava se godinu dana od kako nas je prerano napustio naš kolega i prijatelj mr. sc. Miroslav Milinović, dugogodišnji pomoćnik ravnatelja Srca.

Bez obzira na to što nije s nama, često ga se prisjećamo i pozivamo na njegove stručne stavove, a teško da je u ovih godinu dana prošao koji radni sastanak u Srcu s temom informacijski i posrednički sustavi, kolaboracijski alati ili repozitoriji bez njegova spomena. Miro, kako smo ga zvali, ostavio je iza sebe brojne poslove u čijim je pokretanjima sudjelovao, a koji i danas čine osnovu poslovanja Srca, poput AAI@EduHr – autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i obrazovanja RH, globalne roaming usluge eduroam, Portala otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak. U preko trideset godina radnog staža, Miro je ispunio i povijest Srca, ali i bio dijelom značajnih projekata koji su obilježili hrvatski internet i računarstvo. Od Sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) u 80-ima, pa preko uspostave i funkcioniranja hrvatskog BITNET čvora krajem 80-ih i početkom 90-ih do uspostave i održavanje usluga u okviru IBM Akademske inicijative početkom i sredinom 90-ih. Veliki je doprinos dao uspostavi i izgradnji mnogobrojnih internetskih servisa i usluga u doba dovođenja Interneta u Hrvatsku i izgradnje akademske i istraživačke mreže CARNET. Bio je i voditelj Projekata mjerenja hrvatskog web prostora (MWP, prvo provedeno 2002. godine) i Projekta uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka hrvatskih mrežnih publikacija (DAMP/HAW) za potrebe NSK.

Nije samo hrvatska akademska zajednica tužna zbog preranog Mirinog odlaska. Koliki je odjek na međunarodnu zajednicu imala tužna vijest o Mirinom odlasku pokazuju brojne riječi njegovih kolega s međunarodnih projekata ispisane u Knjizi žalosti Miroslava Milinovića. Suradnici iz organizacija poput GÉANT-a, ECAM-a (European Committee for Academic Middleware), GeGC-a (Global eduroam Governance Committee) i brojnih drugih radnih skupina i timova čiji je Miro bio član, voditelj, potpredsjednik ili predsjednik, svjedočili su o njegovom karizmatičnom umu, gorljivoj duši i velikom prijateljskom srcu.