Tjedan otvorenog pristupa

lis
22

Tjedan otvorenog pristupa ove će se godine obilježavati od 22. do 28. listopada 2018.

Vrijeme održavanja: 

22. do 28. listopada 2018.

Mjesto održavanja: 

Sveučilišni računski centar - Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) se i ove godine u razdoblju od 22. do 28. listopada priključuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog pristupa (Open Access Week). Tjedan otvorenog pristupa je međunarodna inicijativa koja se svake godine u listopadu obilježava diljem svijeta s ciljem promoviranja otvorenog pristupa znanstvenim informacijama.

Srce tim povodom organizira jednodnevni događaj koji će se održati u petak, 26. listopada 2018. u  prostorima Srca, a u okviru kojeg će se održati dvije radionice namijenjene urednicima repozitorija u Dabru:

  • Radionica „Dabar i OpenAIRE“, s početkom u 10 sati

Radionicu će voditi doc.dr.sc. Jadranka Stojanovski (IRB, UniZd), Alen Vodopijevec (IRB) i Draženko Celjak (Srce).

Na radionici će biti pojašnjeno što je OpenAIRE i koje mogućnosti OpenAIRE infrastruktura pruža vlasnicima digitalnih repozitorija. Urednici repozitorija će tijekom radionice proći kroz postupak validacije i registracije repozitorija svoje ustanove na OpenAIRE portalu.

  • Radionica „Multimedija u Dabru“, s početkom u 13 sati

Radionicu će voditi izv. prof. art. Davor Švaić (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Tea Jerić Zanini (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu) i Marko Cundeković (Srce).

Na radionici će biti predstavljene mogućnosti unosa multimedijskog (zvukovnog, slikovnog, video) sadržaja u repozitorije u Dabru. Polaznici će na radionici imati prilike unijeti zvukovne, slikovne ili video objekte u svoje institucijske repozitorije.

Srce se niz godina zalaže za otvoreni pristup stoga će i na ovim zanimljivim radionicama i raspravama naglasak biti na poticanju otvorenosti i dostupnosti informacija kroz institucijske repozitorije.