EOSC-hub

Integrating and managing services for the European Open Science Cloud

Oznaka projekta:        777536
Trajanje projekta:       1.1.2018. - 31.3.2021.
Broj partnera:             76
Izvor financiranja:      Obzor 2020

Cilj projekta

Projekt EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) je projekt koji predstavlja ključnu prekretnicu u implementaciji Europskog oblaka otvorene znanosti. Cilj projekta EOSC-hub je omogućiti korisničkim zajednicama iz 50 zemalja i niza znanstvenih disciplina kvalitetan, jednostavan i otvoren pristup istraživačkim podacima i uslugama federacije EGI, EUDAT CDI, INDIGO-DataCloud kao i ostalih istraživačkih infrastruktura.

O projektu

Projekt EOSC-hub udružuje 76 partnera iz više od 50 zemalja te će razviti viziju Hub-a kao integracijskog i upravljačkog servisa budućeg europskog oblaka otvorene znanosti. Projektom EOSC-hub uspostavit će se otvoreni sustav za integraciju i upravljanje uslugama za budući europski oblak otvorene znanosti, a obuhvaćat će niz standardnih i specijaliziranih usluga kako bi se udovoljilo zahtjevima znanstvene zajednice koja to iziskuje od svojih lokalnih, regionalnih i nacionalnih e-infrastruktura u Europi i svijetu. Hub će predstavljati središnju pristupnu točku putem koje će istraživači i inovatori moći pristupiti i koristiti širok spektar naprednih IKT resursa i povezanih usluga neophodnih za njihov istraživački rad temeljen na podacima.
Srce kao koordinator Hrvatske grid infrastrukture (CRO NGI) sudjeluje u projektu EOSC-hub i to na aktivnostima razvoja zajedničkih elemenata i korisnički usmjerenih usluga, posebice u daljnjem razvoju, integraciji i održavanju središnjih infrastrukturnih i kolaboracijskih servisa. Srce i svi partneri sudjelovat će u aktivnosti pružanja usluge pristupa tako što će svojim korisnicima omogućiti pristup EOSC-hub katalogu usluga.

Financiranje i trajanje projekta

Projekt je financiran sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Predviđeno trajanje projekta je 39 mjeseci, od siječnja 2018. do ožujka 2021. godine.