GN4-3

Multi-gigabit Pan-European Research and Education Network

Oznaka projekta:     856726
Trajanje projekta:    1.1.2019. - 31.12.2022.
Broj partnera:          39
Izvor financiranja:   Obzor 2020

Cilj projekta

Cilj projekta GN4-3 (Multi-gigabit Pan-European Research and Education Network) je omogućiti velike brzine i kapacitete za prijenos, analizu, pohranu i pristup istraživačkim rezultatima te time pomoći u podizanju europskog istraživanja na višu razinu. Projektom GN4-3 će se poticati znanstvenu izvrsnost, pristup istraživačkim podacima i njihovo ponovno korištenje podržavajući otvorenu znanost. Također, smanjit će se troškovi znanstvene infrastrukture promovirajući interoperabilnost e-infrastruktura na europskoj razini.

O projektu

GN4-3 projekt predstavlja treću fazu infrastrukturnog projekta GÉANT4. Zahvaljujući prethodnim generacijama GÉANT projekta uspostavljena je napredna pan-europska mrežna infrastruktura GÉANT za potrebe istraživača i njihovih projekata unutar jedinstvenog europskog istraživačkog prostora (eng. European Research Area – ERA). Hrvatsku u projektu zastupa Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, a Srce sudjeluje u svojstvu treće strane kao višegodišnji partner CARNET-a na projektima GÉANT. Srce svoj doprinos daje u razvoju, produkciji te vođenju usluge eduroam kao i razvoju usluge eduGAIN.

Srce udomljuje međunarodni čvor europske mreže GÉANT u RH na koji je povezana CARNET-ova mreža. GÉANT je napredna europska akademska i istraživačka mreža koja na vlastitoj infrastrukturi osigurava međusobnu povezanost europskih akademskih i istraživačkih mreža te povezanost Europe s drugim kontinentima kapacitetima i do 1Tbit/s. Spaja više od 50 milijuna korisnika na 10.000 akademskih ustanova diljem Europe i više od 100 zemalja diljem svijeta

Interaktivna karta GÉANT mrežne povezanosti

Financiranje i trajanje projekta

GN4-3 (Multi-gigabit Pan-European Research and Education Network) treća je faza infrastrukturnog projekta GÉANT4 koji se odvija pod okriljem FPA (engl. Framework Partnership Agreement) koje pokriva razdoblje od 7 godina, a financira se u sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Projekt GN4-3 će trajati 48 mjeseci, od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2022. godine.