Srce sudjelovalo na Međunarodnoj konferenciji PUBMET2022

19. 9. 2022.

U Zadru se od 14. do 16. rujna 2022. održala Deveta međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti - PUBMET2022.

Teme ovogodišnje konferencije bile su:

  • redizajn otvorenog pristupa - na koji način znanstvena zajednica može zadržati prava nad rezultatima istraživanja i koje su alternative plaćanju otvorenog pristupa kroz visoke naknade izdavačima
  • kako postići veću učinkovitost i djelotvornost u znanstvenoj komunikaciji - koje promjene i izazove donose promjene ostvarene primjenom načela otvorene znanosti
  • pravednost otvorene znanosti - iako se zagovornici otvorene znanosti zalažu za veću transparentnost, odgovornost i jednakost putem otvorenog pristupa rezultatima istraživanja i alatima potrebnim za rad, moramo imati u vidu moguće produbljivanje nejednakosti između bogatijih i siromašnijih znanstvenih zajednica
  • potencijali javnog angažmana u znanosti - kako unaprijediti suradnju znanstvenika i društva te povećati utjecaj znanstvenih istraživanja na društvo, može li javnost sudjelovati u istraživanjima i na koje načine?
  • vrednovanje kvalitete istraživačkog procesa, rezultata istraživanja i različitih načina objavljivanja - na koje sve načine otvorena znanost mijenja kriterije vrednovanja koji su ključni za promociju znanstvenika?

U okviru radionice „DIGITOOLS – The future od open digital education“ koja se održala 14. rujna na pretkonferencijskom danu, održan je panel na kojem je sudjelovala pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić. Organizator radionice je bio Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je i partner na projektu DIGITOOLS. Tema panela bila je digitalna transformacija obrazovanja, a Sandra Kučina Softić govorila je o važnosti digitalnih kompetencija u kontekstu digitalne transformacije obrazovanja.
Erasmus+ projekt DIGITOOLS provodi se s ciljem pružanja pomoći nastavnicima u uvođenju digitalnih alata i novih metoda poučavanja u sveučilišni obrazovni prostor.

Pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić na konferenciji PUBMET 2022

U programu prvog dana konferencije 15. rujna 2022. Draženko Celjak je, zajedno s Alenom Vodopijevcem s Instituta „Ruđer Bošković“, održao izlaganje na temu „Open Science in an open cloud“. U svojem izlaganju predstavili su Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC) te projekt NI4OS-Europe kojem je jedan od ciljeva razvoj nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i njihovo uključivanje u EOSC. U Hrvatskoj je na poticaj Srca nastala Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) iz čijeg će rada nastati nacionalni plan za otvorenu znanost te katalog usluga i resursa HR-OOZ-a. U raspravi je naglašena važnost nacionalnog oblaka i kataloga usluga odnosno nacionalne podrške pružateljima usluga u standardizaciji i boljoj dokumentiranosti usluga kako bi usluge bile vidljivije, razumljivije istraživačima te spremnije za uključivanje u EOSC.

Draženko Celjak i Alen Vodopijevac - izlaganje na temu „Open Science in an open cloud“

U svojem su izlaganju predstavili veze nacionalnih i europskih inicijativa u području otvorene znanosti i načine na koje se one dopunjuju. Predstavili su i mehanizme za poticanje i nagrađivanje praksi otvorene znanosti koje su vitalne komponente cjelokupnog ekosustava otvorene znanosti.

Organizatori ovogodišnje konferencije PUBMET2022 su Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.