Radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

lip
23

Srce je od 23. do 25. lipnja 2021. održalo radionicu Korištenje računalnog klastera Isabella za 15 znanstvenika s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Vrijeme održavanja: 

23. do 25. lipnja 2021. godine

Mjesto održavanja: 

Srce je od 23. do 25. lipnja 2021. održalo radionicu Korištenje računalnog klastera Isabella za 15 znanstvenika s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radionica je bila namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Uz izvođenje poslova s općenitim testnim aplikacijama, prikazani su i primjeri sa specifičnim aplikacijama FastQC, QIIME2, MrBayes i BEAST koje biolozi koriste u svakodnevnom radu. Ove aplikacije su uz brojne druge na raspolaganju svim korisnicima Isabelle.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster se koristio sustavom SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Ujedno, ovo je i prva radionica o korištenju Isabelle koja je održana u virtualnom okruženju, putem usluge webinara Srca, te je prvi put za dijeljenje materijala polaznicima korišten i sustav za online tečajeve Srca.

Planirano je održavanje radionice za napredne korisnike za jesen te ponavljanje početne radionice za sve korisnike.

Radionica korištenje računalnog klastera Isabella